Уф, вече не помня писах ли в тази тема, ако се повтарям, извинете.
Аз съм твърд привърженик на АРТ на естествен цикъл, даже заради тоав смених и клиниката - в старата вече не желаеха да правим опити на естествен. Забременях на третия опит икси на естествен цикъл
ние бяхме закучен случай на неизяснен стерилитет, който се оказа имунологичен и преди опита проведох имунологично лечение. Иначе самите опити ми бяха без медикаменти, получаваше се хубав ембрион. При последния, успешен опит, малко рано сложихме прегнила и фоликулът малко не приличаше на нищо преди пункцията - беше един такъв деформиран и сякаш му беше прекъснат растежа (от прегнила), но пък се оказа носител на хубава яйцеклетка, стана хубаво ембрионче и надявам се скоро да гушкаме хубаво бебе
Освен тези три опита, преживях и няколко напразни разходки за уз в дебнене на фоликули, които изпускахме. Преди успешния опит даже на УЗ-то беше там, и докато се преместя в залата за пункция и ми направят дезинфекция, той взе, че се спука. Важно е тези рискове да се осъзнават, за да се понасят такива случаи по-леко- аз бях приела напълно ситуацията и не ми тежаха хич. Да не говорим, че няма разходи, освен за някое УЗ, няма хормони (не си вредиш поне) и на следващия месец можеш да опиташ пак, а и ако няма някой тубарен проблем примерно, можеш да си пробваш по старомодния начин, малко по-таймирано
За мен беше много важно да избегна стимулациите (поради съображения от други рискове и предни заболявания) и много се радвам, че бях последователна в това си убеждение. Искам да подчертая, че така чувствах нещата при нас и това съвсем не означава, че за друг стимулацията също е лоша.
Моята пункция също беше без упойка (даже без обезболяващо преди или след) и нямаше никакъв проблем.
По време на моя успешен опит на естествен цикъл имаше още две момичета, забременели на естествен цикъл - докторът коментираше.
Желая на всички успех!