0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Здравейте доктор "Birdie"!
Моят въпрос е:
Мога ли вече да давам риба?
Имам предвид филе рибено,естествено варено,
както и месото до сега,със зеленчуци?
Благодаря ви предварително!
Да. По принцип риба може да се дава от 9-10 месец.
Месо със зеленчуци се дава от 7-7.5 месец.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
д-р Birdie, има ли проблем ако двамата родители на детето му говорят на два различни езика. Смятате ли,че така се обърква или ще ги научи и двата?
*

Birdie

• 11040
д-р Birdie, има ли проблем ако двамата родители на детето му говорят на два различни езика. Смятате ли,че така се обърква или ще ги научи и двата?
Няма никакъв проблем.
По-добре научават езика на майката. Сравнително по-добре.
Няма въпрос за "объркване"...
Sir Alec Guinness
*

eganeva

• 4584
  • И утре е ден, но друг....
Здравейте,
към 7-8 месец нормално ли е да се дава около половин домат?
И кога е желателно да се дава грозде?

Племенницата ми вече е на 10 месеца.
Но ми се струва, че прекаляват с домата.
На нея явно й харесва, защото никога не отказва.
*

Birdie

• 11040
Здравейте,
към 7-8 месец нормално ли е да се дава около половин домат?
И кога е желателно да се дава грозде?

Племенницата ми вече е на 10 месеца.
Но ми се струва, че прекаляват с домата.
На нея явно й харесва, защото никога не отказва.
Ако детето няма проблем... няма проблем.
Макар че аз предпочитам доматите от малко по-късно - 9-10м.
Грозде може да се дава след като въведете 3-4 плода, но само като пюре без люспите.
« Последна редакция: Септември 16, 2007, 11:41:38 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

eganeva

• 4584
  • И утре е ден, но друг....
Благодаря за бързият отговор!
Малко се успокоих.
Грозде й дават по няколко зрънца без семки и без люспи.
Явно няма проблем.
Аз се притеснявам, че подраниха с доматите.
Лек ден!
*

nani

• **
  • 74
  • Обичта е това от което имаме най-огромна нужда
Здравейте д-р Бърди. Върлува грип и в къщи всички сме болни. Малкият е на Sumetrolim сироп по 4 мл. през 12 часа, капки Коларгон и по една ампула вит. С на ден, а на мен ми изписаха Maсropen400 по 3 пъти на ден. Понеже кърмя ме интересува може ли да пия антибиотика и дали може да има някаква реакция със Sumetrolim на детето.
Благодаря ви предварително
*

Birdie

• 11040
Здравейте д-р Бърди. Върлува грип и в къщи всички сме болни. Малкият е на Sumetrolim сироп по 4 мл. през 12 часа, капки Коларгон и по една ампула вит. С на ден, а на мен ми изписаха Maсropen400 по 3 пъти на ден. Понеже кърмя ме интересува може ли да пия антибиотика и дали може да има някаква реакция със Sumetrolim на детето.
Благодаря ви предварително
Да, може да го пиете.
Не употребявайте Суметролим за обикновени инфекции.
За 6 месечно дете едва ли е удачен избор, ако изобщо има нужда детето от антибиотик.
Sir Alec Guinness
*

nani

• **
  • 74
Благодаря за бързия отговор.
На прегледа казаха че има леко възпалено гърло и хремаичка.Два дни вдига и лека температура 37.5 но не постоянно. Какво е удачно според вас да приема?
*

nani

• **
  • 74
Само да кажа, че вече му давах 2 пъти от сиропа, а отлагах моя антибиотик понеже в листовката пише че се отлага с кърмата и се притесних за възможната реакция от двете лекарства
*

Birdie

• 11040
Благодаря за бързия отговор.
На прегледа казаха че има леко възпалено гърло и хремичка.Два дни вдига и лека температура 37.5 но не постоянно. Какво е удачно според вас да приема?
Стараем се да изчакваме доколкото е възможно.
Ако детето наистина има нужда от антибиотик ( а детето е на 6м) едва ли Бисептол... Амоксицилин, Аугментин, Цеклор, са по-добър избор. Обсъдете доколко детето изобщо има нужда от антибиотик при тези дадености.

Макролидните антибиотици се употребяват широко дори и при деца.Следователно, дори и да преминават в малко количество в кърмата, това не би трябвало да е проблем.Дали комбинацията Макропен+ Бисептол е опасна? Бисептол сам по себе си е неподходящ избор.
Sir Alec Guinness
*

nani

• **
  • 74
Благодаря ви, но какви са тези педиатри и нали затова водим децата си при тях и разчитаме на техният опит, а като чели си правят експерименти с нас.
Мога ли да прекъсна тогава приема на бисептол, все пак и на мен не ми изглежда толкова зле детето, за да приема АБ, а и нали и аз започнах вече Макропена?
*

Birdie

• 11040
Благодаря ви, но какви са тези педиатри и нали затова водим децата си при тях и разчитаме на техният опит, а като чели си правят експерименти с нас.
Мога ли да прекъсна тогава приема на бисептол, все пак и на мен не ми изглежда толкова зле детето, за да приема АБ, а и нали и аз започнах вече Макропена?
Добре би било да потърсим второ мнение за нуждата от антибиотик за 6м дете.
Ако наистина има нужда-сменете с подходящ и добър.
Ако няма-спрете Бисептол-а.
Sir Alec Guinness
*

sami

• 1148
  • Обожавам малките ми куклички!!!!!!!
Здравейте доктор Birdie!
Искам да ви попитам ,кисело мляко от кога е хубаво да се дава,
и как?Разредено с вода и захар или с лъжичка?
Благодаря ви предварително!

http://www.zdravei.bg/videos/id_6940/title_v
torija-rojden-den/http://bg-mamma.com/ticker/69256
*

Birdie

• 11040
Индивидуално. От около 11-12 месец. С лъжичка, като храна, не като течност.
Разбъркано, но не разредено.
В никоя от детските храни не е редно да се слага захар допълнително.
Sir Alec Guinness
 D-r Birdie, на моето момиченце жълтеницата продължава и до сега. Според мен отшумява,но детенце е все още жълто.Детският гастроентеролог при когото ходихме каза че черния дроб не е увеличен, утре ще пуснем и изследвания (венозна кръв) и т.н. а междувременно да пие като сироп следното нещо- фенобарбитал 200 мг в 200 мл глюкоза 5% и от това- 3 пъти дневно по 4 мл (тоест 3 пъти по 4 мг). Как е по широкия свят- използва ли се това като лечение? Вие изписвали ли сте го този сироп? Детето не е сънливо, суче добре, бодърства нормално.
*

Birdie

• 11040
D-r Birdie, на моето момиченце жълтеницата продължава и до сега. Според мен отшумява,но детенце е все още жълто.Детският гастроентеролог при когото ходихме каза че черния дроб не е увеличен, утре ще пуснем и изследвания (венозна кръв) и т.н. а междувременно да пие като сироп следното нещо- фенобарбитал 200 мг в 200 мл глюкоза 5% и от това- 3 пъти дневно по 4 мл (тоест 3 пъти по 4 мг). Как е по широкия свят- използва ли се това като лечение? Вие изписвали ли сте го този сироп? Детето не е сънливо, суче добре, бодърства нормално.
Не е практика, и вече НЕ се дава фенобарбитал.
Ако кърмите, и се прецени че жълтеницата е вследствие на това, два дена спиране изцяло на кърменето и възстановяването на кърменето след това ще реши проблема. Има жълтеница от майчина кърма, както и вследствие недостиг на кърма (недохранване).

Все пак са нужни подробни изследвания! и нищо не се прави "на око":

*общи кръвни изследвания + "плочка" + ретикулоцити.
*билирубин- директен + тотален
*чернодробни ензими
*Кумбс тест
« Последна редакция: Септември 17, 2007, 19:35:16 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
 Утре ще ги пуснем. Също така детенце трябвало да пие по 120 мл глюкоза 5 % , което ме хвърли в паника, тъй като отказва всякакви водички, чайчета, глюкозки, сиропчета. Чела съм противоречиви мнения за връзката глюкоза- жълтеница. Вие как смятате... трябва ли да я пие тая глюкоза.... и то в тези количества...?
*

Birdie

• 11040
Утре ще ги пуснем. Също така детенце трябвало да пие по 120 мл глюкоза 5 % , което ме хвърли в паника, тъй като отказва всякакви водички, чайчета, глюкозки, сиропчета. Чела съм противоречиви мнения за връзката глюкоза- жълтеница. Вие как смятате... трябва ли да я пие тая глюкоза.... и то в тези количества...?
И реч не може да става за такива неща!
Особено щом бебето се кърми...

Най-честата причина за пролонгирана жълтеница при деца изключително кърмени е майчината кърма и съдържащите се в нея субстанции (хормони). Въпроса с този тип жълтеница се решава със спиране на кърменето изцяло само за ДВА дена (понякога и ден). След това билирубина спада, независимо че кърменето отново продължава. Ако обаче от изследванията стане ясно, че билирубина не е толкова висок, може да не се спира кърменето. Въпрос на преценка е.
Sir Alec Guinness
Привет Докторе!
Ние сме на точно 5м. тежим 5800 и решихме да започнем захранване, но традиционно имаме проблем с акито(по-долу е линка от преден пост),от повече от месец се храним с Нутрилон1 но акито си е постоянно шуплесто/кашаво с кисел мириз и като му дадем сокче(круша следващата седмица морков) 1-2 лъжички и увеличаваме се получава едно изакване само от слуз, и самото аки е по слузесто после убедена съм, че и с пюретата ще е същото, та въпроса ми е мога ли да започна захранване с оризова каша направо(нестле,милупа), какъв е вашия подход към захрнаване на бебета със стомашночревни проблеми.

http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=40&topic=9078.1060