Причината да попитам са различните препоръки, които са ми давали различни педиатри по някои от въпросите, засегнати в това ръководство, чийто текст открих случайно в Интернет.
Интересува ме не самият текст като начин на написване и структура, а именно абсурдните, според Вас, неща в него. Поддържането на необходимата концентрация на антипиретика в организма е едното от нещата, за които ме интересуваше Вашето мнение. Други са - дали антипиретик се дава при субфебрилна Т или когато стане фебрилна, дали може да се използват два антипиретика едновременно, кои нефармакологични методи за понижаване на температурата могат да се прилагат и в какви случаи, и изобщо всичко, което не би трябвало и би трябвало да правя като майка, когато детенцето ми (1 г. и 3 м.) има повишена температура (включително дали се дава профилактично антипиретик след ваксиниране).
Текста като начин на написване отразява адекватността на мненията, подхода и нивото.
По този въпрос няма единно мнение-всяка школа поддържа свое, собствено.
Аз работя по следният начин:
*под 38 давам антипиретик при тази температура, от която детето започва да не се чувства комфортно-за някои деца това е 37.2, за други-38. Не робувам на цифри. За мен нормална е температурата до 36.9 аксиларно. От 37 нагоре всичко е температура.
*Не приемам схващането за "нормални" температури следобяд 37.2, например. Не приемам класификациите "умерени" и т.н. За мен границата на силната ми тревожност за състоянието на децата е 38.5-38.6. Тя за мен разграничава висок риск от по-обикновени състояния,
колкото и относително да е това..
*Не вярвам в това, температури 39.9-40 за повече от два, три епизода да се дължат на "вирусни" заболявания.
*Не вярвам също в това, температури 39 за седмица да са "невинни" вирусни състояния.
*Каквато и да е температурата,ако тя се задържа над 3 дена, това изисква
максимум внимание.
*Температура над 39, поне два пъти дневно, е спешно за уточняване състояние и изисква пълна ангажираност на педиатъра,
без да се приказват безсмислици или да се отлага прегледа на детето.
*температури над 37.3-37.4 при деца под 3 месеца е спешно за уточняване състояние изискващо максимална концентрация и внимание от страна на педиатъра. Недопустимо е дж.п без специалност по Педиатрия или общи лекари да се занимават с (и/или преглеждат) деца.
*Ако температурата
е до 39 започвам с Парацетамол. Той започва да действа до около 30-40 минути (много индивидуално, може и до час).
Ако е над 39 като пръв избор давам Понстан (това е аналог на Нурофен).
*Антипиретиците се дозират на доза->>За Парацетамол е 13мг/кг/доза до 4х (ние не даваме 15мг/кг тук). Това значи, че от значение е да не надвишавате дневната обща доза, без значение на какъв интервал ще ги дадете. Тоест, Ако до 40-45 минути от Парацетамол нямате ефект, може да дадете Понстан 1 доза (Нурофен). Ако не започне да действа Парацетамола след това време (40-45 минути) е съмнително дали ще и колко ще, и затова се дава Нурофен-а. След него обикновено винаги спада температурата.
*при много високи температури (над 40) винаги с успех ползвам обтриване с намокрен компрес, в който съм сложил ледчета, независимо от антипиретиците. Само ръце и крака, на 3-4 "преминавания". Без тялото. Работи винаги. Не ползвам оцет, сода, оцетни чорапки и др. подобни неща. Не къпя, също в студени вани.
*от значение е да не надвишавате сумарните дневни дози на антипиретиците, а не на какъв интервал ще ги дадете. Много рядко ми се е налагало да давам Парацетамол/Нурофен/Парацетамол. Ако след Нурофен не спада, правя обтриванията, за които писах по-горе. Нурофен не се дава под 6 месечна възраст, а не под 3 както пише там.
*антипиретиците не са антибиотик-те се дават за купиране на температурен "пристъп". Не знаете колко, кога или дали пак детето ще има температура-следователно не се дават на три или 4 дози да "покриват денонощието", както пишат.