Здравейте, д-р Даскалов!!!
И аз искам да споделя с Вас моя проблем - почти на 32 години съм, но още от 19-годишна възраст имам нередовен МЦ. Пиех какви ли не противозачатъчни, предписани от гинеколози (Progesteron, Cilest, Orgametril, Diane 35,...), биели са ми и инжекции за поява на менструация...Имало е периоди, когато не съм приемала хапчета и тогава 6-9 месеца не съм имала МЦ.
От година и половина съм омъжена и правим опити за бебе. Имам повишено ниво на Testosterone, а съотношението LH:FSH е почти 2:1 (ясен признак, че имам поликистозни яйчници). Силно изразената поликистоза при мен е факт - доказва се при всеки един ехографски преглед.
През м.02.2007г. ми направиха лапароскопия в "Майчин дом", София. Изгорили са две ендометриозни огнища в дясно на Ligg. sacrovterina и са фелестрирали яйчниците ми.
Не ми казаха нищо при изписването освен да "забременявам колкото се може по-бързо", за да не се появи отново ендометриозата. Една от мед. сестрите обаче ми сподели, че 9 месеца не трябва да пия никакви хормонални хапчета, за да не се появят кистите отново и за да не се елиминира резултатът от фелестрацията на яйчниците ми.
Въпросите ми са следните:
1. Имайки предвид, че този месец ще навърша 32 год., да чакам ли нещо да се случи от само себе си? Времето е ценно, не съм млада...В момента мисля за вътрематочна инсеминация или IVF (при IVF се прави стимулация с хормонални хапчета, а аз помня предупреждението на мед. сестрата). Какво бихте ми препоръчали да правя?
2. От момента на лапароскопията до сега (2 месеца) не меря базална температура, защото лекарите в "Майчин дом" не я ползват като показател за овулация. Два месеца правя LH tests, като през първия месец след лапароскопията имаше бледа втора лента, а миналия месец втора лента изобщо не се появи. Как да установя дали имам овулация? Има ли друг начин освен базална температура, тестове за овулация и фоликулометрия?
3. Последният ми МЦ бе на 14.03.2007 г. и бе изключително слаб и кратък (тъмна кръв, която се избистри на 2-рия ден и тече светла само един ден, след което рязко мензисът ми спря). Тъй като не пия хормонални хапчета от 5-6 месеца, се тревожа дали менструацията пак няма да изчезне. В допълнение LH тестовете не отчетоха втора лента миналия месец. Ако не се появи менструация този месец и не съм бременна, как може да се предизвика отново менструация без хапчета и инжекции?
4. Възможно ли е да се получи овулация, ако нивото на LH хормона е ниско и не се отчита от LH теста? При последните хормонални изследвания от 03.11.2007 г. нивото на LH бе 10.51 lU/l при референтни стойности за фоликулярната фаза 1.9-12.5 (изследване в Цибалаб). Хем хормонът ми е в граници, хем LH теста не го засича! Може ли да има овулация, ако LH хормонът е с ниска стойност?
5. Предоставена ми бе писмена информация за резултатите от лапароскопията, в която е записано, че на левия яйчник има наличие на задържани фоликули, докато на десния яйчник има "наличие на задържани фоликули, без данни за овулация". Какво според Вас означава "без данни за овулация" - в момента на лапароскопията не е имало овулация или че десният ми яйчник изобщо не овулира?
Ох, дано не съм станала досадна с толкова въпроси за Вас и за всички момичета в сайта! Но толкова много искам да знам как да се справя с моя проблем!!! Още повече че моят мъж страшно много иска да има деца (минимум 3 при това) и ако не успея да забремения до 3-5 години, ще трябва да се развеждаме
Той иска така, пък и аз смятам, че така е по-редно...
Предварително Ви благодаря за отделеното време и Вашите отговори!