0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Привет Докторе!
Ние сме на точно 5м. тежим 5800 и решихме да започнем захранване, но традиционно имаме проблем с акито(по-долу е линка от преден пост),от повече от месец се храним с Нутрилон1 но акито си е постоянно шуплесто/кашаво с кисел мириз и като му дадем сокче(круша следващата седмица морков) 1-2 лъжички и увеличаваме се получава едно изакване само от слуз, и самото аки е по слузесто после убедена съм, че и с пюретата ще е същото, та въпроса ми е мога ли да започна захранване с оризова каша направо(нестле,милупа), какъв е вашия подход към захрнаване на бебета със стомашночревни проблеми.

http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=40&topic=9078.1060
Моят съвет е да изчакате със захранването до 6 месец.
Да, иначе може да започнете с оризово брашно...
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
Докторе, здравейте!
Дъщеряря ми днес беше изписана от болница, диагнозата ни е остър тубулоинтестициален нефрит със съмнение за ВУР. Лекуваха я с Амикин венозно, а от утре започваме едномесечно лечение с други медикаменти в къщи, след което ще и се прави цистография ( извенете, ако бъркам термина) с оглед изключване на ВУР.
Та сега въпросите...Детето беше 4 дена с над 39,5 температура, вливания на глюкоза и антибиотик, почти неадекватно :( След като преодоляхме високата темература, постепенно стана по - жизнена, с всеки изминал ден все по-добре, расмива се, заиграва се. Но тази вечер е поуморена, някак си замислена. Няма температура, проверих, леко са й студени ушенца, носле, ръчички. Дали се адаптира още към средата след боледуването и стреса и затова е как да кажа ...просто не е моето дете все още, макар и да не изглежда болно. Дали аз прекалено бързам, все пак днес излязохме от болница?
И друго - последните три нощи в болничното отделение се будеше в 02 и 04:30, нещо нетипично за нея, отдавна се отказа от нощното хранене и по принцип спи непробудно през цялата нощ. Не знаех как да реагирам, поносих я малко и я нахраних, с АМ ( кърмата е болницата спря), но знам, че това не е редно, а и не съм убедена дали се буди от глад, но все пак изяде по 170мл през нощта. Как да разбера дали се храни достатъчно през деня, може би не и затова са тези нощни будения. Но точно последните дни апетитът й след буледуването се върна, изяжда 170мл на хранене, дори огладнява пак на 3 часа и май леко се върнахме към 6 кратно хранене, т.е. според мен се храни през деня...да сложа малко оризово брашно в последното мляко? Някакви съвети?
Забравих да спомена, че на обяд ядем зеленчуково пюре ( досега въведени картоф, морков, тиква), но сега не е много заинтригувана от него, търси си млякото. Преди боледуването ядеше пюрето с охота.
« Последна редакция: Септември 17, 2007, 21:07:31 pm от tzvetenze »
*

Birdie

• 11040
Нещо тук не разбрах... за уроинфекция ли става въпрос, или за нефрит? Това са две много различни неща...
Sir Alec Guinness
*
Диагнозата е нефрит. Това, което ми обясниха или поне както аз го разбрах - инфекция на бъбреците, която може да е пречинена от рефлукс - задържа се урина по пътищата и се връща към бъбрека. На ехографията при нефролога се видя , че десния бъбрек е с неравен контур и леки дренажни нарушения, размерът му е 5.7см при 7.08см за ляв бъбрек с нормален образ.
А не може ли нелекувана уроинфекция да стигне до нефрит?
В урината - Е.coli 10 на 5та - това от стерилна урина.
*

Birdie

• 11040
Диагнозата е нефрит. Това, което ми обясниха или поне както аз го разбрах - инфекция на бъбреците, която може да е пречинена от рефлукс - задържа се урина по пътищата и се връща към бъбрека. На ехографията при нефролога се видя , че десния бъбрек е с неравен контур и леки дренажни нарушения, размерът му е 5.7см при 7.08см за ляв бъбрек с нормален образ.
А не може ли нелекувана уроинфекция да стигне до нефрит?
В урината - Е.coli 10 на 5та - това от стерилна урина.
За уроинфекция се касае, вероятно.
Нужно е да се направи ретроградна цистео-уретрография (това, което са Ви препоръчали).
Няма нужда да се пие АБ 1 месец, но ако се окаже рефлукс над 2 степен ще е нужно профилактично приемане на АБ в една доза вечер. Цеклор или Амоксицилин са най-подходящите за тази цел и в тази възраст.

По принцип тези инфекции могат да се лекуват и в домашна обстановка с подходящ АБ.
Амикацин не винаги е най-доброто решение-има много по-резултатни АБ и решения днес.
Sir Alec Guinness
*
ретроградна цистео-уретрография - да, точно това ще правим, но ме посъветваха да е малко по-късно, не веднага, защото инфекцията била много тежка и е нужно малко време, иначе може резултатите да не са реални. Така че, че като дойде време за това изследване, аз пак ще ви пиша и моля за коментар.
Колкото за Амикицина, дали е най - добрият избор или не, това за съжаление аз нямаше как да го знам, а вече е влят...А в болницата влязохме в тежко състояние на дехидратация, мисля се налагаше.
Сега е препоръчано Панцеф 10 дена и още 20 дена Нелиоликс прах, пак с мотива, че трябва да има последващо лечение на такава тежка инфекция,  и ежеседмична стерилна урина.
Наистина много въпроси има в главата ми, които искам да коментираме, свързани с тази диагноза и лечението. Но сега ме чака събуждане най - вероятно в 02ч пак, моля ви за съвет по този въпрос, както и за леко промененото емоционално състояние на детето.
« Последна редакция: Септември 17, 2007, 23:50:07 pm от tzvetenze »
*

Birdie

• 11040
ретроградна цистео-уретрография - да, точно това ще правим, но ме посъветваха да е малко по-късно, не веднага, защото инфекцията била много тежка и е нужно малко време, иначе може резултатите да не са реални. Така че, че като дойде време за това изследване, аз пак ще ви пиша и моля за коментар.
Колкото за Амикицина, дали е най - добрият избор или не, това аз няма как да го знам, а вече е влят...А в болницата влязохме в тежко състояние на дехидратация, мисля се налагаше.
Сега е препоръчано Панцеф 10 дена и още 20 дена Нелиоликс прах и ежеседмична стерилна урина.
Наистина много въпроси има в главата ми, които искам да коментираме, свързани с тази диагноза и лечението. Но сега ме чака събуждане най - вероятно в 02ч пак, моля ви за съвет по този въпрос, както и за леко промененото емоционално състояние на детето.
Може да ползвате оризово брашно.
Детето е обезпокоено от болницата- вероятно условията са били как да кажа... неподходящи, може би.

Няма такива "протоколи" за лечение на уроинфекции с месечни антибиотични курсове.
10 дневно лечение се счита във всички случаи и тежести за абсолютно достатъчно. След 10 ден, можете да продължите с химеопрофилактика само вечер, но "20 дена Нелиоликс прах..."->> това са абсурдни и ненужни неща и така не се прави по принцип. Да оставим на страна, че лекарството не е показано за толкова малки деца.

Може да проведете 10 дневен курс с "Панацеф" (за какво тогава за бога е този Амикацин? надявам се не мускулно приложен... или едното,или второто...) с контролни посявки на 3 ден, в края на курса и седмица след това. Това е предостатъчно. Ако изберете да дадете химеопрофилактика, може да направите пак някъде около 10 дена след началото и контролна посявка.

Пиша Ви всичко това с надежда да обсъдите и да поемете по по-разумен път...
Този протокол, за който Ви пиша е универсален и така се правят по принцип нещата.
« Последна редакция: Септември 17, 2007, 23:59:33 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
Благодаря за мнението. Ще обсъдя. Каквото и да реша, трябва да го почна утре, нали ( днес беше последната доза Амикацин, 7ми ден)? Т.е. да няма прекъсване.
Сега виждам, че нелиолокса е предписан от 70мг, 3 пъти дневно...
И въпреки, че не искам да мисля за това, преди да е доказано, но все пак, ако се докаже този рефлукс и се наложи пиене на еднократна доза вечер, колко продължава това пиемане на АБ - месеци, години? Рефлуксът израства ли се или се налага някаква интервениция?...
А за амикацина - 4 дена венозно и 3 дена мускулно. При четвъртото вливане протече и не успяха да сложат нов абокат, първият също много трудно го сложиха, цялата беше набодена, навсякъде и накрая беше сложен на главата над челото.
« Последна редакция: Септември 18, 2007, 00:21:35 am от tzvetenze »
*

Birdie

• 11040
Благодаря за мнението. Ще обсъдя. Каквото и да реша, трябва да го почна утре, нали ( днес беше последната доза Амикацин, 7ми ден)? Т.е. да няма прекъсване.
Може да дадете Панацеф за 7 дена, които с Амикацин общо ще станат 14 дена.
Може също като алтернативно решение утре да дадете контролна посявка- ако тя е стерилна, за какво Ви е Панацеф? за бетониране на паниката на лекуващите? да, но така не се правят тези неща... Ако посявката е (+) какво тогава е правил Амикацин-а? Ако посявката е (+) без антибиограма не може да се изпише Панацеф...и да се започва.

Затова се дават междинни посявки 3-4 дена сред началото на лечението и седмица след приключването му.

Ако посявките са негативни утре, може да започнете направо химеопрофилактиката с една доза Амоксицилин или Цеклор в една доза->> вечер, чакайки спокойно за изследванията на по-късен етап.

Даването на Нелидикс или производни на деца в тази възраст е абсолютно нежелателно и изключително крайно решение.
« Последна редакция: Септември 18, 2007, 00:22:59 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
И въпреки, че не искам да мисля за това, преди да е доказано, но все пак, ако се докаже този рефлукс и се наложи пиене на еднократна доза вечер, колко продължава това пиемане на АБ - месеци, години? Рефлуксът израства ли се или се налага някаква интервениция?...
Зависи каква степен е рефлукса...
2 до 3 степен се израства с времето ( до около 3-4 годинки).
Химеопрофилактиката се дава обикновено 12месеца. Химеопрофилактиките днес са много оспорван и съмнителен подход. Смята се че рефлукс под 2 степен не е за профилактика.
Sir Alec Guinness
*
А за амикацина - 4 дена венозно и 3 дена мускулно. При четвъртото вливане протече и не успяха да сложат нов абокат, първият също много трудно го сложиха, цялата беше набодена, навсякъде и накрая беше сложен на главата над челото.
Днес имахме негативна посявка, урината беше взета на 5ти ден с амикацин
*
д-р Birdie, нашата микробиология излезе - Staphylococus Haemolyticus (269) -  единични. Оскъдна колонизация с условно-патогенна микрофлора.
Междувременно сълзененето от очите се промени на бистър секрет, все едно постоянно му излизат нормални сълзи. Вчера обаче имаше и съвсем малко бистри сополи. Подозирам, че го изстудихме Малчо, защото повярвах на друг термометър и както до сега съм го гледала с едни дрехи на 21градуса, беше двайсетина часа със същите дрехи на 18 градуса. Според нашата педиатърка за истинка и дума не може да става, а бактериите от очите са се пренесли в носа. Изписа ни промивки с физиологичен разтвор на носа и капки пак от онези кафевите дето ги чета като Ст. Колия - нещо си, пак в носа. Очите казва, че не се нуждаят от лечения повече.
Ще съм ви благодарна да споделите вашето мнение. При такава оскъдна колонизация нужно ли е лечение и да правя ли въпросните промивки на нослето?
*

Няма такива "протоколи" за лечение на уроинфекции с месечни антибиотични курсове.
10 дневно лечение се счита във всички случаи и тежести за абсолютно достатъчно. След 10 ден, можете да продължите с химеопрофилактика само вечер, но "20 дена Нелиоликс прах..."->> това са абсурдни и ненужни неща и така не се прави по принцип. Да оставим на страна, че лекарството не е показано за толкова малки деца.

Може да проведете 10 дневен курс с "Панацеф" (за какво тогава за бога е този Амикацин? надявам се не мускулно приложен... или едното,или второто...) с контролни посявки на 3 ден, в края на курса и седмица след това. Това е предостатъчно. Ако изберете да дадете химеопрофилактика, може да направите пак някъде около 10 дена след началото и контролна посявка.

Пиша Ви всичко това с надежда да обсъдите и да поемете по по-разумен път...
Този протокол, за който Ви пиша е универсален и така се правят по принцип нещата.

Днес отново трябва да ходя в болницата и ще обсъдя тези въпроси.
Ще Ви пиша какво сме предприели и как се развиват нещата при нас.
Иначе тази нощ нещата бяха малко по-спокойно, сигурно защото усеща,че сме си у дома вече. Пак имаше будене, но по-лесно се приспахме.
Лек ден!
« Последна редакция: Септември 18, 2007, 09:47:22 am от tzvetenze »
*

Birdie

• 11040
д-р Birdie, нашата микробиология излезе - Staphylococus Haemolyticus (269) -  единични. Оскъдна колонизация с условно-патогенна микрофлора.
Междувременно сълзененето от очите се промени на бистър секрет, все едно постоянно му излизат нормални сълзи. Вчера обаче имаше и съвсем малко бистри сополи. Подозирам, че го изстудихме Малчо, защото повярвах на друг термометър и както до сега съм го гледала с едни дрехи на 21градуса, беше двайсетина часа със същите дрехи на 18 градуса. Според нашата педиатърка за истинка и дума не може да става, а бактериите от очите са се пренесли в носа. Изписа ни промивки с физиологичен разтвор на носа и капки пак от онези кафевите дето ги чета като Ст. Колия - нещо си, пак в носа. Очите казва, че не се нуждаят от лечения повече.
Ще съм ви благодарна да споделите вашето мнение. При такава оскъдна колонизация нужно ли е лечение и да правя ли въпросните промивки на нослето?
Оставете детето, и не слагайте нищо и никъде.
Sir Alec Guinness
*
Много ви благодаря, д-р Birdie!
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Доктор Бърди, един малко особен въпрос, който най-вероятно може да не е точно от вашата област, но все пак...Дядото на Криси е от Африка, Северен Судан, арабската част (южняците са си от "Черна Африка", която обожавам), та има ли нещо важно от генетична гледна точка, с оглед на расовите различия, което е хубаво да се знае? Ако действително не е във вашата област, дали знаете, мога ли да прочета нещо някъде, дали има смисъл? 
Аз няма-няма и избухна с някакъв застрелващ въпрос, май..... 8O

П.С. Пъпките завяхнаха по главичката и се лющи сега  и по бузките почти, но понякога се появяват на бузките (ама бързо изчезват) което аз отдавам на това, че тя се цапа много с мляко докато суче, а кожата и е нежна, от въздуха, от пеленката като спи и т.н. От както ми казахте да я повдигам не повръща толкова, дори е малко и то когато е преяла. Но има много секретчета в носа и като спи похърква и се разбужда. Почиствам с физиологичен разтвор, ама много рядко, когато положението ми се стори сериозно, надявам се с времето и това да мине, но ако не отмине скоро, ще ви пиша. Ака по веднъж на ден, предимно вечер, обилно, но много воднисто, направо си е течно, но е на кърма, нали кърмените бебета така акат сте ми казали. Имаме си вече и бузички и двойна брадичка. След 9 дни сме на консултация, ще ви пиша как растем, за да ми кажете дали е добре, че нашата педиатърка явно обича топчести бебета, все настоява да я дохранвам.
Поздрави, Нина.
*

Birdie

• 11040
Доктор Бърди, един малко особен въпрос, който най-вероятно може да не е точно от вашата област, но все пак...Дядото на Криси е от Африка, Северен Судан, арабската част (южняците са си от "Черна Африка", която обожавам), та има ли нещо важно от генетична гледна точка, с оглед на расовите различия, което е хубаво да се знае? Ако действително не е във вашата област, дали знаете, мога ли да прочета нещо някъде, дали има смисъл? 
Аз няма-няма и избухна с някакъв застрелващ въпрос, май..... 8O

П.С. Пъпките завяхнаха по главичката и се лющи сега  и по бузките почти, но понякога се появяват на бузките (ама бързо изчезват) което аз отдавам на това, че тя се цапа много с мляко докато суче, а кожата и е нежна, от въздуха, от пеленката като спи и т.н. От както ми казахте да я повдигам не повръща толкова, дори е малко и то когато е преяла. Но има много секретчета в носа и като спи похърква и се разбужда. Почиствам с физиологичен разтвор, ама много рядко, когато положението ми се стори сериозно, надявам се с времето и това да мине, но ако не отмине скоро, ще ви пиша. Ака по веднъж на ден, предимно вечер, обилно, но много воднисто, направо си е течно, но е на кърма, нали кърмените бебета така акат сте ми казали. Имаме си вече и бузички и двойна брадичка. След 9 дни сме на консултация, ще ви пиша как растем, за да ми кажете дали е добре, че нашата педиатърка явно обича топчести бебета, все настоява да я дохранвам.
Поздрави, Нина.
Нещо не разбирам въпроса... :wink:
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
"Нещо не разбирам въпроса...  :wink:"

Мда, то и аз.  :oops: Имам нещо предвид де, ама карай, ще помисля над въпроса и може евентуално пак да го задам. 
Скоро една потребителка каза, че кърмачките оглупявали..... :oops: Дано процеса е обратим...
*

Birdie

• 11040
"Нещо не разбирам въпроса...  :wink:"

Мда, то и аз.  :oops: Имам нещо предвид де, ама карай, ще помисля над въпроса и може евентуално пак да го задам. 
Скоро една потребителка каза, че кърмачките оглупявали..... :oops: Дано процеса е обратим...
Няма генетични "предиспозиции" свързани с расови особености априори, без да има болест, изявена в роднина по пряка линия. Има по-често срещани състояния, но те не са от значение, за да се говори за тях.Иначе рискуваме да потънем в Бг медицински "теории" за "предиспозиции", "алергични предиспозиции, защото бащата има екзема на малкия пръст на ръката си", "сигурни преходи в Астма" и други подобни руски глупости.
Sir Alec Guinness
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Здравейте д-р Бърди,
Имам едно въпросче - другата седмица в сряда сме на реимунизация, а от днес се събудихме с хрема. Нямаме температура, освен че ни растат 3 зъба едновременно, други предпоставки за хремата няма. Т.е. не ги набеждавам, а просто разсъждавам - има два варианта - от тях и от събирането с други деца. Тези дни бяхме на забавачка, само че там бяхме в петък, а хремата се появи окончателно днес сутринта. Като цяло е жив, храни се, но е кисел и раздразнен.
Дадох малко нурофен снощи, тъй като се буди с писъци и рева доста време, без да има температура и мислех, че е от зъбите. Днес обаче цъфна хремата. Слагам му малко Olynth 0.05 % - днес 2 пъти. Давах му 3.5 мл. Панадол и една лъжица Саностол. Трябва ли да давам витамин ц или нещо друго? И ако не успея да оправя нещата до сряда, другата седмица, то трябва ли да отложа реимунизацията?
Благодаря ви предварително!
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю