0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Благодаря ви за отговора!
Здравейте др, Даскалов,
Бременна съм в 17 г.с.
При микробиологиочното изследване се оказа че имам бактерия -gardnerella.Забременях непланирано и не съм правила предварителни изследвания. Може би не е от скоро, въпреки че имам симптоми - бяло течение , от както съм бременна. Възможно ли е симптомите да са провокирани вследствие бременността? Наблюдаващата ме гинеколожка ми назначи 10 дневно ле4ение с ваг. таблетки Трихомонацид 500 , а за партнъора ми 4 бр Фасижин - еднократно. Съвсем безопасно ли е за бебето това ? И ефикасно ли ще е според вас?
Благодаря предварително !
С уважение : Vessela

Не е редно да давам и/или да коментирам лечение в мрежата. Всяко състояние по време на бременността а и извън наличието на такава се преценява индивидуално, след преглед, изследвания и резултати.
Здравейте д-р Даскалов!
След дългоочакване ми се роди прекрасно детенце. Причини за това,че не можех да забременея не бяха открити. Забременяването ми беше случайно и неочаквано, голяма изненада. Но по време на секциото се оказа,че имам заболяването ендометриоза. Сега бебока е на 4 м. мислим да поизчакаме поне 2 г. за второ дете. Според вас кога трябва да започна лечение на ендометриоза? И какво друго бихте ми препоръчали да направя? Сега съм на 28 г., а съпругът ми е на 35 г.
Благодаря! Поздрави най-сърдечни!

Бременността е най-добрия начин за лечение на ендометриозата. Съвета ми е да планирате следваща бременност възможно по-скоро. След раждане чрез цезарово сечение е възможно това да стане след една година.
Здравите д-р Даскалов,
преди седмица ви писах, но за съжаление ходих на преглед преди отговора ви и гинекологичния преглед показа липсваща вече бременност.
Започнах да си следя базалната температура и разглеждаики чуждите графики забелязвам че при мен температурата е в доста ниски граници....нормално ли е това.... да нямам температура над 36.35 градуса С?

Съжалявам, че не се е получило! Най-почният начин за диагнозата на овулацията е т. нар. "фоликулометрия", която се извършва чрез поне трикратно ултразвуково изследване с вагинален трансдюсер, по време на един менструален цикъл, примерно в периодите 7-ми -- 9-ти ден, 13-ти --14-ти ден и 18-ти -- 24-ти ден.
Здравейте д-р Даскалов, пиша Ви с молба за тълкуване на резултати от изследване за токсоплазмоза, защото съм ужасно притеснена. Бременна съм в 25 г.с.
Първото лабораторно изследване на правих на 28.01.2008 г. в частна МДЛ и резултатъ беше РПХА 1:640.
Второто изследване направих на 08.02.2008 г. в друга частна германо-българска лаборатория и резултатите са следните:
Ig M - 0,150
Ig G - 118 IU/ml

Референтни граници:
Ig M - до 0,49(-) отр., от 0,50 до 0,59 (сива зона), над 0,60(+) пол.
Ig G - до 6,5(-)отр., над 8,0(+)пол.
Предварително Ви благодаря!

Тези резултати говорят за прекарана в миналото токсоплазмоза. Редно е да се проследят в динамика. Добре е да повторите изследването на Ig M и
Ig G антитоксоплазмени антитела след д 20 дни. Идеалният вариант е да има направено изследване преди забременяването, за което неведнъж съм споменавал в "изследвания преди забременяване".
Здравейте Д-р Даскалов,

Прочетох прекрасни отзиви за Вас и бих искала да Ви помоля за Вашето мнение.На 20.02.2008 бях на контролен преглед в 32 г.с. фетална морфология.Това,което много ме притесни беше,че доцентът спомена, че главичката на бебенцето е по големичка, но все пак в рамките на нормалното.Моля и Вие да коментирате следните резултати,защото направо се панирах :

BPD 8.54/34W6D+-14D/ 27-03-2008 HADLOCK
FL  6.38/32W5D+-22D/ 11-04-2008 HADLOCK
AC 29.1 /33W2D+-21D/ 07-04-2008 HADLOCK

AVERAGE 33W4D+-19D 04-04-2008

По принцип терминът ми е на 18.04.2008

Благодаря Ви предварително!!!

Надявам се вече да си имате прекрасно здраво бебе. За съжаление не е възможно да се коментират коректоно така представените от Вас стойности от направените ултразвукови измервания. Бременността и плода в частност трябва да се оценяват комплексно.
здравейте д-р Даскалов,
много съм притеснена. в 4 г.с съм и преди два дни ходих за първи път на лекар за установяване на бременността. видя се плодното сакче - 6.5мм и всичко като че ли е нормално засега,поне така ми каза лекарката. изписа ми освен фолиевата киселина,която и без това пия, Геритамин нео. на няколко места вече прочетох че геритамин е противопоказен по време на бременност. незнам дали има някаква разлика м/у геритамин и геритамин нео. в този,който аз си купих пише че съдържа 5000 ед. вит А,а са ми изписани по 2 на ден. в същото време прочетох че за бременна жена дозата е до 8000ед. на ден. засега го спирам,защото много се страхувам. моля за вашето мнение на специалист,за което ще ви бъда изключително благодарна!

п.с ако има някакво значение: първа бременност,засега без отклонения,нямам стари заболявания.

Не е коректно да коментирам лечението назначено от друг лекар в мрежата.
Здравейте д-р Даскалов!
Въпросът ми е следният:
В момента съм бременна в 11 г.с.Записах си час за фетална морфология за 10 март, а тогава ще съм в 13г.с. и 2дни.Н а много места прочетох, че раннната диагностика или т. нар. нухална транслуценция се прави до 13г.с./или до 14г.с. и съвсем се обърках/, тъй като после това което се мери не се вижда добре.Искам да ви попитам закъсняла ли съм с този преглед и дали ще се види това, което трябва.Благодаря Ви предварително!

Измерването на нухалната транслусенция се прави от 11 до 13г.с. и 6 дни. В този период се прави и биохимичния скрининг за хромозомни аномалии в първия триместър на бременността, изследват се PAPP-A и Бета ЧХГ. В този срок на бремененността освен нухалната транслусенция трябва да се открие и измери носната кост на плода /Nasal bone/. Липсата на носна кост говори за висок риск от наличието на вродени хромозомни аномалии. Всички резултати - от ултразвуковото изследване и от биохимичния скрининг се използват за изчисляване на индивидуалния риск за хромозомни аномалии. На жените с висок риск се препоръчва или повторно изследване на риска във втори триместър /15-та -- 18-та г.с./, или направо амниоцентеза /изследване на проба от околоплодната течност/.
   Независимо от това е необходимо да се направи ултразвуковото изследвне наречено "Фетална морфология" в периода м/у 18-та и 22-ра седмица на бременността.
   Необходимо е всички изследвания да се направят с качествен ултразвуков апарат с висока разделителна способност и от квалифициран акушер-гинекотог.
Здравейте д-р Даскалов!
Бременна съм в 17г.с от Пловдив съм и искам да направя фетална морфология при вас,интересуваме в коя седмица е най добре да се извърши този преглед?

Ултразвуковото изследвне наречено "Фетална морфология" се извършва в периода м/у 18-та и 22-ра седмица на бременността.
Д-р Даскалов. След инвитро съм 16-ти ден. На 14 срущу 15-ти през ноща имах много силна болка ниско долу. На сутринта имах кафяво зацапване, но до обяд всичко утихна. Все още слагам вагинално утрогестан и пия естрофен. Правих уринен тест, но е отрицателен. В града в който живея не се правят кръвни тестове. Въпросът ми е възможно ли е да имам нарушение в менструалния цикъл в следствие от хормоните, които вземам и ако имам такова колко дена след като преустановя приема ще имам нормален цикъл?

След IVF процедура е нормално да има промени на менструалните цикли. 16-ти ден е твърде ранен срок за да се разчита на уринарен тест за бременност. При наличие на болки е наложително да се консултирате с ин витро центъра който е извършил процедурата или с акушер гинеколог.
здравейте Д'р Даскалов, искам да попитам, докога най късно е препоръ4ително да се направят първите изследвания, след като се установи нали4ие на бременност. Благодаря.

Отоговорът ми е веднага!
Здравейте, Д-р Даскалов!
Искам да попитам какви са рисковете от едно заразяване с шарка по време на бременност.
Имам син на 4 години, който ходи на градина и ако евентуално има шарка там, има и вероятност той да се зарази. Съответно аз съм бременна в началото на 6-тия месец вече и не съм боледувала от шарка. Какви са рисковете за плода, ако се заразя?
Благодаря ви предварително!

Рисковете са различни за различните видове шарки и в различните срокове на бременнстта. Идеалният вариант е предварително - преди забременяването или преди евентуалния контакт с болен от шарка, да има изследване на антителата против някои шарки, като например Рубеола.
Здравейте д-р Даскалов пише ви Пепито с близнаците искам още веднъж да изкажа своите големи Благодарности за грижите които положихте за мен и моите съкровища и да кажа на всички момичета че Вие сте един изключителен първо Човек и след това професионалист че могат изцяло да разчитат на вас по време на своята бременност.Нека такива като вас да стават повече и да ни помагат както вие го правите от сърце
:D
Re: въпрос към доктор даскалов
« Отговор #233 -: Май 07, 2008, 00:07:42 am »
Уважаеми, доктор Даскалов,
въпросът ми е относно лекарства, които могат да се приемат по време на бременност. Имам проблеми с упорита хрема, жилави секрети, болки в гърлото. Предписаха ми Макропен, но не съм сигурна, че ми помага. Какви лекарства можем да приемаме, за да облекчим състоянието си - бременна съм в 12 г.с.? Говоря за всички видове капки, прахчета, пробиотиците разрешени ли са, отхрачващи и т.н. Предварително Ви благодаря. Надявам се да помогнем на много бъдещи мами в този грипен сезон. Поздрави

Не е коректно да коментирам и назначавам лечение в мрежата.
Здравейте д-р Даскалов,

Вчера бях на гинекологичен преглед и се установи ембрион в ГЕЗ (извинете ме ако не цитирам точно). Резултатът е 7г.с и размер на ембриона. Не ми бе споменато нищо за сърдечен пулс.
Резултатите са в следствие на вагинална ехография. Не ми бяха направени никакви други изследвания освен този преглед. Следващия ми час е след 5 седмици. До тогава-само да се храня по малко и нищо друго и изписан Устрогестан, обезболяващи и Деган.
Питах дали има нещо притеснително, яйчници и т.н. т.к. десния ми е често възпален и имам хипоплазия, но ми каза, че няма нищо.
Имам болки ниско долу в яйчници и таз (имам и гръбначно ученическо изкривяване) и лека кафеникава слузеста течност, когато болките се засилят. (Преди това често имах бяло течение)
Обръщам се към Вас с молба за отговор:
1.Какви изследвания трябва да се направят и достатъчен ли е само този вид преглед при първата консултация? (Не бях питана кога е последния ми преглед, имам ли хринични заболявания и т.н.)
2. Пропуснато ли е да се направи някое изследване в срок, за което да е късно в момента? (много далече ми се вижда след 5 седмици на преглед без никаква инфомация до тогава. Тогава живот и здраве ще съм 12-13 г.с.)
3. Какво да изисквам като професионална помощ, така че да съм наясно какво се случва с организма ми?

Предварително Ви благодаря за отделеното време!

Добра практика би било да се извърши повторно ултразвуково изследване след 10 - 14 дена, с цел да се установят сърдечни пулсации на ембриона.
   Относно изследванията - вижте темата "предконцепционни изследвания".
Здравейте д-р Даскалов,
Досегашните ми опити за забременяване са неуспешни и със съпруга ми решихме да се обърнем към специалист за съвет. Бихме искали преглед при Вас, но не можем да преценим дали да си запишем едновременно час и за двамата или първо да дойда аз на преглед и след това Вие да прецените дали  и той има нужда от спермограма. Интересува ме също така дали прегледът трябва да е в определен ден след менструалния цикъл или няма значение. Какво бихте ни посъветвали?
Благодаря Ви.
Смиляна

Най-удачното време за преглед са първите чисти дни след менструация. Разбира се добре е и двамата партньори да присъстват на прегледа.
*
Здравейте Д-р Даскалов!
Радвам се, че извършвате онлайн консултации за такива притеснени и нетърпеливи като мен
Бременна съм в 5-та г.с. /първи ден на последна менструация беше на 7.април.2008г/. Около 21.04.08г получих остър гноен синузит, което наложи прием на аулин, беналгин и антибиотик-Амоксиклав 1000мг /10 дни/. Приема на болкоуспокояващи бе сумарно по около 10-ина от вид  в рамките на 14 дни.
В този момент не знаех за настъпилата бременност, затова и пих въпросните медикаменти.
Въпросът ми е има ли опастност за плода...нужни ли са някакви изследвания извън стандартните за една бременност, предвид тази ситуация?
Благодаря Ви предварително!

Здравейте, д-р Даскалов!

Още при първи преглед в 5-6та г.с, лекарят установи, че на десния яйчник имам 6 сантиметрова киста, ей така, появила се и се развила за 5 седмици от предишния преглед. Бях много изненадана, никога до този момент не бях имала подобен проблем. При втори преглед в края на 8-ма г.с, се оказа, че кистата все така си е там, 5 см.
Сега съм в 12-та г.с.

Лекарят, който проследява бременността, каза, че ако до определен момент не изчезне, кистата трябва да се оперира. Не уточни от какъв тип е кистата, аз не знаех какво да питам. Операция по време на бременност ми звучи доста напрягащо. Въпросът ми е, в какъв случай на киста по време на бременност се налага операция? Има ли риск да загубя бебето в процеса на интервенцията?

Благодаря Ви!
« Последна редакция: Май 27, 2008, 00:37:42 am от Saule_Nova »
Ако сам изпила една опаковка Yasmin и ми доиде на 3 ден. след като ми сварши си направих почивка(т.е 1 седмица преди да ми доиде започнах пак да ги приемам).има ли вероятност да забременея през периода които пия хапчетата???
Здравейте Д-р Даскалов!Казвам се Поля,от Варна съм.Бих искала да ме посъветвате..Преди 2 седмици претърпях миссед,преди това имах 3 желанни аборта...Въпроса ми е -възможно ли е заради тези аборти да направя този миссед или причината е друга??И какви изследвания трябва да правя за да не се повтори пак това?Към кого да се обърна за тези изследвания ако ще трябват?Можете ли да ме насочите към някой лекар  :oops:Много благодаря!!!