0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте докторе.Искам да ви попитам какво ви е мнението за захранването със сокчета от ябълка и морков от края на първия месец.Педиатърката ми каза да ги започна,но дъщеря ми получи някакъв обрив и се наложи да отложим ваксината Хепатит В.На 15.02 направи 1месец,а днес я сложихме.Ако има проблем да ги спра ли?Благодаря ви.
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Здравейте докторе.Искам да ви попитам какво ви е мнението за захранването със сокчета от ябълка и морков от края на първия месец.Педиатърката ми каза да ги започна,но дъщеря ми получи някакъв обрив и се наложи да отложим ваксината Хепатит В.На 15.02 направи 1месец,а днес я сложихме.Ако има проблем да ги спра ли?Благодаря ви.
Привет,
Световна практика е да се захранва след 5.5-6 месец, а за кърмени деца след 6 месец. Ако децата наддават добре на тегло, разбира се.
Само в Германия има склонност към захранване в 4 месец, но това не се приема като Европейска практика.
Започва се захранването с плодово пюре в 16-17-18. Сокчета не е прието да се дават преди 6 месец, но дори и след това това става много ограничено. Изобщо даването на сокчета на деца под 12 месеца би трябвало да става много ограничено и то като алтернатива на плодовото пюре в 16-17-18.

За "захранване" на 1-1.5-2 месеца и реч не може да става.
Не се учудвайте за обрива...от сокчетата може да е също.
« Последна редакция: Февруари 27, 2007, 19:23:51 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
добър вечер, докторе!

по повод написаното за калориите (винаги съм търсила да прочета точно такава информация), направих едно пресмятане, което ме притесни малко.

какво яде моят син (8 месечен) дневно:

- 3 х 180 мл АМ = 362 ккал (по 67 ккал на 100 мл АМ)
- 1 х 180 мл АМ+20 гр.оризово брашно = 220 ккал (според данни от кутията с ориза)
- 1 х 125 зеленчуково пюре = средно 50 ккал
- 1 х 125 плодово пюре = средно 50 ккал

това прави 5 хранения за деня с междинно даване на плодово пюре. съвсем класическа и препоръчвана схема. но като се сметнат калориите, излиза общо 682 ккал за деня. съгласно схемата за ккал/кг/ден, би трябвало да поема минимум 800 ккал дневно, защото тежи 8,200 кг.

чудя се дали затова наддава малко в последните месеци и е слабоватичък на вид? на точно 8 месеца беше 8,200 и 73 см.

недохранва ли се детето според вас? изобщо - как могат да се постигнат тези 800-900 ккал дневно с 4-5 хранения? като чета енергийната стойност на храните, които се поемат - не ми се получава.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Birdie

• 11040
На 8 месеца би трябвало да хапва около 8 вида зеленчук (картоф, морков, тиквичка,артишок,брюкселско зеле, карфиол,спанак,цвекло (червено))+пилешко и телешко+жълтък.
В обедното хранене Ви се губят 120-150 ккал. Ако отчетете че ние тук слагаме и по една ч.л зехтин в домашно приготвените пюренца... :)

Обедното хранене е основното и това, което трябва да е "богато". И увеличавайки порцията  на обедното хранене.
Но за да стане това, в предишното не слагайте оризово брашно-то засища за дълго -около 5 часа.

Липсват му калории-точно сте сметнали и е просто...
Sir Alec Guinness
*

jam

• *
  • 14924
да, менюто му е още много бедно, заради прекараните три болести в последните 2 месеца закъснях с въвеждането на доста храни. едва преди 3 дни въведох пуешко месо.
интересното е, че след оризовата каша обикновено огладнява много бързо... понякога след 2 часа и половина реве от глад.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Докторе и аз мисля, че не ни стигат калориите и затова не наддаваме достатъчно. Ето и малко данни за справка:

26.02 - сумарно сме консумирали 730 мл. или 489.1 ккал
27.02 - сумарно сме консумирали 710 мл. или 475.7 ккал

Да предположим, че малкия тежи 6 кг. а със сигурност е повече. Би трябвало дневната му нужда от ккал да е 105 ккал. х 6 = 630 ккал. нали така или 115 ккал х 6 = 690 ккал. Явно има недостиг ккал. и затова не наддаваме. Имахме малко по засилен апетит покрай мезима, изяждал е до 180 мл. (единични случаи), но след като го спряхме апетита намаля.
Дали да сменим храната с някоя по калорична като Милумил например?
Какво мислите вие затова ?

П.П. Една мерителна лъжичка Нутрилон Комфорт 1 е 5 г = 23.1 ккал.
Или 100 мл. = 72.31 ккал. това пише на опаковката.
26.02 - сумарно сме консумирали 730 мл. или 527.9 ккал
27.02 - сумарно сме консумирали 710 мл. или 513.4 ккал
Излиза че пак не ни достигат калории  :(
« Последна редакция: Февруари 28, 2007, 09:54:28 am от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

Birdie

• 11040
да, менюто му е още много бедно, заради прекараните три болести в последните 2 месеца закъснях с въвеждането на доста храни. едва преди 3 дни въведох пуешко месо.
интересното е, че след оризовата каша обикновено огладнява много бързо... понякога след 2 часа и половина реве от глад.
Каква марка оризово брашно ползвате?
Sir Alec Guinness
*

jam

• *
  • 14924

безмлечна оризова каша на Hipp. тук изборът от безмлечни оризови каши се свежда до 3 марки - Милупа, Хип и Нестле.

Здравейте. Ето линк със снимка на дъщеря ми.
http://good-times.webshots.com/album/557902073ASPwcv
« Последна редакция: Февруари 28, 2007, 10:06:59 am от meshko106 »
<br />[link=http:
*

Birdie

• 11040
безмлечна оризова каша на Hipp. тук изборът от безмлечни оризови каши се свежда до 3 марки - Милупа, Хип и Нестле.
Вижте какво става ако за седмица поизоставите плодовото пюре:
- 1 х 125 плодово пюре = средно 50 ккал
и замените с това:
- 1 х 180 мл АМ+20 гр.оризово брашно = 220 ккал
Ако не можете да разнообразявате обедното или става по-бавно, може да направите тази замяна.

Това междувпрочем е една от причините да не:
*сменяме внезапно няколко хранения с мляко с външна храна
*да не слагаме вместо калоричното АМ "сокчета"

а да:
*да захранваме постепенно

Виждате разликата в калоричното съдържание на храните (т.нар.caloric density)
« Последна редакция: Февруари 28, 2007, 10:13:58 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Здравейте. Ето линк със снимка на дъщеря ми.
http://good-times.webshots.com/album/557902073ASPwcv
За това че стои с отворена уста както на снимката?
Това ли Ви притеснява?
Дави ли се когато се храни?
Биберон-залъгалка употребявате ли?
Колко е обиколката на главата за възрастта на детето (на каква точно възраст е)?
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Докторе и аз мисля, че не ни стигат калориите и затова не наддаваме достатъчно. Ето и малко данни за справка:

26.02 - сумарно сме консумирали 730 мл. или 489.1 ккал
27.02 - сумарно сме консумирали 710 мл. или 475.7 ккал

Да предположим, че малкия тежи 6 кг. а със сигурност е повече. Би трябвало дневната му нужда от ккал да е 105 ккал. х 6 = 630 ккал. нали така или 115 ккал х 6 = 690 ккал. Явно има недостиг ккал. и затова не наддаваме. Имахме малко по засилен апетит покрай мезима, изяждал е до 180 мл. (единични случаи), но след като го спряхме апетита намаля.
Дали да сменим храната с някоя по калорична като Милумил например?
Какво мислите вие затова ?

П.П. Една мерителна лъжичка Нутрилон Комфорт 1 е 5 г = 23.1 ккал.
Или 100 мл. = 72.31 ккал. това пише на опаковката.
26.02 - сумарно сме консумирали 730 мл. или 527.9 ккал
27.02 - сумарно сме консумирали 710 мл. или 513.4 ккал
Излиза че пак не ни достигат калории  :(

Можете да започнете добавка на 1-2 мезурки чисто оризово брашно, чакайки да се увеличи количеството изпивано мляко. Това е добър подход. Простете, но ще трябва време след епопеята "мезим".-Седмица или две... докато нещата се стабилизират. Да махнем еспумизан?  :D
Как е Тони бой?  :D
Sir Alec Guinness
*
Re: Мнения на посивяващата птичка Birdie... (Консултk
« Отговор #312 -: Февруари 28, 2007, 10:26:47 am »
Можете да започнете добавка на 1-2 мезурки чисто оризово брашно, чакайки да се увеличи количеството изпивано мляко. Това е добър подход. Простете, но ще трябва време след епопеята "мезим".-Седмица или две... докато нещата се стабилизират. Да махнем еспумизан?  :D
Как е Тони бой?  :D

Каква марка оризово брашно е най добре да добавям?
Съгласна съм за еспумизана ще го  спрем и него, вече нямаме газове.
Тони днес се изходи сутринта обилно малко редичко, но принципно Нутрилон дава такива изпражнения. Спи между храненията за около час, но иска аз да го приспивам (преди заспиваше сам) нещо все си мрънка  :( Общо взето бива, май ни липсват разходките. Тези дни дават прогноза за слънчево и топло време.

П.П. Има ли разлика между оризово брашно и безмлечна оризова каша ?

« Последна редакция: Февруари 28, 2007, 10:31:45 am от Perdeto »

Това ли Ви притеснява?
Колко е обиколката на главата за възрастта на детето (на каква точно възраст е)?
Да, точно това, че доста често стои с отворена уста ме притеснява. Не се дави, когато се храни, даже бих казала, че вече доста добре се справя и с малко по-едри парченца в пюретата.
Биберон залъгалка е ползвала сигурно не повече от 2 пъти като новородена. Въобще не я искаше.
Обиколката на главата й на 9 месеца е 43,2см. - на долна граница, но в норма.
<br />[link=http:
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Здравейте отново докторе :)
Опитах се да изпълня съветите ви и ето отчета:
- не успях да въведа нощно хранене, Симеон от близо 3 месеца си спи цяла нощ и ми е трудно да го събудя, заспива веднага на гърдата
- кърмим се вече по 1 час минимум, остава понякога и по час и половина на гърдата с малки почивки от 2-3 минути непрекъснато, мързи го да суче, бърбори си, играе, но като проявя инат си засуква лакомо за 3-4 минути и после пак почива :lol: оригваме 1-2 пъти;
преди не бях толкова настоятелна и спирах кърменето след като е отказал поне 3 пъти да захапе и след като е ял/играл поне половин час; предлагам двете гърди
- храним се на 3,5 - 4 часа
Ще го измерим скоро да преценим има ли ефект. Два пъти вечер давах по 60 мл АМ, защото ми се стори, че кърмата не е достаъчна. Много трудно го накарах да засуче биберона, плюеше и се мръщеше, но накрая изпи цялото количество.
Все ми се струва, че няма развито усещане за ситост. Може да стои полугладен и да не протестира, а може и да преяде и да повърне, както тази сутрин :?
Обаче не акаме вече 8-ми ден! Правим гимнастика и масаж на коремчето, през ден пробвах с термометъра, дадох преди два дни и Дуфалак. Няма резултат. Коремчето е меко и спокойно, няма неестествени петна и обриви, няма температура, детето е весело, не се напъва, не плаче. Само дето газовете му са много миризливи.
Какво мога още да направя?

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Докторе Тони отново отказва да се храни  8O. Сутринта в 7 ч. изяде със зор 120 мл., сега в 11 ч. едва 100 мл.. Така беше и преди да навърши 3 месеца за около седмица, когато отслабна с около 400 гр.. Другото го знаете.

*

Birdie

• 11040
Докторе Тони отново отказва да се храни  8O. Сутринта в 7 ч. изяде със зор 120 мл., сега в 11 ч. едва 100 мл.. Така беше и преди да навърши 3 месеца за около седмица, когато отслабна с около 400 гр.. Другото го знаете.
Не са толкова лоши за 3месечно дете тези количества-не го принуждавайте за повече...
Какви биберони ползвате?
Тече ли добре биберона? Да не би да са много отворени дупките на биберона?
Има ли детето някакви сърдечни шумове от преглед?

Нестле има добри оризови брашна и Милупа. Хип не се продава в Гърция... Няма разлика-стига да е чисто оризово брашно.
« Последна редакция: Февруари 28, 2007, 11:38:21 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040

Това ли Ви притеснява?
Да, точно това, че доста често стои с отворена уста ме притеснява.
Обиколката на главата й на 9 месеца е 43,2см. - на долна граница, но в норма.
Не е проблем това,че седи с отворена уста по този начин. Ще се коригира с поникването и подреждането на всички зъбчета.

Вземат ли неонатален скрининг в Бг за хипотиреоидизъм?
Да ви прави впечатление да има по-голямо езиче и да не може да го прибере в устата?
Обиколка на глава 43.2см на 9 месеца е малко под идеалната и изобщо не е на "долна граница"-идеалната обиколка на глава за 9 м е 44см.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Здравейте отново докторе :)
Опитах се да изпълня съветите ви и ето отчета:
- не успях да въведа нощно хранене, Симеон от близо 3 месеца си спи цяла нощ и ми е трудно да го събудя, заспива веднага на гърдата
- кърмим се вече по 1 час минимум, остава понякога и по час и половина на гърдата с малки почивки от 2-3 минути непрекъснато, мързи го да суче, бърбори си, играе, но като проявя инат си засуква лакомо за 3-4 минути и после пак почива :lol: оригваме 1-2 пъти;
преди не бях толкова настоятелна и спирах кърменето след като е отказал поне 3 пъти да захапе и след като е ял/играл поне половин час; предлагам двете гърди
- храним се на 3,5 - 4 часа
Ще го измерим скоро да преценим има ли ефект. Два пъти вечер давах по 60 мл АМ, защото ми се стори, че кърмата не е достаъчна. Много трудно го накарах да засуче биберона, плюеше и се мръщеше, но накрая изпи цялото количество.
Все ми се струва, че няма развито усещане за ситост. Може да стои полугладен и да не протестира, а може и да преяде и да повърне, както тази сутрин :?
Обаче не акаме вече 8-ми ден! Правим гимнастика и масаж на коремчето, през ден пробвах с термометъра, дадох преди два дни и Дуфалак. Няма резултат. Коремчето е меко и спокойно, няма неестествени петна и обриви, няма температура, детето е весело, не се напъва, не плаче. Само дето газовете му са много миризливи.
Какво мога още да направя?
Вие как усещате-имате ли кърма?
В сутрешното кърмене има ли разлика в "напрегнатостта" на гърдите, в сравнение със едно следобедно кърмене?
60 мл изпивано АМ като добавка е голямо количество. Какво АМ дадохте и с какъв биберон (марка?).
1 час е мноого дълго кърмене...ако до 20-25 минути няма ефект ще се наложи да помислим за дохранване в някои часове  :(

Това не е "запек"-вероятно ще се наложи да дохранвате, но ми трябва информация за да го препоръчам:
*цвят на изпражненията? слуз? миришат на мухъл?
*60 мл изпито АМ бе в колко часа?
« Последна редакция: Февруари 28, 2007, 11:51:34 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
Re: Мнения на посивяващата птичка Birdie... (Консултk
« Отговор #319 -: Февруари 28, 2007, 11:54:02 am »
Не са толкова лоши за 3месечно дете тези количества-не го принуждавайте за повече...
Какви биберони ползвате?
Тече ли добре биберона? Да не би да са много отворени дупките на биберона?
Има ли детето някакви сърдечни шумове от преглед?

Нестле има добри оризови брашна и Милупа. Хип не се продава в Гърция... Няма разлика-стига да е чисто оризово брашно.

Докторе отново имахме изхождане със слуз. Говорих с педиатърката предписала мезима и тя мисли да сменим млякото. Вече нямам сили да обяснявам и незнам защо трябва детенце да бъда опитно зайче. :x В БГ за съжаление и особено в нашия град това е практика.
Имаме функционален шум в сърцето от раждането, който проверихме и проверяваме при кардиолог. Значително е намалял, но не е изчезнал все още.
Храни се с бибероните на Авент (в моменат с три дупки) Тече нормано.
Неразбрах оризовото брашно същото като безмлечната оризова каша ли е?
« Последна редакция: Февруари 28, 2007, 12:19:04 pm от Perdeto »