Здравейте, д-р Даскалов,
ще се опитам да опиша накратко моят случай. Със съпругът ми правим опити за бебе от около 8 месеца. Някаде към 5 месец отидох на профилактичен преглед, който беше претупан набързо и ме изпратиха с думите :"При тази матка и тези яйчници не виждам причина да не стане". Става въпрос за преглед с вагинален ултразвук. Имаше доминантен фоликул от дясно - 16 мм. На въпроса ми, обаче в какво положение е матката /нормална или обърната/ ми се каза, че не е погледната и ако искам да ми направят гинекологичен преглед. При него се установи септум във влагалището. Казаха ми, че не знаят дали би бил пречка за забременяване, но със сигурност бил пречка за раждане и ме посъветваха да го махна, чрез операция. Два месеца по-късно, тъй като бебе все още нямаше, отидох при друг лекар, светило в нашият град, който каза, че не само имам септум във влагалището ами имам и две матки с две шийки!!! Препоръча ми операция за премахване на септума във влагалището, като каза, че по този начин шансовете за забременяване ще се увеличат с 50 %, но че сигурно ще имам проблеми с износването. Операция на матката била възможна, но не се препоръчвала, защото положението можело да се влоши. Записах си час за операцията, но реших да потърся и друго мнение и така отидох при трети лекар. Първоначално, той се учуди за диагнозата, но после я потвърди, с изключение на препоръката за операция на септума. Според него си имало съвсем реален шанс да забременея, ако се уцели овулация от дясно /септума бил косо разположен и закривал лявата шийка и сперматозоидите много трудно можели да достигнат до нея/, и да си износя бебе без особени проблеми, тъй като и двете ми матки били добре развити. По негово предписание започнах да пия клостилбегит за да се накара десният яйчник да работи всеки месец. На вторият месец потърсих консултация и с още един лекар , специалист по стерилитет. Неговото мнение не беше толкова категорично като на предните двама. Според него съм имала една матка със септум вътре и една шийка, но все пак не беше много сигурен. Посъветва ме да направя хистероскопия за изрязване на септумите, съчетана с лапароскопия. След това решихме първо да направя цветна снимка / до този момент не съм правила, имаме само спермограма/ и тогава да видим какво може да се направи.
Стана много дълго, за което се извинявам но вече не знам на кого да вярвам и какво да правя.
Та въпросът ми е : Пречат ли тези проблеми на забременяването и дали операцията е единственото решение?
Предварително благодаря!