Маалко офф,
Хайде някой да се наеме с разясняването на това прословуто съотношение ЛХ/ФСХ.
Аз си мисля че математически погледнато Денис е права, но като се има предвид че реф. стойности на двата хормона са различни - то тогава съотношението не е 2,27 и формулата чрез която се изчисляна съотношението не е (ЛХ/ФСХ). Видно е че ЛХ е високо спрямо ФСХ - но колко точно?
stasi, извинявай че пиша това в темата ти, но мисля че ще е от полза ако се избистри този въпрос.
В случая не се гледат референтните стойности, но първо да поговорим за тях.
Това са установени нива при съответни условия.
Какво означава референтни - това са стойности /препоръчителни граници/ в които могат да се движат хормоните , от -до , за определен период от време в случая за ФФ- това е от М до O.
Като по-точно е от М. до предовулация/защото по време на О. ЛХ е доста по-високо/
Установено е, че идеалното съотношение ЛХ/ФСХ е 1, в дните от 3 до 5 ден от МЦ. Това показва, че няма проблем с МЦ.
Установено е че ако:
- ЛХ > ФСХ - има вероятност фоликула да не се пукне, образували са се повече фоликули и т.н
-ЛХ < ФСХ /но в определени граници , най-общо до - около 6-7 за двата хормона/ - ще има О.
ЛХ/ФСХ ако е от 0,7 до 1.0 е добре.
Ако ЛХ/ФСХ е 1.5 говори за ПКЯ
Ако ЛХ/ФСХ е 2 направо си е СПКЯ.
Това е само за съотношението, като за всеки хормон си има самостоятелно изискване.
Например ФСХ показва какво е състоянието на яйчниковият резерв, ако ФСХ> 10-13 това говори за намален яйчников резерв.
Гледат се само нивата на хормоните, а референтните показват над колко и по-малко от колко трябва да са нивата на съответните хормони през определена фаза /като за някои хормони няма деление по фази, напр. Пролактина или Тестостерона/