Здравейте, д-р Бърди,
Синът ми сега е на 13 месеца. Предстои ни слагането на първата доза от MMR (МПР) ваксината.
Имам няколко въпроса, свързани с нея:
1. Може ли някой от следните фактори да е причина за забавяне на имунизацията:
а. Предишните ваксини бяха забавени с 6 месеца заради усложнения след раждането (хипоксично-исхемична енцефалопатия, дилатация на латерални вентрикули, липса на примитивни рефлекси и апаратна вентилация в първите 8 дни). На всички контроли след 4 месец състоянието му е без отклонения, развива се чудесно за възрастта си, няма данни за трайни последствия. Последният Пентаксим е поставен на 9.5 месеца, т.е. преди 3.5 месеца. Това достатъчна разлика ли е, за да преминем сега към МПР?
б. Преди 1.5 месеца е бил под пълна упойка (операция на очите), това може ли да е отслабило имунитета му сега, така че да наложи забавяне на ваксината?
2. Тъй като тази ваксина е жива и няма инактивиран аналог, може ли след имунизацията да бъде, макар и за кратко, носител на заболяванията? Бременна съм в 27 г.с., затова специално се опасявам от рубеолната компонента, дали не би могла да навреди на другото бебе?
3. Вие имате ли предпочитания към конкретна ваксина - Priorix, Trimovax, MMR II? Ако да, защо?
4. Трябва ли специална подготовка, напр. даване на Панадол преди ваксинацията?
5. След ваксинацията, колко време да се въздържам от въвеждане на нови храни?
Благодаря Ви много за ценните съвети!