Никъде , по никакъв начин и никой не е доказал категорично , че ваксините предпазват от болести!
Хигиената на живот и бита на хората се е променял през вековете. Имунната система на популацията е еволюирала.
Имам 10 години стаж като рехабилитатор. Работила съм само с деца с увреждания. Повярвайте ми виждала съм големи поразии от ваксини /специално полиомеалитни/ . Лекарят с който работихме , не желаеше да ваксинира децата си.
Отделно съм наблюдавала ,че противогрипната ваксина , по никакъв начин не предпазва от грип. Дори обратното.
Имунната система е много финна структура , грубата намеса в нея с полужива или мъртва ваксина , я прави уязвима ,ако не към същото заболяване ,то към други.
Мога да цитирам подобни случаи с които съм се сблъсквала , но е излишно.
Не твърдя с категоричност ,че не бива да се поставят ваксини .
Просто за себе си , съм убедена , че не само са излишни ,но и опасни. Това е моята позиция.
Системата по здравеопазване се е обвързала с големи фармацефтични компании заради финансови интереси. Тези ваксини са скъпи.
Факт е , че много от тях вече не са задължителни в редица европейски държави.
Ваксинирането там е въпрос на избор.
Но не и в България.
Смятам , че ще бъде справедливо , ако оставят избора за това в ръцете на родителите.
Някакси ,варварско ми се струва да имунизират новородено, 24 ч след появата му на белия свят!