0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ЛИПСА НА ОВУЛАЦИЯ
« -: Януари 30, 2007, 13:08:17 pm »
Здравейте момичета!
"Липса на овулация" ми е присъдата. Отсъдиха ми е днес. За първи път отивам на фоликуметрия. Днес ми е 13-ти ден от цикъла и се видяха само малки фоликули. Само в единия яйчник се видя по-голям фоликул. Беше 13 мм. Докторката отсече,че на щом на 13-ти ден имам фоликул 13 мм, няма как да имам овулация и че следващия цикъл щяла да ме стимулира.
Моят цикъл е над 30 дена. Често ми идва на 35-ти ден. Аз и обясних, че цикълът ми е по-дълъг и че евентуално овулацията ми настъпва след 14-ти ден. Обясних, че преди година, 2 месеца съм правила тест за овулация и че той бил положителен след 17-18 ден. Тя ми каза, било е натрупване на прогестерон, имала съм псевдо овулация. Сега ме извика в петък да види дали този фоликул от 13 мм расте. И ако  в петък не достигнел 18 мм, овулация няма да имам.
Аз пък съм се заинатила пред себе си, че овулация ще си имам, събота и неделя. Все пак цикълът ми е дълъг винаги над 32 дена. Кажете ми при фоликул 13 мм, на 13-ти ден от цикъла, при средна дължина на цикъла 32-33 дена възможно ли е да нямам овулация.
А за това, че следващия месец щяла да ме стимулира а аз нямам никакви хормонални изследвания и тест за проходимост на тръбите няма да коментирам за момента!
Re: ЛИПСА НА ОВУЛАЦИЯ
« Отговор #1 -: Януари 30, 2007, 13:22:47 pm »
Според мен разсъжденията са ти правилни.
При кой лекар ходи? :)
 Видях че си от Варна - за това те питам :)
Не съм лекар, но как така от една фоликулометрия - първия път и е разбрала какво има?!?!? БРАВО!
Не разбирам,  след като цикъла ти е над 32 дена, каква овулация търси на 13 ден. Пък и няма правило да е точно около тази дата, има и късни овулации, има и ановулаторни цикли. Ако приемем примерно че от днес този фоликул ще расте с 1 мм на ден, значи се пада да е около 17-18 мм когато казваш че теста ти е засякал ову.
Така си мисля аз - лично мнение и разсъждение :)
« Последна редакция: Януари 30, 2007, 13:30:34 pm от BLACK_ROSE »
« Отговор #2 -: Януари 30, 2007, 13:32:46 pm »
А по колко мм расте фоликула на ден? Някъде бях чела из форумите,че за денонощие расте 2 мм.
Преди нова година бях на профилактичен преглед(след лечение на възпаление) и тогава докторът (друг лекар)ми каза, че съм имала овулация преди ден, два, това означава, че според него овулациятя ми е била около 19-20-ти ден.
*
« Отговор #3 -: Януари 30, 2007, 13:40:38 pm »
BLACK_ROSE ме е изпреварила ;) И аз съм на същото мнение!
При положение, че цикъла ти е над 32 дена следва да се очаква че и овулацията ще ти е по-късно! Според мен не е правилно от един преглед да ти каже, че нямаш овулация. Фоликуметрия се прави поне 3 пъти в цикъла и поне 3 цикъла, за да се отсъди, че нямаш овулация и ти е необходима стимулация.

А естественни преди стимулация - трбява да направиш хормонални, тест за проходимост на тръбите и спермограма. Не се навивай на стимулация, преди да си направила необходимите изследвания!

Успех! 

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
« Отговор #4 -: Януари 30, 2007, 13:46:41 pm »
Мерси за бързите отговори момичета!
Да, нямам никакво намерение да сте стимулирам от един единствен преглед за фоликометрия и без необходимите изследвания.
Много се дразня,защото много твърдо и категорично отсече "нямаш овулация" и то от един, единствен преглед. Сега ми се струва,че и да имам овулация, нищо няма да стане, поради породилите се ми притеснения. До следващия преглед ще вярвам само на моите си разсъждения, не на нейните.
« Отговор #5 -: Януари 30, 2007, 14:11:57 pm »
На мен ми постави същата диагноза една често споменавана лекарка от клиника по стерилитет, от един единствен преглед, в предполагаемия ми ден на овулация и при положение, че имам 18 мм фоликул и течност в дъгласово пространство. Стори ми се странно, но нали е лекар - повярвах и. Попаднах там, защото прогестеронът ми е нисък, а гинекологът ми не е много наясно с лечението за регулиране на хормони. Като ме изслуша ме попита "И какъв точно е проблемът ти?" Препоръча ми лечение с Диане 35.

И мен след прегледа ме загризаха съмнения дали е права, защото  имах чувството, че се чудеше какво да ми каже.  :?

« Отговор #6 -: Януари 30, 2007, 14:20:31 pm »
Според мен не виждам смисъл да продължаваш да ходиш при тази докторка. Първо, защото не е възможно от един преглед на 13-ти ден да ти дава каквито и да е диагнози, второ, че е непростимо да иска да те стимулира без хормонални изследвания и цветна снимка. Повярвай ми, преживяла съм го и съм загубила доста години при такива некадърници.
« Отговор #7 -: Януари 30, 2007, 15:25:58 pm »
Цитат
Докторката отсече,че на щом на 13-ти ден имам фоликул 13 мм, няма как да имам овулация и че следващия цикъл щяла да ме стимулира.
Stelliana   този специалист има странно виждане по въпроса 8O
Това е резултата от моята фоликуметри предния месец:
12 ден-  на левия яйчник 8мм, на десния 10мм
17 ден- десен яйчник 16мм
19 ден- фоликул 20мм
Така че за МЦ от 32 дни според мен е напълно нормално да ти е толкова фоликула. Присъединявам се към мнението да потърсиш друг лекар.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*

*слонче*

• 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
« Отговор #8 -: Януари 30, 2007, 16:12:47 pm »
и аз при такава диагноза и нито едно предложение за фоликумутрия смених доктора. какво се оказа, на 13 ден фоликул един от дясно-8мм., след това 16 ден - 12 мм.+ още един малък негоден, на 20 ден-20мм. и прекрасна лигавица, от което доктора се учуди и на 21 ден той се спука сам може би минути преди прегледа, защото усетих нещо нестандартно до този момент, а и доктора го доказа. стана дълго но се успокой. моята овулация е на 21 ден при цикъл около 30 дни и така вече два месеца. настоявай за рутинни прегледи и фоликуметрия задължително, защото при мен хормоните са като по учебник и въпреки това...........успех.
никога не отстъпвай на принципите си!
*
« Отговор #9 -: Януари 30, 2007, 20:42:04 pm »
Мацка, бягай далече от тази "лекарка"!
Момичетата са ти казали - без проследяване на хормони, без снимка на тръбите да прави такива заключения и да се опитва да те стимулира си е направо престъпление!!!! :x
Това, което искам да добавя към казаното от момичетата е, че за "Липса на овулация" говорим при най-малко 3 поредни месеца засечени чрез фоликуметрия, а това което ме разгневява най-много е, че голяма част от лекарите сякаш не разбират, че всеки човек е отделен ЧАСТЕН СЛУЧАЙ! Това, че на някой овулацията му е на 14-ти ден е по-скоро излючение, отколкото правило!
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #10 -: Януари 30, 2007, 21:09:05 pm »
Stelliana мила смени си лекарка!!! :D
1...за да се каже дали има, или няма ову,трябва да се направят поне 3 последователни фоликулометрии
2...на 13-ти ден фоликул 13 мм при 32 дневен цикъле абцолютно нормално...има достатъчно време да порастне и да се спука
3...стимулация се прилага само след проверка на тръбите!!!

Така че мила успокой се,намери си друг лекар защото тази жена хич не е наясно с нещата,при нея само си губиш времето!
Отиди пак да те видят на УЗИ ( за да видиш че фоликула расте нормално и да се успокоиш) :D ,довърши си тази фоликулометрия,дори направи още 2.Успех! :D
*
« Отговор #11 -: Януари 30, 2007, 22:50:26 pm »
АбсолЮтно съгласна съм с всичко, което са казали момичетата!

На тази лекарка да й принтираш тука темата и да й я занесеше и връчиш тържествено. Белким понаучи нещо!

Тя не ти е направила ФОЛИКУЛОМЕТРИЯ! Тя ти е направила ЕДНОКРАТЕН преглед, при който е констатирала къде какво има. За да има "метрия"-мерене, трябва да се ходи пред ден-два на преглед, за да се измерва как и с колко расте фоликулът (и лигавицата) и дали ще се спука. И, да! Расте с около 1,5-2 мм на ден! И, да, при цикъл 32 дена е нормално. И, да! Трябва да се ходи поне 3 месеца един след друг, за да се смята този тест за доказателство!

Сменяй я веднага! Тя от стерилитет НЕ РАЗБИРА!
Alexandra
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #12 -: Януари 31, 2007, 06:59:16 am »
И аз смятам, че лекарката ти не разбира нищо от фоликуметрия.

Принципно овулацията настъпва на 14 ден от МЦ. Но може и по късно, може и по-рано.

Лично аз забременях с овулация на 21 ден от цикъла, като средната му дължина е около 28 дена / от 26 до 35 е при мен/.
« Отговор #13 -: Януари 31, 2007, 07:20:43 am »
Stelliana, има вероятност и до 5 мм на ден.
ден 10 - 22 мм - вечер
ден 12 - 28 мм - сутрин.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #14 -: Януари 31, 2007, 08:39:26 am »
  Обясних, че преди година, 2 месеца съм правила тест за овулация и че той бил положителен след 17-18 ден. Тя ми каза, било е натрупване на прогестерон, имала съм псевдо овулация.
Това изказване е несериозно и мисля че трябва да смениш лекарката.
Всички знаем, че тестовете отчитат ЛХ, не прогестерон и че (+) тест не е гаранция ,  че ще има О.

ПП. Мисля, че лекарката ти изказва предположение за ЛУФ - което пак е несериозно /използва думите псевдоовулация, натрупване на прогестерон и положителен тест - това може да се получи при ЛУФ/

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #15 -: Януари 31, 2007, 09:26:28 am »
Благодаря ви на всички за мнението и успокоението, които ми вдъхнахте.
Това което най-много ме радва е че моите разсъждения съвпадат с вашите и изцяло оборват прибързаното мнение на лекарката.
Но това което истински ме дразни са такива прибързани и некомпетентни заключения и сервирани така сериозно и твърдо. Ами дори и да осъзнавам,че греши това си влияе на психиката ми. Ами подложена на стрес и мислеща само дали фоликула расте, той наистина няма да порасне. То с толкова мислене, притеснения и съмнения бебе не става!!!
И все пак аз отивам на лекар за да ми ПОМОГНЕ а не да ме тъпче неправилно с какво ли  не  и да ми разрушава психиката.
В петък ще отида пак на фоликуметрия, не съм решила все още при кого и ще ви пиша какъв е резултата.
« Отговор #16 -: Януари 31, 2007, 10:02:07 am »
Защо я слушаш тази лекарка?Не знам ти дали имаш "псевдоовулация" ,но според мен тя е "псевдогинеколог".
На 13ти ден с 13мм фоликул при 32 дневен цикъл,това не е зле.А също така зависи и какъв цикъл сте уцелили-на всеки 11-13 месеца жената има по един ановулаторен цикъл.Защото съм чувала мнението на доста доктори които казват,че последните 3-4 дена преди настъпващата овулация фоликула започва да расте с около 2мм на ден.Другото което е нормално дължината на ЛФ да бъде от 10-16 дена,което означава,че в твоя случай би трябвало да се засече ову между 16ти и 22ри ден от МЦ.Но при всеки е индивидуално.Може да настъпва и по-късно от 22 ден(кратка ЛФ) но и за това има решение(прием на Дуфастон).Така че горе главата ,сменяй лекарката и не му мисли толкова много ,докато не ти се постави окончателна диагноза.А дотогава може и да си забременяла.Работете по въпроса и УСПЕХ!!!
« Отговор #17 -: Януари 31, 2007, 10:11:16 am »
Защо я слушаш тази лекарка?Не знам ти дали имаш "псевдоовулация" ,но според мен тя е "псевдогинеколог".

Разсмя ме Илианас:-))
А сега се обръщам за помощ към момичетата от Варна да ми препоръчат къде да отида на надеждна  и компетентна фоликуметрия
« Отговор #18 -: Февруари 02, 2007, 11:49:16 am »
Здравейте момичета!
Имам лоши новини. Днес на 16 ден не се видя никакъв доминантен фоликул в нито единия яйчник. Бях споменала,че на 13-ти ден имах фоликул 13 мм. Днес докторката каза,че фоликула не нараствал а започнал регресивно развитие. Станал бил 8 мм. Вече си потвърдила,че съм нямала овулация.
Изписа ми да пия 10 дена дуфастон и като ми дойде цикъла да пия клостилбегит. Обясних и че няма да правим опити няколко месеца, защото я няма половинката ми, а тя вика нищо ти го пий за да видим дали ще ти подейства. Аз няма да го пия!!!
Аз имам следното питане. От днес сутринта ме болят гърдите. Имах няколко дена усещане за тежест в десния яйчник, сякаш е пълен с нещо, от днес сутринта нямам такова усещане. Боже като удавник за сламка съм. Възможно ли е този фоликул да е нарастнал от 13-ти ден до сега 16 -ти ден и да се спукал.
Междудругото колко струва фоликулометрията? На мен ми взеха 40 лв.
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #19 -: Февруари 02, 2007, 12:39:57 pm »
Ако е имало овулация (т.е. доминантния фоликул се е спукал), би трябвало лекарката да види течност около яйчника.
Но щом тя твърди, че ову не е имало .... :?
И това не го разбирам - как така ще те кара да пиеш Клостил, просто за да види дали реагираш добре на него 8O.
Та това лекарство се пие най-много 6 пъти в живота, а ако се цели забременяване е задържително преди това да е проверена проходимостта на тръбите!
Мисля, че правилно си решила да не го пиеш, още повече, че половинката ти няма да е тук.

П.п. цените за фоликулометрия в различните клиники е различна :D.
Намерихме нашето синче.