0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
За съжаление в повечето държавни (и в много от частните) болници, майката е поне 12-24 часа в реанимация. Дотогава акушерките са успяли да "заситят" бебето поне 3-4 пъти с АМ. 8O
Мисля да съм мноооого настоятелна още при договорката с екипа. Все пак Аз ще бъда майката на това дете. Дано поне ми признаят правото на избор. :D

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Докторе, искам да попитам за малко информация за (не знам точния термин) май ги наричат еволюциоони вродени белези у бебето - повишено окосмяване, наличие на повече зърна (или зачатъци на зърна), повече прешлени на опашката, предразположение към мъдреци.
Наследствени ли са? Взаимосвързани ли са, т.е. ако има човек един от тях има ли и други? Може ли педиатър да обърка зачатъци на зърна с някакви други петна? Има ли връзка между тези белези и кръвната група?
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Докторе, искам да попитам за малко информация за (не знам точния термин) май ги наричат еволюциоони вродени белези у бебето - повишено окосмяване, наличие на повече зърна (или зачатъци на зърна), повече прешлени на опашката, предразположение към мъдреци.
Наследствени ли са? Взаимосвързани ли са, т.е. ако има човек един от тях има ли и други? Може ли педиатър да обърка зачатъци на зърна с някакви други петна? Има ли връзка между тези белези и кръвната група?
Това са белези и се интерпретират във връзка с други белези, обстоятелства, находки.
Морфологични белези са, а не еволюционни. Термина "еволюционни" ми напомня лоши неща от по на изток...

Има специални таблици и справочници, например, в книга като тази:
http://www.amazon.com/Smiths-Recognizable-Patterns-Human-Malformation/dp/0721661157/ref=sr_1_1/103-3692231-0096643?ie=UTF8&s=books&qid=1190794036&sr=8-1

(която аз също притежавам и се смята ненадмината)

Гледаме там и сравняваме-има таблици, индекси. Все пак не всичко може да се запомни наизуст.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
 Питам, защото мама (аз) е с повече прешлени на опашката, а Малчо е, според единия педиатър, с две зачатъци на зърна, но според другия това са белези от притискане при раждането. И според двамата - това не е повод за никакво притеснение, но аз вече се научих, че тук на лекари се вярва трудно...
 Вече си купих "Обща медицина" сега мисля да си взема и тази и след година-две току виж съм ви станала колежка  :lol:.
« Последна редакция: Септември 26, 2007, 11:34:36 am от Lan »
*

Birdie

• 11040
Питам, защото мама е с повече прешлени на опашката, а Малчо е, според единия педиатър, с две зачатъци на зърна, но според другия това са белези от притискане при раждането. И според двамата - това не е повод за никакво притеснение, но аз вече се научих, че тук на лекари се вярва трудно...
 Вече си купих "Обща медицина" сега мисля да си взема и тази и след година-две току виж съм ви станала колежка  :lol:.
Снимайте това, което искате, и ще Ви кажа какво е според мен.
Sir Alec Guinness
[[/quote]
Няма значение гръдната обиколка. Няма и таблици за тях вече като рутинна практика.
Обиколката на главата се поставя по криви. Не ми е известно да се сравнява с друг показател, в смисъл на някаква цел за постигане.
[/quote]
А на консултацията на моята дъщеря вчера й премерили гръдна обиколка, но не й премерили главичката. При положение, че детето беше и с проблеми след раждането и е още по-важно при нас да се следи обиколката на главичката... Нямам думи просто. Добре, че имаме и частна педиатърка, на която може да се разчита, и има и хора като Вас, които са готови винаги да помогнат. Благодаря.
« Последна редакция: Септември 26, 2007, 11:44:05 am от meshko106 »
<br />[link=http:
*
Нещо, което все отлагам да питам, може би, защото имам усещане, че не е за притеснение, но да питам - дъщеря ми се роди с много коса, сега е на 7месеца и вече два пъти е подстригвана. На главичката отзад, обаче, точно там, където лежи, има едно плешиво ниво. Не точно плешиво, не е гола главата, ами косичката е като скъсана, има косми, нос ъвсем късички. Аз го отдавах, че много се върти като лежи и спи. Има ли проблем? Ако е необходимо, ще й направя снимка
*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Докторе понеже малката отказва залъгалки и шишета с биберони се принудих да и давам вода от чашка или чашка с човка. така е съгласна и пие. Нали не прибързвам. То друг варянт и нямам де. И чашка с човка ли или чашка от тези пак за деца но със сламка е по добре да ползваме. Можем и от сламка да пием. Пробвали сме.
Вече се хваща някъде, изправя се и се пуска, така седи права и си пипа и си рови. Ако тръгне да прави крачки губи равновесие. Ходи стабилно за една ръчичка. Тук майките и бабите ми казват че била малка, да я ограничавам, но с усилие я карам да седне дори само да се нахраним. Трябва ли найстина да я ограничавам?
Педиатърката каза че вече мога да и давам филиика с нещо отгоре. Пробвах с кашкавалче и страшно и хареса, но и дадох 2-3 залчета. Можем ли да хапваме вече такива работи или избързвам?
И още нещо да питам :oops:, възглавничка трябва ли вече да и слагам? досега не съм и слагала. Благодаря ви.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

Birdie

• 11040
Нещо, което все отлагам да питам, може би, защото имам усещане, че не е за притеснение, но да питам - дъщеря ми се роди с много коса, сега е на 7месеца и вече два пъти е подстригвана. На главичката отзад, обаче, точно там, където лежи, има едно плешиво ниво. Не точно плешиво, не е гола главата, ами косичката е като скъсана, има косми, нос ъвсем късички. Аз го отдавах, че много се върти като лежи и спи. Има ли проблем? Ако е необходимо, ще й направя снимка
Не, няма проблем.
НЕ Е белег на рахит...
Sir Alec Guinness
*
Снимайте това, което искате, и ще Ви кажа какво е според мен.
Благодаря много д-р Birdie! Довечера непременно ще ви изпратя снимки или утре сутрин най-късно.
*

Birdie

• 11040
Докторе понеже малката отказва залъгалки и шишета с биберони се принудих да и давам вода от чашка или чашка с човка. така е съгласна и пие. Нали не прибързвам. То друг вариант и нямам де. И чашка с човка ли или чашка от тези пак за деца но със сламка е по добре да ползваме. Можем и от сламка да пием. Пробвали сме.
Вече се хваща някъде, изправя се и се пуска, така седи права и си пипа и си рови. Ако тръгне да прави крачки губи равновесие. Ходи стабилно за една ръчичка. Тук майките и бабите ми казват че била малка, да я ограничавам, но с усилие я карам да седне дори само да се нахраним. Трябва ли наистина да я ограничавам?
Педиатърката каза че вече мога да и давам филийка с нещо отгоре. Пробвах с кашкавалче и страшно и хареса, но и дадох 2-3 залчета. Можем ли да хапваме вече такива работи или избързвам?
И още нещо да питам :oops:, възглавничка трябва ли вече да и слагам? досега не съм и слагала. Благодаря ви.
Може да и давате да пие от какъвто съд и начин и харесва и пие.
Естествено нищо не се ограничава в двигателната активност, седенето и т.н. , и няма за какво да се.

9 месеца е рано за хляб- може да започнете с фиде, ориз, макарони, малко накиснат хляб в храната (боб, леща) и чак тогава. Някъде около 11 месеца...

Ако спи без възглавница- няма нужда да слагате.
« Последна редакция: Септември 26, 2007, 12:39:30 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Благодаря ви.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Пак сме ние, докторе незнам вирус ли е какво е, но детето от вчера вечерта е ужасно ревлив. Както вече споменах танцува на столчето, тръшка се, има газове, свива и опъва крачета. Гладен е, отваря уста преглъща, чака за още, пък се тръшка и пищи. Кога мога да очаквам ефект от смектата, имам чувството че от както дадох, дори стана по лошо.

П.П. Оше нещо мисля незначително, което все забравям да Ви попитам. Антоан може би от близо месец и по вече, започна да си дърпа чурката. Това се опитва да прави и през памперса.Ясно ми е, че току що си е открил атрибута и неможе да му се нарадва, но това може ли да бъде повод за притеснение, в смисъл да го боли като пишка или ... Не съм параноичка и не търся на детето си болести, но много очевадно го прави, пък и тези ревове и писъци.
Лошото е, че колкото и лекари да посетиш, толкова и мнения ще получиш. Въпроса е там, че нито един не е правилен, за да рискуваш и се довериш на 100 %. Има за съжаление много малко специалисти,на които безрезервно се доверяваш, но една птичка, дето се вика пролет не прави.Това го казвам, като потърпевша след дългогодишен стерилитет.
« Последна редакция: Септември 26, 2007, 14:04:54 pm от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Здравейте,доктор Бърди!Дъщеря ми е на 2 месеца и половина.Роди се малка-2,5кг и 47 см.На 2я месец вече беше 5кг и 57 см.Само на кърма е.Та във връзка с този бърз растеж имам един въпрос-Възможно ли е да са започнали да я дразнят зъбките?Лапа си юмручето и преревава,придружено със слюноотделяне.Пробвам да дам да суче(като си мисля,че е гладна),но отказва.Залагалката я плюе.Също така и понякога докато суче,стиска зърното много силно.Ако това са зъбки,възможно ли е от това да има и хрема?Влачим някакви секрети назад към гърлото вече почти месец и не се повлияват от капки(Тобрин,Виброцил и още едни правени)И това й състояние,само по себе си,би ли могло да е причина да се отлага ваксината Пентаксим,която пропуснахме,заради този проблем с нослето?Благодаря ви предварително!
« Последна редакция: Септември 26, 2007, 13:53:04 pm от nimikra »

*

Birdie

• 11040
Пак сме ние, докторе незнам вирус ли е какво е, но детето от вчера вечерта е ужасно ревлив. Както вече споменах танцува на столчето, тръшка се, има газове, свива и опъва крачета. Гладен е, отваря уста преглъща, чака за още, пък се тръшка и пищи. Кога мога да очаквам ефект от смектата, имам чувството че от както дадох, дори стана по лошо.

П.П. Оше нещо мисля незначително, което все забравям да Ви попитам. Антоан може би от близо месец и по вече, започна да си дърпа чурката. Това се опитва да прави и през памперса.Ясно ми е, че току що си е открил атрибута и неможе да му се нарадва, но това може ли да бъде повод за притеснение, в смисъл да го боли като пишка или ... Не съм параноичка и не търся на детето си болести, но много очевадно го прави, пък и тези ревове и писъци.
Лошото е, че колкото и лекари да посетиш, толкова и мнения ще получиш. Въпроса е там, че нито един не е правилен, за да рискуваш и се довериш на 100 %. Има за съжаление много малко специалисти,на които безрезервно се доверяваш, но една птичка, дето се вика пролет не прави.Това го казвам, като потърпевша след дългогодишен стерилитет.
Не е от Смекта... трябва и 2-3 дена за да има ефект.
Детето е малко изнервено-разходка или повече близки хора за разнообразие ще помогнат.

За другото-не е проблем, ако няма видими зачервявания в областта.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Здравейте,доктор Бърди!Дъщеря ми е на 2 месеца и половина.Роди се малка-2,5кг и 47 см.На 2я месец вече беше 5кг и 57 см.Само на кърма е.Та във връзка с този бърз растеж имам един въпрос-Възможно ли е да са започнали да я дразнят зъбките?Лапа си юмручето и преревава,придружено със слюноотделяне.Пробвам да дам да суче(като си мисля,че е гладна),но отказва.Залагалката я плюе.Също така и понякога докато суче,стиска зърното много силно.Ако това са зъбки,възможно ли е от това да има и хрема?Влачим някакви секрети назад към гърлото вече почти месец и не се повлияват от капки(Тобрин,Виброцил и още едни правени)И това й състояние,само по себе си,би ли могло да е причина да се отлага ваксината Пентаксим,която пропуснахме,заради този проблем с нослето?Благодаря ви предварително!
Консумирате ли Вие овесени ядки, корнфлейкс, ядки (фъстъци, бадеми)?
Хремата НЕ Е противопоказание за ваксинацията.
Надявам се нямаме Стафилокок в нослето...

Другото, което описвате не е проблем, а нормална част от поведението в тази възраст.
Sir Alec Guinness

Другото, което описвате не е проблем, а нормална част от поведението в тази възраст.
Благодаря за бързия отговор!Ако има Стафилокок,каква е процедурата?

*

Birdie

• 11040

Благодаря за бързия отговор!Ако има Стафилокок,каква е процедурата?
Лечение с назален "Бактробан".
Sir Alec Guinness
Здравейте Докторе,

Пак имам нужда от съвет!
Дъщеря ми Лора (1 г. 3м.) преди три седмици на морето се разсополиви. Водих я на местен педиатър, за да я прегледа и чуе гърдичките и всичко освен нослето беше ОК. (в скоба ще отбележа, че се оказа местна магьосница, която ни направи дълъг списък с подправки, с които да забъркаме за оздравяване и профилактика за гърлото. Доверих й се, че поне може да прегледа и преслуша правилно, но не съм давала "лекарствата"). Капала съм само Олинт 0.05 преди сън.След 1 ден детето започна да кашля много силно и се прибрахме в София. Веднага я заведох на лекар - зачервено гърло и чисти гърди. Рецепта - вит.Ц ампули за пиене, сироп Проспан за кашлица, капки Коларгол. Аз давах само Проспана, а нослето мажех с Виброцил-гел. След три дни и почти отшумяваща хрема - отново се засили кашлицата и потече носа и вдигна температура. Заведох я пак на доктор - бронхит. Рецепта - Аугментин и смяна на Проспана с Хустадил. На контролен преглед на третия ден - гърдите са добре - допийте си антибиотика и всички ще бъдем щастливи. Изпихме  си го - стигна точно за 7 дни (до понеделник), а сега продължавам с Хустадил, но и днес продължава да има някакъв секрет който се движи м/у носа и гърдите и който й пречи да спи. Кашля два-три пъти на ден и носа тече по малко.
Сигурно първото ви изречение ще е, че е необходим преглед. Ще го направим. Но тъй като е очевидно частичното ми несъгласие с медикаментите (до някъде и по ваше влияние)ви моля да ме насочите за какво да настоявам.
Благодаря ви дори и затова, че изчетохте дългите ми писания!
Здравейте докторе.Имам въпрос относно кърменето.Много се радвам че още кърмя и това не е проблем за мен,но стана така,че малката свикна да заспива на гърдата и ако се опитам по друг начин просто не става.Чудя се до кога ще продължава така и дали изобщо ще се откаже сама.Имаме 4зъба и други ни мъчат/почти не спим през ноща/ и веднъж така ме захапа,че ми разкървави зърното.През ноща още се храним и мисля че и това е просто навик.Искам да я откажа от този навик но не знам как?Да я оставям да плаче докато заспи?