0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Ето ме отново,

При стана вече страшно  :( от два дни не  е спрял да реве (пищи), да си хапе яростно ръцете и да не моеж да спи.
Д-р Бърди изяждяме между 140-160 мл. независимо от марката мляко.
Давх чай Блевит за сън, но вече и него спрях по препоръка на педиатърката. Свързах се и то няколко пъти с нея и тя вчера реши да минем изцяло на фризовом и в никаъв случай да не спирам мезим форе. Разбрахме се днес отново да се чуем за да видим дали има резултат някакъв. Естествено няма подобрение и както ви бях писала от фризовома обратно на очакваното ни запича и азтова педиатърката ни препоръча от днес пък да преминем изцяло на нутрилон и повече да не сменяме млякото и да продължаваме с мезим фортето и еспумизана.
Попитах я дали да направим някави изследвания, а тя ми отговори че няма какво да търсим в една урина например, трябвало да има клинични поряви, а ние сем нямали такива. Наиситна незнам при кой да го заведа, личното му джи пи само ме слуша и гледа умно. Нищо не пердписва освен прословутите капки за колики, а дали наистина са това колики или е някакъв друг проблема. Мисля не съм аз тази която ще търси проблема да не говорим да го реши.Исках поне на един педиатър да се доверя и следвам, защото колокто педиатри толкова и мнения при все различни. Ако отхвърля всичко и останем на едно мляко само (което съм и пробвала преди) пак няма да има резултат, просто незнам къде да търся причината за да облекча малкото ми съкровище.
Съжалявам че така хаотично пиша, но малкия неспира да мрънка и реве.

Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Здравейте Д-ре Имам 1 въпрос към Вас Дъщеря ми е на 9 месеца и има нещо, което ме притеснява: доста често стои с отворена уста Преди беше повече като плезене, което започна на около 4 месеца и смятахме, че е от никненето на зъбките, но досега все още нямаме нито един зъб. сега езикът се прибра, но си е с отворена уста доста често. Понеже е водена на много прегледи и винаги съм споделяла това наблюдение, почти никой лекар не е изразил някакво притеснение по въпроса. Правихме й изследване на тироидни хормони, за да изключим проблем с щитовидната жлеза, който би могъл да бъде свързан с това плезене, в норма са. Вероятно ще ви трябват повече подробности, ще ги предоставя по-късно.
<br />[link=http:
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Ето ме отново,

При стана вече страшно  :( от два дни не  е спрял да реве (пищи), да си хапе яростно ръцете и да не моеж да спи.
Д-р Бърди изяждяме между 140-160 мл. независимо от марката мляко.
Давх чай Блевит за сън, но вече и него спрях по препоръка на педиатърката. Свързах се и то няколко пъти с нея и тя вчера реши да минем изцяло на фризовом и в никаъв случай да не спирам мезим форе. Разбрахме се днес отново да се чуем за да видим дали има резултат някакъв. Естествено няма подобрение и както ви бях писала от фризовома обратно на очакваното ни запича и азтова педиатърката ни препоръча от днес пък да преминем изцяло на нутрилон и повече да не сменяме млякото и да продължаваме с мезим фортето и еспумизана.
Попитах я дали да направим някави изследвания, а тя ми отговори че няма какво да търсим в една урина например, трябвало да има клинични поряви, а ние сем нямали такива. Наиситна незнам при кой да го заведа, личното му джи пи само ме слуша и гледа умно. Нищо не пердписва освен прословутите капки за колики, а дали наистина са това колики или е някакъв друг проблема. Мисля не съм аз тази която ще търси проблема да не говорим да го реши.Исках поне на един педиатър да се доверя и следвам, защото колокто педиатри толкова и мнения при все различни. Ако отхвърля всичко и останем на едно мляко само (което съм и пробвала преди) пак няма да има резултат, просто незнам къде да търся причината за да облекча малкото ми съкровище.
Съжалявам че така хаотично пиша, но малкия неспира да мрънка и реве.
На колко часа го храните? Плаче през целия ден или само в определени часове?
Има ли газове повече от обичайното?
Изхожданията са редки, или?
Температура?
Прегледаха ли му ушичките за отит?
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Birdie

• 11040
Здравейте Д-ре Имам 1 въпрос към Вас Дъщеря ми е на 9 месеца и има нещо, което ме притеснява: доста често стои с отворена уста Преди беше повече като плезене, което започна на около 4 месеца и смятахме, че е от никненето на зъбките, но досега все още нямаме нито един зъб. сега езикът се прибра, но си е с отворена уста доста често. Понеже е водена на много прегледи и винаги съм споделяла това наблюдение, почти никой лекар не е изразил някакво притеснение по въпроса. Правихме й изследване на тироидни хормони, за да изключим проблем с щитовидната жлеза, който би могъл да бъде свързан с това плезене, в норма са. Вероятно ще ви трябват повече подробности, ще ги предоставя по-късно.
снимки?  :)
Sir Alec Guinness
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Доктор Birdie,

на каква възраст бебетата престават да си свиват пръстите на краката навътре към стъпалото? моят Мартинчо още ги свива от време на време, а е на 8 месеца. това притеснително ли е?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
На колко часа го храните?  (Храним се на 3-4 ч., пробвахме за тихия глад, няма такъв )
Плаче през целия ден или само в определени часове? (През цялото денонощие с малки изключения, когато сме на разходка.)
Има ли газове повече от обичайното? (Не)
Изхожданията са редки, или? (Редки са когато е с нутрилон, мезим и еспумизан и твърди когато е на фризовом, мезим и еспумизан - напъва се до почервеняване)
Температура? (Няма)
Прегледаха ли му ушичките за отит? (Да прегледахме ги нямаме отит, нито ринит)

*

Birdie

• 11040
На колко часа го храните?  (Храним се на 3-4 ч., пробвахме за тихия глад, няма такъв )
Плаче през целия ден или само в определени часове? (През цялото денонощие с малки изключения, когато сме на разходка.)
Има ли газове повече от обичайното? (Не)
Изхожданията са редки, или? (Редки са когато е с нутрилон, мезим и еспумизан и твърди когато е на фризовом, мезим и еспумизан - напъва се до почервеняване)
Температура? (Няма)
Прегледаха ли му ушичките за отит? (Да прегледахме ги нямаме отит, нито ринит)
Оставяте ли го да изяжда колкото иска? 200-230 мл, например?
Един вариант е ако на Нутрилон продължават тези редки изпражнения, да му дадете за около 10 дена Ал110 (или Фризолак Комфорт)-може би изначално проблема е бил в това...(лек лактазен дефицит)
Но това предполага да спрете мезим-форте...
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Доктор Birdie,

на каква възраст бебетата престават да си свиват пръстите на краката навътре към стъпалото? моят Мартинчо още ги свива от време на време, а е на 8 месеца. това притеснително ли е?
Ако имате пред вид пръстчетата да са свити към стъплото, а не в неутрално положение (както е при голям човек) това се оценява без да пипате съпалото в горната му част. Ако го пипате с Вашия пръст, пръстите на детето автоматично се свиват към стъпалото-това е т.нар. плантарен архаичен рефлекс. Той изчезва към 11 месец с индивидуални различия.

Без да пипате или натискате стъпалото, или да го опирате в повърхност, или да държите детето висящо във въздуха (в легнало положение, например) пръстчетата би трябвало да са в неутрално положение (нито сгънати, нито разгънати).
Sir Alec Guinness
*
Re: Мнения на посивяващата птичка Birdie... (Консултk
« Отговор #228 -: Февруари 22, 2007, 17:57:26 pm »
Оставяте ли го да изяжда колкото иска? 200-230 мл, например?
Един вариант е ако на Нутрилон продължават тези редки изпражнения, да му дадете за около 10 дена Ал110 (или Фризолак Комфорт)-може би изначално проблема е бил в това...(лек лактазен дефицит)
Но това предполага да спрете мезим-форте...

По 200-230 мл не съм пробвала, защото като стигнем финала на 160 мл започва да си играе с шишето илизапочва да плаче.
Докторе реших да продължа с Нутрилон и само сутрин и вечер да давам мезим форте. Ако и след това изпражненията са редки, ще спра мезима да видя какво ще стане. Какво мислите за това?
Само да ви кажа защо ни беше предипсан мезим форте. Изпражненията му бяха зелени и много зловонни, точно когато нямаше и апетит. Още след първия прием на мезим, изпражненията станах жълти и нормални на мирис.
« Последна редакция: Февруари 22, 2007, 18:12:54 pm от Perdeto »

*

Birdie

• 11040
Оставете детето да изпива колкото иска.
След свършване го вдигнете да се уригне и опитайте пак. След това колкото иска нека да изпие-5,10 мл... без значение е.
Може да иска да се храни по-начесто в някои хранения-ако са минали 2 часа от предишното хранене може да го храните. Не го оставяйте да пие разпенено мляко-изхвърляйте го и зареждайте ново без пяна.
Колкото повече плаче, толкова повече въздух поглъща.
Ако можете да намерите чисто бебешко оризово брашно, може да слагате по една мезурка в 2-3 биберона дневно.

Само сутрин мезим  8O ... преди да го спрем изцяло. :D
Всяка диспепсия, вирусна диария, диетична грешка,чревна инфекция може да даде такъв вид изпражнения. Лек лактазен дефицит след подобни състояния->>също.
Мезим  8O оправя вида на изпражненията-не лекува причината.
« Последна редакция: Февруари 22, 2007, 18:18:06 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
Благодаря ви докторе за бързите отговори.

След три дни пак ще се чуем с педиатърката, но каза първо да пробваме с нутрилона и мезима и ако сме пак зле вече ще мислим какво да правим. Също така спомена че ще търсим причината една по една в изследвания за лактоза и т.н..

*

jam

• *
  • 14924
Без да пипате или натискате стъпалото, или да го опирате в повърхност, или да държите детето висящо във въздуха (в легнало положение, например) пръстчетата би трябвало да са в неутрално положение (нито сгънати, нито разгънати).

струва ми се, че понякога си свива пръстите към стъпалото без посочените стимули. примерно, като си седи в столчето или лежи по коремче в леглото. не постоянно, но съм го виждала да го прави.

какво означава това и трябва ли да се тревожа? :(
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Birdie

• 11040

струва ми се, че понякога си свива пръстите към стъпалото без посочените стимули. примерно, като си седи в столчето или лежи по коремче в леглото. не постоянно, но съм го виждала да го прави.

какво означава това и трябва ли да се тревожа? :(
Нормално е това, което описвате.
Детето би трябвало да има нормален неврологичен статус за възрастта...
Sir Alec Guinness
*

jam

• *
  • 14924

а какво ще рече "би трябвало да има нормален статус"? тоест, разчитаме, че педиатърът, който го преглежда, би отбелязал, ако имаше нещо нередно? аз не разчитам толкова уверено...

вероятно съм параноична майка и търся под вола теле. но детето ми беше интубирано на 6-тия час след раждането си (пневмония, пневмоторакс), беше 7 дни на апаратно дишане и макар да ми казаха, че не е имал кислородна недостатъчност и мозъчен оток, аз ще се притеснявам още дълго. затова дебна, взирам се, тревожа се и се стресирам ужасно от всичко дочуто и прочетено. :(

моля Ви, кажете ми нещо повече за нормалния неврологичен статус на 8 месечна възраст (или ако можете да ме насочите към четиво по темата).

*

Birdie

• 11040

а какво ще рече "би трябвало да има нормален статус"? тоест, разчитаме, че педиатърът, който го преглежда, би отбелязал, ако имаше нещо нередно? аз не разчитам толкова уверено...

вероятно съм параноична майка и търся под вола теле. но детето ми беше интубирано на 6-тия час след раждането си (пневмония, пневмоторакс), беше 7 дни на апаратно дишане и макар да ми казаха, че не е имал кислородна недостатъчност и мозъчен оток, аз ще се притеснявам още дълго. затова дебна, взирам се, тревожа се и се стресирам ужасно от всичко дочуто и прочетено. :(

моля Ви, кажете ми нещо повече за нормалния неврологичен статус на 8 месечна възраст (или ако можете да ме насочите към четиво по темата).
Направих малък синтез на писаното от мен през годините за неврологичния статус и редица други неща.
Ще го напиша след малко.
« Последна редакция: Февруари 23, 2007, 10:01:33 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
Birdie, копирай го и на двете места, ако не е проблем.
*

Birdie

• 11040
Някои неща са важни, мисля, и ще бъдат от полза да ги имаме пред вид:

*в основата на оценката на психо-моторното, речево и двигателно развитие стоят конкретни неврологични дадености-тоест, анатомия. Затова когато се оценява едно дете винаги се взима за база конкретният неврологичен статус. Анамнестично се оценяват и всички неблагоприятни фактори, които биха могли да играят роля-недоносеност, неонатална асфиксия, вродени генетични аномалии и други от тази група. Ако нямаме неблагоприятна анатомична или анамнестична база, единственото което можем да направим във възрастта до 1 година са следене на критични milestones (крайъгълни точки) за възрастта, нормалната регресия на архаичните рефлекси, липсата или присъствието на прогресивно развиващи се патологични рефлекси или реакции, както разбира се и скалите на моторното и речево развитие в периметричният им смисъл, в обхвата възраст като динамично разбиране (от-до).
*от практическа гледна точка скалите на развитие са винаги периметрични-тоест определят периметъра възраст, в която детето би трябвало да изпълнява определените неща (речеви или моторни, например). По-ранното изпълнение не означава обаче задължително че детето е "свръх-надарено"-често може да означава ранен моторен проблем. Например бебе, което повдигаме в опит да седне, стои изправено, може да има нехарактерно за възрастта повишен мускулен тонус на долните крайници.
*Трябва особено да се предпазваме от генерални прогнози в развитието, при забелязване на изоставане само в една област. Всички скали за оценка дават обхват от възраст, в която детето трябва да изпълни едно или друго изискване. Има много индивидуални различия.
Например аз лично не предприемам нищо при едно нормално дете, което изостава в говора до  ~3 годинки. Единственото, което правя е проверка адекватността на слуха в много по-ранна възраст и следене на прогреса в речевото развитие. Това разбира се има много индивидуални различия при отделните деца и може да звучи обобщаващо, но спестява много излишни действия.

Давам една примерна таблица на milestones (тоест крайъгълни камъчета, които детето трябва да ги изпълнява в обхвата от посочената възраст):

I.   Cognitive Milestones:
A.   Month 3-5: Attends to and Reaches for objects
B.   Month 4-8: Pulls string to secure a ring
C.   Month 8-15: Imitates patting doll
D.   Month 14-20: Finds Hidden Object
E.   Month 18-28: Completes simple puzzles

II. Language Milestones
A.   Month 1.5-3: Squeals
B.   Month 3.5-8: Turns to locate a voice
C.   Month 9-13: Says Mama or Dada
D.   Month 14-24: Combines two different words
E.   Month 21-36: Uses plurals

III. Social and Emotional Milestones
A.   Month 1.5-4: Smiles at others
B.   Month 4-9: Seeks primary caregiver
C.   Month 8-15: Stranger anxiety
D.   Month 10-15: Displays 2 or more recognizable emotions
E.   Month: 11-20: Exploratory play by self
F.   Month 21-36: Cooperative play in small groups

IV. Gross Motor Milestones
A.   Month 2-4.5: Rolls Over
B.   Month 5-8: Sits without support
C.   Month 10-14: Stands Alone
D.   Month 14-20: Walks up steps
E.   Month 21-28: Pedals tricycle
F.   Month 30-44: Balances on one foot

V. Fine Motor Milestones
A.   Month 2.5-4: Grasps rattle
B.   Month 4.5-7: Transfers cube hand-to-hand
C.   Month 8-12: Has neat pincer grasp (това е изключително важно и означава (има смисъл, да се чете като) точно захващане на малък предмет с палец-показалец, а не с цяла длан).
D.   Month 15-20: Builds tower of four cubes
E.   Month 18-24: Imitates vertical line
F.   Month 28-36: Copies circle

VI. Self Help Milestones
A.   Month 4.5-8: Feeds self crackers
B.   Month 10-14: Drinks from cup
C.   Month 13-19: Removes clothes
D.   Month 18-28: Washes and dries hands
E.   Month 30-42: Dresses without supervision
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Походката на децата се оценява по количествени и качествени критерии.
Под количествени се разбира възможността да ходи детето без подкрепа.
Качеството е зрелостта на една походка.

Детето прави стъпки подкрепяно в началото, и използва всички рефлекси на равновесието и запазване позицията на тялото, които са необходими за да стане изобщо това възможно. Рефлекс на запазване положението на тялото е например когато седящо дете го бутнете ляво-дясно. Забелязвате че детето отваря и разперва ръцете си странично,като при това тялото му прави едно-две махаловидни движения,но запазва седящото си положение без да пада настрани (ляво или дясно).

Вървеж се счита ако детето прави най-малко 5 стъпки без поддръжка. Това е определението на "прохождане". Горна граница за да се счете че имаме закъснено прохождане е 15 месец. Закъсняващо. За което има ред причини-от фамилни до болестни. И не всички са за "Войта". И съвсем не всички са патологични.

Ходенето се разделя на зряло и незряло.
За да може първоначалната незряла походка да стигне до зряла детето минава през стадии на ходене.
*В началото това е ходене на широка основа (с отворени крачка), с малки "дребни" крачки, ръчички защитно повдигнати и телце което се колебае напред-назад.
*В последствие-ходене с крачка успоредни, големи стъпки, телце право и ръце до тялото.

Това са критерийте за оценка на ходенето при едно дете.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Основните примитивни рефлекси, които може да се отбележат са:

* Рефлекс на Моро
* Тонично-лабиринтен рефлекс (TLR)
* Асиметричен тоничен шиен рефлекс (ATNR)
* Спинален Galant рефлекс.
* Симетричен тоничен шиен рефлекс (STNR)

Последният от този ред рефлекси може условно да се нарече "примитивен", защото не е представен при раждането. Той се появява около 4-6 месец и се подтиска (не разгражда, защото няма какво да се разгражда) докъм 10-12 месец.

Всеки рефлекс по определение има две компоненти-стимул и отговор.

Всички от горепосочените рефлекси освен Galant имат като стимул на предизвикване промяна в позицията на главата (или движения в областта на шията), а като отговор промяна в мускулният тонус (TLR), или изпъване на крайник от страната към която е завъртяна главата (ATNR), или комплекс от движения при STNR.
Galant се стимулира от дразнене по дължината на гръбначният стълб и съответно оттегляне като отговор. Галант с изчезването му осигурява начина на обръщане на тялото на едно кърмаче в последващите месеци.

Тонично-лабиринтен рефлекс (TLR) влияе върху мускулният тонус по време на цялата първа година от живота на детето и поради това, при оценка на неврологичният статус на бебе, главата винаги трябва да е в неутрално положение-нито сгъната, нито разгъната.

От всичко това ясно следва, че няма примитивни рефлекси, които да се "провокират" от движение на горните крайници (с имагинерно влияние върху долните), тъй като стимул за всички примитивни рефлекси освен други външни добавъчни фактори ( шум, светлина-при Моро рефлекса) е движението на главата (или движение в областта на шията).

Ето тук можете да прочетете в подробности изложеното накратко от мен:
http://www.indtireland.com/reflexes.htm
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Mалко за оценка на неврологичният статус.
Редица световни капацитети в тази област като Арнолд Гесел, Роберт Илингуърт, Арнолд Капуте и Паскуале Акардо (Да, същите, които за Г-н Чавдаров пишели "хартийки") от средата на 50 години положиха началото на новo разбиране и подходи в сферата на оценката на развитието, както и помогнаха да се утвърдят и въведат редица нови неща по отношение способите и начините за оценката на едно дете в първите 12 месеца от живота му. Това се използва и е основа днес. Да не забравяме тук и Лео Канер-основоположника на теорията за детския аутизъм.

Никой в Бг не говори за динамиката на архаичните рефлекси в първите 12 месеца от живота на едно дете.
Никой в Бг не говори за методите за неврологична оценка на едно дете извън тясното снемане на неврологичен статус.
Никой не говори за крайъгълни камъчета на развитие и за т.нар "червени флагчета" на развитието.
Никой в Бг не говори за това КАК да се оценяват неврологично децата по ОБЕКТИВНИ, АДЕКВАТНИ И РАБОТЕЩИ критерии.
Никой в Бг на този етап не може да каже с убеденост едно дете на 7 месечна възраст, например, което е пред него Е ЛИ Е НЕВРОЛОГИЧНО АДЕКВАТНО ЗА ВЪЗРАСТТА СИ, ИЛИ НЕ Е. Всеки каквото си знае-това си "бае". Най-неадекватни са редица "капацитети", които от много фантазиране са си изградили собствен "обръч" от симптоми, диагнози и фактология, с които си служат редовно за да "ударят" всеки несъгласен с глупостите им. Надянали маската на "безспорните" капацитети

Няма на съвременният етап каквито и да са били "предродови профилактики" на ДЦП. Няма протокол или препоръка на Официален орган на Акушери и Гинеколози който да съдържа такова нещо.
Затова много се съмнявам дали ще можете да намерите дори и един линк на Английски език по тази "тема".
Няма техники, метод или подход, който доказано да "профилактира", защото генезата и етиологията на това заболявне са неясни. Няма официални препоръки или протокол, почиващи на консенсус, които да препоръчват "профилактики" по тази тема и да са задължителни за Акушер-Гинеколозите водещи една бременност.

Ето една примерна таблица за т.нар "червени флагчета" в развитието, сигнализиращи ни за проблеми:
# Red Flags: Birth to three month

1. Rolling prior to 3 months
         1. Evaluate for hypertonia
   2. Persistent fisting at 3 months
         1. Evaluate for neuromotor dysfunction
   3. Failure to alert to environmental stimuli
         1. Evaluate for sensory Impairment

# Red Flags: 4 to 6 months
   1. Poor head control
         1. Evaluate for hypotonia
   2. Failure to reach for objects by 5 months
         1. Evaluate for motor, visual or cognitive deficits
   3. Absent Smile
         1. Evaluate for visual loss
         2. Evaluate for attachment problems
         3. Evaluate maternal Major Depression
         4. Consider Child Abuse or child neglect in severe cases

# Red Flags: 6 to 12 months

1. Persistence of primitive reflexes after 6 months
         1. Evaluate for neuromuscular disorder
   2. Absent babbling by 6 months
         1. Evaluate for hearing deficit
   3. Absent stranger anxiety by 7 months
         1. May be related to multiple care providers
   4. W-sitting and bunny hopping at 7 months
         1. Evaluate for adductor spasticity or hypotonia
   5. Inability to localize sound by 10 months
         1. Evaluate for unilateral Hearing Loss
   6. Persistent mouthing of objects at 12 months
         1. May indicate lack of intellectual curiosity

# Red Flags: 12 to 24 months

1. Lack of consonant production by 15 months
         1. Evaluate for Mild Hearing Loss
   2. Lack of imitation by 16 months
         1. Evaluate for hearing deficit
         2. Evaluate for cognitive or socialization deficit
   3. Lack of protodeclarative pointing by 18 months
         1. Problem in social relatedness
   4. Hand dominance prior to 18 months
         1. May indicate contralateral weakness with Hemiparesis
   5. Inability to walk up and down stairs at 24 months
         1. May lack opportunity rather than motor deficit
   6. Persistent poor transitions in 21 to 24 months
         1. May indicate pervasive developmental disorder
   7. Advanced non-communicative speech (e.g. Echolalia)
         1. Simple commands not understood suggests abnormality
         2. Evaluate for Autism
         3. Evaluate for pervasive developmental disorder
   8. Delayed Language Development
         1. Requires Hearing Loss evaluation in all children

# Immediate speech therapy evaluation indications

1. No babbling by 12 months
   2. No pointing or gestures by 12 months
   3. No single words by 16 months
   4. No 2-word spontaneous phrases by 24 months
   5. Speech not understandable by 24 months
   6. Regression of skills at any age
         1. Loss of language or babbling
         2. Loss of social skills

Това са интерпретира в смисъл че ако детето прави тези неща в посочените възрасти (или не ги прави, а би трябвало да ги) това е сигнална "лампичка" за проблеми. Прости английски фрази са и мисля няма да Ви затруднят.

fisting=ръка свита в юмруче
babbling="ба,ба,ба" звуци издавани от бебето
stranger anxiety=уплаха от непознат. ако непознат държи детето от определена възраст нататък детето изразява страх и уплаха.
Sir Alec Guinness