0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
Благодаря за изчерпателния отговор, ще си взема бележка  :oops:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Нищо от това, което описвате не представлява проблем.
Бих препоръчал да започнете захранване с плодове в 16-17-18, а не със зеленчук.
Благодаря, доктор Бърди. Да ми обясните малко по-подробно логиката на тази схема за захранване, от това което прочетох си направих следните изводи:
1. с оризова каша се захранват деца с телесно тегло близо до долна граница /каквито ние не сме/
2. захранва се по обедно време, за да може да има повече време да се отреагира при евентуална алергична реакция през светлата част на деня
3.захранването с плодови пюрета крие риск от привикване към фруктовата захар и след това детето трудно възприема зеленчуковите

Мини, позволявам се да се намеся в темата на д-р Бърди, тъй като още преди време пуснах нещо доста подходящо за започване при захранването. Мисля че е полезно за всички нас, а и доста добре отговаря на въпросите ти.
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=40&topic=9069.0
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Благодаря за изчерпателния отговор, ще си взема бележка  :oops:
Не е до "бележка". Опитайте и ще видите че е по-добър подход.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Докторе, пак да питам, ми то мечето Криси много ака.... То ако не ака, ще се притеснявам, сега пък защо ака... Изпражненията са и редички със малко слуз понякога имат и гранулки, на цвят са  златисти, понякога към зеленикави. Това, че ака повечко значи ли поне, че се храни добре?  :?
*

Birdie

• 11040
Докторе, пак да питам, ми то мечето Криси много ака.... То ако не ака, ще се притеснявам, сега пък защо ака... Изпражненията са и редички със малко слуз понякога имат и гранулки, на цвят са  златисти, понякога към зеленикави. Това, че ака повечко значи ли поне, че се храни добре?  :?
Такива са изпражненията на изключително кърмените "мечета".
Те попиват в памперса и са много воднисти.
Внимание! Това не е диария, и не изисква "лечения".
Sir Alec Guinness
*
Докторе, моля ви отново да ми помогнете със съвет. Синът ми е на четири месеца и три седмици и е изключително кърмен. Преди десетина дена прояви симптомите, описани в редица статии, сочещи на готовност за приемане на твърда храна - беше наддал 900 гр. и четири сантиметра за последния месец, но апетитът му беше огромен - не издържа повече от два часа между хранения, не му стига само една гърда /а имам много кърма, като се и храня пълноценно и качествено/; наблюдава с интерес хора, които се хранят; отваря широко уста, ако поднеса под носа му нещо ароматно /сирене, козунак/; непрекъснато смуче ръцете си или одеалцето си; всичко, което докопа, първо поставя, и то доста координирано, в уста. Мъжът ми и педиатърката ни решиха, че е време да бъде захранен. Започнахме с плодови пюрета и успоредно с оризова каша. Отначало ги приемаше резервирано, но все пак не плюеше. Сега, след въведени общо четири компонента /ориз, сини сливи, круша и тиква/ изпитва очевидно удоволствие да ги яде - гълта и дори се смее с глас по време на хранене. Вчера прочетох много писания за вредата от ранното захранване, например че твърдата храна пречи на усвояемостта на кърмата и затлачва ферментационните процеси при храносмилането и т.н. Вие мислите ли, че сме избързали фатално със захранването. Ако е така, дали е редно да преустановим рязко вече започнатото и да чакаме края на шестия месец ?     
*

Birdie

• 11040
Докторе, моля ви отново да ми помогнете със съвет. Синът ми е на четири месеца и три седмици и е изключително кърмен. Преди десетина дена прояви симптомите, описани в редица статии, сочещи на готовност за приемане на твърда храна - беше наддал 900 гр. и четири сантиметра за последния месец, но апетитът му беше огромен - не издържа повече от два часа между хранения, не му стига само една гърда /а имам много кърма, като се и храня пълноценно и качествено/; наблюдава с интерес хора, които се хранят; отваря широко уста, ако поднеса под носа му нещо ароматно /сирене, козунак/; непрекъснато смуче ръцете си или одеалцето си; всичко, което докопа, първо поставя, и то доста координирано, в уста. Мъжът ми и педиатърката ни решиха, че е време да бъде захранен. Започнахме с плодови пюрета и успоредно с оризова каша. Отначало ги приемаше резервирано, но все пак не плюеше. Сега, след въведени общо четири компонента /ориз, сини сливи, круша и тиква/ изпитва очевидно удоволствие да ги яде - гълта и дори се смее с глас по време на хранене. Вчера прочетох много писания за вредата от ранното захранване, например че твърдата храна пречи на усвояемостта на кърмата и затлачва ферментационните процеси при храносмилането и т.н. Вие мислите ли, че сме избързали фатално със захранването. Ако е така, дали е редно да преустановим рязко вече започнатото и да чакаме края на шестия месец ?     
Да, избързали сте.
Аз не захранвам преди 5.5 месец, а при деца кърмени и след 6 месец.
Просто намалете даваното като захранване и кърмете после. Изчакайте до 6 месец и тогава отново задвижете "замразената" процедура.

Аз не споделям мнението за "признаци" говорещи за готовност за захранване.По принцип само добрия контрол на главата се смята за sine qua non.
Това, което описвате са поведенчески реакции на психо-моторното развитие на детето.
Всеки може да им приписва каквото му хрумне значение, но това не прави такава интерпретация вярна, а субективна. А аз съм против такива неща, защото по този начин могат да се оправдаят каквито и да е било недомислици като "изводи" и "съждения".
« Последна редакция: Август 07, 2007, 22:13:24 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
Много благодаря за бързия отговор. Потвърдихте опасенията ми.
Но не разбрах защо трябва да намаля количеството на даваното за захранване. Зле ли ще е направо да преустановя да давам нещо, различно от кърма, до края на шестия месец ?
*

Birdie

• 11040
Много благодаря за бързия отговор. Потвърдихте опасенията ми.
Но не разбрах защо трябва да намаля количеството на даваното за захранване. Зле ли ще е направо да преустановя да давам нещо, различно от кърма, до края на шестия месец ?
Труден въпрос. Всичко зависи от настоящото му тегло и къде се "движи" то.
Ако е със склонност да наддава повече от нужното, тогава може да оставите нещата.
Ако е с добро тегло, тогава можете спокойно да оставите само кърмене.
Sir Alec Guinness
*
Д-р Бърди, признателна съм за съветите.
Роди се с тегло 3060 грама и 49 см.,беше изписан - 2880 гр.
в края на първи месец - 3750 гр., 54 см.
в края на втори - 4600 гр., 57 см.
в края на трети - 5370 гр., 60 см.
в края на четвърти - 6250 гр.и 64 см.
може би това покачване означава да се премине само на кърма...или ?
*

Birdie

• 11040
Д-р Бърди, признателна съм за съветите.
Роди се с тегло 3060 грама и 49 см.,беше изписан - 2880 гр.
в края на първи месец - 3750 гр., 54 см.
в края на втори - 4600 гр., 57 см.
в края на трети - 5370 гр., 60 см.
в края на четвърти - 6250 гр.и 64 см.
може би това покачване означава да се премине само на кърма...или ?
Теглото тук е "неутрално".
Оставете го само на кърма. Жалко е да се дават външни хранения... когато има кърма достатъчно.
Sir Alec Guinness
*
Благодаря Ви.
*

Nina

• 2643
"Ясу филе" Бърди :)
Няма да се извинявам всеки път като ви питам нещо, че си досаждам чак на себе си, ако не можете няма да ми отговаряте :)
Криси като суче докторе, цялата става в мляко, не е като да няма. Суче стръвно и лакомо първите 10 минути и после задремва. Като се сепне и започва да и излиза кърма и от носа и от устата, само от ушите и не излиза... Защо и през носа? Може би не гълта, а я складира в устичката и се дави? Или пък не я кърма в правинла поза? Кърмим се легнали една срещу друга, по-лесно е, че в друга поза, например да я гушна, страва голяма борба, стискане, мятане и се уморява, преди да е засукала. Бъркам ли с позата? А и да не пропусна, кърмя я със силиконов протектор, защото са ми малки и хлътнали зърната.
Поздрави,
Нина
« Последна редакция: Август 08, 2007, 15:09:48 pm от Nina »
*

Birdie

• 11040
"Ясу филе" Бърди :)
Няма да се извинявам всеки път като ви питам нещо, че си досаждам чак на себе си, ако не можете няма да ми отговаряте :)
Криси като суче докторе, цялата става в мляко, не е като да няма. Суче стръвно и лакомо първите 10 минути и после задремва. Като се сепне и започва да и излиза кърма и от носа и от устата, само от ушите и не излиза... Защо и през носа? Може би не гълта, а я складира в устичката и се дави? Или пък не я кърма в правинла поза? Кърмим се легнали една срещу друга, по-лесно е, че в друга поза, например да я гушна, страва голяма борба, стискане, мятане и се уморява, преди да е засукала. Бъркам ли с позата? А и да не пропусна, кърмя я със силиконов протектор, защото са ми малки и хлътнали зърната.
Поздрави,
Нина
За около 10-15 минути приключва по принцип кърменето от едната гърда.
Която и поза да изберете, следете главата да не е сгъната в шията и нослето да е свободно.
Надявам се не сме продупчили повече дупки на силиконовия протектор.
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
Силиконовия протектор не е докосван от мен, така както е фабрично направен е, сега го гледам, на Авент е с три дупки, ама ми се струват солидни, между другото между зърното не го изпълва целия, само до половината и се получава нещо като контейнерче, което винаги е пълно с кърма. Освен това да си призная е доста неудобен за мен, защото не прилепва плътно, но без протектора е абсурд да кърмя. Може да потърся протектор и на някоя друга фирма.
Здравейте д-р Бърди.
аз отново ще Ви натоваря с моите въпроси, но тази неизяснена ситуация ми тежи, а и ми тежи като гледам как бебето ми се мъчи.
Тя направи на 05.08 1 мес.
1. Както вече Ви писах, и което най-много ме притеснява, са тези почти непрекъснати напъвания, придружени със силни звуци, наподобяващи пъшкане, ръмжене, понякога доста силни и интензивни движвния и пресвивания на цялото тяло. Лицето се зачервява. Те придружават почти постоянно нощния й сън, като понякога не се буди от тях, понякога обаче, като изминалата нощ, се събужда при въпросните напани и започва да плаче. Също и сутрин, преди събуждането е същата ситуацията. Ръмжи много и мята интензивно глава.
2. Всяка вечер между 20 и 23ч се започва доста силен и продължителен  рев, ние го отдаваме на коликите?????
3. Връща по малко и не след всяко ядене мляко, понякога при оригването.
4. Докато сучи например, се извива на дъга и също ръмжи. След храненето, като я изправя също доста се присвива и издава въпросните звуци.
5. От време на време се дави и често хълца.
6. На 10.07 ни изписаха 2850 гр., в неделя 05.08 я притеглихме 4030 гр.
Апетит има, яде смесено, тъй като нямам достатъчно кърма, пие от шишето доста бързо понякога и лакомо.
Бяхме на педиатър, според него всичко е наред, тези напъвания и силни ръмжения се дължали на коликите, но аз нещо не съм убедена. /Ние живеем в Германия/. Не съм чувала от мои познати, техните бебета да са правили подобни неща.

Има ли някаква вероятност да се дължи това на някаква степен на ГЕР? /както казах детето връща по мъничко и не след всяко ядене, но аз четох че и при липса на повръщане може да съществува ГЕР/. Иска ми се да се направят някакви изследвания в тази насока. Бихте ли ми обяснили какви изследвания се правят в случая и какво да искам от педиатъра да се направи. В понеделник сме на лекар.
Много Ви благодаря

Ох забравих още нещо към по горните точки

Изпражненията понякога са жълти, понякога зелени, тази сутрн бяха доста тъмно зелени. Кашави са и имат гранулки. Понякога ака на 24 ч един път, понякога 2 до 3 пъти. Нормално ли е това или не. И на какво може да се дължи това, че понякога са жълти, а понякога зелени.
Благодаря Ви отново

*

Birdie

• 11040
Здравейте д-р Бърди.
аз отново ще Ви натоваря с моите въпроси, но тази неизяснена ситуация ми тежи, а и ми тежи като гледам как бебето ми се мъчи.
Тя направи на 05.08 1 мес.
1. Както вече Ви писах, и което най-много ме притеснява, са тези почти непрекъснати напъвания, придружени със силни звуци, наподобяващи пъшкане, ръмжене, понякога доста силни и интензивни движвния и пресвивания на цялото тяло. Лицето се зачервява. Те придружават почти постоянно нощния й сън, като понякога не се буди от тях, понякога обаче, като изминалата нощ, се събужда при въпросните напани и започва да плаче. Също и сутрин, преди събуждането е същата ситуацията. Ръмжи много и мята интензивно глава.
2. Всяка вечер между 20 и 23ч се започва доста силен и продължителен  рев, ние го отдаваме на коликите?????
3. Връща по малко и не след всяко ядене мляко, понякога при оригването.
4. Докато сучи например, се извива на дъга и също ръмжи. След храненето, като я изправя също доста се присвива и издава въпросните звуци.
5. От време на време се дави и често хълца.
6. На 10.07 ни изписаха 2850 гр., в неделя 05.08 я притеглихме 4030 гр.
Апетит има, яде смесено, тъй като нямам достатъчно кърма, пие от шишето доста бързо понякога и лакомо.
Бяхме на педиатър, според него всичко е наред, тези напъвания и силни ръмжения се дължали на коликите, но аз нещо не съм убедена. /Ние живеем в Германия/. Не съм чувала от мои познати, техните бебета да са правили подобни неща.

Има ли някаква вероятност да се дължи това на някаква степен на ГЕР? /както казах детето връща по мъничко и не след всяко ядене, но аз четох че и при липса на повръщане може да съществува ГЕР/. Иска ми се да се направят някакви изследвания в тази насока. Бихте ли ми обяснили какви изследвания се правят в случая и какво да искам от педиатъра да се направи. В понеделник сме на лекар.
Много Ви благодаря
Може да се дължи на ГЕР, но в случая ГЕР от преяждане.
Детето е наддало много-за 4 седмици обикновено се наддава с около 800 гр за тази възраст. Следователно, нужно е да увеличите интервалите между храненията и от 00 до 06 да не храните (това важи само за конкретния случай, а не изобщо!).
Да, нормални са изпражненията. Смяната на цвета е без значение в рамките на тези смени, които описвате.
« Последна редакция: Август 09, 2007, 18:34:04 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
Благодаря Ви д-р Бърди за отговора.
Това означава ли, че не е необходимо да се правят някакви изследвания за ГЕР.
И колко всъщност трябва да изяжда детето ?
В момента го храним на 3-4 ч в денонощието. Изяжда ок 10 - 20 понякога до 30  гр кърма и около 100 до 130 /зависимост от това колко кърма е изяла/. Общо от 120,130 до 140гр.
Благодаря Ви отново и лека вечер

*

Birdie

• 11040
Благодаря Ви д-р Бърди за отговора.
Това означава ли, че не е необходимо да се правят някакви изследвания за ГЕР.
И колко всъщност трябва да изяжда детето ?
В момента го храним на 3-4 ч в денонощието. Изяжда ок 10 - 20 понякога до 30  гр кърма и около 100 до 130 /зависимост от това колко кърма е изяла/. Общо от 120,130 до 140гр.
Благодаря Ви отново и лека вечер
ГЕР в тази възраст по клинични белези се поставя.
Не е необходимо да измъчваме детето с изследвания.
За начало увеличете разстоянието между храненията на 3.5 часа, а после на 4.
В динамика ще се види какво е нужно.
Може след последното вечерно хранене да оставяте детето в столче за кола 1/2-1 час, преди да го оставяте в леглото.
Sir Alec Guinness