0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
Здравейте д-р Birdie, моето бебче е на 21 дни. Храним се с АМ.
1. Интересува ме, по колко мл. за тези седмици трябва да й давам и как да променим режима й от 3 на 4 часа /искам да отбележа, че този режим на хранене на 3 часа тя сама си го е определила, аз не я будя ако спи/. И как да я привикна нощно време да пропуска едното хранене.
2. Д-р Birdie моля кажете ми при положение, че храня бебето си с АМ в което има витамин Д, нужно ли е да й давам допълнително витамин Д всеки ден? Педиатърката каза от 20-ия ден да й давам по 2 капки Vigantol Oil /вит. Д3/, но в интернет четох, че при положение че бебчо е роден лятото не се налага допълнителен прием. Моля кажете има ли вероятност от предозиране на бебето с вит. Д?
3. Мога ли да сменя АМ, което давам в момента - /то е Фризолак/ с някоя друга марка АМ /и ако да, то Вие коя препоръчвате/? И дали ако бебето ми плаче и след като е нахранено, това е признак, че има алергия към АМ, което и давам?

Благодаря Ви.
« Последна редакция: Август 22, 2007, 21:23:00 pm от denito »

*

nani

• **
  • 74
  • Обичта е това от което имаме най-огромна нужда
Зравейте д-р Бърди,
екземката ни мина успешно,благодарим ви че сте сред нас. Сега се замисляме за захранване-вече сме на 5 месеча и половина.Изцяло на кърма.Като за начало смятам да захраня с оризово брашно и в последствие добавка на ябълка, след това круша, морков.
1.Интересува ме как да обработя ябълката, крушата ,моркова, - настъргани и прецедени или по друг начин.И дали постепено да останат само те, като ги комбинирам по различен начин, а оризовото брашно да отпадне?
2.Какви други храни е нужно да добавя за първия месец захранване и дали само в следобедното хранене-около 15 часа или и преди обяд?
3.Кърменето да остане ли след добавката на достатъчно количество от новите храни или да заместя едно цяло хранене?
*
здравейте д-р Бърди, имам въпрос отново към вас.Ели беше с хрема и температура 37,2.педиатърката ни е извън града, и я заведах на детски УНГ. прегледа носа гърлото и каза че няма никакъв проблем освен стичащ се секрет към гърлото което било нормално.изписа капки - да се смесят урбазон 10.мг ,ефедрин и аква и капки Ксизал.каза,че нищо друго не е необходимо.още на др.ден хремата спря, температура няма, но само когато е легнала започва суха кашлица на нощ по 2-3 пъти.питам боли ли гърлото- казва не.да продължа ли с тази терапия или е необходимо да се включи и друго.възможно ли е това кашляне да е от стичане на секрет.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
Здравейте д-р Бърди, не съм ви безпокоила скоро, но за щастие не бяхме имали проблем през изминалите 5 месеца. Юлия вече е на 1 год. и 10 дни. Притеснението ми е свързано с факта, че вчера вечерта малката получи уртикария. Поне така каза лекарката й след като описах симптомите по телефона.Приличаше на жулена с коприва. Тя за съжаление в момента е в отпуск и не е в София. Каза да купим капки Фенистил и да и дадем 11 капки. Направихме го и днес малката беше значително по-добре. Обрива беше почти изчезнал. Все пак и сутринта и дадохме капки. Чудя се каква ли е била причината за обрива. Малката не е приемала нова храна през деня. За закуска яде кис. мляко с овесени ядки и стафиди, към 11ч. една праскова,за обяд-пюре тиква, картоф, масло, АМ и жълтък, следобед - оризова каша с намачкан суров пъпеш и солети. Единствено 1/2 час преди да се появи обрива хапне резен необелена праскова. Тя изяжда по 1-2 праскови на ден, но винаги белена досега. Как мога да разбера каква е била причината, възможно ли е да се направят някакви тестове за да се установи към какво е алергична малката? Трябва ли да пазим някаква диета сега и за какъв период от  време?

*
Здравейте, Д-р Бърди!
Ето ги и нашите първи наистина зелени изпражнения  :?
Детето е на почти шест месеца, захранено преди около 10дни, засега е яло
само картоф. Кърмим се + около 60 -80мл Аптамил. Вчера обаче, по стечение на обстоятелствата не сме яли пюре, бяхме само на мляко (кърма + АМ). Беше жизнена, забелязах само доста намален апетит. И тази сутрин рано видях, че изпражненията са зелени, иначе с нормалната кашеста консистенция, без слуз, миришеха силно и лошо. През деня последваха още две изхождания, много малко като количество, предимно тънки слузести жилки, цветът беше вече към кафяво - златист. Има доста газове преди изхождането. Температура нямаме.
Евентуални причини? На какво да обърна внимание?
Забравих да добавя, че татакото беше леко настинал тези дни, стараехме се да ограничим контаката с него доколкото е възможно.
« Последна редакция: Август 21, 2007, 17:01:17 pm от tzvetenze »
Здравейте Докторе,
нашето момиченце е почти на 5 месеца и днес реших да започнем захранването със зеленчуци. Направих и картофче с кърма и и дадох само една лъжичка на обяд. Но вечерта видях, че по гръбчето, нагоре почти до вратлето има малки червени пъпчици. Може и да е от претопляне, че е доста топло тези дни, но как да разбера? Възможно ли е от една лъжичка да се получи алергична реакция или по-скоро е от топлото? И не знам да продължа ли захранването или да спра за няколко дни? И още, кое е за предпочитане при захранването-готовите пюрета или домашно приготвените?
Сещам се , че днес ядох праскови, а аз я кърмя.Може ли да има алергични прояви от това?
Знам, че е трудно да се постави диагноза от разстояние, но ще съм ви благодарна да ми дадете препоръки
« Последна редакция: Август 21, 2007, 23:16:51 pm от Nikita79 »
Здравейте д-р Бърди,
Помогнете ми моля със съвет. Нащата г-ца, на 6 седмици, два дена вече почти не спи през деня, около 2-3 часа сън и се събират, вечер до късно не може също да заспи.
На какво може да се дължи това? Трябва ли да посетим педиатъра? Разтревожена съм.
Иначе нещо по различно в поведението и не наблюдавам. Апетит си има.
Благодаря Ви.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на посивяващата птичка Birdie... (Консултk
« Отговор #1327 -: Август 23, 2007, 17:53:03 pm »
Здравейте д-р Бърди,
имам следния проблем (ако може така да се нарече) - дъщеря ми е на 10 м. и през деня заспива много трудно, направо си е кошмарно приспиването, така е от около 1.5 м. Преди нямахме проблеми, кърмена е до 9 м. и си заспиваше вечер на гърда, през деня лягахме двете на спалнята, пея песничка, тя ме хваща за пръстите и заспиваше за 5 мин. А сега си е направо постижение да успея да я приспя. Пробвала съм какво ли не, в детското креватче се изправя за решетките и започва да обикаля, да подскача..., на спалнята същото нещо, пея, пускам диск с детски песнички, и всеки ден заспиването е някакво чудо с различен номер. В момента, в който я сложа легнала тя се изправя като пружинка.
Става в 7 - 7.30, след което преди обед спи 1 час (навън в количката-там нямаме проблеми) и следобед 2 часа в къщи, защото ако сме навън в количката спи по-малко.
Не и се спи през деня, вероятно...
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Birdie

• 11040
Здравейте,доктор Бърди!Имам един малко банален въпрос-има ли храни,които трябва да се избягват от майката-кърмачка,за да се облекчат коликите на бебето?Много четох по темата и все различни неща.Лично аз не консумирам кисело и прясно мляко,боб,леща,леблебия,фъстъци,зеле,продукти с какао и кофеин,газирани напитки,алкохол.Но,ровейки се в Интернет,намерих статии,в които пише да се избягват яйца,пресни плодове и зеленчуци,лук,пшеница,дори пилешко месо 8O.И остава само картофи,ориз и маслини.Според вас нужна ли е строга диета,поне докато отминат коликите?Благодаря Ви предварително!
Единствените храни, проблемни за кърмещото се дете са ядки (всякакъв вид+ овесени), зеле, ексцесивни количества прясно мляко и соя.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Здравейте д-р Birdie, моето бебче е на 21 дни. Храним се с АМ.
1. Интересува ме, по колко мл. за тези седмици трябва да й давам и как да променим режима й от 3 на 4 часа /искам да отбележа, че този режим на хранене на 3 часа тя сама си го е определила, аз не я будя ако спи/. И как да я привикна нощно време да пропуска едното хранене.
2. Д-р Birdie моля кажете ми при положение, че храня бебето си с АМ в което има витамин Д, нужно ли е да й давам допълнително витамин Д всеки ден? Педиатърката каза от 20-ия ден да й давам по 2 капки Vigantol Oil /вит. Д3/, но в интернет четох, че при положение че бебчо е роден лятото не се налага допълнителен прием. Моля кажете има ли вероятност от предозиране на бебето с вит. Д?
3. Мога ли да сменя АМ, което давам в момента - /то е Фризолак/ с някоя друга марка АМ /и ако да, то Вие коя препоръчвате/? И дали ако бебето ми плаче и след като е нахранено, това е признак, че има алергия към АМ, което и давам?

Благодаря Ви.

1-няма твърди количества. Оставяте детето свободно да изпива. Ако изпива количества, то само ще мине на 4 часа. Нощното хранене само ще отпадне, но е добре последното хранене да е близо до 23-00 часа.
2-НЕ, не е нужно да давате Вит Д. АМ го съдържа. 10-15 минутки на ден разходки са също достатъчни в добавка.
3-Ако детето наддава и е добре с това АМ не е нужно да го сменяте. Аз лично ползвам и препоръчвам Хумана и НАН. Ако бебето плаче след храна вероятно е гладно. Нека се оригне и да се дохрани.
« Последна редакция: Август 23, 2007, 18:08:09 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Зравейте д-р Бърди,
екземката ни мина успешно,благодарим ви че сте сред нас. Сега се замисляме за захранване-вече сме на 5 месеча и половина.Изцяло на кърма.Като за начало смятам да захраня с оризово брашно и в последствие добавка на ябълка, след това круша, морков.
1.Интересува ме как да обработя ябълката, крушата ,моркова, - настъргани и прецедени или по друг начин.И дали постепенно да останат само те, като ги комбинирам по различен начин, а оризовото брашно да отпадне?
2.Какви други храни е нужно да добавя за първия месец захранване и дали само в следобедното хранене-около 15 часа или и преди обяд?
3.Кърменето да остане ли след добавката на достатъчно количество от новите храни или да заместя едно цяло хранене?
Не морков заедно с плодовете :) Морков е зеленчук... :) Правим пюре от двата плода (ябълка, круша). Гъсто пюре. Но... опитвате с различни степени на гъстота, за да видим кое ще се хареса. Само така може да разберем. След като се разбере-продължавате две, три седмици с харесаната плодова комбинация, като след 5-6 дена може да добавите мезурка оризово бебешко брашно. Никакви други храни в останалите хранения не е добре да добавяте. Може да кърмите след плодовете, ако иска...  жалко е да се спира кърмене...
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
здравейте д-р Бърди, имам въпрос отново към вас.Ели беше с хрема и температура 37,2.педиатърката ни е извън града, и я заведах на детски УНГ. прегледа носа гърлото и каза че няма никакъв проблем освен стичащ се секрет към гърлото което било нормално.изписа капки - да се смесят урбазон 10.мг ,ефедрин и аква и капки Ксизал.каза,че нищо друго не е необходимо.още на др.ден хремата спря, температура няма, но само когато е легнала започва суха кашлица на нощ по 2-3 пъти.питам боли ли гърлото- казва не.да продължа ли с тази терапия или е необходимо да се включи и друго.възможно ли е това кашляне да е от стичане на секрет.
Кортизонови препарати за обикновени ринити не е добър избор.
Може да ползвате Олинт 0.05% за около 3-4 дена и мисля проблема ще се реши.
Дали има нужда от Ксозал? до седмица е разумно.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Здравейте д-р Бърди, не съм ви безпокоила скоро, но за щастие не бяхме имали проблем през изминалите 5 месеца. Юлия вече е на 1 год. и 10 дни. Притеснението ми е свързано с факта, че вчера вечерта малката получи уртикария. Поне така каза лекарката й след като описах симптомите по телефона.Приличаше на жулена с коприва. Тя за съжаление в момента е в отпуск и не е в София. Каза да купим капки Фенистил и да и дадем 11 капки. Направихме го и днес малката беше значително по-добре. Обрива беше почти изчезнал. Все пак и сутринта и дадохме капки. Чудя се каква ли е била причината за обрива. Малката не е приемала нова храна през деня. За закуска яде кис. мляко с овесени ядки и стафиди, към 11ч. една праскова,за обяд-пюре тиква, картоф, масло, АМ и жълтък, следобед - оризова каша с намачкан суров пъпеш и солети. Единствено 1/2 час преди да се появи обрива хапне резен необелена праскова. Тя изяжда по 1-2 праскови на ден, но винаги белена досега. Как мога да разбера каква е била причината, възможно ли е да се направят някакви тестове за да се установи към какво е алергична малката? Трябва ли да пазим някаква диета сега и за какъв период от  време?
От необелената праскова-мъхът е силен алерген.
НЕ давайте на детето овесени ядки!!! нито стафиди!!

Не са нужни изследвания, нито "алерголози". Приемете го като случайно събитие.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Здравейте, Д-р Бърди!
Ето ги и нашите първи наистина зелени изпражнения  :?
Детето е на почти шест месеца, захранено преди около 10дни, засега е яло
само картоф. Кърмим се + около 60 -80мл Аптамил. Вчера обаче, по стечение на обстоятелствата не сме яли пюре, бяхме само на мляко (кърма + АМ). Беше жизнена, забелязах само доста намален апетит. И тази сутрин рано видях, че изпражненията са зелени, иначе с нормалната кашеста консистенция, без слуз, миришеха силно и лошо. През деня последваха още две изхождания, много малко като количество, предимно тънки слузести жилки, цветът беше вече към кафяво - златист. Има доста газове преди изхождането. Температура нямаме.
Евентуални причини? На какво да обърна внимание?
Забравих да добавя, че татакото беше леко настинал тези дни, стараехме се да ограничим контаката с него доколкото е възможно.
Изстинала от банята... това е най-честата причина.
Разбира се има и други, но това е най-честото за тези преходни диспепсии.
Sir Alec Guinness
*
Д-р Бърди, капките ги спрях, но нослето е все така запушено.Минах на Диабенил-ринекс.ще видя резултата до 3-4 дена какъв ще е.Тази вечер спирам и Ксизал.беше изписан по повод - набъбнало гърло - цитирам доктора.Няма температура,не кашля,храни се.
Искам да попитам още нещо,което ми се казва вече от 2 доктори тук.Вярно ли е че не било хубаво при малки деца да ги караме да си издухват секрета от носа.защото Ели е голяма и ме разбира и го прави.Казаха ми, да оставям да се гълтат и да се изходят 8O.реших да попитам и вас.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

Birdie

• 11040
Здравейте Докторе,
нашето момиченце е почти на 5 месеца и днес реших да започнем захранването със зеленчуци. Направих и картофче с кърма и и дадох само една лъжичка на обяд. Но вечерта видях, че по гръбчето, нагоре почти до вратлето има малки червени пъпчици. Може и да е от претопляне, че е доста топло тези дни, но как да разбера? Възможно ли е от една лъжичка да се получи алергична реакция или по-скоро е от топлото? И не знам да продължа ли захранването или да спра за няколко дни? И още, кое е за предпочитане при захранването-готовите пюрета или домашно приготвените?
Сещам се , че днес ядох праскови, а аз я кърмя.Може ли да има алергични прояви от това?
Знам, че е трудно да се постави диагноза от разстояние, но ще съм ви благодарна да ми дадете препоръки
Едва ли това е от картофчето...
ВИНАГИ И САМО домашна храна.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Здравейте д-р Бърди,
Помогнете ми моля със съвет. Нащата г-ца, на 6 седмици, два дена вече почти не спи през деня, около 2-3 часа сън и се събират, вечер до късно не може също да заспи.
На какво може да се дължи това? Трябва ли да посетим педиатъра? Разтревожена съм.
Иначе нещо по различно в поведението и не наблюдавам. Апетит си има.
Благодаря Ви.
Превъзбужда се -шум, глъчка, "...о, какво бебе, дай целувчица", един дърпа краче, друг ръчичка, и т.н. :wink:
По спокойно третиране...
« Последна редакция: Август 23, 2007, 18:57:06 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
Д-р Бърди, капките ги спрях, но нослето е все така запушено.Минах на Диабенил-ринекс.ще видя резултата до 3-4 дена какъв ще е.Тази вечер спирам и Ксизал.беше изписан по повод - набъбнало гърло - цитирам доктора.Няма температура,не кашля,храни се.
Искам да попитам още нещо,което ми се казва вече от 2 доктори тук.Вярно ли е че не било хубаво при малки деца да ги караме да си издухват секрета от носа.защото Ели е голяма и ме разбира и го прави.Казаха ми, да оставям да се гълтат и да се изходят 8O.реших да попитам и вас.
Аз лично бих Ви препоръчал да не слагате нищо в носа.
Само Олинт вечер + една доза Парацетамол.
За издухването- Да, но се има пред вид да не го правим маниакално и на всяка цена... иначе е "нож с две остриета". От една страна така, но от друга минават дни на мъки за детето и стрес за родителите.
Sir Alec Guinness
*
благодаря Ви доктор Бърди за съветите.Бъдете здрав и хубава вечер ви желая.
*

Birdie

• 11040
благодаря Ви доктор Бърди за съветите.Бъдете здрав и хубава вечер ви желая.
Изисквайте крайна консервативност при обикновените неща.
Питайте винаги кое за какво се дава...
« Последна редакция: Август 23, 2007, 19:26:51 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness