Здравейте, д-р Даскалов!
Аз съм на 27 години. На 4 септември претърпях лапаротомия за премахване на кисти, диагнозата ми е ендометриоза първа степен. Операцията мина добре, сега всички репродуктивни органи са ми чисти, тръби проходими. Предстоят ми 3 месеца инжекции диферелин, но решихме преди това 1-2 месеца да опитаме забременяване и ако не стане, все пак да сложим инжекциите и след това да правим нови опити. Преди няколко дни бях на контролен преглед, само ден след менструацията и докторката ми каза, че имам кръв в матката и ми предписа лекарства за 3 дни, които ще предизвикат изкуствени контракции и изхвърлят кръвта. Приключих с взимането на тези лекарства на 4-тият ден след менструацията, преди евентуална овулация. Притесненията ми са, възможно ли е тези лекарства да повлияят и да нямам овулация този месец, или пък да изтласкват навън сперматозоидите и след като съм спряла да ги взимам?
Също така, при ендометриоза първа степен, наложително ли е да се сложат инжекциите, или е по-добре се опитваме да забременея? Добра идея ли е една инсеминация например - бременността е по-добро лечение на ендометриозата, отколкото всякакви лекарства, доколкото знам, особено когато бременността е така желана.