Здарвейте д-р Бърди.Реших и аз да попитам нещо.Имам дъщеря на 7 години.Когато беше на 3 години и правиха манту.Мисля че така се казваше-подкожно вкарване и отчитане на следващия ден на зачервяването.До тук добре обаче след това детето започва да вдига висока температура-водим я при личната нищи му няма.Детето продължава да вдига температура,която не спада от нищо.След час-два детето започва цялото да се тресе,ледено студено е цялото и пищи колкото и глас диржи.Личната идва в къщи-детето прави гърч от високата температура.Положението е овладяно-течен аналгин и фенобарбитал.Детето се успокоява след 2 часа е идеално все едно нищо не е било.Въпроса ми е следния-на есен преди първи клас задължително пак се прави манту.Разумно ли е да я подлагам на него след като знам какво стана предния път?Било ли е това алергична реакция на организма или не,защото личната ми излиза че не може да е било от мантуто.Забравих да спомена че детето няма белег от БЦЖ която се бие в родилното но в картона е отразено че е бита.
Предварително благодаря.
Много трудно е ретроспективно да се каже.
Вероятно гърча е бил фебрилен.
Не съм виждал толкова високи температури от Манту, но по-ниски са възможни. От тук нататък, някои деца в тази възраст могат да направят гърч и при очевидно ниски температури -около 38 например.
Не мисля че е алергична реакция.
Само една,документирана доза БЦЖ е достатъчна!
Манту-то не е, и не може да бъде, критерий за успешността на една предшестваща БЦЖ ваксинация, защото едно (+) Манту не може да се различи на инфекция или на ваксинация се дължи."Оправданията", които представят, че видите ли, по размерите "те" можели да различат,
са български "патенти", които само снизходителна усмивка могат да предизвикат.
Това е крайъгълен постулат и правило.
Освен това, никой и никъде (освен в Русия, но ние си отиваме оттам, а не отиваме натам)
не прави повече от една доза БЦЖ. Няма никакви научни доказателства, че повече от една доза БЦЖ има изобщо някакво преимущество пред една.