Здравейте доктор Birdie,
моето момченце е на 2 месеца, роди се 4.6кг, 54см., на вторият месец тежеше 7.2 кг, 60 см. лекарката препоръча даване по половин ампула калциев глюконат на ден, също така аз да пия калций + витамин Д. За момента каза, че бебето е добре, няма симптоми на рахит, но дава това превантивно. Другото, което вземаме превантивно е 4 капки вигантол - още от първия месец.
Въпросите ми са:
1. Какво смятате за превантивното даване на калциев глюконат? Не са ли достатъчни 4-те капки вигантол и прием на калций + витамин Д от моя страна? Бебето е изцяло на кърма. Извеждам го всеки ден - прекарва по 4-7 часа навън.
2. Още от деня на раждането имаме доста обилен жълто-зелен секрет в едното око. Окото не е зачервено. Другото око е напълно здраво. Лекувахме го с капки Тобрекс - 1 седмица, после 1 седмица Тобрадекс. По време на лечението секретът почти изчезва и след това се появява отново. Според лекарката това е запушен слъзен канал и след 6-я месец ще ни изпрати на офталмолог. Сега ни изписа кремче тобрекс за под окото + масаж на канала. Аз почиствам с отвара от лайка по 7-8-9 пъти на ден. Ако наистина е запушен слъзен канал, какво друго можем да направим, за да не стигаме до операция?
Благодаря ви предварително.