Сега ново 20 Витамин К, защо у нас в България никой нищо не казва. Аз ше се запиша още едно образование - медицина, за да мога да си гледам детето. Извинявам се......
Докторе и ние сме изцяло на кърма. Освен да звънна в болницата и да питам поставили ли с вит. К, ако не да давам ли и аз капки? ще питам и педиатърката ни.
Другото, питах я за ваксината дифтерия...+полиомиелит, защото ще си взема такава каквато ми препоръчахте, НО аз мислех и четох, че се слага на втория месец, а моята педиатърка ми каза, че ги слагала чак на 3 месец или след това. Какво ще кажете по въпроса?
Благодаря
Поставянето на Вит К е ключов момент. Обикновено се поставя след раждането- 1мг мускулно.За майките, които не желаят инжекция, се предлагат капки. Профилактиката с Вит К е основна мярка в борбата срещу хеморагичната болест на новороденото (ранната и късната и форми). Особено важна е тази профилактика при изключително кърмени деца, поради много ниското съдържание на Вит К в кърмата.
Защо в Бг не правят Вит К? Защото са в плен на собствените си фантазии. Защото смятат че Вит К причинявал "рак". Да, но това е отхвърлено с много подробни проучвания от отпреди 20-ина години.
Темата наистина е много старателно и внимателно проучена. И няма нито едно доказателство за съмнение, камо ли връзка. Да се запитат как така не "прихващаме рак", щом всекидневно консумираме храни с десетократно по-голямо съдържание на Вит К1 и Вит К2. За справка- 2 с.л. магданоз съдържат 153% от дневно препоръчаните количества Вит К.
Имат ли данни, за да поддържат тезата си за "рак"? Не, нямат. Измислят си "медицина", както си измислят медицина комични фигури в Бг медицински пейзаж като фамозните "алерголози" М&М и рехабилитатора Чав... Това е катастрофа, просто. Стойте далеч...
Можете да сложите или "Пентаксим" или "Тетраксим" на 3 м възраст. Препоръчвам "Пентаксим", защото вътре има Акт-Хиб (световна ваксина от 1985. Само не и в Бг
) Възрастта на поставяне е особеност на всяка програма... не е работа на листовките да пишат кога трябва да се поставят ваксините.