0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте д-р Birdie, имам следния въпрос относно банана. Според Вас той алергизираща храна ли е и от кой месец може да се дава? Има ли нужда от топлинна обработка?
Да, алергична храна е, но не алергизираща-тоест малките количества, които детето приема да го "алергизират". Детето или реагира, или не. Може да реагира след 4-5 приема-това също съм го наблюдавал, но след пауза от около 2-3 месеца може да го яде без проблем.
Това обаче е строго индивидуално.
Аз го давам от 7 месец...

"топлинна обработка"? варите ли го?
аз го давам суров...

Благодаря много, успокоихте ме. Детето не е проявило никаква реакция. Хапва си банан с апетит, много и харесва и даже и дадох 2 пъти пасиран с АМ вместо каша, т.е. еднократното количеството беше по-голямо. А относно топлинната обработка срещнах препоръки да се бланшира, иначе и аз го давам суров.
« Последна редакция: Февруари 14, 2007, 23:05:29 pm от gabi32 »

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Аз го предлагам по същият начин, по който и Вие. Суров-и само.
Предпочитам по-меките банани...
Да, и аз правя "шейк" понякога с АМ-много се харесва.

Много рядко имам реакция от банан.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
Добре Дошъл на Бърди и от мен.Виждам, че веднага след появата на темата има доста зададени въпроси и голям интерес и информацията наистина е полезна.
Аз имам доста въпросчета:
1) Предстои ни да сложим първа ваксина Пентаксим.Детето боледува преди седмица от бронхиолит и в момента мисля, че вече се е излекувала.Не кашля, секретите от нослето са в норма, но все пак аз се страхувам да не би да е останал някой бацил и да стане беля.С взимането на секрети от нос, гърло, аки и кръвна картина, ако всичко е в норма мога ли да съм спокойна и да сложим ваксината или да изчакам поне още една седмица?
2)Бебето ми е на адаптирано мляко от началото на третия месец.Навсякъде по книгите за захранване дават, че количеството храна на прием се пресмята в зависимост от общото тегло на детето и се взима предвид броят хранения.Ние до скоро бяхме на 6 хранения и тя си хапва не повече от 130 мл.Нормално ли е за близо 2 месеца да не и се увеличава нуждата от храна?Докато беше болна ядеше по-малко, но сега е здрава и пак не иска да яде повече.Дали няма някакъв проблем?/Знам, че нуждите на всеки от храна са индивидуални, но все пак ми се струва странно това при положение, че като малко бебе на 2 месеца ядеше по 120 мл кърма, а сега да изяжда горе долу толкова АМ или малко повече и да се е нахранила,вярно Ам е по калоричен, но все пак/
3)От около седмица бебето спи адски неспокойно по цяла нощ се мята от единия до другия край на леглото.Нощем ставам поне по 10 пъти, за да я сложа в някаква нормална поза за спане, защото се извива на дъга и в това положение сумти и се мъчи доста, но определено не може да заспи.Независимо от моята настоятелност и търпение за това въртене и обръщане бебето продължава да се извива.Започвам да се притеснявам. На какво може да се дължи това нещо?/в началото след раждането имаше повишен мускулен тонус и извиваше така главичка, но от тогава мина доста време и според ортопеда, при който я водихме мускулният тонус вече е ОК.Вкъщи е доста горещо може ли на това да се дълби това извиване и неспокойния сън?Но пък през деня спи спокойно?/
4) В момента сме на 3 месеца и 23 дни и според педиатърката ни тук зародишите на зъби много мъчат бебето и трябва да я мажа с Cal gel.Aз доста се зачудих на това нейно твърдение, но тя е доста настоятелна, че така бебето ще стане по-спокойно и ще яде нормално, а не да плаче преди всяко ядене както прави за последната 1 седмица.Състоятелно ли е това нейно твърдение и има ли въобще смисъл да се дават такива гелове?
5) В предходни теми видях, че сте писали на калциевият глюконат.На нас той ни беше изписан на ампули, за да се отделяли токсините по време на боледуването.Може ли приемът на тези ампули да е навредил на бебето по някакъв начин?Те определено с нищо не помогнаха, според мен.
6) От вчера започнах да захранвам бебето си с пюре от картофи.От прочетеното по въпроса за храненето и различните схеми виждам, че за около една седмица трябва да достигна до заместване на 1 хранене с пюрето.Въпросът ми обаче е след като въведа пюрето напълно да изчакам ли известно време или веднага мога да въведа и жълтък от яйце?
Имам и още доста въпроси, но за сега ще спра, за да мога да ги синтезирам и да не разводнявам темата.
*

Birdie

• 11040
1-Ако детето е здраво, няма проблем да поставите ваксината. Здраво-без симптоми и/или наличен фокус на инфекция. Практически никога не може да знаем дали едно дете е в инкубационен период на някоя инфекция. Не е необходимо абсолютизиране.
2-6 хранения х 130 мл=780мл. Това е напълно достатъчно за 3 месечно дете. И ако наддава добре на тегло-всичко е наред.
3-това е често срещано. Убедете се че детето не иска едно междинно хранене вечер (не може да издържи до сутринта, ако последното му хранене е много преди 00). Ако не е въпрос на глад, не "поправяйте" детето и не го закачайте през нощта. Не е работа на ортопед да оценява мускулният тонус при кърмачета-това е задължение на педиатъра. Мускулният тонус при деца под 12 месеца е в пряка зависимост от редица архаични рефлекси, от които ортопед понятие си няма.
4-никненето на зъбките е физиологичен процес. Нищо не е нужно се дава. На 3м е рано за зъбки.
5-Даването на калциев глюконат (и други йонни разтвори) на бебета (и деца) без нужда (липса, или ниско кръвно ниво на съответния елемент и/или други много редки причини) е недопустимо и груба грешка. Освен това може да е и опасно. Презумпцията, поради която дават калциев глюконат не издържа критика. Даването на ампули за пиене само по себе си са практики от третия свят.
6-Не захранвайте преди 5.5-6 месец!!! Никой вече не го прави в страните със сериозна педиатрия. Общо взето е прието да се почва захранване с плодово пюре (не сок), а не с зеленчук.
Sir Alec Guinness
Здравей Birdie !
Присъствието ти тук е огромна радост за всички ни!!!А позитивизма ти -крайно необходим! :bighug:
Моят въпрос към теб е ,мога ли да се лекувам с хомеопатично лекарство ,при положение ,4е сам бременна в 4м. Ситуацията е такава ,4е имам стафилококус ауреус във влагалището ,още отпреди бременността и с нищо не можах и продължавам да не мога да излекувам.За втори път прилагам терапия(по лек. предписание) с Полижинакс ,но този път си взех и хомепатично лекарство Staphylococcinum.Позната от друг форум ми го препоръча ,тъй като тя се е излекувала по време на бременността си с него.Надеждите ми се окрилиха ,но като 4е ли ме притеснява факта ,4е не съм говорила с лекар-хомеопат.Предполагам ,4е 6те ме посъветваш да се обърна именно към такъв ,но все пак ,ако имаш някакво мнение по въпроса ще се радвам да го споделиш!  :D :D :D
Благодаря ти,предварително!
*

Birdie

• 11040
Здравей Birdie !
Присъствието ти тук е огромна радост за всички ни!!!А позитивизма ти -крайно необходим! :bighug:
Моят въпрос към теб е ,мога ли да се лекувам с хомеопатично лекарство ,при положение ,4е сам бременна в 4м. Ситуацията е такава ,4е имам стафилококус ауреус във влагалището ,още отпреди бременността и с нищо не можах и продължавам да не мога да излекувам.За втори път прилагам терапия(по лек. предписание) с Полижинакс ,но този път си взех и хомепатично лекарство Staphylococcinum.Позната от друг форум ми го препоръча ,тъй като тя се е излекувала по време на бременността си с него.Надеждите ми се окрилиха ,но като 4е ли ме притеснява факта ,4е не съм говорила с лекар-хомеопат.Предполагам ,4е 6те ме посъветваш да се обърна именно към такъв ,но все пак ,ако имаш някакво мнение по въпроса ще се радвам да го споделиш!  :D :D :D
Благодаря ти,предварително!
Привет,
Никога не съм ползвал хомеопатични лекарства.
Не знам нищо по този въпрос, нито какъв може да е вероятният им ефект при бременни.
Sir Alec Guinness
Благодаря ви за бързия отговор ,нищо 4е нямате информация по въпроса! :) Все пак ,ако успея да се излекувам от тази толкова резистентна инфекция ,непременно ще ви информирам!!!Като се надявам ,4е лечението няма да се отрази негативно на бебчето ни! :D
*

Birdie

• 11040
Благодаря ви за бързия отговор ,нищо 4е нямате информация по въпроса! :) Все пак ,ако успея да се излекувам от тази толкова резистентна инфекция ,непременно ще ви информирам!!!Като се надявам ,4е лечението няма да се отрази негативно на бебчето ни! :D
Пишете...
Sir Alec Guinness
*
Евгения, все пак д-р Бърди е ПЕДИАТЪР, а не акушер-гинеколог :D.
Можеш да зададеш въпроса си към д-р Даскалов в долната тема.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Все пак е било добре да се обърнеш към лекар-хомеопат, защото хри хомеопатичните са важни доста допълнителна информация за пациента! Но дано да помогне!
Матей - 1.04.2006 г
*
Привет на д-р Birdie, радвам се да Ви видя и тук!

ТОЙ - 06.11.2001 ; той - 03.12.2007
*

Birdie

• 11040
Привет на д-р Birdie, радвам се да Ви видя и тук!
:welcome:
Sir Alec Guinness
*
Моля, ако сметнете за необходимо и уместно, направете коментар на това Ръководство за поведение при деца с повишена телесна температура в извънболничната помощ.
*

Birdie

• 11040
Това е 15 страничен текст.
Фактуално е верен до известна степен.
Клинично е лошо написан, и не фокусира върху важни проблеми.
Освен това отразява днешното състояние в Бг (и други страни), където общи лекари се занимават с педиатрия. Тоест, ръководството се мъчи да ги "обучи". Наивни работи са тези...
Отразява освен това руски тип на мислене, към който аз съм крайно алергичен. Има редица абсурдни (според мен) неща, като "необходимостта" от редовен прием на антипиретици.

По-добре попитайте каквото желаете по-насочено.
Sir Alec Guinness
*
Причината да попитам са различните препоръки, които са ми давали различни педиатри по някои от въпросите, засегнати в това ръководство, чийто текст открих случайно в Интернет.
Интересува ме не самият текст като начин на написване и структура, а именно абсурдните, според Вас, неща в него. Поддържането на необходимата концентрация на антипиретика в организма е едното от нещата, за които ме интересуваше Вашето мнение. Други са - дали антипиретик се дава при субфебрилна Т или когато стане фебрилна, дали може да се използват два антипиретика едновременно, кои нефармакологични методи за понижаване на температурата могат да се прилагат и в какви случаи, и изобщо всичко, което не би трябвало и би трябвало да правя като майка, когато детенцето ми (1 г. и 3 м.) има повишена температура (включително дали се дава профилактично антипиретик след ваксиниране).
*

Birdie

• 11040
Причината да попитам са различните препоръки, които са ми давали различни педиатри по някои от въпросите, засегнати в това ръководство, чийто текст открих случайно в Интернет.
Интересува ме не самият текст като начин на написване и структура, а именно абсурдните, според Вас, неща в него. Поддържането на необходимата концентрация на антипиретика в организма е едното от нещата, за които ме интересуваше Вашето мнение. Други са - дали антипиретик се дава при субфебрилна Т или когато стане фебрилна, дали може да се използват два антипиретика едновременно, кои нефармакологични методи за понижаване на температурата могат да се прилагат и в какви случаи, и изобщо всичко, което не би трябвало и би трябвало да правя като майка, когато детенцето ми (1 г. и 3 м.) има повишена температура (включително дали се дава профилактично антипиретик след ваксиниране).
Текста като начин на написване отразява адекватността на мненията, подхода и нивото.

По този въпрос няма единно мнение-всяка школа поддържа свое, собствено.
Аз работя по следният начин:

*под 38 давам антипиретик при тази температура, от която детето започва да не се чувства комфортно-за някои деца това е 37.2, за други-38. Не робувам на цифри. За мен нормална е температурата до 36.9 аксиларно. От 37 нагоре всичко е температура.
*Не приемам схващането за "нормални" температури следобяд 37.2, например. Не приемам класификациите "умерени" и т.н. За мен границата на силната ми тревожност за състоянието на децата е 38.5-38.6. Тя за мен разграничава висок риск от по-обикновени състояния, колкото и относително да е това..

*Не вярвам в това, температури 39.9-40 за повече от два, три епизода да се дължат на "вирусни" заболявания.
*Не вярвам също в това, температури 39 за седмица да са "невинни" вирусни състояния.
*Каквато и да е температурата,ако тя се задържа над 3 дена, това изисква максимум внимание.
*Температура над 39, поне два пъти дневно, е спешно за уточняване състояние и изисква пълна ангажираност на педиатъра, без да се приказват безсмислици или да се отлага прегледа на детето.
*температури над 37.3-37.4 при деца под 3 месеца е спешно за уточняване състояние изискващо максимална концентрация и внимание от страна на педиатъра. Недопустимо е дж.п без специалност по Педиатрия или общи лекари да се занимават с (и/или преглеждат) деца.
*Ако температурата е до 39 започвам с Парацетамол. Той започва да действа до около 30-40 минути (много индивидуално, може и до час). Ако е над 39 като пръв избор давам Понстан (това е аналог на Нурофен).
*Антипиретиците се дозират на доза->>За Парацетамол е 13мг/кг/доза до 4х (ние не даваме 15мг/кг тук). Това значи, че от значение е да не надвишавате дневната обща доза, без значение на какъв интервал ще ги дадете. Тоест, Ако до 40-45 минути от Парацетамол нямате ефект, може да дадете Понстан 1 доза (Нурофен). Ако не започне да действа Парацетамола след това време (40-45 минути) е съмнително дали ще и колко ще, и затова се дава Нурофен-а. След него обикновено винаги спада температурата.
*при много високи температури (над 40) винаги с успех ползвам обтриване с намокрен компрес, в който съм сложил ледчета, независимо от антипиретиците. Само ръце и крака, на 3-4 "преминавания". Без тялото. Работи винаги. Не ползвам оцет, сода, оцетни чорапки и др. подобни неща. Не къпя, също в студени вани.
*от значение е да не надвишавате сумарните дневни дози на антипиретиците, а не на какъв интервал ще ги дадете. Много рядко ми се е налагало да давам Парацетамол/Нурофен/Парацетамол. Ако след Нурофен не спада, правя обтриванията, за които писах по-горе. Нурофен не се дава под 6 месечна възраст, а не под 3 както пише там.
*антипиретиците не са антибиотик-те се дават за купиране на температурен "пристъп". Не знаете колко, кога или дали пак детето ще има температура-следователно не се дават на три или 4 дози да "покриват денонощието", както пишат.
« Последна редакция: Февруари 15, 2007, 23:53:57 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
Понстан имаше преди доста години в България и съм чувала,че имат страхотен ефект. А за  много висока температура сме отпускали Копиркал супп. - също спряни от внос, а може би и от производство незнам.Педиатър ми е казвал за Нурофена поради това че е от групата на НПВС при предозиране дава отражение на бъбреците при бебета.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

Birdie

• 11040
Понстан имаше преди доста години в България и съм чувала,че имат страхотен ефект. А за  много висока температура сме отпускали Копиркал супп. - също спряни от внос, а може би и от производство незнам.Педиатър ми е казвал за Нурофена поради това че е от групата на НПВС при предозиране дава отражение на бъбреците при бебета.
Да, Понстан има много добър ефект.
В Копиркал има Аспирин-затова го спряха.
Нурофен е нискокачествен и с редица странични ефекти.

Най-добрият антипиретик в момента от групата на Парацетамола е Тиленол (Tylenol).
Sir Alec Guinness
*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
Само да вметна, че при нас Tylenol се дава за почти всичко - от висока температура, до след секцио болки, много широк спектър, при грип, при зъбобол, при главоболие....
 Има ли вече Тиленол в България?
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

Birdie

• 11040
Има ли вече Тиленол в България?
Не знам... :D
Аз от 1997 живея в Гърция и практикувам тук.
В Гърция няма Тиленол.
Sir Alec Guinness