А бе и аз като Таня знам, че най-достоверно се доказва ендометриоза с лапаро... Нещо ми е мътно инфото тук... Не съм компетентна, нямам и много опит, но си мисля, че ендометриозата е разрастване на маточната лигавица извън матката, т.е. тръгва по тръбите, по яйчниците, където се формират така наречените шоколадови кисти и по други органи, разположени в малкия таз. Чувала съм, че един от симптомите е много обилен мензис... Сега тука не ми е ясно едно нещо... С този нисък естрадиол (а естрадиолът е този, от който зависи колко мм ще набъбне лигавицата на матката през цикъла) би трябвало да има много тънка лигавица. Като е тънка лигавицата къде е тръгнала да излиза? Не знам... Може и пълни глупости да говоря... Дано Мели се включи и да ни обясни.
За триизмерен ултразвук за първи път чувам, че помага при диагностициране на ендометриоза, ама знам ли.. Медицината се развива с всеки ден.
Хламидия-добре. Трябва. Тя е възможна причина за неуспешни опити. Би трябвало едновременно да се направи тест и за уреоплазма и микоплазма, защото и тези гадинки правят поразии.
Цветна снимка...Ако има сериозни съмнения за ендометриоза, аз мисля, че е редно да се направи лапаро. А то като ще се направи лапаро, няма нужда от цветна снимка, лапарото е по-достоверно.
И също мисля като Таня, че трябва да се изчака още след стимулацията и да се пуснат нови хормонални.
За това, че са те стимулирали БЕЗ да са ти направили преди това изследване за хламидия (евентуално тя може да доведе до запушени тръби, ако я има) и цветна снимка, нямам думи! Това не е професионално и крие риск за пациента!