0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Планиране на бременност
« Отговор #280 -: Август 05, 2007, 22:36:57 pm »
При нас има мъжки фактор-спермограмата е с много ниски показатели-15%подвижност.Аз съм на 37,а той на 35 така че нямаме много време за чакане.Много моля за спешен отговор-Какво може да се направи в случея,като се има предвид,че многократно е лекувано с различни антибиотици и нищо.Правихме посявка на еякулат и нищо не стана.Какво бихте ни препоръчали като специалист?Чакам с нетърпение....
  Щом става въпрос за мъжки фактор, е добре да се обърнете към специалист занимаващ се с проблема и активно да мислите за асистирани репродуктивни методи.
« Отговор #281 -: Август 05, 2007, 22:40:42 pm »
Здравейте,д-р Даскалов!Искам да ви попитам,нормално ли е след взимане на цитонамзка да имам кърваво зацапване?Не съм бременна все още,но правим опити след мисед и се притеснявам за това зацапване,от какво може да е?Благодаря Ви предварително!
   В повечето случаи е нормално да има малко кръвенисто отделяне от гениталиите след вземане на цитонамазка. Обикновено няма основания за притеснения, а и вероятно резултатът от изследването вече Ви е известен и той вероятно е добър.
« Отговор #282 -: Август 05, 2007, 22:44:12 pm »
Здрвейте, д-р Даскалов,
Искам да попитам следното (не знам доколко точно ще се изразя): на какво се дължат болката и напрежението в гърдите във втората фаза на цикъла (боло то след овулация или непосредствено преди мензис)- високи или ниски нива на прогестерон или някакъв друг хормонален дисбаланс?
    Това състояние се нарича Мастодиния. Има много причини водещи такива оплаквания. Лекуващият лекар е този, който трябва да прецени на какво точно се дължат оплакванията при Вас.
« Отговор #283 -: Август 05, 2007, 23:08:48 pm »
Здравейте Д-р Даскалов!През 2006г имах неуспешна бременност-хидрамнион,близнаци,прекъсната в V месец.Сега година и 3мес.след това отново искам да забременея.Това,което искам да ви питам е:изследванията,които съм си направила са
глюкоза-5.46mmol/l;хепатитB-HBsAg-отрицателен;токсоплазмоза-IgM(-)0.24Index;IgG(-)1.7IU/
ml;цитомегаловирусIgM(-)0.140Index       
                  IgG(+)198.1AU/ml
рубеолаIgM 0.26IU/ml
        IgG217.50IU/ml
хламидия-PSR-ТЕСТ-отрицателен
урина-всичко е в норма без билирубиноген-увеличен,посявка-без патогенна флора,вагинален секрет-не се изолира патогенна флора.Февруари месец тази година -цитонамазка-беше изолирана бактерия-сега всичко е наред.Въпросът ми всъщност към вас е какви изследвания е нужно да си направи мъжът ми от тези,които и аз съм направила.В допълнение имам и генетичен анализ на мен и съпруга ми -няма данни за хромозомно преустройство,което да нарушава репродуктивните ни способности.Аз съм носител на хетерозиготна бета таласемия-много лека форма-доказано,мъжът ми не е носител-също доказано

« Последна редакция: Август 05, 2007, 23:29:23 pm от megi76 »
Нищо не ни пречи толкова да бъдем естествени,колкото старанието да изглеждаме такива........
« Отговор #284 -: Август 05, 2007, 23:15:05 pm »
Здравейте , д-р Даскалов. Искам да пусна изследване на хормони , но в момента пия Фемикур ( витекс ). Въпросът ми е трябва ли да изчакам да приключа с витекса и тогава да направя изследването или мога да го направя още сега на следващия цикъл?
   Ако целите да установите къкъв е лечебния ефект на лекарствения препарат, можете да изследвате хормоналните нива по врама на приема на лекарството. Ако целта е да установите основните си хормоналлни нива, е по-добре да направите изследването без да приемата медикаменти с хормонален ефект.
« Отговор #285 -: Август 05, 2007, 23:29:42 pm »
Здравейте Д-р Даскалов!През 2006г имах неуспешна бременност-хидрамнион,близнаци,прекъсната в V месец.Сега година и 3мес.след това отново искам да забременея.Това,което искам да ви питам е:изследванията,които съм си направила са
глюкоза-5.46mmol/l;хепатитB-HBsAg-отрицателен;токсоплазмоза-IgM(-)0.24Index;IgG(-)1.7IU/
ml;цитомегаловирусIgM(-)0.140Index       
                  IgG(+)198.1AU/ml
рубеолаIgM 0.26IU/ml
        IgG217.50IU/ml
хламидия-PSR-ТЕСТ-отрицателен
урина-всичко е в норма без билирубиноген-увеличен,посявка-без патогенна флора,вагинален секрет-не се изолира патогенна флора.Февруари месец тази година -цитонамазка-беше изолирана бактерия-сега всичко е наред.Въпросът ми всъщност към вас е какви изследвания е нужно да си направи мъжът ми от тези,които и аз съм направила.В допълнение имам и генетичен анализ на мен и съпруга ми -няма данни за хромозомно преустройство,което да нарушава репродуктивните ни способности.Аз съм носител на хетерозиготна бета таласемия-много лека форма-доказано,мъжът ми не е носител-също доказано

Нищо не ни пречи толкова да бъдем естествени,колкото старанието да изглеждаме такива........
*
« Отговор #286 -: Август 06, 2007, 08:59:51 am »
Така като гледам,отговори на въпросите си няма да получим скоро...! :lol:
Последно д-р Даскалов е отговарял май месец,вече е август...
:?да,и аз все проверявам! :(
  :(на нас сигурно след 2 месеца 6те отговори :(
Вчерашния ден е история!
Утрешния е мистерия!
Днешният е дар от Бога!

« Отговор #287 -: Август 09, 2007, 12:17:43 pm »
Здравейте д-р Даскалов. Значи проблема при мен е такъв: имах близо 3 години извънменструално течение, доктори доктори и нищо, накрая операция по спешност - киста, която се беше пробила и запушена дясна маточна тръба, вече я няма. От тук нататък вече 8 месеца от операцията и ние с моя съпруг започнахме опити за бебе, а сега... първия месец неуспешно, знам че е много малко но при възпалена тръба знам че е твърде вероятно и другата да е...незнам сега да чакам ли, пия фолиева кисилина, по препоръка на гинеколог, а и ще пробвам с тестове за уволация, но ми е малко притеснено, знам че е малко времето но с тези проблеми. Доста изследвания си правих : хормони, хламидии - отрицателен, преди няколко месеца и за всякакви бактерии (незнам как се казваше изследването) - отрицателен, снимка не съм правила защото тук ми казаха че е по-добре в клиника за стерилитет да я направя. И това е май всичко... просто искам да забременея
Сега преди да ми отговорите ми хрумнаха и още няколко въпроса, моля да ми отговорите защото се притеснявам - след като ми е махната едната маточна тръба е ясно че овулация от другия яйчник няма, но това означавали първо че яйцеклетките от този яйчник не се произвеждат въобще и как става изхвърлянето им и къде отиват; второ как става все пак овулацията всеки месец или нямам такава, а е през месец, и ако е всеки месец означава ли това че яйцеклетките ми просто казано ще свършат 2 пъти по-бързо от нормалното положение. Съжалявам че не мога да се изразя много добре.
« Последна редакция: Август 16, 2007, 09:03:34 am от rumi_bumi »

« Отговор #288 -: Август 11, 2007, 20:39:20 pm »
Д-р Даскалов, имам няколко въпроса. Преди 6 дни - на 01.06. след спукване на окоплодния мехур и изтичане на окоплодните води в 18 г.с., ми бе направен кюртаж.
П.П. Да уточня: Бременноста настъпи след второ инвитро след 11год стерилитет.
Въпросите ми са:
    1. Колко време след кюртажа е нормално да кървиш?
    2. Кога трябва да спаднат гърдите, защото при мен до вчера /5-ти ден след аборта/ не ме боляха, но днес  от сутринта ги чувствам огромни, надути и са много болезнени, а също и твърди? Между другото пия капки "Метилергобревин" - 3х20капки.
    3. Колко дни се пие антибиотик? Аз пих само 3 дни "Доксициклин".
    4. Колко време след аборт може да се пробва за бебе, било по естествен начин, било чрез инвитро?
Благодаря предварително за отговорите!
  Нормалният период за възстановяване след раждане или голям аборт е 6 седмици.
  Вашият лекуващ лекар ще прецени най-добре дали да приложи и за колко време антибиотична профилактика.
  След преминаването на възстановителния период, няма пречки за опити за мабременяване по естественп път. Всеки IVF център преценява кога може да се направи следващ цикъл.
« Отговор #289 -: Август 11, 2007, 20:52:09 pm »
Здравейте, д-р Даскалов,
Моят въпрос е свързан с ентерококите.
На 22 май си правих микробиология, която в последствие се оказа напълно чиста. Още на следващия ден почнах да чувствам сърбеж. Тъй като микробиологията беше чиста не се притеснихме особено и продължихме с опитите за бебе. Но тъй като сърбежа не спря и приятелят ми също заочна да се оплаква. Кожата около главичката почна да се лющи. Направих нова микробиология в която е отбелязано "e.feacalis след обогатяване". Овулацята ми беше на 1 юни и лекаря реши да не рискуваме и не предприехме никакво лечение до идване на цикъла.
Въпроса ми е - опасно ли е това и няма ли все пак някакъв начин за лекуване.
   Лабораторните изследвания са изключително важни, но не са достатъчни за поставяне на окончателна диагноза. За това е необходимо да се направи и физикален преглед и да се прецени дали и с какъв медикамент трябва да се проведе лечение.
« Отговор #290 -: Август 11, 2007, 21:26:22 pm »

Д-р Васил Даскалов, акушер–гинеколог

МБАЛ “Торакс”, ул. "Димитър Цончев" № 5 – Пловдив

Тел:    0898 / 20-60-05,
      сл. тел. 032 / 621-620

Здравейте, бъдещи майки!

За мен е удоволствие да бъда с вас по време на важните етапи в планирането на бременността.

Чувствайте се свободни да задавате своите въпроси по темите и проблемите, които ви вълнуват. Ще се постарая да бъда максимално полезен и да отговарям на въпросите ви в рамките на няколко дни.

Представям на вниманието ви следния материал:
Пренатален скрининг, женска консултация

Д-р Васил Даскалов
Здравейте д-р Даскалов!Сега видях,4е отговаряте на въпроси!Аз съм с поликистозни яйчници.Омъжена съм от 6 години и немога да забременея!Тестостерона ми беше висок,но пих Диане и се нормализира,цикълът ми въобще го нямяше,идваше ми след прием на оргаметрил.И така след толкова време леарят ми ми направи лапароскопия,фенистрация на яйчниците.Сега за първи път ми дойде без лекарства.Лапарото ми го правиха на 20 април,на 22 ми дойде,и после ми дойде 4ак на 37ден.На 9 ден от цикъла ходих на УЗ доктора ми каза,4е има фоликул 12.5мм и 4е според него овулация ще има на 16,17 ден,но на 13-я ден пак да отида на УЗ.Това беше вчера,отидох и той ми каза,че този фоликул не зрее и пак е с същите размери,и 4е яйчниците мн бързо са започнали да възвръщат старата си структора.Каза ми след 1 седмица пак да отида на УЗ.Вие какво ще ме посъветвате?Дали този фоликул ще се развие,дали изобщо овулация ще има,Какво да правя.Направих лапароскопия,а сега накъде? Извинявам се за дългото и объркано писмо!Много съм отчаяна,ве4е загубих всякакви надежди!Благодаря!
    Смятам, че няма място за отчаяние!
  Работата с пациенти със Синдрома на Поликистозните Яйчници е трудна. Причините за това състояние са много и не случайно то се нарича "синдром", а не "болест". За правилното изясняване на причините, водещи до него, е нужно да се направят доста обширни хормонални изследвания. Освен функцията на яйчниците, трябва да се уточни и сътоянието на надбъбречните жлези, метаболизма на кръвната захар и т.н. В последствие, след като са уточнени възможните причини, водещи до него и след като се отстранят, се преминава към евентуални методи за асистирана репродукция. Не споменавате нищо за състоянието на маточните тръби.
« Отговор #291 -: Август 11, 2007, 21:37:42 pm »
Здравейте Д-р Даскалов!
На 37 год. съм,правиме опит с мъжа ми за дете отскоро, имам 1 аборт преди 10 год и преди година имах киста на яй4ника,която излекувах.Искам да Ви попитам,трябва ли си направя някакви изследвания предварително.Не сме боледували от сериозни болести.Мъжа ми е с 11 години по-млад от мен,и двамата сме спортисти.
И още нещо-имам стафилококова инфекциа,която така и не се е излекувала до момента,но рядко се появява на последак,тя ще попре4и ли на бебето,при едно бъдещо забременяване?
Благодаря за вниманието!
    Всяка жена, планираща бременност, би следвало да направи Предконцепционни изследвания /изследвания преди забременяване/. Можете да ги откриете в тамата "Предконцепцоинни изследвания". Не забравяйте да започнете прием на Фолиева киселина, с цел профилактика на Spina bifida.
  Желая Ви успех!
« Отговор #292 -: Август 11, 2007, 21:43:55 pm »
Здравейте, Д-р Даскалов! Налага ми се да ползвам сега глобули Гино-Певарил, а правим опити за бебче. Въпросът ми е пречат ли те на забременяването? Ползвам ги късно вечер, точно преди сън. Предварително Ви благодаря!
   Добре би било в дните около овулация, да не поставяте нищо във влагалището, с цел да не се променя неговото рН и с това -  евентуалната възможност за забременяване.
« Отговор #293 -: Август 11, 2007, 21:56:03 pm »
здравейте,д-р даскалов!аз съм от стара загора интересува ме какви изследвания е добре да нося със себе си при едно евентуално посещение при вас.благодаря предварително!
  Носете всички направени до сега изследвания, рецепти, снимки - цялата налична документация. Това е важно, за да се изгради правилна картина за състоянието Ви.
« Отговор #294 -: Август 11, 2007, 22:04:12 pm »

Д-р Васил Даскалов, акушер–гинеколог

МБАЛ “Торакс”, ул. "Димитър Цончев" № 5 – Пловдив

Тел:    0898 / 20-60-05,
      сл. тел. 032 / 621-620

Здравейте, бъдещи майки!

За мен е удоволствие да бъда с вас по време на важните етапи в планирането на бременността.

Чувствайте се свободни да задавате своите въпроси по темите и проблемите, които ви вълнуват. Ще се постарая да бъда максимално полезен и да отговарям на въпросите ви в рамките на няколко дни.

Представям на вниманието ви следния материал:
Пренатален скрининг, женска консултация

Д-р Васил Даскалов
Здравейте д-р Даскалов!Сега видях,4е отговаряте на въпроси!Аз съм с поликистозни яйчници.Омъжена съм от 6 години и немога да забременея!Тестостерона ми беше висок,но пих Диане и се нормализира,цикълът ми въобще го нямяше,идваше ми след прием на оргаметрил.И така след толкова време леарят ми ми направи лапароскопия,фенистрация на яйчниците.Сега за първи път ми дойде без лекарства.Лапарото ми го правиха на 20 април,на 22 ми дойде,и после ми дойде 4ак на 37ден.На 9 ден от цикъла ходих на УЗ доктора ми каза,4е има фоликул 12.5мм и 4е според него овулация ще има на 16,17 ден,но на 13-я ден пак да отида на УЗ.Това беше вчера,отидох и той ми каза,че този фоликул не зрее и пак е с същите размери,и 4е яйчниците мн бързо са започнали да възвръщат старата си структора.Каза ми след 1 седмица пак да отида на УЗ.Вие какво ще ме посъветвате?Дали този фоликул ще се развие,дали изобщо овулация ще има,Какво да правя.Направих лапароскопия,а сега накъде? Извинявам се за дългото и объркано писмо!Много съм отчаяна,ве4е загубих всякакви надежди!Благодаря!
Здравейте отново!Вчера бях на УЗ,пак няма зрели фоликули ,започнали са пак да се образуват кистички.попитах доктора какво следва от тук нататък,каза ми другата седмица пак да отида на УЗ,и после   клостил бегит.Също ми каза,че има вероятност пак да не ми дойде и ако е така пак ще пия оргаметрил Нали уж след лапарото поне цикъла щеше да се нормализира?Каза ми,че съм му първия случай след лапаро толкова бързо да почнат да се образуват кисти.Но аз съм правила през живота си 2 курса по 3 месеца с клостил,не е ли опасно?Той това го знае.Образувам фоликули но не се развиват Обяснете ми защо става така,на какво се дължи?Дайте ми съвет какво да правя
  Би трябвало много внимателно, на базата на всички направени изследвания, да се прецени дали и с какъв точно медикамент да се провежда стимулация.
« Отговор #295 -: Август 11, 2007, 22:34:41 pm »
Здравейте, д-р Даскалов! Аз съм с проблем, подобен на avi25, писала преди мен, а именно – 10 – 15 години съм с поликистозни яйчници и нередовен менструален цикъл, изразяващ се в липса на менструация (предизвиквали са я с инжекции, поддържана е с какви ли не хапчета – Cilest, Orgametril, Diane 35, и още и още...). През м.02.2007 г. ми бе направена лапароскопия, при която се видяло, че тръбите ми са проходими, фелестрирали са яйчниците ми. Първите два месеца след лапароскопията не съм следяла фоликули, но миналия месец (който е трети след лапароскопията) правих няколко УЗ прегледа, които показаха наличие на 26мм фоликул на десен яйчник на 29-тия ден от МЦ. На 37-мия ден ми дойде. По време на цикъла УЗ преглед показа, че фоликул с размери 26 мм няма на десния ми яйчник. Лекарят направи извода, че най-вероятно се е спукал.
Този месец (четвърти след лапароскопията) на 26-ти ден от МЦ се вижда фоликул 35 мм на левия ми яйчник. Лекарят каза, че най-вероятно е започнал да се пука, но не се е спукал и се е напълил частично с кръв. Усещам болка като боцкане с игла в областта на яйчниците както в ляво (където е големия фоликул), така и в дясно.
Въпросите ми са:
–   защо се формират толкова големи фоликули след лапароскопията?
–   Защо фоликулите не се пукат?
–   Какво да направя, за да се пукат?
–   Възможно ли е фоликул с размери 26-35 мм, ако се спука например на 30-тия ден от МЦ (при 37 дни цикъл) да отдели нормална и годна за оплождане яйцеклетка?
МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ за отговорите! Бъдете жив и здрав! Спорен и успешен ден!

Не винаги фенестрацията е успешен метод за лечение на СПЯ [PCO], особено ако причината за  Синдрома на Поликистозните Яйчници не е в удебелената им обвивка. Налага се да се направят доста подробни изследвания, за изясняване на евентуалната причина, довела до СПЯ.
  При всяка жена, при част от менструалните цикли не се осъществява овулация, а се получава състояние на лутеинизация на неспукалия се фоликул [LUF syndrom]. Проблем е, когато се случва често. Би могло да има много причини, водещи до това състояние, установяването на които не винаги е напълно възможно. Лечението е медикаментозно, или оперативно - чрез пункция, по време на IVF цикъл.
  Когатогато овулацията закъснява, е възможно да се получи т.нар. "стареене наяйцеклетката".
« Отговор #296 -: Август 11, 2007, 22:47:31 pm »
Здравейте д-р Даскалов, радвам се че има такива хора, като вас, които помагат безвъзмездно. Благодаря Ви, че сте тук-със нас.
А ето и моята история накратко: На 25 години съм, от 2005 година правим опити за бебе, през същата година ми откриха киста на яйчника, последва лечение,но тя не се махна и януари 2006 год., кистата бе премахната с коремна операция (и двата ми яйчника са запазени). Хистологията показа-ендометриоза(шоколадова киста). Не последва лечение(така прецени док.), освен, че ми изписа витамини и фолиева к-на. След операцията нямах усложнения. Док. каза да правим опити за бебе до м.октомври, но не се получи. Октомври 2006-първа инсеминация, ноември-втора, трета-февруари и четвърта-април 2007. Всичките не успешни. Налични причини според док. няма. Правена ми е хидротубация-тръби проходими, всички назначени изследвания-в норма, овулация-на лице, редовен МЦ, добра спермограма. Юни 2007 дойде ред и на ин витрото. Бях стимулирана с клостилбегит, от пункцията (на 3-ти юни) извадиха 4 яйцеклетки, от които 2 се оплодиха, започнаха да се делят, и тях ги върнаха по време на трансфера на 5-ти юни. Изписаха ми само нош-па до 10-ти юни и утрогестан-вагинално 3 по 2, до теста за бременност на 19 юни, който за съжаление се оказа отрицателен (по мой изчисления датат за МЦ ми бе 18-ти юни, никога не ми е закъснявало с повече от еди ден). Обадих се на док. и тя каза да продължа с утрогестана и на 22 юни отнова да направя тест, ако няма до тогава МЦ. Направих-отрицателен. Исках да отида на кръвен тест, но се оказа, че в нашия град няма подобна услуга. Док. каза да спирам глобулките и ако до другата седмица няма МЦ да отида на преглед.
Моля Ви, за вашето мнение. След като нямам МЦ, имам ли някаква надежда? Къде могат да се търсят причините за липса на бременност и от ин витрото и по принцип?
Ще се радвам да чуя Вашето компетентно мнение. Извинявам се за дългите писания.
Успех Ви желая, в личен и професионален план.
   За съжаление, не бих могъл да дам конкретен отговор, само по предоставените от Вас данни. Дали е изяснен имунологичния статус при Вас?
« Отговор #297 -: Август 11, 2007, 22:51:07 pm »
Здравейте Д-р Даскалов,бихте ли погледнали резултатите ми от кръвния тест за хламидия.Лечението беше преди 4 месеца.Според вас ще се наложи ли втори курс на лечението? Благодаря Ви предварително.

Хламидия Trach.-IgG /ELISA/ 18,3VЕ       (<9- Отр.);(9-11-Сива зона);(>11-Пол.)
Хламидия Trach.- IgA /ELISA/ 1,1COI      <0.9 отр. 0.9 -1.1 сива зона >1.1пол. 

За да се направи правилна оценка, е важно сегашните резултати да се сравнят с предходните! Особено във Вашия случай.
« Отговор #298 -: Август 11, 2007, 22:54:37 pm »
д-р Даскалов,
имам следния въпрос: вчера правих цветна снимка.Днес не само, че не спирам да кървя, но и се отделят твърде дебели ципи.Какво е това?Извинявам се за твърде директния въпрос, но е важен за мен.Предварително Ви благодаря!
  В някои случаи е нормално да има кървене след ХСГ, но винаги се обръщайте към лекуващият ви лекар - той има най-ясна представа за Вашето състояние.
« Отговор #299 -: Август 11, 2007, 23:11:42 pm »
Здравейте д-р Даскалов!
Моят въпрос -преди два месеца направих спонтанен аборт с последвал кюртаж-бях едва в 6 г.с.Колко време е нужно да се пазим със съпруга ми и трябва ли да направя някакви изследвания?Цикъла ми е нормален-средно 28 дни-по часовник.
Полезно ли е сега да пия фолиева киселина?
Предварително благодаря за отделеното внимание.

Ако няма някаква сериозна причина, още от следващият менструален цикъл можете да подновите опитите за забременяване. Вашият лекар ще прецени дали е необходим по-дълъг период на изчакване и какво го налага.
 Продължете приема на фолиева киселина, за да профилактирате Спина бифида.
« Последна редакция: Август 11, 2007, 23:16:55 pm от Д-р Даскалов »