0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Планиране на бременност
« Отговор #160 -: Април 08, 2007, 23:13:00 pm »
:? doktore ot 8 godini opitvame da si napravim decica no vse se poqvqva o nqkoi problem ..imam poli kistozni qicnici,praviha mi operaciq za izvajdane na deseniqt mi qicnik okolo koito imah dve kisti. sega sam s edin qicnik,imam prekaran sifilis v ranen stadii predi 4 godini tova problem li mie ili vsicko idva ot polikistoznite mi qicnioci ???? kakvi isledvaniq trqbva da si napravq i vaobste na kade da se nasoca........iskam detence blagodarq vi za vnimanieto

И с един яйчник може да забременеете, стига маточните тръби (или тръба) да са проходими и яйчникът да функционира нормално.
Относно прекарания сифилис – добре е да направите консултация с венеролог.
« Отговор #161 -: Април 08, 2007, 23:16:02 pm »
Dr.Daskalov,na 37god. sam imam dete na 19god. i imam 4 aborta zad garba si,kato poslednijat e bil predi 9god.Sega imam gelanie za vtoro dete,trjabva li da pravja njakakvi izsledvania ili parvo da probvam po nai-normalnia na4in?Do predi 3 meseza sam pila antidepresant-Tresleen,dali e dostata4en tozi period ot 3m.za da njama vlianie v/u eventualna bremennost ina4e menstr.zikal vinagi redoven i to4en bezproblemen?Ste Vi bada mnogo blagodarna za prof.otgovor tai kato giveja v4ugbina...S uvagenie

Не е необходимо да предприемате по-особени мерки, освен стандартните профилактични прегледи, да започнете прием на Фолиева киселина и да напарвите предконцепционните изследвания /изследванията преди забременяване/. При възраст над 35 години на всяка бременна жена се препоръчва да направи амниоцентеза в периода между 16-та и 18-та гестационна седмица, поради по-високия риск от проява на Down синдром или някоя от другите вродени хромозомни аномалии.
Желая Ви успех!
« Отговор #162 -: Април 08, 2007, 23:18:02 pm »
Здравейте Д-р Даскалов,ако може да попитам за кафеникаво течение 1 месец след абразио поради(кухо яйце)на какво може да се дължи и дали е нормално?Гинеколога ми каза две седмици след абразиото,че всичко е наред след преглед със видеозон.Какви изследвания трябва да се направят?Предварително ви благодаря...... 8O

Добре е да потърсите резултата от хистологичното изследване на материала от направения кюретаж /за да се изключи гроздовидна бременност/, а също да се направди нов гинекологичен преглед и евентуално изследавне на Бета ЧХГ в кръвта или тест за бременност в урината. Уместно би било да се изключи наличието на инфекция чрез микробиологично изследане на вагинален секрет, изследавне за микоплазма/уреаплазма и за хламидия. Предполагам, че в предходната 1 година сте правили изследване на цитонамазка за профилактика на рака на маточната шийка.
« Отговор #163 -: Април 08, 2007, 23:21:15 pm »
Преди две години и половина за първ пат имах положителен тест на хламидия, лекувахме се със антибиотици сумамед 3 дни по 500 мг и 7 дни вибрамицин на 12 часа по 100 мг. След това за 2 год имах 3 цервикални и един брис от уретер Отрицателни.
Опитвахме се 7 месеци да забременеа и когато отидох на преглед отново положителен!?
Пихме същите лекове както и първия път и сега чакам контролния тест.
   1.Какво би трябвало да се прави ако отново имам положителен тест?
   2.Ако пак е отрицателен препоръчвате ли ми некои особени изследваниа преди отново да правим опити за забременаване (хидротубация цветна снимка....)
   3.Дали непремено трябва да спреме опитите за забременяване докато не се получи отрицателен тест?
 Благодаря Ви

Съветвам Ви да направите предконцепционните изследвания /изследванията преди забременяване/. Междувременно партньора Ви да си направи спермограма, а Вие изследане на проходимостта на маточните Ви тръби. Хлацидията трябва да се лекува, така че ако имате положителен тест, проведете лечение заедно с партньора до излекуване.
« Отговор #164 -: Април 08, 2007, 23:27:05 pm »
Здравейте докторе,

Благодаря за предоставената възможност и помощ. Ето и моята история:

1.   Опити за забременяване от 3 години
2.   1 мисед в 11 г.с. през 2005 г.
3.   Спрермограма-отлична
4.   Хормони в норма
5.   От направена хистероскопия и лапароскопия преди 10 дни се установи :
•   Тръби двустранно проходими
•   Премахнат септум на двурога матка
•   Премахнати 2 миоми на външната стена на матката
•   Отстранено ендометриозно огнище на задната външна стена на матката
6.   Правена фоликуметрия този месец показа:
•   Овулация на 15 ден
•   Много цервикална слуз
•   Добра маточна лигавица
7.   В момента пия утрогестан – 2 х 1 след доказана овулация

Какво друго бихме могли да направим за да се получи забременяване и износване на на едно (може и две) здраво бебе?

Благодаря ви много за отделеното време и за съвета които ще ми дадете.

Ако приемем, че причината за предходния аборт е била механична /септума на матката и миомните възли/, може да се очаква да забременеете и износите успешно бременността си.
Консултирайте се с Вашия лекар и за имунологични изследвания /антитела срещу щитовидната жлеза, антифосфолипидни антитела, NK клетки, антиовариални антитела, генетични изследвания за тромбофилия/.
« Отговор #165 -: Април 08, 2007, 23:28:49 pm »
Д-р Даскалов бременна съм в 5 седмица , но преди да разбера си правих две цитономаски и диагнозата е клетки с ранна дискариоза и има контрола ІІІ а, Може ли да ме посъветвате какво да направя при това положение , опасно ли е

Съветвам Ви да напрвите контролен преглед с колпоскопия и цитонамазка от маточната шийка, да се изключи наличиенто на инфекция чрез микробиологично изследане на вагинален секрет, изследавне за микоплазма/уреаплазма и за хламидия. След това трябва да се преоцени състоянието Ви, прогонозата за бременността  и евентуално да се обсъди начина на раждане.
« Отговор #166 -: Април 08, 2007, 23:30:44 pm »
Здравейте, доктор Даскалов. Благодаря ви за вниманието, което ни отделяте. Бих искала да ви задам въпрос, който много ме вълнува и притеснява. Аз съм с поликистозни яйчници, бях на лекар и ми откри огромна киста на десен яйчник - 59.1мм, изписа ми Примолут - Нор 5, на 16 ден от цикъла. Притеснена съм много, ако не се спука кистата, какво ще последва и докторката не ми каза.А и цикъла не ми е дошъл още, чакам за днес. Въпросът ми е ,ако не се спука какво ще последва. Благодаря ви предварително!

Ако след лечение и проследяване чрез ултразвуково изследване в първите дни след менструация в продължение на 3 месеца кистата се е задържала, се препоръчва оперативно лечение. То може да бъде чрез лапароскопска операция /което е препоръчително/, с операция чрез «отваряне на коремната кухина», или чрез тънкоиглена пункция през влагалището.
« Отговор #167 -: Април 08, 2007, 23:32:24 pm »
Здравейте Д-р Даскалов!
След missed аборт в началото на април миналата година и сега през март два положителни теста на Sure Check през седмица (датата на последаната ми М беше на 20 февруари, посетих гинеколог на 27 март и след преглед с вагинален УЗД (в началото на 6 с.) не можаха да открият наличие на плоден сак и някакви изменения говорещи за бременност... Изписаха ми Дуфастон и след 10 дни пак преглед?
Какво мислите - дали е рано или има някакъв проблем?
Предварително Ви благодаря!

Извинявам се за закъснелия отговор!
   Принципът при ситуация като Вашата е да се правят серийни ултразвукови изследвания и изследане на Бета ЧХГ в кръвен серум.
   Надявам се бреременността Ви да е успешна.
« Отговор #168 -: Април 08, 2007, 23:35:52 pm »
Здравейте, Д-р Даскалов!
Ще Ви разкажа моята история на кратко!
Много се притесних от едно Ваше изказване...
След преглед ми бе установено възпаление на тръбите.Бе ми назначен Ципрофролаксин и 30 инжекции алое.Преди 2 седмици бях на преглед и генеколога ми след проверка каза че вече го нямам.Нямам вече течение, но се опасявам че тои ми каза без никакви прегледи и да си продължаваме с бебеправенето.Никакви други изследвания не са ни правени освен микробиологично изследване заради течението при което беше установена бактерия в урината с микробно число 109 което каза че е високо но то беше преди лечението.След лечението не са ми правени никакви изследвания, моля кажете ми да настоявам ли за някакви изследвания! :(Ние си бебеправиме ами ако нетрябва.Моля кажете ми мнението си!Предварително Ви благодаря Д-р Даскалов!

Направете с изследвания и след лечението, за да сте сигурна, че сте излекувана. Коя е установената в урината бактерия? Успоредно с това направете изследванията преди забременяване и приемайте фолиева киселина.
« Отговор #169 -: Април 08, 2007, 23:38:04 pm »
Здравейте, Д-р Даскалов!
След 2 месеца правена фоликулометрия, моят гинеколог ми каза, че отделям яйцеклетки, но те не нарастват и няма пукане на фуликула. Изписа ми стимулация с Клостилбегит. 2 дни след последната фоликулометрия получих кафеникаво течение, което продължаваше вече около 6 дни и след като се обадих на лекаря си, той ми изписа 5-дневно лечение с Дуфастон. Каза ми на 5-ия ден от цикъла да започна Клостилбегит до 9-ия ден и на 11-ия пак да взимам Дуфастон по 2 хапчета на ден, а на 14-ия ден да отида пак на фоликулометрия. Цветна снимка на тръбите не ми е правена, нито изследване на хормоните. Според вас наложеното ми лечение правилно ли е? Може ли да се приема Клостилбегит без тези изследвания?
Предварително благодаря!

Не е редно да давам съвети за лечение или за отказ от лечение в мрежата.
Смятам, че преди началото на стимулации е необходимо да се направи изследване на проходимостта на маточните тръби, а също и спермограма. Иначе в много случаи може да се окаже, че стимулациите са безсмислени и се губи време.
« Отговор #170 -: Април 08, 2007, 23:41:30 pm »
Здравейте. д-р Даскалов. Искам да Ви попитам, има ли според Вас връзка между ПМС и годиан и половина опити за забременяване без успех. Моята гинеколожка ми казва, че това,че имам ПМС не е проблем, не е заболяване. Пих месец и половина Дуфастон, който не ми помогна за ПМС, който понякога се случва да е до 3 седмици. На 29 години съм, без операции, цикъла ми е не е от най-редовните като време. Лекарката ми казва,че нямам нужда и от изследвания засега. Какво да правя?

Година и половина неуспешни опити за забременяване вече са индикация за започване на изследвания, за търсене на евентуалната причина. Те трябва да зопочнат със спермограма при партньора Ви.
Предменструалния синдром може да не е проблем, но може да е един от признаците за ендометриоза. За поставяне на точна диагноза е необходимо да направите допълнителни изследвания. Водете си менструален календар (можете да ползвате овулационния календар на сайта), за да се види какви са точно отклоненията в цикъла.
« Отговор #171 -: Април 08, 2007, 23:44:05 pm »
Снощи си направих тест, който беше отрицателен!
Реших да повторя тази сутрин, защото знам, че сутрин нещата са по-достоверни. В момента, в който реших, че това е поредното неприятно проверяване, видях много бледа втора черта. Закъснява ми от 28 ден с четири дни. Искам да уточня, че съм с нередовен цикъл и съм постоянно на лекарства, за да ми идва - до миналия месец дуфастон, който пиех от 13-14 ден 10 дни 2 пъти на ден, а този месец бях с нещо като "Хлостил бегит"/не претендирам, че точно така му е името, защото съм го пила само един път/, който пих от 5 до 10 ден след цикъла.
Въпросът ми е - може ли бледата черта да е фалшива надежда? Какво да направя - да правя ли други тестове или да изчакам?
Чакам втората черта отдавна, като за отбелязване е, че имам спонтанен аборт в началото на четвъртия месец, в края на 2005 г.

Съветвам Ви да направите изследване на Бета ЧХГ в кръвта, което е количествено изследване и при 7–10 дневно закъснение на очакваната менструация, да направите ултразвуково изследване с вагинален трансдюсер за диагноза на бременност.
Съвременните тестовете за бременност са точни и при спазване на условията за правенето им обикновено не дават грешни резултати.
      Желая Ви успех!
« Отговор #172 -: Април 08, 2007, 23:48:52 pm »
Здравейте, д-р Даскалов :)
Знам, че няма как да ми дадете диагноза тук, но все пак ще се радвам на съвет как да постъпя.
Проблемът при мен е, че имам много оскъдна М. Никога не е била обилна, но от около година съвсем намаля. А последният път беше само като зацапване с един ден слааабичко кървене. Хормоните ми, изследвани октомври-ноември са в норма, леко занижен инхибин В и леко завишен ФСХ при изследване на Я.резерв. Доказана с фликулометрия овулация. Освен това, циклите ми са сравнително къси - най-често 26-27 дни.
Когато съм говорила с лекари по този въпрос, са ми казвали, че това не е проблем, но мен все пак ме притеснява. А и с тези оскъдни цикли, само си мисля глупости - за цветни бременности :)
Какъв съвет ще ми дадете? Благодаря Ви предварително!

Предполагам, че описаните хормонални изследвания са направени на 3-тия ден от менструалния цикъл. Налага се да се мисли за намален яйчников резерв. Наличието на доказана чрез фоликулометрия овулация е добър признак. Важна е и Вашата възраст, а също така дали сте имали операции на яйчниците.
Съветът ми е да направите всички изследвания и диагностични процедури за установяване на евентуалните причини за проблемно забременяване в относително бърз порядък. Късите цикли нямат връзка с "цветна бременност", спокойно.
« Отговор #173 -: Април 08, 2007, 23:51:33 pm »
Д-р Даскалов, изключително приятно съм изненадана, че ви откривам в този форум, тъй като аз все още съм нова тук....Миналата седмица бях на преглед при вас, тъй като имам проблем със забременяването и вие ми казахте, че имам ПКЯ най вероятно...Назначихте ми някои изследвания + хормонални на 3-ти ден от цикъла...Трябваше да направя изследванията в Торакс, но от финансова гледна точка в момента реших да направя част от тях  в друга лаборатория, въпреки че знам при вас са по-достоверни...Хормоналните задължително ще направя в Торакс, но още е рано, както и ще повторя консултацията лично при вас, но тъй като в момента ми е ужасно притеснено ще ви помоля за съвет...
Ето и изследванията ми: 
http://213.91.243.205/ilabol.asp
Потребителското име е: 1-109677, парола: 94371536....
Най-вече ме притеснява инсулина, защо е толкова нисък...Изследването е правено сутрин на гладно, а кръвната ми захар от преди една седмица е 4.2. Благодаря ви много предварително!!!

При визитата при мен най-вероятно съм изказал предположение за поликистозен яйчников синдром, тъй като за поставяне на диагнозата само преглед с УЗИ не е достатъчен – небоходими са и хормонални изследвания.
   За съжаление паролата за достъп до резултатите от изследванията Ви е непълна и аз не мога да ги видя.
    От предшните Ви постинги разбирам, че нивото на инсулин е било по-ниско от референтните стойности.  При някои форми на поликистоза нивото на инсулин е по-високо от нормата, така че може да се предположи, че резултатът е “добър”.
« Отговор #174 -: Април 09, 2007, 07:53:10 am »
Д-р Даскалов, много Ви благодаря за отговора...Много се радвам, че успявате да намерите време в натовареното си ежедневие, за да отговаряте на нашите въпроси!!!
*

power

« Отговор #175 -: Април 09, 2007, 12:35:17 pm »
Здравейте Д-р Даскалов!
След missed аборт в началото на април миналата година и сега през март два положителни теста на Sure Check през седмица (датата на последаната ми М беше на 20 февруари, посетих гинеколог на 27 март и след преглед с вагинален УЗД (в началото на 6 с.) не можаха да открият наличие на плоден сак и някакви изменения говорещи за бременност... Изписаха ми Дуфастон и след 10 дни пак преглед?
Какво мислите - дали е рано или има някакъв проблем?
Предварително Ви благодаря!

Извинявам се за закъснелия отговор!
   Принципът при ситуация като Вашата е да се правят серийни ултразвукови изследвания и изследане на Бета ЧХГ в кръвен серум.
   Надявам се бреременността Ви да е успешна.

Д-р Даскалов, здравейте отново! Направихме теста за бета-ЧХГ на 3 и 5 април (20 февруали ПРМ). Резултатите от теста ми са следните:
І-ва проба - 684.0
ІІ-ра проба - 278.8

Докторът каза, че нямам нужда от имунологични и генетични изследвания след като имам вече една безпроблемна първа бременност и дете.
Но детето все пак е вече почти на 9 години..., а аз почти на 37 с един мисед миналата година и една "развалена" бременност сега...
Какво мислите? Предварително ви благодаря!!!
« Отговор #176 -: Април 09, 2007, 20:01:32 pm »
  Здравейте, д-р Даскалов!!!
  И аз искам да споделя с Вас моя проблем - почти на 32 години съм, но още от 19-годишна възраст имам нередовен МЦ. Пиех какви ли не противозачатъчни, предписани от гинеколози (Progesteron, Cilest, Orgametril, Diane 35,...), биели са ми и инжекции за поява на менструация...Имало е периоди, когато не съм приемала хапчета и тогава 6-9 месеца не съм имала МЦ.
 От година и половина съм омъжена и правим опити за бебе. Имам повишено ниво на Testosterone, а съотношението LH:FSH е почти 2:1 (ясен признак, че имам поликистозни яйчници). Силно изразената поликистоза при мен е факт - доказва се при всеки един ехографски преглед.
 През м.02.2007г. ми направиха лапароскопия в "Майчин дом", София. Изгорили са две ендометриозни огнища в дясно на Ligg. sacrovterina и са фелестрирали  яйчниците ми.
 Не ми казаха нищо при изписването освен да "забременявам колкото се може по-бързо", за да не се появи отново ендометриозата. Една от мед. сестрите обаче ми сподели, че 9 месеца не трябва да пия никакви хормонални хапчета, за да не се появят кистите отново и за да не се елиминира резултатът от фелестрацията на яйчниците ми.
 Въпросите ми са следните:
1. Имайки предвид, че този месец ще навърша 32 год., да чакам ли нещо да се случи от само себе си? Времето е ценно, не съм млада...В момента мисля за вътрематочна инсеминация или IVF (при IVF се прави стимулация с хормонални хапчета, а аз помня предупреждението на мед. сестрата). Какво бихте ми препоръчали да правя?
2. От момента на лапароскопията до сега (2 месеца) не меря базална температура, защото лекарите в "Майчин дом" не я ползват като показател за овулация. Два месеца правя LH tests, като през първия месец след лапароскопията имаше бледа втора лента, а миналия месец втора лента изобщо не се появи. Как да установя дали имам овулация? Има ли друг начин освен базална температура, тестове за овулация и фоликулометрия?
3. Последният ми МЦ бе на 14.03.2007 г. и бе изключително слаб и кратък (тъмна кръв, която се избистри на 2-рия ден и тече светла само един ден, след което рязко мензисът ми спря). Тъй като не пия хормонални хапчета от 5-6 месеца, се тревожа дали менструацията пак няма да изчезне. В допълнение LH тестовете не отчетоха втора лента миналия месец. Ако не се появи менструация този месец и не съм бременна, как може да се предизвика отново менструация без хапчета и инжекции?
4. Възможно ли е да се получи овулация, ако нивото на LH хормона е ниско и не се отчита от LH теста? При последните хормонални изследвания от 03.11.2007 г. нивото на LH бе 10.51 lU/l при референтни стойности за фоликулярната фаза 1.9-12.5 (изследване в Цибалаб). Хем хормонът ми е в граници, хем LH теста не го засича! Може ли да има овулация, ако LH хормонът е с ниска стойност?
5. Предоставена ми бе писмена информация за резултатите от лапароскопията, в която е записано, че на левия яйчник има наличие на задържани фоликули, докато на десния яйчник има "наличие на задържани фоликули, без данни за овулация". Какво според Вас означава "без данни за овулация" - в момента на лапароскопията не е имало овулация или че десният ми яйчник изобщо не овулира?
 Ох, дано не съм станала досадна с толкова въпроси за Вас и за всички момичета в сайта! Но толкова много искам да знам как да се справя с моя проблем!!! Още повече че моят мъж страшно много иска да има деца (минимум 3 при това) и ако не успея да забремения до 3-5 години, ще трябва да се развеждаме  :help1: Той иска така, пък и аз смятам, че така е по-редно...
 Предварително Ви благодаря за отделеното време и Вашите отговори!

« Отговор #177 -: Април 10, 2007, 13:22:40 pm »
Здравейте Д-р Даскалов,първо бих искала да Ви благодаря, че сте толкова отзивчив към всички ни във този толкова добър и полезен сайт и форум..... :PПри мен всичко е нормално ,ходих на преглед последно февруари месец ( имах съмнение за бременност, което се оказа само фалшива тревога.)Преди това декември ходих на цито намаска и по-обстоен преглед и се оказа, че всичко е О.К. и няма причини да не забременея.Правим опити с мъжа ми от около 6-7 месеца,но до сега без резултат.За сажъление при мен се случиха някои необратими събития, които най-вероятно са ми оказали много негативно влияние........... :(Смятате ли, че внезапната загуба на много близък човек - майка, би могло да е причина да не забременявам толкова време.Смятате ли че трябва да отида отново на лекар за преглед........Моят генеколок ми каза, че е нормално от преживяния стрес да не успея веднага да забременея, каз ми го и една друга лекарка........не знам какво да правя..........има моменти в които съм много отчаяна (от тогава са минали само 5 месеца)ощте колко време трябва да мине, за да премине стреса?Предварително Ви благодаря за отделеното внимание. :)
*
« Отговор #178 -: Април 10, 2007, 21:22:14 pm »
Здравейте д-р Даскалов.Имам нужда от съвета на специалист и за това се обръщам към вас.Имам малък проблем със сърцето-пулса ми е доста ускорен 85-90 удара в минута.Понякога стигам и до 100.Днес ходих на кардиолог и ми исписа Конкор от 5 мг и Deanxit за нервите че и те май искат да лопат.Випроса ми е следния:да изчакам ли да ми дойде менструацията преди да започна да ги пия за да съм сигурна дали не е станало бебето.Ако е станало и аз ги пия могат ли те да навредят на плода.Пропуснах да кажа че до днес бях на Атенолол 25мг сутрин и вечер по 1.
Предварително глагодаря.
« Отговор #179 -: Април 11, 2007, 22:44:07 pm »
Здравейте д-р Даскалов!

Много се радвам, 4е вси4ки ние тези крехки създания имаме възможност да се консултираме с професионалист като Вас (от това, което про4етох досега).

Аз имам подобен въпрос на много други (както успях да се убедя) и той е следният: С моят съпруг имаме голямо желание да имаме бебе и правим съответните опити. За редосвност на опитите не мога да твърдя, тъй като той доста дълго беше в командировка в чужбина и нямахе възможност за последователни опити. Въпреки това имаше месеци, в които правихме опити в "подходящия" период, аз предприех мерки за засичане на овулация (като си измервах базалната температура, за сега тестове не съм правила). Чета някои статии от форумите и спазваме стриктно указанията. За сега нямаме резултат. Като изследвания не сме предприемали нищо по-специално. Ходила съм на преглед преди 4 месеца за последен път, в който всичко беше наред (яйчници, матка, шийка и такива по-основни неща). Цикълът ми е точен и редовен. Притеснявам се от факта, 4е при последния преглед ми казаха, 4е имам леко срастване на тръбата в ляво (което понякога като че ли усещам под формата на дърпане и тъпа болка). Това може ли да е причина за трудно забременяване или липса на такова? Ако едната тръба е непроходима, а другата е, може ли да се забременее? Трябва ли да си направя по-специални изследвания?
Благодаря предварително