0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Не се варят плодове- пресни се дават, настъргани в блендер до пюре консистенция.
След като дадете около 2 седмици плодове, може да дадете картоф+морков (сварени, пасирани) в 12-13-14 храненето.

4-5 дена след началото с плодовете, може да добавите 1 мезурка оризово брашно. После след около 6-7 дена, може да добавите прясна синя слива и/или 1-2 см банан. После, независимо от прибавянето на второто външно хранене с картоф, можете да продължите да обогатявате плодовете с други сезонни, но без праскова.
« Последна редакция: Август 24, 2007, 14:36:29 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

nani

• **
  • 74
  • Обичта е това от което имаме най-огромна нужда
Много благодаря д-р Бърди  :balk_64: Почваме захранването
*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Докторе Сдобихме се с риба Чига. Няма една костица и е вкусна. Пък и казаха, че хапвала само водорасли по дъното на реката.  Мога ли да дам на малката от нея? На 8 месеца е. Не съм и давала досега риба.И ако може как да и я приготвя. Ясно че няма да е пържена. Печена? Варена? Не че е толкова спешно сега точно да и дам риба, но едва ли ще имам друга възможност да намеря такава. Благодаря  ви.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

Birdie

• 11040
Докторе Сдобихме се с риба Чига. Няма една костица и е вкусна. Пък и казаха, че хапвала само водорасли по дъното на реката.  Мога ли да дам на малката от нея? На 8 месеца е. Не съм и давала досега риба.И ако може как да и я приготвя. Ясно че няма да е пържена. Печена? Варена? Не че е толкова спешно сега точно да и дам риба, но едва ли ще имам друга възможност да намеря такава. Благодаря  ви.
Малко рано е за риба, но
Варена...
Но трябва да дадете 20-30 гр, после след 3-4 дена, после пак след 3-4 дена.
Sir Alec Guinness
*

lidia

• 2959
Щом е рано, сложих във фризера парченца и ще изчакам още месец. Моята педиатърка каза че съм закъсняла и аз... Благодаря ви. Лека вечер.
*

Birdie

• 11040
Щом е рано, сложих във фризера парченца и ще изчакам още месец. Моята педиатърка каза че съм закъсняла и аз... Благодаря ви. Лека вечер.
Разумно...
Най-често като "резултат" от ранна употреба на риба са алергични ринити, безкрайни хреми, хъркане от нослето.
Не давайте овесени ядки и царевица...
Sir Alec Guinness
*

lidia

• 2959
Не съм давала овесени ядки и царевица. Не мисля че са и нужни. Благодаря ви докторе. Лека вечер.
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Здравейте д-р Бърди. Повръщането на Криси го преодоляхме, т.е. не е спряло, но го приемам по-спокойно, сега обаче ме мъчат тези колики. Възможно ли е да има колики по-продължително време. В смисъл имам чувството, че непрекъснато я боли коремчето. Червата и къркорят и пукат доста силно не само след кърмене, ами и повреме на кърмене, докато спи и тя спи тези дни много неспокойно, веднага като се събуди пак къркорят. За последните два дни е без болки съвсем кратки периоди, от няколко часа. Иначе след много мъки заспива. Давам и "саб" капките, които ми препоръчахте. Напоследък забелязах, че кърмата ми е много водниста, голямо количесво е, но е на моменти почти прозрачна. Възможно ли е да се засища за кратко от тази кърма и след това тя да предизвиква газовете и коликите. Газове има доста и като се освободи от тях и олеква. 
Друго - храни се на четири часа, но последните две нощи след като се нахрани в 22.00 заспива към 12, реших да я оставя да спи и тя се събужда към 6 сутринта. Дали все пак не и е малко това хранене? Вероятно бъркам с режима и на хранене и може това да предизвиква тези колики, ако това са колики....
Помогнете ни  :?
Поздрави,
Нина
*

Birdie

• 11040
Здравейте д-р Бърди. Повръщането на Криси го преодоляхме, т.е. не е спряло, но го приемам по-спокойно, сега обаче ме мъчат тези колики. Възможно ли е да има колики по-продължително време. В смисъл имам чувството, че непрекъснато я боли коремчето. Червата и къркорят и пукат доста силно не само след кърмене, ами и повреме на кърмене, докато спи и тя спи тези дни много неспокойно, веднага като се събуди пак къркорят. За последните два дни е без болки съвсем кратки периоди, от няколко часа. Иначе след много мъки заспива. Давам и "саб" капките, които ми препоръчахте. Напоследък забелязах, че кърмата ми е много водниста, голямо количесво е, но е на моменти почти прозрачна. Възможно ли е да се засища за кратко от тази кърма и след това тя да предизвиква газовете и коликите. Газове има доста и като се освободи от тях и олеква. 
Друго - храни се на четири часа, но последните две нощи след като се нахрани в 22.00 заспива към 12, реших да я оставя да спи и тя се събужда към 6 сутринта. Дали все пак не и е малко това хранене? Вероятно бъркам с режима и на хранене и може това да предизвиква тези колики, ако това са колики....
Помогнете ни  :?
Поздрави,
Нина
Да, рядката кърма има пряко отношение. "Лиги" на разни "ентусиасти" твърдят че колкото го оставяте да суче, поемало от "задното" мляко и ставало "По-добре". Да, ама не. Децата се нахранват много преди "задното мляко", ако изобщо такова идва, и после и глътка не хапват. При някои майки цялата порция мляко е такава. Това междувпрочем е и причина за повръщания-толкова обилни, че ми се е налагало да спирам кърменето... . Защо става така? Нямам отговор. Знам го че е така в някои случаи-имат толкова рядка кърма, че рее като водниста и "прозрачна". Надявам се детето ще се приспособи...

Ако наддава добре, оставете я цяла вечер без да я събуждате.
Постарайте се цялото зърно да поставяте в устата на бебето-тоест, да захваща дълбоко гърдата.
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
Благодаря докторе, много. Храня я с протектор, за съжаление зърната са ми изключително хлътнали и дори с помпа не "излизат", уви, няма как да захваща хубаво гърдата. Вероятно освен рядкото мляко, поема и доста повече въздух от колкото ако сме без протектор. А тези протектори са ужасно некачествени. И за повръщането сте прав, доста е, не чак безумно, и то предимно воднисто.
Забелязвам аз, че все пак има и по-гъсто мляко, поне протектора ми позволява да наблюдавам това, тък като се събира мляко в контейнерчето и мога да го видя. ще опитам да изцеждам малко преди да и дам да суче, докато премине воднистото. И на мен ми се струва безумно да ми виси на гърдата по 2 часа, при положение, че тя суче интензивно доста по-кратко.
Утре ще се мерим, първа консултация и ще видим как сме наддали. Мисля добре, очевидно е. Но във връзка с "оредялата" кърма и така създадения режим на спане ще се помоля за едно пробно мерене на бебето по-скоро, а не чак след месец. Примерно около 10 дена след утре.
Поздрави докторе и лек следобед,
Нина
« Последна редакция: Август 26, 2007, 13:29:02 pm от Nina »
*

Birdie

• 11040
Благодаря докторе, много. Храня я с протектор, за съжаление зърната са ми изключително хлътнали и дори с помпа не "излизат", уви, няма как да захваща хубаво гърдата. Вероятно освен рядкото мляко, поема и доста повече въздух от колкото ако сме без протектор. А тези протектори са ужасно некачествени. И за повръщането сте прав, доста е, не чак безумно, и то предимно воднисто.
Забелязвам аз, че все пак има и по-гъсто мляко, поне протектора ми позволява да наблюдавам това, тък като се събира мляко в контейнерчето и мога да го видя. ще опитам да изцеждам малко преди да и дам да суче, докато премине воднистото. И на мен ми се струва безумно да ми виси на гърдата по 2 часа, при положение, че тя суче интензивно доста по-кратко.
Утре ще се мерим, първа консултация и ще видим как сме наддали. Мисля добре, очевидно е. Но във връзка с "оредялата" кърма и така създадения режим на спане ще се помоля за едно пробно мерене на бебето по-скоро, а не чак след месец. Примерно около 10 дена след утре.
Поздрави докторе и лек следобед,
Нина
Да, може да изцеждаме малко мляко, с цел да храним с по-гъстото. Но това последното достатъчно ли ще е като количество? само опита ще каже. Хлътналите зърна са особено неприятен проблем. Пишете...

Не можете ли да си вземете протектори от Гърция? тук има наистина качествени от различни марки...
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
Мога да си поръчам с кредитна карта от някой сайт, ако ми препоръчате марка и ако се предлага доставка до Бг. ще вляза да проверя. Но иначе нямам познати и нямам път към Гърция. Днес ще пробвам едни протектори на Чико, да видим, струва ми се, че ще прилепнат по-плътно и така се нядявам да ограничим въздуха....До сега ползвах Авент.
Кърма ще има и след изцеждане предполагам, защото и след кърмене, особено сутрин съм изцеждала по 180 - 200 гр. Е, вечер и след обяд може би ще е по-малко, но дано и стига. Възможно ли е с храна да подобря кърмата?
Днес от 7.30 сутринта сме заспивали за има няма да се събира един час. Рев и гърчене  :? Последното ядене беше в 12, а едва сега се опитваме да заспим, ако заспи изобщо и я остява, ще спи може би дълго ако не се събуди от колики, но подходящо и редно ли е да постъпя така?
*

Birdie

• 11040
Мога да си поръчам с кредитна карта от някой сайт, ако ми препоръчате марка и ако се предлага доставка до Бг. ще вляза да проверя. Но иначе нямам познати и нямам път към Гърция. Днес ще пробвам едни протектори на Чико, да видим, струва ми се, че ще прилепнат по-плътно и така се нядявам да ограничим въздуха....До сега ползвах Авент.
Кърма ще има и след изцеждане предполагам, защото и след кърмене, особено сутрин съм изцеждала по 180 - 200 гр. Е, вечер и след обяд може би ще е по-малко, но дано и стига. Възможно ли е с храна да подобря кърмата?
Днес от 7.30 сутринта сме заспивали за има няма да се събира един час. Рев и гърчене  :? Последното ядене беше в 12, а едва сега се опитваме да заспим, ако заспи изобщо и я оставя, ще спи може би дълго ако не се събуди от колики, но подходящо и редно ли е да постъпя така?

Не знам да има храна такава.
Но ако имате толкова мляко може да се изцежда малко, и после да продължим с по-гъстото.
Оставете детето да поспи колкото иска...
Нищо че ще са повечко часове...
Междувпрочем, има колики и от прехранване, ако честотата на хранене е по-голяма, отколкото детето иска и има нужда...

Ако са минали 2 часа, може да я оставяте свободно... и ще видим на какъв интервал сама ще се стабилизира... може също детето да иска да увеличи интервалите между храненията, пък ние да го поставяме често...
« Последна редакция: Август 26, 2007, 15:19:55 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
Ами ако заспи сега ще я оставя да се наспи и когато се събуди, тогава ще пробваме да се храним. Може и да преяжда на всяко хранене, но мисля, че не я прехранвам. Роди се 2650, никога не съм я хранила на 3 часа, винаги на поне 3,5, от две седмици на 4, а от тези дни пропускаме и нощното хранене..Храним се по 5 пъти демек....ще пробвам "на поискване", макар, че този вид хранене ми е много странен, т.е. няма да я будя насила в никакъв случай, поне ден-два,а когато тя си се събуди, да видим ако е прехранена дали ще се успокои стомахчето.
Много време ми отделихте, сърдечно благодаря. ще пиша пак.
*

Birdie

• 11040
Ами ако заспи сега ще я оставя да се наспи и когато се събуди, тогава ще пробваме да се храним. Може и да преяжда на всяко хранене, но мисля, че не я прехранвам. Роди се 2650, никога не съм я хранила на 3 часа, винаги на поне 3,5, от две седмици на 4, а от тези дни пропускаме и нощното хранене..Храним се по 5 пъти демек....ще пробвам "на поискване", макар, че този вид хранене ми е много странен, т.е. няма да я будя насила в никакъв случай, поне ден-два,а когато тя си се събуди, да видим ако е прехранена дали ще се успокои стомахчето.
Много време ми отделихте, сърдечно благодаря. ще пиша пак.
Не е "на поискване"- просто ако са минали минимум 2 часа, може да има нерегулярни хранения- веднъж на 3, веднъж на 2.5, веднъж на 4 в зависимост колко добро е било предишното хранене.
Въпреки че обикновено децата се стабилизират на една часова пауза много лесно.
Иначе програмата Ви е добра...
« Последна редакция: Август 26, 2007, 15:40:06 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
Сега ви разбрах, мислила съм го това, но мислех, че е погрешно. Да, различно е от "на поискване". Заспахме  :balk_87:  Благодаря още веднъж.
Здравейте,д-р Бърди!Четох по форумите,че майки дават на бебетата си по 1-2 капки зехтин преди кърмене против колики.Имало страхотен резултат.Какво е вашето мнение за това?Благодаря предварително!

*

Birdie

• 11040
Здравейте,д-р Бърди!Четох по форумите,че майки дават на бебетата си по 1-2 капки зехтин преди кърмене против колики.Имало страхотен резултат.Какво е вашето мнение за това?Благодаря предварително!
Хм... не е добра идея това.
То и "сокчета" дават от 2 месец, и "попарка" от 5-ият...
Да не преувеличаваме значението на коликите...
Sir Alec Guinness
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
Здравейте отново докторе. От вчера имаме притеснения с нашето бебче, което е на 30 дена. Храним се АМ - в началото с Фризолак, след това с НАН на Нестле /което не и понесе добре/, а от събота вечерта го сменихме с Фризовом. Проблемът ни до онзи ден беше, че след хранене връщаше голяма част от млякото /кога на фонтанче, кога просто го изплюваше/. Иначе поне до последната консултация когато бяхме на 13 дена наддаваме добре /тогава за 8 дена - 260 гр./. Сега очевидно изглежда пораснала. От вечерта в събота до днес сутринта е доста превъзбудена, плаче почти постоянно /което не е характерно за нея/, иначе има апетит /новото мляко явно доста и харесва/, вече нямаме проблеми с оригването и повръщането и изглежда в добро състояние, няма температура. Снощи викахме педиатър и нейното мнение е, че най-вероятно това са колики. За коликите давам Еспумизан Л и чайче Бебезан. Моля ви напишете ми дали е възможно това състояние да се дължи на смяната на АМ /все пак последното, което даваме е доста по-гъсто/ и адаптацията на коремчето й към него и евентуалните колики?! или да търсим причината някъде другаде.

п.п. от няколко дена по личицето й са излезнали доста пъпчици без бели връхчета. Изглежда нещо като обривче /педиатърката ни каза, че най-вероятно са от претопляне/. Вашето мнение какво е?

Извинявам се от объркания и дълъг постинг и предварително Ви благодаря.

*

Birdie

• 11040
Здравейте отново докторе. От вчера имаме притеснения с нашето бебче, което е на 30 дена. Храним се АМ - в началото с Фризолак, след това с НАН на Нестле /което не и понесе добре/, а от събота вечерта го сменихме с Фризовом. Проблемът ни до онзи ден беше, че след хранене връщаше голяма част от млякото /кога на фонтанче, кога просто го изплюваше/. Иначе поне до последната консултация когато бяхме на 13 дена наддаваме добре /тогава за 8 дена - 260 гр./. Сега очевидно изглежда пораснала. От вечерта в събота до днес сутринта е доста превъзбудена, плаче почти постоянно /което не е характерно за нея/, иначе има апетит /новото мляко явно доста и харесва/, вече нямаме проблеми с оригването и повръщането и изглежда в добро състояние, няма температура. Снощи викахме педиатър и нейното мнение е, че най-вероятно това са колики. За коликите давам Еспумизан Л и чайче Бебезан. Моля ви напишете ми дали е възможно това състояние да се дължи на смяната на АМ /все пак последното, което даваме е доста по-гъсто/ и адаптацията на коремчето й към него и евентуалните колики?! или да търсим причината някъде другаде.

п.п. от няколко дена по личицето й са излезнали доста пъпчици без бели връхчета. Изглежда нещо като обривче /педиатърката ни каза, че най-вероятно са от претопляне/. Вашето мнение какво е?

Извинявам се от объркания и дълъг постинг и предварително Ви благодаря.
Това вероятно са странични ефекти на Фризовом. Известно е че анти-регургитационните млека усилват коликите и могат по принцип да причинят диария. Усилват и перисталтиката, освен всичко друго.

Изход от всичко това е да смесвате Фризовом с нормално АМ в съотношение, което купира тези странични ефекти (например 2 мезурки Фризовом +4 мезурки Фризолак за общо 6 мезурки, или 180 мл готово мляко). Може и друго съотношение- съобразно нуждата.

Не давайте "чайчета"! Саб-Симплекс е много добро решение за коликите.
Трябва да сте сигурни също, че детето не плаче от глад (който мислим за колики).

За обривите, ако има снимка ще е по-добре...
Sir Alec Guinness