0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Здравейте докторе, обещах да пиша...
Вчера след като ядохме към 12.30 на обяд и заспахме след дълго безсъние към 15.30 я събудих към 20.00 изкъпахме се набързо, бяхме по-спокойни и хапнахме. Като преди това изцедих кърмата, която бе като вода, изцедих около 150 мл. и храних с останалото в гърдите. Нахраних я и заспа почти веднага, събудих я в 12.00 през нощта, хранихме се докъм 1.00 заспахме към 1.30 и тази сутрин пак я събудих аз в 6.00, за да хапне, защото бяхме на лекар (консулт. + ваксина). Всичко мина добре при лекарката, хранихме се днес към 9.30 отново и сега всеки момент очаквам да се събуди. Според мен вчерашната по-дълга следобедна почивка на коремчето и изцеждането на "рядката" кърма може и да са дали успокояващ резултат.
Данни от меренето: родихме се 2650 гр. 47 см. Спаднахме на тегло в болницата на 2460, изписаха ни на 5я ден 2590, днес сме 3400 и сме дълги 53,5 см. - как сме?
Обсъдих с педиатърката "рядката" кърма - категорично заяви, че няма такава, било коластра, може и самонядеяно да звучи, но мисля, че не е права, аз поне имам такова усещане. Имах коластра обилна от 7 месец и беше като лепило, а това, което изцеждам сега е едва ли не по-рядко от вода. Как може да няма рядка или гъста кърма, а може да има рядка или гъста коластра - за мен няма логика!
Пердиатърката незнам дали одобри нашия режим, но почти каза - дохранвай..... А едновременно с това, каза, че добре сме наддали? Защо???? им е толкова лесно и на педиатрите да казват дохранвай с изкуствено  :x, при положение, че раждането в сравнение със започването на кърменето ми се стори песен, а аз родих без никакви упойки и т.н. А за да кърмя и сега полагам доста услия и поемам рискове като този, че не спрях да кърмя, въпреки настинката.
Това е от нас докторе. Задължена съм ви за вниманието, ще се консултирам отново с вас при нужда.
Благодаря ви!
Поздрави,
Нина и Криси.
« Последна редакция: Август 27, 2007, 14:42:22 pm от Nina »
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
Това вероятно са странични ефекти на Фризовом. Известно е че анти-регургитационните млека усилват коликите и могат по принцип да причинят диария. Усилват и перисталтиката, освен всичко друго.

Изход от всичко това е да смесвате Фризовом с нормално АМ в съотношение, което купира тези странични ефекти (например 2 мезурки Фризовом +4 мезурки Фризолак за общо 6 мезурки, или 180 мл готово мляко). Може и друго съотношение- съобразно нуждата.

Не давайте "чайчета"! Саб-Симплекс е много добро решение за коликите.
Трябва да сте сигурни също, че детето не плаче от глад (който мислим за колики).

За обривите, ако има снимка ще е по-добре...

Благодаря Ви за бързия отговор докторе, така и ще направя - ще давам АМ в комбинация Фризовом-Фризолак.
* относно плаченето - мисля че не е от глад, защото общо взето всеки път й правя по 120 мл., от които тя изяжда от 80 до 110 мл. /рядко 1-2 пъти е успяла да изпие всичко/. Освен ако е възможно много скоро след като е яла отново да огладнее?! Иначе се храним по нейн режим, т.е. когато тя се събуди. Притеснява ме обаче, че и след като си увеличи поеманата доза, отново иска да яде на 3 часа /максимум веднъж на ден на 4 часа/, като дори и нощно време не правим почивка - като се събуди иска да яде, не става никакво залъгване с водичка. Това не натоварва ли прекалено много стомахчето й? Горе долу ядем в следния график напр. в събота - 02,00ч /80 мл./, 05,15ч. /90 мл./, 09,00ч. /90 мл./, 12,00ч., 15,30ч. /100мл./, 18,30ч. /110мл./ и последно за деня 22,10ч.

сега успях да я приспя, като се събуди ще направя снимка на личицето й и ще Ви я изпратя.

Още веднъж много Ви благодаря за бързите отговори.
Дени

Здравейте,докторе!Имам едно кратко въпросче относно ваксините.На нас ни биха първата срещу Хепатит Б на 40я ден.Сега смятам да купим Пентаксим.За да се постави тя, трябва ли да е минал 1 месец от първата ваксина,или е важно детето да е навършило 2 месеца.Бъдете жив и здрав!

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Здравейте докторе, обещах да пиша...
Вчера след като ядохме към 12.30 на обяд и заспахме след дълго безсъние към 15.30 я събудих към 20.00 изкъпахме се набързо, бяхме по-спокойни и хапнахме. Като преди това изцедих кърмата, която бе като вода, изцедих около 150 мл. и храних с останалото в гърдите. Нахраних я и заспа почти веднага, събудих я в 12.00 през нощта, хранихме се докъм 1.00 заспахме към 1.30 и тази сутрин пак я събудих аз в 6.00, за да хапне, защото бяхме на лекар (консулт. + ваксина). Всичко мина добре при лекарката, хранихме се днес към 9.30 отново и сега всеки момент очаквам да се събуди. Според мен вчерашната по-дълга следобедна почивка на коремчето и изцеждането на "рядката" кърма може и да са дали успокояващ резултат.
Данни от меренето: родихме се 2650 гр. 47 см. Спаднахме на тегло в болницата на 2460, изписаха ни на 5я ден 2590, днес сме 3400 и сме дълги 53,5 см. - как сме?
Обсъдих с педиатърката "рядката" кърма - категорично заяви, че няма такава, било коластра, може и самонядеяно да звучи, но мисля, че не е права, аз поне имам такова усещане. Имах коластра обилна от 7 месец и беше като лепило, а това, което изцеждам сега е едва ли не по-рядко от вода. Как може да няма рядка или гъста кърма, а може да има рядка или гъста коластра - за мен няма логика!
Пердиатърката незнам дали одобри нашия режим, но почти каза - дохранвай..... А едновременно с това, каза, че добре сме наддали? Защо???? им е толкова лесно и на педиатрите да казват дохранвай с изкуствено  :x, при положение, че раждането в сравнение със започването на кърменето ми се стори песен, а аз родих без никакви упойки и т.н. А за да кърмя и сега полагам доста услия и поемам рискове като този, че не спрях да кърмя, въпреки настинката.
Това е от нас докторе. Задължена съм ви за вниманието, ще се консултирам отново с вас при нужда.
Благодаря ви!
Поздрави,
Нина и Криси.
За каква коластра става въпрос при кърмено дете на възраст месец?? 8O
Наддаването на тегло не само е добро, а много добро, без да е излишно много.
За никакви "дохранвания" и реч не може да става сега.
150 мл изцедено е много- 30-40 най-много...
Детето след около 15-ина дена няма да има нужда от това...
Мисля и за Вас, и за детето ще е добре да храните по "новия" начин, за който говорихме.

Има кърмачки, които имат много мляко, като при това, количеството на по-рядката му съставка, изтичаща в началото, е толкова, че детето се засища само с нея. При някой деца това води до интензивни колики, газове, неспокойствие, склонност към подсичане от редките изпражнения. Някои смятат, че чрез "масаж", разни прийоми на "натиск" това се подобрявало. Едва ли-освен мастит да си предизвикат...
« Последна редакция: Август 27, 2007, 19:03:06 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Birdie

• 11040
Това вероятно са странични ефекти на Фризовом. Известно е че анти-регургитационните млека усилват коликите и могат по принцип да причинят диария. Усилват и перисталтиката, освен всичко друго.

Изход от всичко това е да смесвате Фризовом с нормално АМ в съотношение, което купира тези странични ефекти (например 2 мезурки Фризовом +4 мезурки Фризолак за общо 6 мезурки, или 180 мл готово мляко). Може и друго съотношение- съобразно нуждата.

Не давайте "чайчета"! Саб-Симплекс е много добро решение за коликите.
Трябва да сте сигурни също, че детето не плаче от глад (който мислим за колики).

За обривите, ако има снимка ще е по-добре...

Благодаря Ви за бързия отговор докторе, така и ще направя - ще давам АМ в комбинация Фризовом-Фризолак.
* относно плаченето - мисля че не е от глад, защото общо взето всеки път й правя по 120 мл., от които тя изяжда от 80 до 110 мл. /рядко 1-2 пъти е успяла да изпие всичко/. Освен ако е възможно много скоро след като е яла отново да огладнее?! Иначе се храним по нейн режим, т.е. когато тя се събуди. Притеснява ме обаче, че и след като си увеличи поеманата доза, отново иска да яде на 3 часа /максимум веднъж на ден на 4 часа/, като дори и нощно време не правим почивка - като се събуди иска да яде, не става никакво залъгване с водичка. Това не натоварва ли прекалено много стомахчето й? Горе долу ядем в следния график напр. в събота - 02,00ч /80 мл./, 05,15ч. /90 мл./, 09,00ч. /90 мл./, 12,00ч., 15,30ч. /100мл./, 18,30ч. /110мл./ и последно за деня 22,10ч.

сега успях да я приспя, като се събуди ще направя снимка на личицето й и ще Ви я изпратя.

Още веднъж много Ви благодаря за бързите отговори.
Дени
Чудесно.
Оставете детето само да избира часовете си, щом са минали минимум два часа от края на предишното хранене. Може да огладнява по-бързо, ако не се оригва накрая и не предлагате после още мляко. Може да намалите съвсем леко изпиваното с около 10 мл в часовете, където забелязвате че се събужда след необичайно дълго време, както и за последното хранене вечер преди 00.

НЕ давайте вода! Само ако е много топло, детето се поти обилно... в по-топлите дни.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Здравейте,докторе!Имам едно кратко въпросче относно ваксините.На нас ни биха първата срещу Хепатит Б на 40я ден.Сега смятам да купим Пентаксим.За да се постави тя, трябва ли да е минал 1 месец от първата ваксина,или е важно детето да е навършило 2 месеца.Бъдете жив и здрав!
Не. Няма изискване за минимален интервал между "Пентаксим" и Хеп Б ваксината. По принцип и на една визита може да се поставят. На коя възраст се поставя "Пентаксим" зависи от Националния календар- тук на 2 месец. Втората доза на Хеп Б ваксината се поставя месец след първата и доза.
Sir Alec Guinness
Извинете докторе,но бихте ли ми обеснили защо да не даваме вода?Според мен всяко живо същество има нужда от вода.Съгласна съм че в кърмата и в АМ има вода,но нали и ние големите дори да пием сок или бира пак пием вода.Просто не мога да си го обясня.
*

Birdie

• 11040
Извинете докторе,но бихте ли ми обяснили защо да не даваме вода?Според мен всяко живо същество има нужда от вода.Съгласна съм че в кърмата и в АМ има вода,но нали и ние големите дори да пием сок или бира пак пием вода.Просто не мога да си го обясня.

*защото засища, но няма калории- детето не наддава. И особено ако е на кърмене става повод за "дохранвания". Тоест, те (Бг педиатри, практикуващи това порочно нещо) сами си слагат капан, за да отбиват от 2-ият месец.
*защото млякото съдържа вода, и допълнително детето се претоварва с течности.
*защото се въвежда биберон, и се пречи на нормалното кърмене. Седмица с "водички" може да компрометира и най-доброто кърмене светкавично.
*защото детето пие въздух от биберона с водата, което разстройва храненето, усилва коликите, рефлукса и повръщанията.
*защото дете, което се държи в нормална термална обстановка напълно задоволява нуждите си от течности с млякото.
*защото храната до 5-6 месеца е такава, че не предизвиква жажда. Освен ако детето пие сокче или бира. :) "Сокчета" никой не дава преди 9-10-11 месец, освен в Бг...

« Последна редакция: Август 27, 2007, 19:30:54 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
За каква коластра става въпрос при кърмено дете на възраст месец?? 8O
Наддаването на тегло не само е добро, а много добро, без да е излишно много.
За никакви "дохранвания" и реч не може да става сега.
150 мл изцедено е много- 30-40 най-много...
Детето след около 15-ина дена няма да има нужда от това...
Мисля и за Вас, и за детето ще е добре да храните по "новия" начин, за който говорихме.

Има кърмачки, които имат много мляко, като при това, количеството на по-рядката му съставка, изтичаща в началото, е толкова, че детето се засища само с нея. При някой деца това води до интензивни колики, газове, неспокойствие, склонност към подсичане от редките изпражнения. Някои смятат, че чрез "масаж", разни прийоми на "натиск" това се подобрявало. Едва ли-освен мастит да си предизвикат...

Педиатърката реши, че след като не изцеждам след всяко кърмене кърма, то значи няма. И евентуално се налага дохранване. А не е така. Е за по нататък немога да гадая, не съм пророк. Всъщност аз изцеждам, само когато преценя и усетя, че има напрежение в гърдите. По един път на ден примерно и то сутрин. Незнам дали така е редно, но не ми се ще да прекарвам денонощието в кърмене и изцеждане. Усещам, че бебето постепено само започна да ми регулира кърмата. Ако трябва ще изцеждам....Но за сега мисля да изцеждам само по малко преди кърмене. Масажи, стискане и т.н. - дума да не става, достатъчно ме настискаха в болницата   :x
Изпражненията ни са си редички и обилни, със слуз и гранулки, но това не ме притеснява, аз съм Ви ги описвала и сме спокойни. А и постоянно са едни и същи, ако има промяна, ще видим.
Да, ще продължаваме да се храним по режима, който е от последните дни - 5 хранения през 4 часа, като последното ще се постараем да е към 22-22.30 и ако може да се събуждаме като до сега към 6-6.30
И днес не се разминахме без колики, нормално, но беше по-спокойно, поспахме повечко. Но се приспиваме в количката  :? а това не ми харесва, заспива навсякъде с изключение на креватчето си. Имам чувството, че толкова малки бебето се чувстват някак незащитени в тези легла, макар и малки, но за тях са големи....Тя маха като буболечка по гръб безпомощно ръчички, имам чувството, че тя си мисли, че ще падне :)
Много дълго стана, приятно е освен за тревоги и да си дискутирам с вас и не само, за да науча нещо повече за детето - интересно ми е. Няма да се увличам. Споделих в този постинг разни мисли, не е нужно да ми отговаряте.
Поздрави и лека нощ,
Нина
*

Birdie

• 11040
Не е нужно "цедене", освен ако гърдите са много напрегнати и детето "дъвче зърното" в опит да суче добре. И заради това, което говорехме за "рядкото мляко", но това ще свърши скоро като причина. Естествено за регулярно "цедене" особено след първите 1/2 месец, когато храненето е вече регулирано, млякото "слязло", и детето хапващо добре, и реч не може да става.

Никакъв проблем от приспиване в количката!
Поставяйте я в столче за кола често през деня-това е профилактика срещу рефлукс.
Когато я слагате легнала, може да започва веднага да рефлуктира мляко (особено след хранене, когато още не е пресечено) и затова детето да започва да плаче и да маха с ръце...
« Последна редакция: Август 28, 2007, 10:36:35 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
Благодаря Ви. :)
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
благодаря за отговорите докторе. Днес заведох детето на консултация. Педиатърката установи, че имаме вътреболнична инфекция - конюктивит на оченцето, 1-2 гнойни пъпки на лицето и себореен дерматит. За очите й предписа Тобрех - 5*1к. на 2 часа, а за себорейния дерматит - Елоком - 2 пъти дневно. В описанието на Тобрех чета, че не се препоръчва за бебета и деца под 3 год. възраст. Притеснена съм - какво да правя? Да слагам ли капките и ако не - то как ще я лекувам?! Също така в описанието на Елоком чета, че не е препоръчително да се употребява повече от 5 дена, както и че може да забави развитието на бебето. Незнам какво да правя, да се доверя ли на педиатърката, която ни изписа това лечение?! Благодаря Ви

Хубавото от всичко това, е че се премерихме и за близо месец /утре го навършваме/ малката е наддала с 960 гр. и е пораснала с 4 см.  Това нали е добре - :D
« Последна редакция: Август 28, 2007, 16:35:19 pm от denito »

*

Birdie

• 11040
благодаря за отговорите докторе. Днес заведох детето на консултация. Педиатърката установи, че имаме вътреболнична инфекция - конюктивит на оченцето, 1-2 гнойни пъпки на лицето и себореен дерматит. За очите й предписа Тобрех - 5*1к. на 2 часа, а за себорейния дерматит - Елоком - 2 пъти дневно. В описанието на Тобрех чета, че не се препоръчва за бебета и деца под 3 год. възраст. Притеснена съм - какво да правя? Да слагам ли капките и ако не - то как ще я лекувам?! Също така в описанието на Елоком чета, че не е препоръчително да се употребява повече от 5 дена, както и че може да забави развитието на бебето. Не знам какво да правя, да се доверя ли на педиатърката, която ни изписа това лечение?! Благодаря Ви

Хубавото от всичко това, е че се премерихме и за близо месец /утре го навършваме/ малката е наддала с 960 гр. и е пораснала с 4 см.  Това нали е добре - :D
Конюнктивита НЕ е обезателно "вътреболнична инфекция". Много чест е сред децата. 2 до 3 пъти дневно по 1к Тобрекс от 0.3% за два,три дена, решава проблемите. Най-често се дължи в тази възраст на непроходими слъзни каналчета.

Себореен дерматит по главата ли има детето? или?
Да, наддаването е добро, без да е свръх...
« Последна редакция: Август 28, 2007, 19:54:19 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
Конюнктивита НЕ е обезателно "вътреболнична инфекция". Много чест е сред децата. 2 до 3 пъти дневно по 1к Тобрекс от 0.03% за два,три дена, решава проблемите. Най-често се дължи в тази възраст на непроходими слъзни каналчета.

Себореен дерматит по главата ли има детето? или?
Да, наддаването е добро, без да е свръх...

Себореен дерматит има по челцето и отстрани на скулите - поне според педиатърката - аз нещо много, много не го виждам. Иначе за гнойните пъпки ни изписаха някакъв син препарат, който се слагал само на тях - още не съм го взела, защото го нямаше в аптеката пък и не го разчитам от рецептата. Вие какво бихте ми препоръчали?

На Тобрекс-а, който са й предписали и който купих от аптеката пише, че е 0,3% /не 0,03%/. Струва ми се голяма разликата, какво да правя? Тоносно непроходимите слъзни каналчета - това сериозен проблем ли е? Оправя ли се от самосебе си или трябва специално лечение? Благодаря.

п.п. Направих снимки, но излизат доста размазани и освен това нещо не става с прикачването им  :(

« Последна редакция: Август 28, 2007, 17:47:57 pm от denito »

*

Birdie

• 11040
Да, от 0.3% е Тобрекс. Моя грешка.
Това което описвате за "себореен дерматит", не се лекува с КС крем (Елоком).
Може да ползвате А-Дерма с омега киселини или Еуцерин аквафорте и да мажете само вечер след баня, леко и на тънък слой. Не е себореен дерматит това в истинският смисъл...

50-60% от децата имат частична непроходимост на слъзните каналчета. Израства се, и естествено никой не сондира до 12м възраст, освен при много специални обстоятелства.
Почиствате жълтото гурелче с марличка, напоена с физ разтвор и после слагаме по капка Тобрекс. Аз лично не препоръчвам повече от 2,3 пъти дневно по една капка.

Не знам какво разбира под "гнойни пъпки". Може да е обикновена милиария с малки пъпчици с бяло връхче (като карфица). То не е инфекция, и с нищо не се маже. Ако имате снимки...
Sir Alec Guinness
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
Благодаря Ви докторе. Относно мазането на т.нар. гнойни пъпки ще изчакам до утре и по светло отново ще опитам да направя снимки и да Ви ги изпратя, за да кажете Вие как ги намирате и какво да ги правя.

Относно т.нар. себореен дерматит - разбрах за някакъв специален крем на Мустела - мисля че се казва Стелатопия?! утре ще проверя в аптеката за точното наименование и ще се посъветвам с Вас дали да го взема.

Желия Ви приятна вечер.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Здравейте докторе,
отдавна не съм ви тормозила с въпроси, но от няколко дена положението е нетърпимо. Храним се 4 пъти на ден, сина ми е на година и шест месеца, първото хранене за деня е в 8-8.30 и все още Ам, тъй като той си го търси и иска. Следващото е към 12 ч. съставено в повечето случаи от супа, второ и кисел. Третото е към 16.30-17 ч. в зависимост от това кога е станал - давам кисел или каша и последното за деня е към 21.30-22 ч. - Ам с няколко бисквитки вътре. Количествата за ядене са такива, каквито той си определи. Когато не желае - не го насилвам да яде. Само че в последните няколко дни отказва вечерното си мляко, а снощи от рев повърна абсолютно всичко изядено. Тази вечер отново се повтори всичко, като максимума мляко, което изяжда е 100 мл. и след това спира. Снощи дори и след повръщането спа спокойно и не се е будил, за да търси ядене. За сметка на това сутрешното мляко си го изпи до дъно без да се противи и видимо беше огладнял. Пием Нестле джуниър, което е съобразено с неговата възраст. Кажете ми какво мога да направя в този случай? Да сменям с кисело мляко, да намаля храненията или нещо друго? Вече се видях в чудо и не знам как да постъпя :oops: Да не говорим, че непрекъснато се движи, не остава и за 5 минути в покой и е много трудно да се задържи вниманието му при хранене. :? Ще ви бъда много благодарна за всякакви съвети и помощ!
Лека и спокойна вечер!
« Последна редакция: Август 29, 2007, 00:16:02 am от Ganka »
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

Birdie

• 11040
Здравейте докторе,
отдавна не съм ви тормозила с въпроси, но от няколко дена положението е нетърпимо. Храним се 4 пъти на ден, сина ми е на година и шест месеца, първото хранене за деня е в 8-8.30 и все още Ам, тъй като той си го търси и иска. Следващото е къв 12 ч. съставено в повечето случаи от супа, второ и кисел. Третото е към 16.30-17 ч. в зависимост от това кога е станал - давам кисел или каша и последното за деня е към 21.30-22 ч. - Ам с няколко бисквитки вътре. Количествата за ядене са такива, каквито той си определи. Когато не желае - не го насилвам да яде. Само че в последните няколко дни отказва вечерното си мляко, а снощи от рев повърна абсолютно всичко изядено. Тази вечер отново се повтори всичко, като максимума мляко, което изяжда е 100 мл. и след това спира. Снощи дори и след повръщането спа спокойно и не се е будил
Можете да го оставяте с 50-60мл мляко за вечер...
Събужда ли се още вечер?

Не ме "тормозите"... затова съм тук :)
Sir Alec Guinness
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Без да искам си постнах недовършено писанието :oops:
Нощното будене понамаля, тъй като изкара два кътника и един кучешки зъб и явно това малко облекчи положението. Опитвам се от едно известно време да го отуча от залъгалката, тъй като той се буди нощем често заради нея и си я търси. Предполагам като изкараме и другите зъби, захвърлим залъгалката и се научим да се храним както трябва ще спим по-нормално :lol:
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

Birdie

• 11040
Оставете го без нищо вечер-колкото, толкова.
Зъбки някакви ни никнат сега-това често е причината, макар че аз изобщо не съм "фен" със зъбки да се оправдава това или онова...
Sir Alec Guinness