А според мен доказване на овулация и проходимост на тръби са паралелни. Едното няма смисъл без другото и обратно. Няма как да се надяваме, че едното като е ОК - другото щом носело риск било безсмислено. Просто както казват някои лекари - риск винаги има. Просто някои неща са с по-малък риск (като ваденето на зъб), други манипулации носят по-висок такъв (като коремна операция да речем). Но ако тръгнем по тази логика, няма да излизаме и на улицата, за да не ни удари кола.
За жалост по пътя на стерилитета ни се налагат манипулации и изследвания, които мнозина дори не са чували, но - това е положението.
С две думи, аз смятам че цветна снимка е наложителна при всички положения на съмнения за стерилитет.
П.П: И макар, че вероятно се повтарям - ще споделя, че моят лекар ми е казвал, че такова понятие "нагънати" тръби в медицината няма. И в този ред на мисли все съм си мислела как пък на нашите прародители тръбите им все са били прави. Много ги знаем с какви размери и форма са били. Според мен това не би трябвало да е проблем. Важно е да са проходими.
Успех в борбата за бебче !