0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Tarja

• *
  • 520
  • \m/ metal inside \m/
"Стига си мрънкала, ще стане от самосебе си!";
"Ти знаеш ли колко двойки са чакали години преди да забременеят, закъде си се разбързала с тези доктори!";
"Не може да се има доверие на лекарите!";
"Рано ти е още за сериозни интервенции и процедури!";
"Докторите ще те излъжат, че си болна за да ти вземат парите, пък на теб нищо ти няма, само дето си притесняваш!"....
И още цял куп подобни изказвания от хората, които трябва най-много да ме подкрепят - родителите ми. Трудно ми е да повярвам, че са толкова закостенели - майка ми е само на 44 (родила ме е на 19 милата), учителка с две висши образования, а ми говори сякаш живее в началото на миналия век! Иска ми се да си споделя с тях, да получа съчувствие, да поплача на раменете им ако щете, но не мога.
Утре ми предстои ХСГ и споделих с нашите. Те като скочиха: "Ма недей да правиш глупости!!!". Обяснявах за съмненията за хидросалпингс, за последствията от него, за това, че ако го имам мога цял живот да си чакам да стане от самосебе си и така ще си умра чакайки... Не ме разбраха и спрях да говоря. Зарекох се повече нищо да не им споделям. Ще си се борим сами с милото  :kiss:
Вече станаха 2 години откакто опитваме. Лекарите при които съм била досега не ми вдъхнаха доверие, но ето че открих мястото и доктора, където се чувствам добре и на който усещам, че мога да се доверя (не без ваша помощ  :sunshine:).
За себе си смятям, че върша правилното нещо и любимият човек ме подкрепя безрезервно, само ме боли, че очаквах от близките си да ми вдъхнат кураж, а те вместо това... меко казано ме разстроиха

Благодаря ви, че ме излушахте мили момичета.
Желая ви само хубави емоции и мноооого бебета!!!
         Equally Destructive
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Боли ме, че близките ми не ме подкрепят!
« Отговор #1 -: Януари 29, 2007, 17:25:41 pm »
...учителка с две висши образования...

Ето ти я диагнозата.

Светле, а защо смяташ, че родителите ти са именно хората, които трябва да те подкрепят? Питам просто от любопитство.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #2 -: Януари 29, 2007, 17:34:48 pm »
Ще си се борим сами с милото  :kiss:
Вече станаха 2 години откакто опитваме.
Светле, аз си мисля, че най-важна е подкрепата на мъжа до теб. Родителите ти щом не те разбират, ми не споделяй с тях. Майка ти не те разбира, защото е родила на 19 години, тоест абсолютно безпроблемно е забременяла. Радвам се, че си намерила своя лекар. Продължавай смело напред!
« Отговор #3 -: Януари 29, 2007, 17:44:25 pm »
"Стига си мрънкала, ще стане от самосебе си!";
"Ти знаеш ли колко двойки са чакали години преди да забременеят, закъде си се разбързала с тези доктори!";
"Не може да се има доверие на лекарите!";
"Рано ти е още за сериозни интервенции и процедури!";
"Докторите ще те излъжат, че си болна за да ти вземат парите, пък на теб нищо ти няма, само дето си притесняваш!"....
И още цял куп подобни изказвания от хората, които трябва най-много да ме подкрепят - родителите ми.
Аз много съм мислила по този въпрос - в моето семейство не е много по-различна ситуацията - майка ми постоянно говори за врачки и други тинтири митнири и как щяло да стане всеки момент (аз съм с две запушени тръби  :)). Стигнах до извода, че не е много лесно човек да се постави на наше място. Всеки си гледа от неговия жизнен опит. А освен това е много по-лесно да отричаш, че съществува проблем, отколкото да се изправиш пред него - така правят някои от родителите, за съжаление.
Моят съвет - не им се връзвай на приказките и прави каквото си си решила. Няма идеални хора и човек не си избира родителите, но въпреки това си ги обича  :D.
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
*
« Отговор #4 -: Януари 29, 2007, 17:53:50 pm »
Може би родителите ти си мислят, че така ти помагат и подкрепят, като ти съzдават фалШива илюzия, че всичко ти е "наред" и само трябва да седиШ и чакаШ да стане Чудото. Жалко, обраzовани хора, а такова отноШение!
*

Tarja

• *
  • 520
  • \m/ metal inside \m/
« Отговор #5 -: Януари 29, 2007, 18:35:33 pm »
Всички сте прави, особено Мели  :jump12:

Ето ти я диагнозата.

Ама нали иначе съм силна, стриктна и образец за хладокръвие (в работата ми викат Гестапото  :oops:)... Не обичам да мрънкам и да тормозя хората с проблемите си най-малкото защото са си мои и не е редно да товаря народа с тях. Реших един път да си изпея всичко, а то какво ме посрещна... Нищо де, научих си урока  :bonk:... Което изобщо не означава, че ще обичам родителите си по-малко.
         Equally Destructive
« Отговор #6 -: Януари 29, 2007, 18:40:55 pm »

Ето ти я диагнозата.

Аааа, Мели, не така  :twisted:  че ще се разсърдя... И мам е даскал с две висши, ама е прочела целия сайт, за да види какво що как и търси онлайн допълнително инфо, за да ми помага и да ме подкрепя...

Явно всичко си е до човека....

Да си кажа честно, и тя понякога ми казва - успокой се, трябва спокойно да подхождаш по въпроса, но това е защото си знае в какъв стрес живея, и как се преуморявам... И като се замисля - определено е права, особенно по време на процедура спокойствието си е супер важно....

Мели, колкото до другия ти въпрос - защо родителите да те подкрепят - ами аз така съм свикнала и при мен цял живот е било така - нашите са най-добрите ми приятели (вярно, сега след Ники), но това са хората, на които мога да разчитам със сигурност....

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #7 -: Януари 29, 2007, 18:57:27 pm »

Ето ти я диагнозата.

Аааа, Мели, не така  :twisted:  че ще се разсърдя... И мам е даскал с две висши, ама е прочела целия сайт, за да види какво що как и търси онлайн допълнително инфо, за да ми помага и да ме подкрепя...

Явно всичко си е до човека....

Не се сърди, гледам да разведря обстановката.  :lol: До човека си е. Щом твоите родители те подкрепят, ти явно си сред малкото щастливки. Но като цяло, и това не е моя идея, а на социолозите, българинът е загубил онази здрава връзка между поколенията. Някак родовата подкрепа вече я няма във варианта, в който е същуствувала преди столетия примерно. Това се обсъжда и като една от причините да намалява раждаемостта у нас - преди целият род е подкрепял младото семейство, и то не само финансово. А сега ...

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Tarja

• *
  • 520
  • \m/ metal inside \m/
« Отговор #8 -: Януари 29, 2007, 19:02:47 pm »
Мели, и аз смятам че нашите са най-добрите ми приятели, затова ме скапа реакцията им. Просто не го очаквах  :hitonhead:
(а милото ми е неочаквано добра комбинация от най-добър приятел и още нещо)  :love:
         Equally Destructive
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #9 -: Януари 29, 2007, 19:18:13 pm »
Светле, всичко е до човека и до възпитанието. Като препатил си от това мога да кажа смело - майка ми и баща ми са ми най-добрите приятели. По-голяма подкрепа от друг едва ли бих намерила. Дори милото не е толкова позитивно и подкрепящо настроен. Майка ми е учителка с две висши също, а баща ми е лекар. От тях съм срещнала невероятно разбиране и подкрепа. Те са хората, които стояха до мен в най-тежките ми моменти и ми държаха ръката като се наложи да правя процедури, защото мъжа ми го нямаше. Докато свекърва ми като разбра проблемите ни ревна и почна да ни праща на врачки и баячки. Нищо че е медицинско лице, образована уж :?
На никой родител не му е лесно да преглътне нещастието на детето си. Така че не ги съди прекалено строго. А човек като майка ти, забременял на 19 години и без проблеми, няма как да му стане ясно. Моята майка е имала вторичен стерилитет и затова подкрепата й е безрезервна и пълна.
Пожелавам ти успех и дано няма "утежняващи" обстоятелства.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #10 -: Януари 29, 2007, 19:39:23 pm »
Аз мисля, че неправилно смяташ, че не те подкрепят! Напротив! Няма родител, който да си е родил детенце, да си го е отгледал, възпитал, изучил и да не иска да го подкрепя за всичко в живота. Така си мисля. Е, тук-там има някое патологично отклонение, но за него четем в криминалните хроники!

Те ТЕ ПОДКРЕПЯТ. И те искат най-доброто за теб. Те искат ти да си имаш детенце. Те искат ти да си щастлива! Само че по една или друга причина не намират друг начин, по-нежен, по-интимен, по-дълбокомислен, по-затрогващ да ти го покажат. Много хора не знаят какво да кажат и как да го кажат. Много хора имат изградени характери, които не им позволяват в неочаквани ситуации да действат възможно най-гъвкави и правилно. Така е и с твоите родители. Нищо че са ти родители, те са хора и е човешко да не успяваш някъде така както някой друг иска. Убедена съм, че искат за теб най-доброто, което включва да станеш майчица на едно приказно детенце, но не намират начин да ти го кажат с ТЕЗИ ДУМИ, КОИТО ТИ ИСКАШ И ИМАШ НУЖДА ДА ЧУЕШ.

Като им гледам коментарите, които си цитирала-ами на мен ми се струват защитни коментари. Те просто искат да те защитят, да не се тревожиш. Много непохватен начин да те защитят, но това им идва на момента това им идва на ума. Ако знаеха, ако имаха опит, ако бяха го изживяли на гърба си, щяха друго да говорят. Но така е-като хванеш един родител неподготвен и той започва да ги говори едни...

Помисли! Колко компетентно могат да те посъветват родителите ти по някой финансов въпрос? И при стерилитета е така-не знаят, нямат информация, не им идва на ума какво да кажат и затова просто искат някак си да ти кажат да не се притесняваш, че ще се нареди. Не че на тях им е ясно как и кога, но за тях е важно да ти го кажат, пък после тайно ще се молят преди да заспят да станат нещата много бързо. Както и от страх да не те наранят, няма да смеят да питат много, много. Или пък ако питат, то е без да го разбират.

Моята майка е медицинска сестра. Работила е в родилен дом, а след това 25 години сестра в детска консултация. И аз не очаквах от нея да е толкова некомпетентна и неразбираща ме, но човек се учи докато е жив. Като и казах "Започнахме опити за бебе. Малко се притеснявам, нали знаеш, че години наред имах висок пролактин, пък и една година имах киста...", тя каза "Не се притеснявай, мамо! Знаеш ли какви бонбончета правят с ин витро в днешен ден? Ако не стане така, с ин витро ще стане!"... Сега си мисля, ако й дам да прочете статистиките за ин витрото, шансовете на двойките, цените, стимулациите, рисковете от хиперстимулации-едва ли щеше да ми каже така тогава, но толкова чувала, толкова знае, това казва.

Когато направих миссед аборт преди година и половина и й съобщих, тя се покри. Никакви въпроси, никакви коментари, нищо. Кървиш ли, как излезе от упойката...Не! Аз съм далеч от нея и пишем по е-мейл всеки ден. Имах толкова нужда някой да ми каже нещо топло, но тя реши, че ако си зарови главата в пясъка, все едно нищо не се е случило и ще забравим бързо. Докато не я насметох един ден и тя каза "Ами аз не знам какво да ти кажа, аз плаках в къщи, но това ли да ти кажа? Затова мълча"...

А сега, ако знаеш, какви ги говори! В 9-та/10-та седмица ние треперим да не стане пак като преди, а тя "Отпусни се бе, мамо! Зарадвай се малко". Успях само да й изсъскам през зъби "Ти не си загубила бебе, нали? Не знаеш колко боли" и млъкна. И сега я държа почти на тъмно с новините. Защото просто коментарите й са отчайващо наивни...Малко жестоко от моя страна, но в момента ми е нужно спокойствие.

Е, какво да я правя? Обичам я. И знам, че иска за мен най-доброто. Но е много неподготвена и импровизира много насляпо. Не хваща декиш обаче! Особено, ако дъщерята е модерен човек, който чете, информира се, следи новостите.

Много е неприятно да разбереш, че родителите ти, именно тези, от които си се учил, които са ти показали всичко, в чиито ръце си проходил, са неподготвени. Ако най-близките ти, най-най-най- личните ти хора не те разбират, то КОЙ? Добрата новина е, че съществуват специалисти за това, както и групи като нашата, в които можеш да споделяш всичко и ние ще те разберем.

Не очаквай другите да те разберат. Нито роднини, нито приятели, нито колеги. Те не могат да те разберат, защото не знаят как.

Не им се сърди. Това имам да казвам за край. Опитай се да ги разбереш и ти. Знаеш ли, темата ти ми дойде точно на място! Тъкмо й бях набрала на моята майка пак много и така й се канех яко, задето не ме разбира и имам чувството и че не се старае поне малко да ме разбере, но ето че дойде темата ти и аз се замислих. Ще взема да й звънна тези дни...
Alexandra
*

Tarja

• *
  • 520
  • \m/ metal inside \m/
« Отговор #11 -: Януари 29, 2007, 20:05:49 pm »
Marie  :bighug:
Последното нещо, което ми идва на ум да правя е да им се сърдя. И те милите сигурно го преживяват по свой си начин, сигурно ги боли и затова не ме оставят да се доизкажа ами бързат да изстрелват реплики... Сега като се замисля, напълно е възможно да реагирам по същия начин с моите деца някой ден.
Честно, много ми беше мъчно, но думите на всички ви много ме успокоиха.
Благодаря ви от сърце! :thankyousign:

П.П. Стискайте ми палци утре за снимката
         Equally Destructive
*
« Отговор #12 -: Януари 29, 2007, 20:14:15 pm »

П.П. Стискайте ми палци утре за снимката

Стискаме!!! И само да ти кажа, че правилно постъпваш като действаш по въпроса!

И малко офф да ви разведря: а представяте ли си да имахме от другия вид родители: примерно да те помъкнат по врачки, гледачки, на пълнолуние да клечиш над къртичина, зелки да ти носят за отпушване на тръби... Или пък някои Мари подробни: "Ама как правите секс? Да не би да правите нещо грешно? Ама точно ...така ли правите или малко по-иначе"... Малииии!!!  :bonk:Пак сме добре с тез дето си имаме! :D
Alexandra
*
« Отговор #13 -: Януари 29, 2007, 20:21:19 pm »
И аз имах проблем с моята майка. Разбрахме се след дълго обясняване и четене. Ти каза ли им, че тези реплики те нараняват, че те стресират и далеч не спомагат да си "спокойна, за да стане"? Не мисля, че трябва да преглътнеш и да ги разбереш едностранно, защото рано или късно ситуацията пак ще се повтори и пак ще бъдеш много наранена! Постарай се да научат възможно най-много по темата, ако трябва вземи мамето на някоя особено гадна процедура - много болезнена например! Въобще постарай се да съпреживеят твоята мъка. Въобще не се съмнявам, че и така се опитват да ти помагат, но просто не знаят правилния начин и е твоя работа да им го покажеш! Пожелавам ти успех. На моето маме не само и "просветна" ами организира образователна кампания на всички около нея  :D. Друго си е да те разбират и да те подкрепят родителите, защото те все пак са ти едни от най-близките хора и то да те покрепят по начин, който действително ти помага, а не те наранява допълнително.
« Последна редакция: Януари 29, 2007, 20:23:48 pm от Lan »
*
« Отговор #14 -: Януари 29, 2007, 20:30:39 pm »
Здравей, Светле!
Аз години наред нямам с кого да говоря на тази тема. Единствената ми опора е съпругът ми, но и на него вече взе да му писва. Всичките ми приятелки забременяха от раз. Имам една единствена, която забременя инвитро в София преди 6 години, но когато я попитах (още тогава) за подробности, тя отрече. Затова адски много се радвам, че през изминалата година открих Зачатие. Тук всички имаме проблем, можем да споделяме, да си помагаме и да си вдъхваме надежда. Моята мила майчица никога не ме е питала защо нямаме деца. Дори ако говори с някого на подобна тема и се появя аз, млъкват. Е и аз не споделям с нея, но така съм възпитана. Аз съм от по-старото поколение и с диагнозата на твоята майка. Сигурна съм, обаче, че и моята майка, и твоите родители ни обичат безрезервно и биха искали да сме щастливи!
Стискам ти палци за снимката утре! Дано резултатите да бъдат добри!
И успех по-нататък в борбата за  :bfp: и :stroller:

*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #15 -: Януари 29, 2007, 22:08:52 pm »
 :bighug:Светле,така си е!Всичко е до характер и възпитание.Моята майка и тя в началото ме успокояваше с подобни изрази.Но никога не е имала проблем със забременяването.Когато започнах да ходя по доктори и й казах,че търся причината,тя със искрена изненада ми отговори,че не е предполагала даже,че мога да имам такъв проблем.От там насетне и баща ми е запознат подробно.Но,насреща наистина получавам разбиране и подкрепа!Милите и на тях не им е лесно!Ми,то комшии,колеги и кой ли не,не спряха да ги питат:"Кво,става?Внуче има ли,вече?"Майка ми ,ми е казвала,че въобще не им пука и отговаряли,че е Божа работа.Така,че мила Светле,дай им време на родителите ти,информирай ги,ако прецениш,че им е трудно да споделят с теб проблема,тогава спри.Действай си по плана и разчитай на нашата подкрепа и тази на милото ти.Нямаш нужда от допълнителен стрес.Стискам ти палци за снимката!Дано се похвалиш с добър резултат! yahoo_17 yahoo_17 yahoo_17
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #16 -: Януари 29, 2007, 22:47:54 pm »
ами моята майка какво я оправдава. има зад гърба си няколко (3-4-5)спонтанни аборта. и до ден днешен като я питам как всъщност решихте проблема ми се отговаря
-ми не сме бе. те хората (лекарите) накрая казаха че предишните бременности са били с момчета и затова не са се задържали. ето с вас със сестра ти никакви проблеми не съм имала
-успокоих се и ти се задържа
-направиха ми тежка коремна операция и като мина една година изведнъж забременях с тебе
повече от 5 год боря стерилитет. за това време ми се поднася инфо в стил "успокой се и ще стане". виж еди коя си как забременя от раз пък мензиса й идва само 2 пъти в годината. ама тя си беше спокойна и затова стана. ти много се вживяваш. или виж оная - 10 год изследвания, лекари - нищо. накрая се отказаха и стана. абе мензиса й идваше веднъж годишно иначе никакъв проблем няма...
е те тая жена е минала по тоя път и до ден днешен продължава да отрича и говори за спокойствие. ми не я информирам вече за нищо. нито за лапарото знае, нито за нищо. като иска спокойствие - те й го. не я обичам по-малко ама й се дразня. що е толко трудно да се разбере че има проблем.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #17 -: Януари 30, 2007, 08:22:30 am »
  Ами това е то - родители. Обичаме си ги въпреки недостатъците им, въпреки че понякога ни дразнят и не ни разбират.
  Майка ми е медицинска сестра. Работила е дълги години в хирургия. Тя пък е друг случай - напориста. Държи да е в течение на делата ми в тази посока и постаянно получавам упреци, че много изчаквам, че губя време... Ама това, че организма трябва да почине от поредната стимулация, че психически трябва да взема въздух...НЕ. И понякога и на мен ми става мъчно, защото предпочитам да ми каже нещо от сорта "спокойно, важното е да си жива и здрава....."
  А пък за сестра ми (по-голяма е от мен) - УЧИТЕЛКА(това наистина е диагноза, да ме прощават даскалиците във форума), просто не искам да коментирам! На майка ми съм й забранила да й казва какво правя, защото от последващите въпроси..... - става ми лошоооо...... :D
« Последна редакция: Януари 30, 2007, 08:27:31 am от solei »
« Отговор #18 -: Януари 30, 2007, 15:30:49 pm »
Светле,аз отначало не казах на нашите че съм ходила на лекар защото не мога да забременея.Хидротубацията я правих в деня в който ме приеха в болница за алергичен бронхит.Излязох тайно от болницата,за да направя изследването на тръбите.Когато се върнах бях скована от болки.Три дни имах и кървене.Вечерта нашите ми бяха на свиждане,а аз бях толкова зле,че едвам се преструвах за пред тях.Съсках им нервно,гонех ги защото не исках да им кажа какво съм правила.Самата аз бях уплашена.После,след време споделих с тях.Отначало реагираха подобно на твоите родители.Не че не ги болеше и тогава за мен,но не искаха да повярват че има проблем,не искаха да се подлагам на прегледи,изследвания,манипулации.А после,с времето видяха колко се измъчвам,разбраха че фалшивото успокоение няма да реши проблема и сега са ми най-голямата подкрепа.Повече от мъжа ми.Така,че според мен им трябва време.Ще видиш че когато осъзнаят че е по-добре да търсиш причините и да се лекуваш ще застанат до теб по един или друг начин.Само за протокола-учители са и двамата.Баща ми е със специалност биология и химия.Както виждаш образованието не помага да приемат че тяхното детенце се измъчва и има да води тежка битка.Не се натъжавай.Знаеш че със или без подкрепата на родителите ти не си сама.Освен бъдещия татко си имаш и нас.Ще успееш.Когато се бориш правиш най-доброто.Стискам палци резултатите от снимката да са хубави.Успех!
*

Tarja

• *
  • 520
  • \m/ metal inside \m/
« Отговор #19 -: Януари 30, 2007, 16:40:19 pm »
Благодаря ви пак, на всички за хубавите думи и за подкрепата! Накарахте ме да се почувствам доста по-добре. Ще задържа малко топката с родителското тяло, нали вече имам вас и мога да ви мрънкам до насита  :balk_600:
За съжаление обаче резултатите от снимката не са никак добри (написах в "Стерилитет при жената"), ама ще го бориме някак си...
         Equally Destructive