здравейте, момичета! Аз съм нова тук. От няколко дни чета и препрочитам темите тук, плача и се смея и плача и ...се чувствам по-лека, по-спокойна и по-уверена, влагодарение на вас. Историята ми е по-скоро банална: 6-годишен стерилитет, 2 операции, две инсеминации, 2 пъти ИКСИ. Правя трето. Имам нужда и аз да споделя нещо по темата. Бременните жени около мен ми действат травматизиращо откакто съм в познание на проблема си. При всяка прясна новина за някоя новозабременяла позната ме полива познатият и на вас коктейл от чувства на завист по чуждото щастие, чувство на вина заради факта, 4е съм осъзнала и изпитала подобна завист заради събитие, което заслужава напротив радост, мъка по собственото си непознато такова щастие... Всяка нова бременност наоколо ми е само още една нова траурна лентичка в сърцето ми, защото е контрастът с моето ново кръстче в менструалния календар, поредното погребение на единствената ми останала мечта. Полагам неимоверни усилия да не изпусна от контрол чувствата си, за да не бъдат те разпознати от хората, които нямат никаква вина за това, че аз, вместо да съм щастлива с тях, изпитвам този противен и за мен, но за жалост съществуващ и сигурно даже болен егоизъм. Успявала съм, Слава Богу, винаги да накарам с устните ми и очите ми да се усмихнат и мисля, че никоя невинна душа не е разпознала до днес истинските ми чувства, чувайки ме да казвам: `Колко се радвам! Чудесна новина!`
Отдавна свикнах с нетактични забележки и слабоумни подмятания на лекомислещи индивиди, не си и създавам безпокойството да им отвръщам. Случиха се, обаче, събития, които напълно разтроиха крехкото ми вътрешно равновесие. Преди около 2 годин посрещнах по описания начин новината за бременността на моя близка позната. Едва успях да стигна до вкъщи, за да излея на спокойствие цялата си болка... Чух се даже наглас да питам `Защо тя, а аз-не?! мина ми после, разбира се, както винаги, само че ...след малко повече от месец получих от същата тази жена една смразяваща новина-беше направила спонтанен аборт. Не можех да се понасям заради онази мисъл. Чувствах се виновна, като да бях предизвикала аз това ужасно събитие. Вярвах, че неспособността ми да стана майка е заслужена заради егоизма и злобата ми и плаках много, за нея и заради себе си. След време се успокоих, оздравях. Започнах да усещам, че успявам да гледам със спокойствие на чуждите бременности, започнах дори да се радвам. Зарадвах се искрено от цяло сърце, когато друга една позната ми сподели бременността си след 4 години асистирани опити. Дори когато веднага след новината ми каза ` Найде, сега е твой ред`, познавайки перфектно положението ми, не успях да й се разсърдя. След два месеца ме потърсиха от клиниката, беше дошъл редът ми за второто икси. Бях оптимист и всичко вървеше добре. С едно от момичетата вървяхме паралелно и направихве пункция и трансфер в един и същи ден. През време на дългото чакане след трансфера тя ми се обаждаше често, търсеще информация (беше и първия опит в живота)и подкрепа. Беше ми приятно да контактувам с нея. Предложи ми да отидем заедно в лабораторията за теста. Направихме го. Аз проверих веднага резултата, не се притеснявах от нея. Беше отрицателен. Тя не отвори плика и си тръгна с извинението, че мъжът й пожелал да присъства на отварянето. Повече не ми се обади. Досетих се защо. В началото бях доволна заради нея, наистина! Налагаше се, обаче често да минавам покрай дома й, работя в близост. Виждах колата й, явно не ходеше на работа. Бавно завистта започна да се пробужда. Не исках да се `разболявам` отново и започнах да заобикалям значително зоната. Скоро след като започнах стимулацията за третото икси, минах оттам. В Италия има обичай да слагат панделка на вратата, щом се роди бебе. Нейната врата беше украсена с розова панделка. Няколко дни не мислех за друго. Кошмарът от онзи отрицателен тест ме преследва оттогава и не успявам да се измъкна от мисълта за поредния неуспех. утре е моята пункция. предполагам, че много от вас ще ме упрекнат и не без основание. Полезното е, че когато човек се `изповяда`, му олеква. Ако пък го стори със сродни дущи, му олеква двойно. На тези, които са имали търпение да изчетат всичко, влагодаря. Прегръщам ви всичви и ви желая успех!