0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Планиране на бременност
« Отговор #340 -: Януари 06, 2008, 13:32:12 pm »
Здравейте и от мен  :D Аз сам нова в този форум , но и аз като вас си мечтая да стана вече маика. Прочетох всичко което сте писали и искам да ви попитам като жече минали през моя период следното: Преди да започнем опити да забременея трябва ли да си направим със съпруга ми някакви изследвани? Благодаря предварително
« Отговор #341 -: Януари 06, 2008, 13:50:47 pm »
Здравейте,Д-р Даскалов.Ние същто искаме бебе.При преглед при доктор,каза,че всичко е наред.Само яйчниците ми били малки,но не трябва да се притеснявам от това.Какво да разбирам от това "малки"?За иследвания,каза да минат няколко месеца и ако няма резултат,тогава щте правим.При цитонамаска резултатите са:изразен прогестеронов ефект варху повърхностния епител.Изписа ми лечение с антибиотици,и след 2-3 месеца на контролен преглед.За сега нямам никакви оплаквания мисля,че сам се излекувала.Вапросът ми е даиагнозата сериозна ли е?Какво означава по-точно.Предварително ви благодаря.

При гинекологичен преглед, трябва да се измери големината на яйчниците, чрез ултразвуково изследване с вагинален трансдюсер. Ако ми съобщите размерите на Вашите яйчници, ще мога конкретно да коментирам, дали са с нормални размери.
« Отговор #342 -: Януари 06, 2008, 14:00:56 pm »
Д-р Даскалов,първо искам да се извиня ,ако задам въпрос на който Вие вече сте отговорили ,а аз съм пропуснала да видя.И да Ви благодаря за изчерпателното обяснение по всички зададени въпроси от дамите във форума.
Имам един проблем който не е точно от гинекологична тематика,но при евентуална бременност според мен би било важно.
Преди години направих доста силна алергична реакция и от тогава все давам алергия към нещо.И поради тази причина съм все на хапчета,а се опитвам да забременея от няколко месеца.За това искам да знам дали антиалергените биха могли по някакъв начин да вредят на плода или на мен .

Обикновено по време на бременност намаляват оплакванията от алергични пристъпи, тъй като бременността е състояние с намален имунитет. Половината от концептуса /плода/ е де факто чужд белтък и тази "присадка" трябва да бъде понесена.
   Относно медикаментите - трябва да се консултирате с лекуващият Ви лекар и то за всеки медикамент поотделно.

« Последна редакция: Януари 06, 2008, 14:25:14 pm от Д-р Даскалов »
« Отговор #343 -: Януари 06, 2008, 14:07:17 pm »
Здравейте и от мен д-р Даскалов, на 17.04.2007 направих спонтанен аборт в 14г.с.Според докторите, нямало причина това да се случи, с плода всичко беше наред, на епикризата пишеше следното:
Резултат от хистологично изследване на оперативен материал: Мацериран (тази гадна дума знам какво значи) плод от мъжки пол без видими промени. плацента с диаметър 10см.и  централно прикрепена пъпна връв.Плацента отговаря на гестационна възраст с хематом, околоплодни обвивки с некротични огнища, пъпна връв със запазен строеж"
Въпросите ми са няколко: дава ли някакъв отговор тази епикриза на въпроса :"Защо се е случило?"
2.Почти непрекъснато бях с кървене и влизах два пъти в болница за задържане. Когато ме прегледа доктор от Правителствена болница по спешност, човека изрази съмнение за скъсена шийка на матката и ме посъветва сериозно да обмисля възможността за серклаж. В болницата където лежах изразих тези съмнения, но там доста грубо ме прегледаха и отхвърлиха предположението на доктора. гинеколожката ми също не е казвала нищо за скъсяване. Аз имам два аборта преди този.
3. Аз съм А- кръвна група а приятела ми О+, възможно ли е това да е причина за аборта?
4. Трабява ли да си направя някатви по-специални изследвания и има ли по-специални изисквания за мен, ако или когато забременея?
 5.Бихте ли могъл да ми препоръчате добри специалисти в София, при които да си направя някои прегледи и изследвания, ако такива се налагат?
Извинете за обширния въпрос и благодаря предварително!

Би следвало да направите изследвания, като едни от наложителните са "изследвания  преди забременяване" или "предконцепционни изследвания". Препоръчително е да направите и генетична консултация, а също и имунологичен статус /имунофенотипизиране/. Вероятно след аборта Ви е направена профилактика с Анти - Д гамаглобулин. Добре е да направите и тест на Coombs.
« Последна редакция: Януари 06, 2008, 14:10:07 pm от Д-р Даскалов »
« Отговор #344 -: Януари 06, 2008, 14:26:50 pm »
Zdraveite! Interesuva me moga li da sportuvam po vreme na brennost, kakvi dvijenia sa polezni i kakvi ne , kato imate predvid 4e sam na 22 godini. Moga li da pravia koremni presi v na4aloto na bremenostta ili te ne sa prepora4itelni ? Sega se opitvam da zabremeneia a v sashtoto vreme iskam da podarjam forma ,no se pritesniavam ako bebeto stane bez da razbera da ne mu navredia po niakakav na4in . Mnogo vi blagodaria predvaritelno!

При съвременните начини за диагноза на бременността /тестове за диагноза на бременността и ултразвуково изсведване/, е малко вероятно същата да бъде диагностицирана късно. В начална бременност стандартните физически упражнения, без екстремни натоварвания, не вредят. В напреднала бременност е добре да се съветвате със специалист /физиотерапевт/ в областта. Обикновено такива има към училищата за бременни.
« Отговор #345 -: Януари 06, 2008, 14:33:44 pm »
Здравейте д-р Даскалов, ще обясня накратко какво ми се случи вчера.
Последната ми менструация беше на 18.06 около 3-4.07 бях в овулация , но вчера-10.07 имах кафяво течение , което днес се е превърнало в нормално месечно кръвотечение.Помислих си , че е резултат от имплантация , но вече не знам какво да мисля.Никога не ми е подранявал , забравих да спомена , че бях болна към края на юни и пих 6 дни Оспамокс и Биопарокс в гърлото.
Толкова искам бебе , а сега мензисът ми е тотално объркан.
Моля ви кажете каква може да е причината?

Едва ли отговорът ми, след толкова много време, ще е от пряка полза за Вас, но в ситуация като Вашата, най-добре е да направите гинекологичен преглед.
« Отговор #346 -: Януари 06, 2008, 14:38:10 pm »
Здравейте д-р Даскалов, първо се извинявам ако някъде има подобен въпрос на моя и вече сте отговорили, тъй като е възможно да съм пропуснала да го прочета.
Въпроса ми е - къде в София компетентни и професионални лекари ще ми направят нужните изследвания/и те незнам точно какви трябва да бъдат/ за една година безрезултатни опити за забременяване?
Благодаря ви предварително.

Насочете се към специализираните In vitro центрове. Ще намерите адресите и телефоните им в този сайт.
« Отговор #347 -: Януари 06, 2008, 14:45:08 pm »
Искам да попитам,дали при нормална спермограма и по-малък размер на пениса,но не и на тестисите е възможно да настъпи оплождане по естествен начин

Ако е възможно осъществяването на нормален сексуален контакт, размерите на пениса не са от съществено значение. Ако имате притеснения, е добре да се обърнете към уролог за консултация.
« Отговор #348 -: Януари 06, 2008, 14:52:16 pm »
Здравейте д-р Даскалов!
Благодаря,че Ви има...!
Аз бях с 6 годишен стерилитет поради липса на овулация и висок пролактин.Имам и един спонтанен аборт 2002 година(казаха,че е заради високия пролактин).Иначе всички необходими изследвания ги имам,бключително и скенер-всички са в норма освен пролактина въпреки всичко.
Сега отново съм бременна,този път с близнаци,стимулирано с клостлбегит.От 19-ти ден пия дуфастон 2по1 ,бромокриптин-2по1/2т.Сега съм в 9-та седмица бременна,но в 6-та прокървих(около 28.06 2007) и се оказа от едното плодно сакче(не добре имплантирано в единия край).Биха ми прегнил5 000 и ми казаха да не се притеснявам,на следващия ден кървенето спря,дуфастона го пиех 3по1т(след прокървяването,пиех и но-шпа и папаверин.След 6 дни на прегледа ми назначиха лечение :2 пъти в седмицата прегнил 5 000,дуфастон 2по 1т(него не съм прекъсвала да го пия) и бромокриптин също продължавам да пия 2 по 1/2т,всичко друго да спра да го пия (но-шпа и папаверина)...
Въпроса ми е :
Не е ли опасно за бебетата всички тези лекарства и най ме проитеснява дозата на бромокриптина(въпреки,че ми казаха да го пия и ще го пия доста време,за да не стане спонтанен аборт,в листовката пише по време на бременност да се спре),прегнила също 2по 5 000единици-инжекции на седмица?На преглед съм чак към 6-ти август.
До какъв период от време могат да се приемат тези лекарства,без да оказват влияние на бебетата?
Възможно ли е да се получи някакво увреждане на децата(не дай Боже)?

Ще чакам с нетърпение и притеснение,Вашия отговор!
Благодаря отново,че Ви има!
Желя Ви от сърце да сте жив и здрав :bighug: и много късмет...! yahoo_17

Медикаментите, които изброявате, не носят висок риск за бременността.Съветвам Ви изцяло да се доверите на лекуващия Ви лекар.
« Отговор #349 -: Януари 06, 2008, 14:59:48 pm »
Здравейте, д-р Даскалов! Кога най-рано може да се установи бременност тъй като се подложих на ин витро оплождане и ми казаха, че може да се разбере най-рано след 21 дни... а на мен ми изглежда дълъг период. и нещото което най ме вълнува трябва ли да спазвам някякви хранителни режими или нещо друго.... казаха ми само да не скачам, тичам  т.е. без да се претоварвам. Също така бих желала да рабера каква е вероятността да съм забреминяла при ин витро с икси, при условие че имам СКПЯ, а съм на 24 год? Може въпросите ми да звучат нелепо, но ми е пръв път и сега навлизам в материята и ми е доста притеснено!
Благодаря за вниманието предварително!!!

Действително това е периода, необходим за позитивиране на теста за бременност. Надявам се при Вас нещата да са се развили благоприятно!

« Отговор #350 -: Януари 06, 2008, 15:35:05 pm »
Здравейте Д-р Даскалов!През 2006г имах неуспешна бременност-хидрамнион,близнаци,прекъсната в V месец.Сега година и 3мес.след това отново искам да забременея.Това,което искам да ви питам е:изследванията,които съм си направила са
глюкоза-5.46mmol/l;хепатитB-HBsAg-отрицателен;токсоплазмоза-IgM(-)0.24Index;IgG(-)1.7IU/
ml;цитомегаловирусIgM(-)0.140Index       
                  IgG(+)198.1AU/ml
рубеолаIgM 0.26IU/ml
        IgG217.50IU/ml
хламидия-PSR-ТЕСТ-отрицателен
урина-всичко е в норма без билирубиноген-увеличен,посявка-без патогенна флора,вагинален секрет-не се изолира патогенна флора.Февруари месец тази година -цитонамазка-беше изолирана бактерия-сега всичко е наред.Въпросът ми всъщност към вас е какви изследвания е нужно да си направи мъжът ми от тези,които и аз съм направила.В допълнение имам и генетичен анализ на мен и съпруга ми -няма данни за хромозомно преустройство,което да нарушава репродуктивните ни способности.Аз съм носител на хетерозиготна бета таласемия-много лека форма-доказано,мъжът ми не е носител-също доказано

Вие сте напарвили доста подробни изследвания. Диагнозата на хетерозиготна бета таласемия в български условия е успех. Доста често се пропуска! Тя обаче не е причина за проблемите, които сте имали.
   Добре би било да изследвате влагалищен секрет за Микоплазма. Ако е минало много време от изследването на Токсопламоза и Цитомегаловирус - също е добре да бъдат повторени. Не става ясно какъв е резус факторът Ви. При Rh /-/ би следвало да направите тест на Coombs. Вероятно е направена цитонамазка от маточната шийка /тест за профилактика на рака на шийката на матката/. Би следвало да се обсъди и установяването на имунологичния Ви статус /имунофенотипизиране/.
« Отговор #351 -: Януари 06, 2008, 15:49:04 pm »
Здравейте д-р Даскалов. Значи проблема при мен е такъв: имах близо 3 години извънменструално течение, доктори доктори и нищо, накрая операция по спешност - киста, която се беше пробила и запушена дясна маточна тръба, вече я няма. От тук нататък вече 8 месеца от операцията и ние с моя съпруг започнахме опити за бебе, а сега... първия месец неуспешно, знам че е много малко но при възпалена тръба знам че е твърде вероятно и другата да е...незнам сега да чакам ли, пия фолиева кисилина, по препоръка на гинеколог, а и ще пробвам с тестове за уволация, но ми е малко притеснено, знам че е малко времето но с тези проблеми. Доста изследвания си правих : хормони, хламидии - отрицателен, преди няколко месеца и за всякакви бактерии (незнам как се казваше изследването) - отрицателен, снимка не съм правила защото тук ми казаха че е по-добре в клиника за стерилитет да я направя. И това е май всичко... просто искам да забременея
Сега преди да ми отговорите ми хрумнаха и още няколко въпроса, моля да ми отговорите защото се притеснявам - след като ми е махната едната маточна тръба е ясно че овулация от другия яйчник няма, но това означавали първо че яйцеклетките от този яйчник не се произвеждат въобще и как става изхвърлянето им и къде отиват; второ как става все пак овулацията всеки месец или нямам такава, а е през месец, и ако е всеки месец означава ли това че яйцеклетките ми просто казано ще свършат 2 пъти по-бързо от нормалното положение. Съжалявам че не мога да се изразя много добре.

Доколкото разбирам, премахната е само маточната тръба, но не и яйчникът от същата страна. Това означава, че Вие ще имате овулации от въпросния яйчник, въпреки че от същата страна няма маточна тръба. Има вероятност яйцеклетката да бъде "захваната" от другата маточна тръба. Ако това не се случи, яйцеклетката се резорбира от перитонеума /обвивката на коремната кухина/. Не, яйцеклетките Ви няма да свършат два пъти по-бързо.
   Смятам, че е наложително да направите по-подробни изследвания, включително и предконцепционни изследвания. Трябва да се обсъди и евентуално изследене на проходимостта на останалата маточна тръба. При евентуално закъснение на менструалния цикъл и при положителен тест за бременност, е наложително да направите ултразвуково изследвене с вагинална сонда при 10 дневно закъснение на МЦ.
« Последна редакция: Януари 06, 2008, 22:44:45 pm от Д-р Даскалов »
« Отговор #352 -: Януари 06, 2008, 15:55:03 pm »
Здравейте д-р Даскалов.Имам един въпрос към вас, защото наистина съм притеснена.От една седмица след като правим секс с любимия, някаде след час ме заболява корема ниско долу и яйчниците  :(.Можете ли да ми кажете на какво се дължи това?Благодаря ви предварително

Болката би могла да се дължи на много причини - примерно на овулация. Задължително обаче е изключването на Тазово - възпалителна болест /възпаление на гениталиите/, което се извършва с гинекологичен преглед и евентуално - изследвания.
« Отговор #353 -: Януари 06, 2008, 16:03:08 pm »
Д-р Даскалов, имам голяма нужда специалист да ми отговори какви овлажнители мога да използвам, за да не убият сперматозоидите. Четох че дори слюнката убива. Цервикална слуз имам, но при електрокоагулация на ранички една жлеза е пострадала, така че гинеколога ми ме предупреди, че "просто по-малко ще се овлажнявам". Признавам, че при всекидневния секс преди и по време на овулацията ми е необходимо овлажняване, иначе протъркването на 2-3 ден е неизбежно (моето и на мъжа ми).

Можете да използвате за лубикант Gleitgelen - гел.
« Отговор #354 -: Януари 06, 2008, 16:09:15 pm »
Здравейте, д-р Даскалов! Днес си взех резултатите от хоромоналните изследвания. Дали ще е възможно да ги коментирате?
  ESTRADIOL- 9.83  реф. ст.  12.5-166 pg/ml
  TESTOSTERONE- 0.675  реф. ст.  0.22-2.90 nmol/l
  PROLACTIN- 358.1  реф. ст. 72-511 mIU/ml
  LH - 7.48  реф. ст.  2.4-12.6 mIU/ml
  FSH - 18.83 реф. ст.  3.5-12.5 mIU/ml

PROGESTERONE - 41.18  реф. ст. 5.3-86.0 nmol/l

За първите пет ми взеха кръв на пети ден от цикъла, а за
прогестерона на 21 ден от цикъл без овулация.

Предварително благодаря!

Прави впечатление повишената стойност на FSH. Би следвало да се повтори изследването, евентуално да се добави изследване на Инхибин Б и Антимюлеров хормон, с цел оценка на яйчниковия резерв.
   Единичен лабораторен резултат в никатъв случай не е повод за окончателна диагноза!
« Отговор #355 -: Януари 06, 2008, 16:15:23 pm »
Здравейте д-р Даскалов,

Аз съм на 26 год. и вече от 6 години правим опити за забременяване, но за съжаление безуспешни. Моите изследвания са с добри резултати в общи линии, нямам хормонални проблеми и имам овулация. Последно правих цветна снимка едната тръба ми е ок а другата е труднопропускаема, което според лекарят не би трябвало да е проблем, но ми каза че имам малка и двурога матка. Бихте ли ми казали дали това е проблем за забременяването.
Благодаря ви от сърце!

За да се даде отговор - къде точно е пречката за забременяване, е необходимо да се направи оценка на двойката. Често проблемите са от двете страни - от страната на мъжа и на жената. Наложително е да се направи адекватна спермограма при квалифициран специалист - ембриолог, а и ред други изследвания, като посткоитален тест, имунологични изследвания и т.н.
« Последна редакция: Януари 06, 2008, 22:40:57 pm от Д-р Даскалов »
« Отговор #356 -: Януари 06, 2008, 19:09:08 pm »
Здравейте д-р Даскалов!Въпросът ми е следния:мога ли да приемам Ламизил таблетки по време на бременност?Засега такава няма за съжаление, но тъй като започнах лечение с Ламизил преди няколко дни, което трябва да трае 3 месеца, интересува ме дали ще мога да ги пия,ако евентуално забременея през това време?Благодаря Ви.
« Отговор #357 -: Януари 06, 2008, 20:34:10 pm »
Здравейте,д-р Даскалов .Благодаря ви 4е отговаряте на въпросите ни.И аз имам въпрос към Вас.Живея в 4ужбина,и тъй като 4есто образувам кисти,отидох на лекар,о4аквайки да ми предпи6е дежурните лекарства.Само 4е тук не лекуват кистите с лекарства,за6тото както каза доктора-нямало смисъл.Ве4е два пъти ми правят пункция.Единия път кистата бе6е 7,другия път 8 см.Искам да ви попитам,какво е мнението ви за тази процедура,и може ли да се отрази по някакъв на4ин на опитите ми за забременяване.Съ6то така правилно ли е 4е не вземам никакви лекарства?Благодаря Ви много.

Трудно е да се даде оценка на състоянието Ви с толкова данни и от разстояние. Яйчниковите кисти са с различна генеза /начин на образуване/ и съответно има различни подходи при лечението им.
« Последна редакция: Януари 06, 2008, 22:39:29 pm от Д-р Даскалов »
« Отговор #358 -: Януари 06, 2008, 20:43:24 pm »
Здравейте доктор Даскалов,
Ако е възможно да ми обясните доколко е верно че с една запушена дясна тръба но два здрави яйчника и без хормонални проблеми ще ми много трудно да забременея, верно ли е, доктора който ме преглежда каза че не е необходимо да правя лапароскопия за момента и че това не може да е проблем за забременяването ми, но някакси не съм 100 процента обедена.

Трудно е да се каже до колоко "трудно" е забременяването с една маточна тръба. Има много жени в това състояние, с успешни бременности. Би следвало да се уточни дали при Вас запушената маточна тръба не образува хиросалпингс - дали не задържа течност. Информация за това може де се получи или от HSG /изследване за проходимост на маточните тръби/, или чрез лапароскопия.
« Последна редакция: Януари 06, 2008, 22:37:59 pm от Д-р Даскалов »
« Отговор #359 -: Януари 06, 2008, 20:51:17 pm »
Здравейте,д-р Даскалов!От близо година преди всеки цикъл имам кафеникаво зацапване от 1 до 3 дни преди същинското кървене.Хормоните ми са в норма,но не съм изследвала прогестерон.При прегледите с ехограф не се е виждал полип на матката,за който чета, че може да е евентуална причина за подобно зацапване.Според Вас на какво може да се дължи това зацапване?Предварително благодаря за отговора!

Трудно и невъзможно е от разстояние да се постави диагноза. Не споменавате дали сте направили изследването "цитонамазка от маточната шийка" /за профилактика на рака на маточната шийка/. В съображение би следвало да влязат също и изключване на възпалителен момент, недостатъчност на жълтото тяло на яйчника, а също да се помисли евентуално за хистероскопия.
« Последна редакция: Януари 06, 2008, 20:54:11 pm от Д-р Даскалов »