Ох докторе, на трима педиатри сме ходили и всички различно ни казват, вече незнам какво да правя.
Знам много добре, че по интернет консултациите немогат да заменят консултациите на място, може би и аз в желанието си да разкажа в резюме нещо пропускам да ви напиша.
Простете, но е абсолютно нежелателно (да не кажа забранено)да се дават панкреатични ензими на деца, които нямат липса на панкреатични ензими или панкреатична дисфункция (муковисцидоза, например или други състояния). Даването на мезим форте на здрави бебета е недопустимо! Увеличава газообразуването, коликите, способства за развитие на неблагоприятна чревна флора, поради усилена ферментация.
Това е по препоръка на педиатър мезим форте 3 пъти по 1/3 на ден за около 15-20 дни, задено с еспумизан на всяко хранене. Не съм забелязала да имаме увеличено газоотеляне, даже напротив от два дни имаме подобрение (в смисъл не мрънкаме и ревем толкова много както преди, а и имам време да пиша в нета) Единстевното което ме притеснява е консистенцията на изпражненията.
Смесените хранения Фризовом+Нутрилон аз лично избягвам на всяка цена. Давам или НАН Сензитив (ако има проблеми с колики) или обикновен НАН1 сгъстен с оризово брашно (1 до 2 мезурки). Причината за недоброто наддаване може би е и в тези странни "смесвания".
Смесено е храненето с двете АМ от 3 дни, а е такова защото аз имам 5 кутии от Нутрилон Комфорт 1 и затова педиатърката ни посъветва тази схема, докато си изчерпя количеството и после да преминем изцяло на Фризовом.
Обикновените мерки за да не повръща едно бебе са с "пъти" по ефективни от Фризовом или лечебните млека от този тип.
Мерките:
*контрол върху качеството на биберона и как тече.
*хранене на детето с минимално поглъщане на въздух
*избягване на преяждането
*смяна на памперса преди хранене, бариерен крем и смяна на памперса след хранене (25-30 минути) с издърпване и без повдигане крачката на бебето.
*поставяне на детето в столче за кола и отглеждането му така през по-голямата част от деня.
Ние никога не сем връщали храна, а защо ни препоръчаха Фризовом незнам може би за по добро храносмилане, както пише на опаковката.
- винаги проверявам биберона (макар че нутрилона е доста течен в сравнения с другите млека)
- никога не сме преяждали (или поне аз така мисля)
- сменям памперс винаги преди харнене, както и винаги слагам бариерен крем. понякога го сменям и по рано когато е повече напишкан или наакан.
- поставям бебето на столче за кола още след навършване на 1 месец, но той седи леко настрани, това дали ще се отрази на гръбначния стълб?
Благодаря Ви отново за бързите отговори, надявам се съм била по ясна.
-