0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

п.с. Много често ме питат кой е "младежа" на снимката от аватара. Това е Св.Рихтер-най-великият пианист живял някога на тази земя. Страст на Birdie е неговата музика, без която нито един ден не минава. Независимо дали ще е Бах или Рахманинов. Който има интереси в тази област ще ме разбере...  :D

[/quote]

Радвам се, че намерих лекар-музикант, който да може да ми даде съвет относно музиката в живота на децата ми. Тъй като много обичам музиката сметнах, че е важно децата ми от малки да ги насоча към нея и да развият в себе си умението да слушат, ценят и изразяват по някакъв начин (пеене, танц или инструмент) музиката.
Всички около мен ми дават съвети, че са малки, че ги товаря много. Аз не смятам така, тъй  като видимо им доставя голямо удоволствие и ходят с нетърпение на уроците, на които съм ги записала:
От октомври 2006 ходят в една детска вокална група с около 10 деца, където те са най-малките - големият е роден 1`2001, малкия - 12`2002 (т.е. той когато започнаха нямаше даже 4 годинки).
А през юни (докато са ваканция от пеенето) ги записах на пиано, на което ходят с голямо желание (засега). Не ги насилвам, създавам им усещането, че това е нещо много хубаво и те се радват.

Нямам амбиции да стават професионални музиканти. Просто ми се иска да могат да чуват музиката в дълбочина. Да могат един ден да се опрат на нея в тежки моменти или просто да се забавляват.

Е, вие как мислите д-р Birdie? Рано ли им е за всичко това или тъкмо навреме?

Иска ми се да могат да се научат да свирят добре, преди да са ги натоварили в училище с уроци, преди да са порасли дотолкова, че да нямат време за музика, преди пубертета да ги е отнесъл като вятър нанякъде.

Благодаря ви предварително за отговора!
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Защо не я оставите свободно в рамките на едно хранене да изпива колкото иска?
И на 3 часа да я храните-няма проблем... ако не повръща от прехранване.
Има ли връзка с повръщането ако изпие 160 мл вместо 120?
150 мл на три часа си е добре...

Благодаря Ви докторе. Струва ми се, че започна отново да повръща точно от прехранване, затова и се чудя какво да направя - хем иска много да яде, хем след това връща част от поетото. И за бебче на месец и половина не е ли много да яде по 7 пъти на ден по 120 /150/ мл.? Притеснявам се да не я прехранвам.
Избираме варианта 120 на 3 часа... или на 3 "без малко".
Не е много- все пак детето е на месец...
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта

Благодаря Ви докторе. Струва ми се, че започна отново да повръща точно от прехранване, затова и се чудя какво да направя - хем иска много да яде, хем след това връща част от поетото. И за бебче на месец и половина не е ли много да яде по 7 пъти на ден по 120 /150/ мл.? Притеснявам се да не я прехранвам.

Благодаря Ви. Значи продължавам както досега - на 3 часа по 120 мл. Дано тази раздразнителност и плач да са инцидент /за няколко дена/ и скоро вече да се поуспокои, че по принцип не плаче за друго освен ако е гладна ...  :o ...

*

Birdie

• 11040

Благодаря Ви. Значи продължавам както досега - на 3 часа по 120 мл. Дано тази раздразнителност и плач да са инцидент /за няколко дена/ и скоро вече да се поуспокои, че по принцип не плаче за друго освен ако е гладна ...  :o ...
Не я оставяме- щом е гладна- храним. :)
Ако я оставяте свободно на 3 часа и изяжда 140-150 ще издържа 4 часа. Това ако не повръща повече...
Sir Alec Guinness
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
Ако я оставяте свободно на 3 часа и изяжда 140-150 ще издържа 4 часа. Това ако не повръща повече...

... значи да пробвам с 150 мл.? пък да видим дали слънчицето ще издържи по-дълго време.

п.п. искам да Ви попитам и относно носленцето - всеки ден в едната ноздричка има сополки. Педиатърката ми каза преди всяко хранене да й капя физиологичен разтвор /аз го правя по 1 път - 2 пъти на ден/, но прочетох едно Ваше мнение, че не е хубаво да прекаляваме?!? ... е да й капя ли физ.разтвор и да се опитвам да й вадя сополчетата или да не го правя всеки ден?
Отново Ви благодаря

*

Birdie

• 11040

... значи да пробвам с 150 мл.? пък да видим дали слънчицето ще издържи по-дълго време.

п.п. искам да Ви попитам и относно носленцето - всеки ден в едната ноздричка има сополки. Педиатърката ми каза преди всяко хранене да й капя физиологичен разтвор /аз го правя по 1 път - 2 пъти на ден/, но прочетох едно Ваше мнение, че не е хубаво да прекаляваме?!? ... е да й капя ли физ.разтвор и да се опитвам да й вадя сополчетата или да не го правя всеки ден?
Отново Ви благодаря
Ако детето няма проблем с биберона оставете и не правете нищо.
Знам че в Бг има висок процент на стафилококово носителство... може би е нужна посявка? но от добра лаборатория... за да не "интерпретираме" после ръцете на лаборантката...
Sir Alec Guinness
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
смятате ли, че това със сополчетата в носленцето може да е в резултата на стафилококова инфекция? тук педиатърката ми каза, че било нормално да вади сополи?!?  8O между другото също така издава някакви странни звуци - все едно се дави или не може да си поема въздух? - това дали е заради нослето? посявка от сополчетата ли имате в предвид?
« Последна редакция: Септември 12, 2007, 18:29:26 pm от denito »

*

Birdie

• 11040
смятате ли, че това със сополчетата в носленцето може да е в резултата на стафилококова инфекция? тук педиатърката ми каза, че било нормално да вади сополи?!?  8O между другото също така издава някакви странни звуци - все едно се дави или не може да си поема въздух? - това дали е заради нослето? посявка от сополчетата ли имате в предвид?
С оглед даденостите за Бг- Да, може да е Стафилокок.
Да, посявка на носен секрет...
Sir Alec Guinness
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
С оглед даденостите за Бг- Да, може да е Стафилокок.
Да, посявка на носен секрет...

Благодаря Ви докторе. Ще направим посявка. А относно храненето смятам да увелича дозата на 150 мл. пък да видим какво ще се получи.

Желая Ви приятна и спокойна вечер.
Дени

*

Birdie

• 11040
@illiana

Не съм Ви забравил. Искам да имам повече време и ще пиша подробно.
Sir Alec Guinness
*
Докторе, това са снимките, които направих на пъпките на малката:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=172581

*

Birdie

• 11040
Това са отминаващи уртикариални обриви.
Може да намажете само тях с Фуцидин за около още три дена.
Sir Alec Guinness
*

A трябва ли детето все още да е на диета и с какво да започнем захранването? Имам Фенистил гел в момента. Мога ли да го ползвам вместо Фуцидин?

*

Birdie

• 11040

A трябва ли детето все още да е на диета и с какво да започнем захранването? Имам Фенистил гел в момента. Мога ли да го ползвам вместо Фуцидин?
Диети не помагат в случая-много храни могат да дадат това.
Може да започнете да въвеждате.
Фенистил не помага тук- не е спешно и утре да вземете Фуцидин.
Sir Alec Guinness
*

Диети не помагат в случая-много храни могат да дадат това.
Може да започнете да въвеждате.
Фенистил не помага тук- не е спешно и утре да вземете Фуцидин.

Благодаря!

Здравейте,доктор Бърди!Бях ви писала,когато се появи проблемът ни,но сега ще започна от самото начало.Дъщеричката ми(на 2 месеца)започна да кашля(суха кашлица).Други симптоми нямаше.Доктора й изписа Хустагил и кашлицата й стана с храчки,но нослето не се запуши.Усеща се някакво хъркане назад в нослето,но с помпичка нищо не излиза.Даже се задавяше от тези секрети.Тогава вие ми казахте,че отхрачващи не се дават и аз я заведох на друг лекар,който изписа капки(правени по негова рецепта)Каза,че гърлото и гърдите са спокойни.За една седмица третиране с тези капки имаше съвсем минимален ефект.Възпали се и едното око.В началото само сълзеше,а сега има млечно-жълто-зелен,нещо като "гноен" секрет)Пак я заведох при същия лекар и сега изписа Тобрин за очите и носа.За два дни хъркането назад в нослето понамаля,но окото не се подобрява(почиствам го със стерилна марля).Между другото започна да ака почти като водичка.Акото е жълто,с бели топчета,със слуз,за която доктора каза,че е от секретите в нослето.На кърма е.Според вас,да продължавам ли с това лечение(притеснява ме,че окото не се подобрява).Благодаря Ви предварително!

Здравейте, Д-р Бърди! Интересува ме как да разбера с колко АМ да дохранвам бебето си, което е на кърма? Докато спре да пие ли?
 И кърмене по 1 час и предлагане на двете гърди по 2 пъти нормално ли е? Означава ли това че нямам достатъчно кърма? Много зле се чувствам... Бебето е на 40 дни, родена 3200г, при изписването 3120г, 10 дни след изписването 3520г , след още 20 дни (когато е на месец и 4 дни)- 3950. Последното наддаване малко ме притеснява- за 20 дни 430 г. Кажете ми, моля ви, нормално ли е това? Изхожда се около 4-5 пъти  в денонощието, урината е почти безцветна и не със силен мирис. Очаквам отговора ви с нетърпение и ви благодаря за вниманието към мен и всички които имаме нужда от вашите съвети! Бъдете здрав!
*

Birdie

• 11040
Здравейте,доктор Бърди!Бях ви писала,когато се появи проблемът ни,но сега ще започна от самото начало.Дъщеричката ми(на 2 месеца)започна да кашля(суха кашлица).Други симптоми нямаше.Доктора й изписа Хустагил и кашлицата й стана с храчки,но нослето не се запуши.Усеща се някакво хъркане назад в нослето,но с помпичка нищо не излиза.Даже се задавяше от тези секрети.Тогава вие ми казахте,че отхрачващи не се дават и аз я заведох на друг лекар,който изписа капки(правени по негова рецепта)Каза,че гърлото и гърдите са спокойни.За една седмица третиране с тези капки имаше съвсем минимален ефект.Възпали се и едното око.В началото само сълзеше,а сега има млечно-жълто-зелен,нещо като "гноен" секрет)Пак я заведох при същия лекар и сега изписа Тобрин за очите и носа.За два дни хъркането назад в нослето понамаля,но окото не се подобрява(почиствам го със стерилна марля).Между другото започна да ака почти като водичка.Акото е жълто,с бели топчета,със слуз,за която доктора каза,че е от секретите в нослето.На кърма е.Според вас,да продължавам ли с това лечение(притеснява ме,че окото не се подобрява).Благодаря Ви предварително!
Очните неща са последствие от хремата. Може да ползвате Тобрамицин 3,4 дена подред. Няма проблем от това.
Направете посявка на носен секрет.

Изпражненията вероятно са или нещо ново, или резултат от състава на капките за нос, но имайте пред вид че точно така са и изпражненията на изключително кърмените деца.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Здравейте, Д-р Бърди! Интересува ме как да разбера с колко АМ да дохранвам бебето си, което е на кърма? Докато спре да пие ли?
 И кърмене по 1 час и предлагане на двете гърди по 2 пъти нормално ли е? Означава ли това че нямам достатъчно кърма? Много зле се чувствам... Бебето е на 40 дни, родена 3200г, при изписването 3120г, 10 дни след изписването 3520г , след още 20 дни (когато е на месец и 4 дни)- 3950. Последното наддаване малко ме притеснява- за 20 дни 430 г. Кажете ми, моля ви, нормално ли е това? Изхожда се около 4-5 пъти  в денонощието, урината е почти безцветна и не със силен мирис. Очаквам отговора ви с нетърпение и ви благодаря за вниманието към мен и всички които имаме нужда от вашите съвети! Бъдете здрав!
Не се кърмим час. Не е нужно това.
Критерии за достатъчността на кърмата е дали детето издържа минимум 2 часа и дали наддава добре на тегло.
Ако въз основа на тези критерии, детето не наддава добре, се опитва подобрение на кърменето с малко по-голяма продължителност - около 20-25 мин от едната гърда и около 10-15 минути от втората.
Ако и това не помага се слага добавка след кърменето обикновено в храненето 16-17-18. В зависимост от количеството на изпиваното се решава по нататък.
Sir Alec Guinness
*

sami

• 1148
  • Обожавам малките ми куклички!!!!!!!
Здравейте доктор "Birdie"!
Моят въпрос е:
Мога ли вече да давам риба?
Имам предвид филе рибено,естествено варено,