Аз мисля, че в закона е предвидено да се заплати някаква сума, обезщетяваща сурогатната майка за това, че през време на бременността евентуално ще претърпи финансови загуби. Освен това все пак трябва да ходи и на лекар, за да се следи, да пие витамини/примерно/ или други лекарства. Тези й разходи е нормално да бъдат поети от биологичните родители. Но да се плаща някаква крупна сума, за мен е все едно да си купиш бебето. Може и да не съм права. От друга страна, безвъзмездността дава възможност значително да се отсеят кандидатките и да се сведат до разумни и отговорни хора, които наистина биха помогнали. Защото това е помощ, ако е платено - е работа. А и за пари всякакви хора са готови на всичко. Куцо и сакато ще тръгне да си продава утробата за едните пари. Пък дали ще се пази себе си и бебето /пушене, пиене, наркотици/, по време на бременността, Божа работа. Няма как да бъде следена, освен ако не живее у биологичните родители. Разбира се и при безвъзмездния вариант няма гаранция, но се предполага, че за без пари, жените, които биха се наели на това, ще са най-малкото отговорни и свестни. Не знам, може и да греша, това са моите разсъждения по темата. И тук говорим единствено и само за сурогация по медицински показания. Виж, ако някоя селебрити гърла реши да ползва сурогат, за да не си развали фигурата - да, бива да си плати за целта.
Колкото до благодарността - според мен, за жена, която би направила подобно нещо, радостта да помогне и да направи едно семейство щастливо е достатъчна награда, носеща удовлетворение. Сега, ако реципиента иска да плати някаква сума, просто така, защото е решил - това е друго. Но да се задължава със закон...не знам. Каква да е тая сума? Колко би поискал човек, за да роди дете? Колко струва едно бебе?