Здравейте д-р Даскалов. Значи проблема при мен е такъв: имах близо 3 години извънменструално течение, доктори доктори и нищо, накрая операция по спешност - киста, която се беше пробила и запушена дясна маточна тръба, вече я няма. От тук нататък вече 8 месеца от операцията и ние с моя съпруг започнахме опити за бебе, а сега... първия месец неуспешно, знам че е много малко но при възпалена тръба знам че е твърде вероятно и другата да е...незнам сега да чакам ли, пия фолиева кисилина, по препоръка на гинеколог, а и ще пробвам с тестове за уволация, но ми е малко притеснено, знам че е малко времето но с тези проблеми. Доста изследвания си правих : хормони, хламидии - отрицателен, преди няколко месеца и за всякакви бактерии (незнам как се казваше изследването) - отрицателен, снимка не съм правила защото тук ми казаха че е по-добре в клиника за стерилитет да я направя. И това е май всичко... просто искам да забременея
Сега преди да ми отговорите ми хрумнаха и още няколко въпроса, моля да ми отговорите защото се притеснявам - след като ми е махната едната маточна тръба е ясно че овулация от другия яйчник няма, но това означавали първо че яйцеклетките от този яйчник не се произвеждат въобще и как става изхвърлянето им и къде отиват; второ как става все пак овулацията всеки месец или нямам такава, а е през месец, и ако е всеки месец означава ли това че яйцеклетките ми просто казано ще свършат 2 пъти по-бързо от нормалното положение. Съжалявам че не мога да се изразя много добре.
Доколкото разбирам, премахната е само маточната тръба, но не и яйчникът от същата страна. Това означава, че Вие ще имате овулации от въпросния яйчник, въпреки че от същата страна няма маточна тръба. Има вероятност яйцеклетката да бъде "захваната" от другата маточна тръба. Ако това не се случи, яйцеклетката се резорбира от перитонеума /обвивката на коремната кухина/. Не, яйцеклетките Ви няма да свършат два пъти по-бързо.
Смятам, че е наложително да направите по-подробни изследвания, включително и предконцепционни изследвания. Трябва да се обсъди и евентуално изследене на проходимостта на останалата маточна тръба. При евентуално закъснение на менструалния цикъл и при положителен тест за бременност, е наложително да направите ултразвуково изследвене с вагинална сонда при 10 дневно закъснение на МЦ.