0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здавейте момичета,
През последната година и аз се отрупах с проблеми, част от които споделих с вас в „Усложнения при бременност”. Но проблемите продължават да никнат и притеснението ми расте...
През изминалата година имах две неуспешни бременности – първата беше с кухо яйце, прекратихме я с абарзио на 8.04.Възстанових се доста бързо и четири месеца след това направихме бързо второ зачеване, което се оказа missed abortion и на 13.10 направих същата операция. След втората си мислех че отново всичко е наред. Бях на контролен преглед след първата менструация след втория миссед (която дойде на 31 ден след абразиото). По УЗ – всичко е ОК, бях точно в овулация.И макар че беше твърде рано за нови опити – ние започнахме. Да, ама вече не става. Следващата менструация дойде на 31 ден ( при моя доста редовен цикъл от 29 дена). После – пак ову, пак опити и...пак менструация, само че този път 5 дни по-рано от очакваната дата. Наблюдавам още една промяна след вория миссед – нямам никакви болки и наедряване на гърдите, предшестващи менструацията, а този сиптом си ми беше доста типичен.
Може и да ви се стори неоснователно притеснението ми – все пак само два неуспешни опита, но досега поне със зачеването нямах проблем – просто беше:секс – бебе.
За миссед абортите направих изследвания – ДНК – за тромбози, хромозомен, имунологични – NK клетки, антифосфолипиден синдром и хормони на щитовидната. Абсолютно всички резултати са в норма. Направихме цитогенетика и на абортивния материал от вория миссед – и там не се установиха хромозомни аномалии или патологични състояния от генетично естество...
Моля ви за съвет или насоки – накъде да поемам, какво още мога да изследвам, за какво да питам лекарите, че...знаете каква е ситуацията – или не ти обръщат никакво внимание, или пък ако налетиш на алчен частен – ще те отрупа с изследвания, част от които може би не са нужни...
Благодаря ви и поздрави
*
Re: След два миссед, вече и зачеването - невъзможно
« Отговор #1 -: Януари 10, 2007, 11:15:16 am »
Първо явно трябва да си намериш лекар, на който да имаш доверие и да си сигурна в него! Това е много важно.
При мен също, гърдите ме боляха доста преди менструация, но след аборта вече нямам такъв ПМС. Не мисля че е чак толкова стряскащо това - все пак имаме овулация и достатъчна дължина на лутеаланат афаза ;)
А ти малко се успокой - два пъти само сте пробвали, може просто да не сте уцелили овулацията.
Успех и късмет!

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
*
« Отговор #2 -: Януари 10, 2007, 11:18:12 am »
И според мен няма място за притеснения. Защо не си починете малко да се успокои психиката ти - не се замисляй за овулацията, абортите и т.н. На мозъка му трябва малко почивка от стреса, който си преживяла.
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #3 -: Януари 10, 2007, 11:31:18 am »
според мен не трябва да се шашкаш-първо сте пробвали малко време и второ след 2 аборта за 1 година е нужно време да се възстанови организма.А как ти е лигавицата,при някои се получава изтъняване на лигавицата.
<br />
*
« Отговор #4 -: Януари 10, 2007, 12:00:13 pm »
Дано да сте прави...
Опитвам се да не се вторачвам много в проблема, но за съжаление няма заместител на тези мисли в главата ми.
Относно лекаря, Таня - това очевидно е проблем. Засега съм се спряла на Д-р.Ризова - Торакс Сф (извинявам се, ако е некоректно спрямо правилата на форума), но от друга страна - бих предпочела да си ползвам здравноосигурителните права - по чисто финансови причинини.
По отношение на овулацията - при първия опит  - часове преди това бях на преглед и докторката ми видя огромен мехур, който беше "на път да се отдели" - по нейни думи.
Наистина ми е малко странно, защото досега забременявах много лесно...и сега се страхувам да не съм се запушила нещо или някой хормон да се е запънал...кой знае?
*
« Отговор #5 -: Януари 10, 2007, 12:05:39 pm »
според мен не трябва да се шашкаш-първо сте пробвали малко време и второ след 2 аборта за 1 година е нужно време да се възстанови организма.А как ти е лигавицата,при някои се получава изтъняване на лигавицата.

За лигавицата - май че ми казаха, че е добре - това е от УЗ преглед преди 40 дни. Може би пак ще се прегледам в края на този месец.
« Отговор #6 -: Януари 10, 2007, 12:11:46 pm »
Не бива да се шашкаш.
Първо, по принцип, шансът за зачеване при здрава двойка не е 100%.
Второ, намери лекар, който да ти назначава изследвания и терапия. Желателно е, да е специалист по репродуктивни проблеми.
Трето, успокой се! Всичко ще е наред!
*

piera

• 896
  • Keen on boots
« Отговор #7 -: Януари 10, 2007, 18:31:38 pm »
Оникс, за незабременяването ти след абортите може да се дължи на възпаление на тръбите и от там леки сраствания или слепвания.Надявам се, естествено да не е това, но ти го казвам от опит-при мен след първия кюретаж,след като се пазихме 6 месеца направих 3 пертубации(продухвания) при които излязоха наяве тези леки запушвания в маточните тръби и забременях на 2 месец след последната манипулация.
След втория ми аборт,8 месеца по-късно направих 2 хидротубации за 2 дена с лечебна цел( така ми обясни док) и в същия месец забременях.
Не казвам,че това е причината, но е възможно и това.Ако не си правила хидротубация и не стане още няколко месеца, говори с док.да направите такава манипулация.
Късмет!
« Последна редакция: Януари 10, 2007, 18:35:02 pm от piera »
*
« Отговор #8 -: Януари 10, 2007, 20:53:18 pm »
Здравей, Piera!
Извинявай за невежеството, но какво представлява продухването на тръбите, кога се прави, защо и как? Боли ли? И каква е разликата между пертубация и хидротубация? Благодаря!

*

piera

• 896
  • Keen on boots
« Отговор #9 -: Януари 10, 2007, 21:02:53 pm »
Здравей, Piera!
Извинявай за невежеството, но какво представлява продухването на тръбите, кога се прави, защо и как? Боли ли? И каква е разликата между пертубация и хидротубация? Благодаря!
''Продухването'' или пертубацията на тръбите е по-стария метод от хидротубация.Пуска се някакъв физиологичен газ по тръбите и апарат отчита свободното или затруднено преминаване на този газ през тръбите.Това е стар метод, който вече почти не се използва.Боли доста, поне мен ме болеше, но все пак зависи от прага на чувствителност на всеки организъм.Разликата от хидротубацията е ,че при пертубацията се пуска газ, а при хидротубацията-течност.Прави се 10-11 ден от цикъла, по преценка на лекар, за да се провери проходимостта на тръбите.
*
« Отговор #10 -: Януари 10, 2007, 21:24:52 pm »
Piera, благодаря за бързия отговор. На мен ми е правена цветна снимка, след която 3 инсета. След третото забременях извънматочно(тубарно) и се наложи да ми отстранят едната тръба. По време на операцията ми е била проверена другата тръба. Вероятно тогава няма да има нужда при мен от такава манипулация. Но вече и аз незнам, каквото чуя и прочета си мисля дали и  трябва да го направя! Желая ти всичко хубаво и успех!

« Отговор #11 -: Януари 10, 2007, 21:58:16 pm »
Здравей  :D За съжаление не мога да помогна много за изследванията. Когато правехме моите, лекарката просто ме прати в лабораторията и каза, че ще ме тестват за всичко възможно, но аз така и не попитах и не разбрах какво точно означава това.

Относно менструацията - може би си спомняш, че аз също имам няколко спонтанни аборта. 2 през 2006 и още 1 преди това. Никога не се наложи да правим кюретаж и трите пъти бях между 5 и 8 г.с., но още след първия аборт цикълът ми започна да се появява много по-рано от очакваното и като цяло дължината се скъси, а от там и овуалцията. Мина известно време и в края на 2005 започнахме много сериозно с опитите. И повече от 6 месеца НИЩО!!! Никакъв късмет... Бях на ръба на отчаянието и бях убедена, че нещо не е в ред... вече започнах да търся информация по въпроса, мислех за лекари, изследвания и накрая хоп взе, че стана! Но отново за кратко... до 8 г.с. - пак кървене и пак спонтанен аборт, отново без абразио...  :( След това цикълът ми се скъси още повече и няколко пъти подред ми идваше на 19-тият ден, вместо на 28-мият както ми идваше с години преди да започне целият този ад. Овулацията се измени също, но забременях отново... много лесно, този път стана от раз! И пак всичко продължи кратко - до 5 г.с., пак кървене, болници... не се наложи абразио, но имам чувството, че изгубих 5 литра кръв. Повече от 2 седмици не спрях да кървя!!! Направо имах чувството, че ще умра, въпреки уверението на лекарите, че всичко било наред. И така след поредният аборт цикълът ми взе, че се издължи - започна да ми идва на всеки 23-25 дни. овулацията разбира се се поизмести също. И три месеца по-късно най-неочаквано забременях отново, без даже да опитваме, бих казала, че се пазехме, понеже лекувах гъбички, но ето, че стана... за разлика от преди, когато за 6 месеца опити не ставаше нищо... защо така? Никой незнае и естествено никой никога няма да ми обясни.

Та защо пиша всичко това? За да се успокоиш и за да видиш, че нищо не се знае и че ти е много, много рано да се отчайваш. Аз съм във фертилна възраст, в самото начало на 20-те, уж съм здрава... а ето, че и при мен първия път не стана след толкова  опити (за всичките 6 месеца опитвахме през ден!).

Друго: последният път, когато бяхме при лекарката ми, аз я попитах каква все пак може да е причината за абортите ми. Тя каза, че всичките ми изследвания са в нормата, само едно ниво е доста близо до лимита и тя ми е изписала хепарин по-скоро като профилактика, заради абортите, а не защото имам заболяване, както аз си мислих в началото. Това ти го пиша, за да видиш, че за съжаление, причината не вингаи е откриваема и че ако не е станало веднъж или два пъти, това не означава, че и следващият ти опит няма да е успешен. На мен ми е доста рано да кажа, че моята бременност ще е успешна, все още се страхувам, но поне имам надежда, а това е най-важното. След като аз съм успяла, ще успееш и ти, само не се шашкай и не се самонавивай, че нещо определено не е в ред... може всичко да е ок, но нещата поради една или друга причина да не се получават  :(  Аз отказвах да приема този факт доста дълго време, но колкото и да мисля за всичко през което минах...наистина не намирам никакво обяснение. Сега се уча да забравя болката и да гледам напред, за да не стресирвам малкото бебче, което нося. Пожелавам ти едно и на теб много, много, много скоро! Вярвай и не губи надежда!  :D     
*
« Отговор #12 -: Януари 11, 2007, 09:36:36 am »
Здравейте и благодаря, че сте изпълнили постигна с оптимизъм!
Пиера, аз ли трябва да си изискам тази манипулация или е страндартна процедура, която лекарите назначават след няколко неуспешни опити.Разбрах, че е болезнено, но да ми кажеш - колко е продължително? А също така - известни ли са някакви негативни ефекти?
Baby2007, разбира се че си спомням твоята история - следях я по времето на моята втора драма (октомври - ноември) и един ден (не помня кога беше) ти обяви своята бременност - така се зарадвах и изпълних с надежда...И ти пожелавам от все сърце да имаш най-хубавото трепетно очакване и най - лъчезарната рожба.Пожелавам си го на всички нас, които сме тука, или не сме, но таим в душите си едно и също съкровено желание - да родим детенце.
Това което ми пишеш - да така е, всъшност зачеването и раждането е едно голямо тайнство..Аз бях стресиранан веднъж, когато лекар ми каза:"Ами това е божа работа, ние не можем да помогнем.."И май че започвам силно да вярвам в това.
Не съм изгубила надежда, ще продължавам своята борба, макар че аз съм на 34 и...Но - това може би е изкупване на вината ми, че нищо не направих преди това.Но все пак тъжно е - когато имаш кълнче надежда, че може би ето сега ще дойде твоят слънчев миг - и мощна червена струя залее и убие това кълнче...Тогава ми се ще да си поплача пред вас, вие сте такива душички мили...Благодаря ви и сърдечно ви желая ЩАСТИЕ!
*
« Отговор #13 -: Януари 11, 2007, 11:35:04 am »
Виж, важно е да отидеш прилекар, който е специалист по репродукция. Въпросната д-р Ризова за пръв път я чувам и се съмнявам да е специалист в тази област. Ще спестиш сдтрашно много време и пари ако навреме се обърнеш към когото трябва. Прочети тук и си избери лекар.
В очакване ....
*

Danidan

• 1209
  • творец- щурец с малко щурче
« Отговор #14 -: Януари 11, 2007, 11:58:41 am »
Съжалявам за всичко, през което минаваш.
Първо съгласна със съм Фусси, намери си специалист по репродуктивно здраве.
Аз ходя при Владимиров и съм доволна.Виж, има много инфо за всички.

Иначе както са ти казали другите, два- три месеца е нищо.
Това, че първите два пъти сте улучвали и е станало веднага, не е гаранция, че третият път ще улучите веднага.
Можеш да "продухате тръбите", но при специалист по репродуктивно здраве.

Напиши къде сте правили изследванията, защото вече навсякъде ги правят, но дали навсякъде могат е друг въпрос.

И не на последно място, колкото повече бързаш, толкова повече като че ли напук не става.Така че приеми нещата по-спокойно.Знам много добре как се чувстваш, защото и аз минах през това"бързане", затова ти го казвам.
Успех!
« Отговор #15 -: Януари 11, 2007, 14:00:13 pm »
Дано да сте прави...
Опитвам се да не се вторачвам много в проблема, но за съжаление няма заместител на тези мисли в главата ми.
Относно лекаря, Таня - това очевидно е проблем. Засега съм се спряла на Д-р.Ризова - Торакс Сф (извинявам се, ако е некоректно спрямо правилата на форума), но от друга страна - бих предпочела да си ползвам здравноосигурителните права - по чисто финансови причинини.
По отношение на овулацията - при първия опит  - часове преди това бях на преглед и докторката ми видя огромен мехур, който беше "на път да се отдели" - по нейни думи.
Наистина ми е малко странно, защото досега забременявах много лесно...и сега се страхувам да не съм се запушила нещо или някой хормон да се е запънал...кой знае?

Миличка, Ризова е прекрасен човек и специалист, НО не по въпросите на репродуктивната медицина! Не си за нея! Разбира се, че ще си използваш здравноосигурителните права, но непременно потърси специалист по проблемите на репродукцията!
За да не се окаже, че си изгубила време, нерви и надежди!
*
« Отговор #16 -: Януари 11, 2007, 14:34:47 pm »
Нали, и аз напълно споделям това мнение. Харесвам я много, посещавам я от 2002г, но как да ти кажа - само за профилактични гинекологични прегледи. В интерес на истината - и двете ми бременности бяха все в движение и извън София, така че малко съм ходила при нея точно в тези периоди.При втората обаче тя направи един жест, който ме накара да я уважавам още повече:заради едно специфично изследване, което тя не прави (цитогенетика на абортивен материал) - тя ни насочи към място, където се прави и съответно там направих и аборт и всичко...Послед първия ми регулярен преглед след аборта пак си беше при нея,отнесе се със същото внимание, но тя поне не вижда нищо обезпокоително в мен...

Тук ми подхвърляте идея за Владимиров и изобщо репродуктивен специалист - ще се позаинтересувам повече, а и на вас каквото ви попадне - подхвърляйте насам, имам нужда от инфо.

Данидан, изследванията сме правили в Плевен. Имунологичните - при Доц.Конова, а генетичните на мен и съпруга ми - при Док.Ковачева.
Цитогенетиката на мъртвия плод - в една лаборатория в Сф - "Геника", Д-р Албена Тодорова, оттам излязоха резултатите - няма данни за патологии на ген.основа или тризомии и т.н, а бебчето е било момченце.
За други излседвания - никой никъде не ме е насочвал, затова ми се ще да попадна на лекар, който да обхване проблема изцяло. Моето лутане е безпредметно.
*

piera

• 896
  • Keen on boots
« Отговор #17 -: Януари 11, 2007, 16:10:03 pm »
Здравейте и благодаря, че сте изпълнили постигна с оптимизъм!
Пиера, аз ли трябва да си изискам тази манипулация или е страндартна процедура, която лекарите назначават след няколко неуспешни опити.Разбрах, че е болезнено, но да ми кажеш - колко е продължително? А също така - известни ли са някакви негативни ефекти?
По принцип е стандартна процедура, но според мен също трябва да се обърнеш към специалист по репродуктивна медицина.Рядко се случва гинеколог да предложи подобна манипулация ( имам предвид хидротубацията, тъй като пертубация почти не се практикува вече).
Наистина е болезнено, но пък за сметка на това кратко- около максимум 4-5 минути (аз почти съм изгубвала представа за време, като те боли, ти се струват часове  :? ) .Изтърпява се болката, няма как.
За странични ефекти по принцип няма (или поне на мен не са ми известни такива) , но е добре да имаш направени изследвания за хламидии предварително, също така и микробиолгия, за да не се получи разнасяне на инфекция или бактерии от влагалището към тръбите.
*
« Отговор #18 -: Януари 11, 2007, 16:29:12 pm »
Мила Оникс,

не се притеснявай, два-три месеца са много кратък период, а и организмът ти сигурно има почивка от забременявания и аборти и просто си я взима. Сигурно ме помниш, и аз като теб съм с два аборта 2006 (вече класифицирана като най-отвратителната година, и дано си остане такава).

Не си спомням, на теб изследваха ли ти хормоните, свързанис с менструалния цикъл, като Прогестерон, Пролактин, ЛХ и т.н.?

А за променените симптоми при цикъл - и при мен се промениха много неща, и то също след втория аборт, който беше миссед. Не се притеснявам и си мисля, че е нормално. На други жени им се променят симптомите след раждане. Ние все пак сме преживяли също промени след бремеността, макар и до ранна седмица само.

Стискам палци всичко да е наред с теб и следващата ти бременост да е успешна.  :)
*
« Отговор #19 -: Януари 11, 2007, 16:42:10 pm »
ОК, това са важни работи - благодаря ти.
Тези дни нещо си мисля, че малко ми се е поразбутал цикъла и е много възможно да не сме уцелили ову (особено втория път).Ще се попробваме още цикъл - два и тогава да питам за тези процедури...или да не чакам?!? Незнам, ще помисля докъм края на месеца. Трябва наистина да си намеря нов лекар...