Ваксината е само против четирите типа ЧПВ, които носят висок риск за развитие на рак на маточната шийка. Аз лично първо бих разбрала кой генотип нося. Говорила съм с д-р Кълвачев, според него може да има и лечебен ефект при вече заразен човек, но не смея да го твърдя със сигурност. По-добре е специалист да отговори.
Понеже ЧПВ и ваксината са ми болна тема, не мога да помина без да се запиша.
Мели, от моето онлайн прочуване, установих, че специалистите в България са на двата полюса, що се отнася до това трябва ли да се направи типизация на вирусите или не преди ваксинация.
За съжаление, по-голямата част от тях дори не са наясно с проблематика. Четат листовките на
Merck и рецитират наизуст без да погледнали никаква друга информация.
Пиша го във всеки форум и всяка тема по въпроса и ще продължавам да го пиша:
Трябва да се направи типизация преди ваксинацията! Защо в Германия и САЩ се прави без коментари и дебати, без дори пациентките да знаят за това, а в България се твърди, че
"може да има и лечебен ефект при вече заразен човек"???
Вече започвам да си мисля, че
Merck Sharp and Dohme плащат на български лекари, за да ваксинират пациенти с цел
"проучванията при хиляда доброволци... в целия свят са доказали нейната безопасност" (доц. д-р Кожухарова пред "24 часа").
Извинявам се за острия тон, но спекулации и тъкни сметки на гърба на пациентското здраве не бива да се правят!
Важното изречение в постинга на Мели е в синьо.