0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
привет на др. Birdi :D
Само да поправя: при нас в Норвегия, рибата е много по-прясна от датската :lol: :lol: :lol:
Много ми е драго да "си говоря" с истински педиатър. При нас можеш да ги срещнеш само в болниците, и то при сериозен проблем. Иначе, се обръщаме към личният лекар.
Поздрави :D
*
Здравей Бърди :) Добре дошъл!
Много ми е драго да те чета и тук! Винаги си се отозовавал с готовност и изчерпателност към всички мои въпроси, които съм задавала в бг-мамма.

Искам да попитам възможно ли е в един ден да се постави АктХиб и Манту за БЦЖ има ли някакъв проблем? На 8 месеца и 8 дни са бебетата ни, за първи път ще поставяме незадължителната АктХиб, досега са им поставяни всички задължителни ваксини по касата. Видях, че на листовката пише Booster на 18 месеца, какво означава това реимунизация ли? Ето дословният текст за периода, в който попадаме:
Цитат
between 6 and 12 months, two 0,5 ml. doses at a one month interval followed by a booster injection (0,5 ml) at 18 month of age
« Последна редакция: Февруари 13, 2007, 23:00:39 pm от cygnus »
Ох, ох, Бърди тук ще жъне големи успехи!

Гане, намери кого да питаш за хомеопатия!
Матей - 1.04.2006 г
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Вени, много те моля - нека тази тема, в този форум, да бъде с максимално придържане към добрия тон.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Вени, това, което получих като отговори ме задоволява максимално и същевременно се покрива с част от моите съмнения. Не питам за хомеопатия, тъй като не я признавам за особено добро средство за лечение. Нямам особено добро впечатление от тази така наречена наука. Интересува ме нормалната медицина.
Изключително съм благодарна за информацията която получих. Още веднъж моите лични благодарности за отделеното време на д-р Бърди!
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Ама, какво лошо съм казала?
Матей - 1.04.2006 г
*
О д-р Бърди здравей, много ми е приятно да те видя тук.Добре дошъл.
Пазя всичките си ЛС в  бг.мама от теб. Дано да има повече майки тук и по малко въпроси за болни бебета.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Здравей Бърди :) Добре дошъл!
Много ми е драго да те чета и тук! Винаги си се отозовавал с готовност и изчерпателност към всички мои въпроси, които съм задавала в бг-мамма.

Искам да попитам възможно ли е в един ден да се постави АктХиб и Манту за БЦЖ има ли някакъв проблем? На 8 месеца и 8 дни са бебетата ни, за първи път ще поставяме незадължителната АктХиб, досега са им поставяни всички задължителни ваксини по касата. Видях, че на листовката пише Booster на 18 месеца, какво означава това реимунизация ли? Ето дословният текст за периода, в който попадаме:
Цитат
between 6 and 12 months, two 0,5 ml. doses at a one month interval followed by a booster injection (0,5 ml) at 18 month of age

Бустер е реваксинационна доза, да.
Разделете Манту от ваксинация (с която и да е било ваксина) на 1 месец разстояние. По принцип такова правило съществува само за ММР и Манту, но понякога Манту правено след скорошна ваксинация може да го позитивира и да започнат перипетий.

Благодаря за добрите думи! Много сте мили...  :D
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
Тоест, можем ли да отложим първия Акт Хиб за следващия месец (не закъсняваме ли много? - в момента са на 8 м.), защото така или иначе утре манту ще правят? Много ти благодаря за бързия отговор!
« Последна редакция: Февруари 13, 2007, 23:24:31 pm от cygnus »
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Ох, ох, Бърди тук ще жъне големи успехи!

Намирам го за проява на лош вкус. Най-искрено и чистосърдечно те моля, Вени, не тук.

Човекът е поканен от Управителния съвет на Зачатие да сподели познанията си, да е в помощ на потребителите, при това да го прави безплатно и безвъзмездно. Няма да позволя подобни подмятания. Не е коректно нито спрямо него, нито спрямо задаващите въпроси, а би трябвало да е обидно и за тебе.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Birdie

• 11040
Тоест, можем ли да отложим първия Акт Хиб за следващия месец (не закъсняваме ли много? - в момента са на 8 м.), защото така или иначе утре манту ще правят? Много ти благодаря за бързия отговор!
Аз бих отдал предпочитание на ваксинацията с Акт-Хиб първо.
Знам че правят Манту някак си неразбираемо защо на тази възраст, но ако не можете да избегнете Манту, по-добре да отложите ваксината за след месец. Това защото Манту може да повлияе на резултатността на Акт-Хиб (втора страна на взаимоотношението между двете).

Това мнение не го поддържат официално, но съм имал подобни проблеми. Проблема е че, никой не знае точно какво да Ви препоръча по-принцип (няма официална линия, имам пред вид) защото никой не прави Манту по начина и по показанията за които това правят в Бг. Затова и "подсигуряването" с този едномесечен интервал.

Докато за обратното ->първо Акт-Хиб после Манту, наистина може да се позитивира случайно Манту-то, правено след ваксината.
Sir Alec Guinness
*
Ако сложим тогава първи АктХиб на 9 м и половина, кога можем да сложим втория и кога бустъра, закъсняваме ли? Или да оставим направо за след годинката? Благодаря !
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Док, като вариация на питането на Cygnus:

моето момченце е ваксинирано за пръв път с Пентаксим на 5 януари. вторият прием се забави поради грипната епидемия и заболяването му от бронхиолит. сега е здрав, изчаквам малко и мислех да слагаме втората доза Пентаксим (в момента Марти е почти на 8 месеца). после предстои и третата - закъснели сме с ваксините доста по разни причини.
сега чувам за това Манту, личната лекарка нищо не е споменала.
ние какво да правим? кога Пентаксим, кога Манту?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
jam има го в имунизационния календар тва манту.
*

Birdie

• 11040
Ако сложим тогава първи АктХиб на 9 м и половина, кога можем да сложим втория и кога бустъра, закъсняваме ли? Или да оставим направо за след годинката? Благодаря !
Act-Hib 1->>9.5
Act-Hib 2->> 1 до 2 месеца след първата доза
Act-Hib 3->> На минимум 2 месеца след втората доза и добре е да е след навършени 12 месечна възраст.

Не, не закъснявате, но колкото по-рано поставите първата доза, толкова по-бързо ще имате протекция.
« Последна редакция: Февруари 14, 2007, 00:15:03 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
jam има го в имунизационния календар тва манту.
Да-те са го сложили там с намерение да оценят "какъв е ефекта от направените досега дози БЦЖ".
Но има една малка подробност-Манту НЕ може да бъде критерий за оценка резултатността на предшестваща БЦЖ ваксинация, защото не може да разберете едно положително Манту на болест ли се дължи, или на постваксинална реакция.
Освен това, днес се счита че една направена и документирана доза БЦЖ е достатъчна. Никой не прави повече от една доза БЦЖ!
Sir Alec Guinness
*
Act-Hib 1->>9.5
Act-Hib 2->> 1 до 2 месеца след първата доза
Act-Hib 3->> На минимум 2 месеца след втората доза и добре е да е след навършени 12 месечна възраст.

Не, не закъснявате, но колкото по-рано поставите първата доза, толкова по-бързо ще имате протекция.

Много ти благодаря, Бърди !  :sunshine:
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Освен това, днес се счита че една направена и документирана доза БЦЖ е достатъчна. Никой не прави повече от една доза БЦЖ!

тоест, да си правим ваксинациите по план, а за Манту най-добре да забравим - правилно ли разбрах?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
В тази връзка и аз да попитам - моя син е раждан в Германия. Когато попитах специално за БЦЖ ми отговориха, че тук не се прави такава ваксина и ако поискам, могат да затворят практиката на лекаря. Ако не се направи - какви са рисковете? И може ли да се направи на по-късен етап, евентуално в България? Иначе като сравнявам имунизационните календари на двете държави са почти еднакви. Единствено тази ваксинация ни е отказана.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

Birdie

• 11040

тоест, да си правим ваксинациите по план, а за Манту най-добре да забравим - правилно ли разбрах?
Просто причините за които правят Манту-то не са валидни.
Иначе да-една направена и документирана доза е достатъчна.
Никой и никъде не прави  повече от една доза БЦЖ, защото няма доказателства за преимуществото на подобен род практики.
В родилния дом никой вече не слага БЦЖ.
Редица Европейски страни се отказаха и не правят вече БЦЖ (Германия, включая).

Писал съм много пъти и в мама форума че, това, което правят с БЦЖ и Манту в Бг са непростими и груби грешки.
Sir Alec Guinness