0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Планиране на бременност
« Отговор #180 -: Април 12, 2007, 23:10:56 pm »
Здравейте, д-р Даскалов!

Бих искала да Ви разкажа историята си, преди да задам въпроса си....
През 2003 г ме приеха в русенското АГ за задържане, имах кървене, но без никакви болки и уж всичко беше наред, кървенето премина, вдигнах температура около 38 градуса и лекарите започнаха да говорят за изтичащи води...Направиха абразио - 4,5 месец...
През 2005 г беше ред на "кухо яйце", а през 2006 г - мисед...Правихме генетични и имунологични изследвания в Плевен. Установиха положителен антикардиолипин ИгМ антитела и повишени CD3-CD56+Cd16+NK клетки. Препоръчаха при плануване на бременност да пия Аспирин протект и фолиева киселина, а при + тест за бременност УЗД да се направят вливания с Имуновинин интакт - 25 ампули и.в....., през м. януари т.г. ми закъсня цикъла и гинеколожката препоръча да направим вливанията без да е видяла плоден сак - само по + тест за бременност. Направихме вливанията, но не ми било писано...Следващия кошмар беше извънматочна бременност в тръба с хронични неспецифични възпалителни промени, Миоматичен възел с размер на мандарина, и киста на левия яйчник...Отстраниха ми дясната тръба...Предстои ми цветна снимка за установяване проходимостта на лявата тръба...Въпросите ми са няколко...Пропуснах да кажа, че операцията беше лапароскопска на 03.02.2007...Какво би се случило, ако другата тръба не е здрава (простете ми, просто не зная как да се изразя)? Колко време трябва да бъде възстановителния период след операцията, преди да започнем нови опити (ако вс е наред)? И най болезненият...има ли жени, които въпреки подобни проблеми са имали свои деца...Извинявайте, ако писмото е дълго, или въпросите Ви се видят елементарни...Боли......
*
« Отговор #181 -: Април 13, 2007, 19:43:40 pm »
...Още повече че моят мъж страшно много иска да има деца (минимум 3 при това) и ако не успея да забремения до 3-5 години, ще трябва да се развеждаме  :help1: Той иска така, пък и аз смятам, че така е по-редно...

tujnata, това не го разбирам :?. Хората сключват брак, защото се обичат, а създаването на поколение е следствие от това, но не и причина. Ако със съпругът ти сте заедно само заради продължението на рода, това е абсурдно.  Всички тук искаме да имаме деца от любимите си хора, правим всичко възможно да стане и то дълги години. Разводът въобще не е решение на проблема. Пожелавам ви никога да не стигате до там и в най-скоро време да се радвате на децата си :crossfingers:.

*
« Отговор #182 -: Април 14, 2007, 09:55:30 am »
Цитат
Да, херпесната инфекция в ранен срок на бременността може да увреди плода и да доведе до "кухо яйце".
Д-р Даскалов, бихте ли ни казали какво можем да направим, за да се предпазим следващия път от такова нещо, ако въобще това е възможно?
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
*

Mishenka

« Отговор #183 -: Април 14, 2007, 23:41:39 pm »
« Отговор #184 -: Април 16, 2007, 19:19:00 pm »
Едит тъп въпрос, нямам яйчници от четири години, отстранени са оперативно, остана ми само матка.На 35 години съм и съм на хормоноподържаща терапия.Възможно ли е човек като мен да износи дете с донорска яйцеклетка? При съпругът ми нещата са си наред.Благодаря предварително за отговора.
*
« Отговор #185 -: Април 17, 2007, 10:21:26 am »
Здравейте д-р Даскалов.
Въпроса ми е следния, пия "Улкопрол" заради новооткрит застрит, може ли да окаже някакво вредно въздействие ако забременея по това време? Друго, което ме интересува е, възможно ли е от херпесна инфекция в 5-6г.с. да спре развитието на плода /"кухо яйце"/.

Не е добре да приемате улкопрол по време на планиране на бременност, лекарството е в група С по критериите на FDA (можете да си правите справки тук - http://www.safefetus.com/Search.asp). Да, херпесната инфекция в ранен срок на бременността може да увреди плода и да доведе до "кухо яйце".
Здравейте,д-р Даскалов!
Това-за херпесната инфекция ме притесни.Бихте ли ми отговорили дали "херпесна инфекция" и "поява на херпес" е едно и също.На мен ми се появява херпес почти ежемесечно.Възможно ли е това да е причина за незадържане на бременност?
Благодаря!
« Отговор #186 -: Април 17, 2007, 11:19:44 am »
Здравейте д-р Даскалов!
Миналия месец според мен нямах овулация, тъй като си правих тестове за овулация и всеки ден си меря БТ. Този месец продължавам със същите процедури, но още е рано за тези дни. Въпросът ми е възможно ли е и нормално ли е два месеца поред да липсва овулация?
Предварително Ви благодаря!
*

lawyer

« Отговор #187 -: Април 18, 2007, 10:17:28 am »
Здравейте д-р Даскалов!
Миналия месец според мен нямах овулация, тъй като си правих тестове за овулация и всеки ден си меря БТ. Този месец продължавам със същите процедури, но още е рано за тези дни. Въпросът ми е възможно ли е и нормално ли е два месеца поред да липсва овулация?

Здравейте и от мен!
и аз имам същия въпрос, нормално ли е да липсва овулация повече от един месец подред?

За периода от две години пиех Novinette (с две почивки от по два месеца) до месец Август 2006-та година. След като със съпруга ми взехме решение да си имаме бебе отидох на гениколог за редовния годишен преглед, цитонамазка и да се поинтересувам за допълнителна информация, която да имам предвид при начинанието. Лекарят каза, че всичко изглежда добре, и че щом съм взела решение за забременяване бих могла още същия месец след тези контрацептиви да започна с опитите и няма нищо притеснително. При същия преглед с ехограф (от този тип за вътрешен преглед - не зная как точно се нарича машинката) лекарят ми показа, че в момента е овулацията и мога да се възползвам от установеното. Е, явно изпуснахме момента, т.к. не забременях...
Продължаваме с опитите и до сега... последната ми графика май показва, че не е имало овулация, за предишните не съм сигурна вече какво точно показват .... но вече седем месеца въпреки положителни тестове за ову. и мерене на температура и по мое далеч немеродавно мнение е имало овулации в тези месеци с интезивни опити за постигане на целта.
Та моят въпрос при тази ситуация е следния - явно непосредствено след спирането на контрацептивите ову. е имало, но възможно ли е от Август до сега да не е? Да отида ли веднага на лекар за евентуални хормонални проблеми?

Благодаря предварително
*
« Отговор #188 -: Април 18, 2007, 23:13:22 pm »
Здравейте, д-р Даскалов!
През миналата година правих три инсеминации, стимулирани с Клостилбегит. При последната от тях забременях, за жалост извънматочно. Бях оперирана и останах с една здрава тръба. Тази година правих още една инсеминация през месец януари, стимулирана със Серофен и една стимулация с Клостилбегит през март, която беше прекратена. Подадох документи за ин витро по ЗК. На 38 години съм, с мъжки фактор сме, правя донорски инсета. В предвид на това, че не се знае кога и дали ще бъда одобрена за ин витро по ЗК имам намерение да не губя време, а да действам. Въпросът ми към вас е дали мога да пробвам с още 1-2 инсета и дали ще има значение ако правя инсе през май, а ин витро през юни н-р, т.е. трябва ли да има някакво разстояние във времето между инсето и ин витрото? Предварително ви благодаря и ви желая много лични и професионални успехи!

*
« Отговор #189 -: Април 20, 2007, 14:48:43 pm »
Здравейте д-р Даскалов!
От 7-8 месеца правим опити за бебе. Имам бременост преди 2 год. от същия партньор,завършила с аборт по желание. От 5 месеца пия Дуфастон и 2 пъти пих Клостилбегит. На 15 ден от последния цикъл - фоликул 25мм, положителен тест за овулация и на 16 ден слабо овулаторно кървене. От една седмица имам болки като ПМС и днес /28ден/ леко зацапване, мисля начало на цикъл. За следващия месец ми изписаха Парлодел от трети ден 2х1/4 - 2 дни и 2х1/2 - 2 дни, Клостолбегит от трети ден - 5х1, Дуфастон - от 15 ден - 10х2, Утрогестан от 17 ден - 10 дни, сутрин - 1 и вечер 2капс.Правени са ми изследвания за Пролактин-4 ден 401.91 /29.47-513.04/ и Прогестерон - 21 ден 115.88 /фол.ф.0.85-8.2, лут.ф.16.6-122.8/.
Искам да Ви попитам, трябва ли да пия отново Клостилбегит /прочетох доста за него и вече ме е страх/ след като явно имам овулация? И трябва ли да проверя проходимостта на тръбите преди това? След като вече съм забременяла веднъж от същия партньор, къде може да е проблема сега да не става бебенцето?
Благодаря Ви предварително и се извинявам за това, че съм толкова подробна.
« Отговор #190 -: Април 20, 2007, 23:45:40 pm »
Здравейте Д-р Даскалов
  На 20-ти ден от цикъла съм при положение че се опитваме да забременеа, на пап теста излезе дисплазия първа степен(пише лека дисплазия) и ми се налага биопсия и тестове за ХПВ.Знам какво е, какво означава и до къде може да стига.

Въпроса ми е
 Дали при самата биопсия може да се провокира аборт( доколкото има бременност)   
 Дали да изчакам да ми доиде м.ц или да правя веднага.
 Благодаря Ви
« Отговор #191 -: Април 22, 2007, 22:59:29 pm »
Здравейте Д-р Даскалов!
След missed аборт в началото на април миналата година и сега през март два положителни теста на Sure Check през седмица (датата на последаната ми М беше на 20 февруари, посетих гинеколог на 27 март и след преглед с вагинален УЗД (в началото на 6 с.) не можаха да открият наличие на плоден сак и някакви изменения говорещи за бременност... Изписаха ми Дуфастон и след 10 дни пак преглед?
Какво мислите - дали е рано или има някакъв проблем?

Извинявам се за закъснелия отговор!
   Принципът при ситуация като Вашата е да се правят серийни ултразвукови изследвания и изследане на Бета ЧХГ в кръвен серум.
   Надявам се бреременността Ви да е успешна.

Д-р Даскалов, здравейте отново! Направихме теста за бета-ЧХГ на 3 и 5 април (20 февруали ПРМ). Резултатите от теста ми са следните:
І-ва проба - 684.0
ІІ-ра проба - 278.8

Докторът каза, че нямам нужда от имунологични и генетични изследвания след като имам вече една безпроблемна първа бременност и дете.
Но детето все пак е вече почти на 9 години..., а аз почти на 37 с един мисед миналата година и една "развалена" бременност сега...
Какво мислите? Предварително ви благодаря!!!

Смятам, че е разумно да направите пълния комплект предконцепционни изследвания, а също и хормонален и имунологичен статус. Във Вашата ситуация не е необходимо да се прави генетично изследване.
« Отговор #192 -: Април 22, 2007, 23:34:25 pm »
  Здравейте, д-р Даскалов!!!
  И аз искам да споделя с Вас моя проблем - почти на 32 години съм, но още от 19-годишна възраст имам нередовен МЦ. Пиех какви ли не противозачатъчни, предписани от гинеколози (Progesteron, Cilest, Orgametril, Diane 35,...), биели са ми и инжекции за поява на менструация...Имало е периоди, когато не съм приемала хапчета и тогава 6-9 месеца не съм имала МЦ.
 От година и половина съм омъжена и правим опити за бебе. Имам повишено ниво на Testosterone, а съотношението LH:FSH е почти 2:1 (ясен признак, че имам поликистозни яйчници). Силно изразената поликистоза при мен е факт - доказва се при всеки един ехографски преглед.
 През м.02.2007г. ми направиха лапароскопия в "Майчин дом", София. Изгорили са две ендометриозни огнища в дясно на Ligg. sacrovterina и са фелестрирали  яйчниците ми.
 Не ми казаха нищо при изписването освен да "забременявам колкото се може по-бързо", за да не се появи отново ендометриозата. Една от мед. сестрите обаче ми сподели, че 9 месеца не трябва да пия никакви хормонални хапчета, за да не се появят кистите отново и за да не се елиминира резултатът от фелестрацията на яйчниците ми.
 Въпросите ми са следните:
1. Имайки предвид, че този месец ще навърша 32 год., да чакам ли нещо да се случи от само себе си? Времето е ценно, не съм млада...В момента мисля за вътрематочна инсеминация или IVF (при IVF се прави стимулация с хормонални хапчета, а аз помня предупреждението на мед. сестрата). Какво бихте ми препоръчали да правя?
2. От момента на лапароскопията до сега (2 месеца) не меря базална температура, защото лекарите в "Майчин дом" не я ползват като показател за овулация. Два месеца правя LH tests, като през първия месец след лапароскопията имаше бледа втора лента, а миналия месец втора лента изобщо не се появи. Как да установя дали имам овулация? Има ли друг начин освен базална температура, тестове за овулация и фоликулометрия?
3. Последният ми МЦ бе на 14.03.2007 г. и бе изключително слаб и кратък (тъмна кръв, която се избистри на 2-рия ден и тече светла само един ден, след което рязко мензисът ми спря). Тъй като не пия хормонални хапчета от 5-6 месеца, се тревожа дали менструацията пак няма да изчезне. В допълнение LH тестовете не отчетоха втора лента миналия месец. Ако не се появи менструация този месец и не съм бременна, как може да се предизвика отново менструация без хапчета и инжекции?
4. Възможно ли е да се получи овулация, ако нивото на LH хормона е ниско и не се отчита от LH теста? При последните хормонални изследвания от 03.11.2007 г. нивото на LH бе 10.51 lU/l при референтни стойности за фоликулярната фаза 1.9-12.5 (изследване в Цибалаб). Хем хормонът ми е в граници, хем LH теста не го засича! Може ли да има овулация, ако LH хормонът е с ниска стойност?
5. Предоставена ми бе писмена информация за резултатите от лапароскопията, в която е записано, че на левия яйчник има наличие на задържани фоликули, докато на десния яйчник има "наличие на задържани фоликули, без данни за овулация". Какво според Вас означава "без данни за овулация" - в момента на лапароскопията не е имало овулация или че десният ми яйчник изобщо не овулира?
 Ох, дано не съм станала досадна с толкова въпроси за Вас и за всички момичета в сайта! Но толкова много искам да знам как да се справя с моя проблем!!! Още повече че моят мъж страшно много иска да има деца (минимум 3 при това) и ако не успея да забремения до 3-5 години, ще трябва да се развеждаме  :help1: Той иска така, пък и аз смятам, че така е по-редно...
 Предварително Ви благодаря за отделеното време и Вашите отговори!

Необходимо е чрез фоликулометрия да се установи имате ли овулация. Партньрът Ви да направи спармограма. От предоставеното от Вас описание на лапароскопията не става ясно дали маточните Ви тръби са проходими - това също трябва да се уточни. Добре е  да се направи цялостен хормонален и имунологичен  статус, а също и резистентност към инсулин. Най-вече е наложително да намерите лекар, на когото да се доверите и който да следи състоянието Ви. Несериозно е да се доверявате на случайни "споделени" мнения, от хора без необходимия ценз. Става въпрос за Вашето здраве.
« Отговор #193 -: Април 22, 2007, 23:41:21 pm »
Здравейте Д-р Даскалов,първо бих искала да Ви благодаря, че сте толкова отзивчив към всички ни във този толкова добър и полезен сайт и форум..... :PПри мен всичко е нормално ,ходих на преглед последно февруари месец ( имах съмнение за бременност, което се оказа само фалшива тревога.)Преди това декември ходих на цито намаска и по-обстоен преглед и се оказа, че всичко е О.К. и няма причини да не забременея.Правим опити с мъжа ми от около 6-7 месеца,но до сега без резултат.За сажъление при мен се случиха някои необратими събития, които най-вероятно са ми оказали много негативно влияние........... :(Смятате ли, че внезапната загуба на много близък човек - майка, би могло да е причина да не забременявам толкова време.Смятате ли че трябва да отида отново на лекар за преглед........Моят генеколок ми каза, че е нормално от преживяния стрес да не успея веднага да забременея, каз ми го и една друга лекарка........не знам какво да правя..........има моменти в които съм много отчаяна (от тогава са минали само 5 месеца)ощте колко време трябва да мине, за да премине стреса?Предварително Ви благодаря за отделеното внимание. :)
Преживеният стрес неминуемо оказва влияние върху възможността за репродукция. Все пак, ако до 12 месеца не се постигне успешн абременност, е необходимо да предприемете мерки, т.е. да направите изследвания. Междувременно е добре партньоът ви да направи спермограма още сега.
« Отговор #194 -: Април 22, 2007, 23:43:53 pm »
Здравейте д-р Даскалов.Имам нужда от съвета на специалист и за това се обръщам към вас.Имам малък проблем със сърцето-пулса ми е доста ускорен 85-90 удара в минута.Понякога стигам и до 100.Днес ходих на кардиолог и ми исписа Конкор от 5 мг и Deanxit за нервите че и те май искат да лопат.Випроса ми е следния:да изчакам ли да ми дойде менструацията преди да започна да ги пия за да съм сигурна дали не е станало бебето.Ако е станало и аз ги пия могат ли те да навредят на плода.Пропуснах да кажа че до днес бях на Атенолол 25мг сутрин и вечер по 1.
Предварително глагодаря.
По-добре е преди да започнете лечението, да сте сигурна, че не сте бременна.
« Отговор #195 -: Април 22, 2007, 23:54:44 pm »
Здравейте д-р Даскалов!

Много се радвам, 4е вси4ки ние тези крехки създания имаме възможност да се консултираме с професионалист като Вас (от това, което про4етох досега).

Аз имам подобен въпрос на много други (както успях да се убедя) и той е следният: С моят съпруг имаме голямо желание да имаме бебе и правим съответните опити. За редосвност на опитите не мога да твърдя, тъй като той доста дълго беше в командировка в чужбина и нямахе възможност за последователни опити. Въпреки това имаше месеци, в които правихме опити в "подходящия" период, аз предприех мерки за засичане на овулация (като си измервах базалната температура, за сега тестове не съм правила). Чета някои статии от форумите и спазваме стриктно указанията. За сега нямаме резултат. Като изследвания не сме предприемали нищо по-специално. Ходила съм на преглед преди 4 месеца за последен път, в който всичко беше наред (яйчници, матка, шийка и такива по-основни неща). Цикълът ми е точен и редовен. Притеснявам се от факта, 4е при последния преглед ми казаха, 4е имам леко срастване на тръбата в ляво (което понякога като че ли усещам под формата на дърпане и тъпа болка). Това може ли да е причина за трудно забременяване или липса на такова? Ако едната тръба е непроходима, а другата е, може ли да се забременее? Трябва ли да си направя по-специални изследвания?
Благодаря предварително
  При стандартен гинекологичен преглед е невъзможно да се определи, дали маточните тръби са проходими. По-скоро би могло да се подозира наличието на възпаление. Съветвам Ви да направите "предконцепцинните изследвания" - по този начин ще изключите наличието на някои инфекции като хламидия, микоплазма и т.н. Не забравяйте да приемате Фолиева киселина. При възраст под 35 години, се препоръчва да се изчакат 12 месеца при регулярен секс, преди да се започнат изследвания за установяване на причини за проблемно забременяване.
« Отговор #196 -: Април 23, 2007, 00:23:27 am »
Здравейте, д-р Даскалов!

Бих искала да Ви разкажа историята си, преди да задам въпроса си....
През 2003 г ме приеха в русенското АГ за задържане, имах кървене, но без никакви болки и уж всичко беше наред, кървенето премина, вдигнах температура около 38 градуса и лекарите започнаха да говорят за изтичащи води...Направиха абразио - 4,5 месец...
През 2005 г беше ред на "кухо яйце", а през 2006 г - мисед...Правихме генетични и имунологични изследвания в Плевен. Установиха положителен антикардиолипин ИгМ антитела и повишени CD3-CD56+Cd16+NK клетки. Препоръчаха при плануване на бременност да пия Аспирин протект и фолиева киселина, а при + тест за бременност УЗД да се направят вливания с Имуновинин интакт - 25 ампули и.в....., през м. януари т.г. ми закъсня цикъла и гинеколожката препоръча да направим вливанията без да е видяла плоден сак - само по + тест за бременност. Направихме вливанията, но не ми било писано...Следващия кошмар беше извънматочна бременност в тръба с хронични неспецифични възпалителни промени, Миоматичен възел с размер на мандарина, и киста на левия яйчник...Отстраниха ми дясната тръба...Предстои ми цветна снимка за установяване проходимостта на лявата тръба...Въпросите ми са няколко...Пропуснах да кажа, че операцията беше лапароскопска на 03.02.2007...Какво би се случило, ако другата тръба не е здрава (простете ми, просто не зная как да се изразя)? Колко време трябва да бъде възстановителния период след операцията, преди да започнем нови опити (ако вс е наред)? И най болезненият...има ли жени, които въпреки подобни проблеми са имали свои деца...Извинявайте, ако писмото е дълго, или въпросите Ви се видят елементарни...Боли......
Определено можете да имате собствени деца! Надявам се, че останала Ви маточна тръба е проходима. В случай, че не е, има възможност да забременеете чрез ин витро процедура. В минато, при непроходима маточна тръба, се правеха операци за възстановяване на проходимостта, но в съвременната медицина това е спорно, поради големия брой неуспешни операции и високя риск от извънматочни бременности. Ако останалата маточна тръба образува хидросалпингс /задържане на течност в маточната тръба/ при  теста за проходимост, би се наложило да бъде отстранена, тъй като въпросният хидросаллпингс е ембриотоксичен. Задължително би следвало да уточните и въпроса с миоматозния възел.
  При евентуална повторна извънматочна бременност, в съображение би могло да влезе лечение с Меthotrexat, с цел да се запази тръбата.
  Преди по-малко от месец една от участничките във форума, с една маточна тръба и две тубарни бременности, втората лекувана с Меthotrexat и след спонтанно забременяване, роди чудесно бебе. Всъщност това е случай абсолютно аналогичен на вашия. Няма място за отчаяние!
« Отговор #197 -: Април 23, 2007, 00:39:35 am »
Цитат
Да, херпесната инфекция в ранен срок на бременността може да увреди плода и да доведе до "кухо яйце".
Д-р Даскалов, бихте ли ни казали какво можем да направим, за да се предпазим следващия път от такова нещо, ако въобще това е възможно?

За съжаление, при наличие на генитален херпес преди забременяване и по време на бременността все още почти нищо не може да се направи. Прилага се лечение с противовирусни препарати, като Акловир например. Ако гениталният херпес е активен по време на раждане - това е показание раждането да стане чрез Цезарово сечение. В световен мащаб се работи по създаване на противохерпесна ваксина.
« Отговор #198 -: Април 23, 2007, 00:41:42 am »

Напишете отново въпроса си моля.
« Отговор #199 -: Април 23, 2007, 00:43:58 am »
Едит тъп въпрос, нямам яйчници от четири години, отстранени са оперативно, остана ми само матка.На 35 години съм и съм на хормоноподържаща терапия.Възможно ли е човек като мен да износи дете с донорска яйцеклетка? При съпругът ми нещата са си наред.Благодаря предварително за отговора.

Да, възможно е.