0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

SHBG и останалите хормони
« -: Януари 10, 2007, 08:49:03 am »
Моят доктор беше в отпуска и отидох при друг,с втора специалност стерилитет.Информацията която ми бе поднесена в рамките на прегледа ми се видя доста ,не можах да запомня всичко и затова търся и ващата помощ.
SHBG-e хормон на свързаният тестостерон(забравих с кое точно се свързва),докато тестостерона е наличието на свободен тестостерон в организма.Според този лекар е възможно SHBG да е с високи стойности,докато свободният тестостерон да е в нормални граници.Неизследването на първият хормон много често води до неоткриване на проблемът.Затова моя съвет е да си пуснете и този хормон в 3-5ти ден от МЦ.
  Другото което ме впечатли е ,че трябва да се направят изследвания на всички хормони в рамките на 1 МЦ в 3те периода(фоликуларна,овулаторна и лутеална фаза)-а,аз знаех само за прогестерона ,че се пуска 1 седмица след овулация.
Пак според него,по време на овулация и 1 седмица след това,трябвало да се взема и цитонамазка и да се изследва,както и микробиологията 2-3 дена преди ову-то.
Ето и хормоните и дните на изследванията им според него:
3-5ти ден:
-ЛХ
-ФСХ
-пролактин
-тестостерон
-DHEA-S
-SHBG
по време на ову,плюс минус 1 ден ако не можете точно да хванете деня на настъпващата овулация:
-ЛХ
-ФСХ
-естрадиол
1 седмица след ову:
-прогестерон
-естрадиол
Ако хормоните се изследвали по този начин ,се добивала пълна представа за дейноста им по оста ХХЯ(хипоталамус,хипофиза,яйчници).
Но всичко това трябва да се направи в рамките на един менструален цикъл.
Надявам се ,че това може да помогне на голяма част от момичетата и да евентуално да доведе до по-скорошно забременяване.  :goodluck:
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Re: SHBG и останалите хормони
« Отговор #1 -: Януари 10, 2007, 09:26:50 am »
Ами, да, така е, това е известно.
« Отговор #2 -: Януари 10, 2007, 10:40:24 am »
Кое е известно Лали?
Защото аз специално досега (от 5години обикаляне по доктори) и от четене на публикациите тук,за първи път чувам и виждам за изследване на хормона SHBG.Да не говорим,че никъде не ни е поднесена информация за този хормон.А и аз искам повече информация за това.Нали тук сме се събрали за това?Да си помагаме за неща които не са ни известни и да споделяме новата информация.
А относно изследването на останалите хормони -ни е записана следната информация-ЛХ,ФСХ,прогестерон,естроген,пролактин,тестостерон,ДХЕА-С и останалите на щитовидната жлеза 3-5ти ден.
Една седмица след овулация прогестерона би трябвало да увеличи нивото си.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #3 -: Януари 10, 2007, 10:46:06 am »
Илиана, в медицината има много неща за изследване. Не можеш да си изследваш всичко. Нито е необходимо. Има минимум от изследвания и ако при тях се появи проблем, тогава се правят допълнителни.
Най-добре е в рамките на един цикъл да си изследваш хормоните всеки ден. Така ще придобиеш цялостна представа. Но никой не го прави, защото се върви стъпка по стъпка. Не отиваш да си правиш ин-витро още на втория месец от началото на опитите, нали? Ако няма проблем при определен минимум се приема, че всичко е наред.
И тук да вметна мисълта на Мели: "Уважаеми пациенти, не си обменяйте диагнозите!".
Като начало се изследват репродуктивните хормони 3-5 ден. Когато си правиш фоликуметрия се изследват и в други дни, както при АРТ.
« Последна редакция: Януари 10, 2007, 10:48:30 am от Lali »
« Отговор #4 -: Януари 10, 2007, 12:16:07 pm »
Има минимум от изследвания и ако при тях се появи проблем, тогава се правят допълнителни.Ако няма проблем при определен минимум се приема, че всичко е наред.
И тук да вметна мисълта на Мели: "Уважаеми пациенти, не си обменяйте диагнозите!".
Ех ,Лали ,не можем да се разберем с теб.Извинявам се,че се повтарям,но аз търся ИНФОРМАЦИЯ за въпросният хормон,а не "общи заобиколни приказки".Мисълта ми беше,че този хормон не се изследва,макар,че проблемът може да бъде точно там за незабременяването.А относно мисълта на Мели,не мисля,че е употребена на място.Не става въпрос за "обмяна на диагнози",аз за нещо важно като изследване,което може да разреши въпроса за проблемното забременяване ,дори и при двойки при които всичко е наред,но въпреки всичко "не се получава".
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #5 -: Януари 10, 2007, 13:39:49 pm »
Добре - търси.
« Последна редакция: Януари 10, 2007, 13:42:10 pm от Lali »
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #6 -: Януари 10, 2007, 17:12:46 pm »
Най-добре е в рамките на един цикъл да си изследваш хормоните всеки ден.
Когато аз започвах изследванията един лекар ми препоръча точно това Лали, да изследвам всички хормони и ми даде един списък с... не си спомням колко бяха... някъде около 16 хормона. После ми каза как като отида в лабораторията трябва да седя там поне един час със затворени очи и куп други дивотии, 'дето не могат да станат на практика. После за някои хормони трябваше да повторя изследванията и следобед. И накрая като ми каза и в коя лаборатория да ида... Явно комисионните тук бяха на първо място.
Ако смяташ, че случаят с Илиана е нещо подобно, няма лошо да й го кажеш. Явно нейният доктор го е направил по-умно от моя. Обясни и на нас защо наложително да се изследва SHBG. Утре друг доктор ще го препоръча... и някой друг ще се впрегне.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

mecheto

• 753
  • на мама джудженцата
« Отговор #7 -: Януари 10, 2007, 17:57:16 pm »
forum.zachatie.org/index.php?PHPSESSID=50ad7bc48bd982a20baa76ffecab40b6&topic=7233.msg132746 - 58k
Аз сащо сам изследвала този хормон по препорька от клиниката кьдето ще правя инвитро.
Дано сам била полезна и успех на всички в бебеправенето!
*

mecheto

• 753
  • на мама джудженцата
« Отговор #8 -: Януари 10, 2007, 18:08:27 pm »
Пак сьм аз :D! Мили момичета, искам само да споделя, че когато видях списька с хормоните, които се изискват от клиниката, аз сьщо се очудих!
И тьй като в нашето провинциално градче ме гледаха странно като им казах кои хормони трябва да изследвам, реших сама да си набавя инфо. Напишете в google "SHBG",и му дайте тьрсене на бьлгарски!
 :bighug: :bighug: :bighug:
« Отговор #9 -: Януари 11, 2007, 00:11:11 am »
От това, което открих в google SHBG е гликопротеин, синтезиран от  черния дроб. Циркулиращите концентрации на андроген и естроген влияят върху синтеза на SHBG. Високият тестостерон например намалява синтеза на SHBG, докато високият естроген стимулира произвеждането на SHBG.

Високите стойности на SHBG, могат да означават наличие на: бременност, hyperthyroidism и anorexia nervosa.

Ниските стойности могат да са признак на: поликистозни яйчници, диабет и hypothyroidism.

http://www.dpcweb.com/medical/reproductive_endocrinology/shbg.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Sex_hormone_binding_globulin

Дано ти е от полза. Нямам никакво време сега да превеждам, виж в английската версия на google като изпишеш SHBG и ме питай ако не разбираш нещо на английски, аз утре ще се включа.

*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #10 -: Януари 11, 2007, 07:21:21 am »
Какво означава hyperthyroidism???
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #11 -: Януари 11, 2007, 07:35:46 am »
Повишена функция на щитовидната жлеза /изразено в увеличено производство на Т3 и Т4/

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #12 -: Януари 24, 2007, 11:52:12 am »
Момичета, днес си взех резултатите от изследванията, които ми бяха назначени от клиниката. Искам да ги споделя с вас, и ако е възможно denis да се включи. Много ми е завишен STH хормона  8O

Направени са на 5-ти ден от цикъла.
TSH                  2.00    (0.27-4.2)
Свободен Т4    11.65    (8.5-17)
LH                     7.56   (2.4-12.6)
FSH                    8.84  (3.5-12.5)
Естрадиол          98.89  (12.5-166)
Пролактин        323.7    (72-511)
Androstendion       2.14  (0.46-3.39)
SHBG                  91.8   (18-114)
DHEA-s                 6.48 (1.65-9.17)
[/b]
STH                    16.7  (0.06-5)
« Отговор #13 -: Януари 24, 2007, 12:23:59 pm »
Повишена функция на щитовидната жлеза /изразено в увеличено производство на Т3 и Т4/

Денис, а знаеш ли до какво води намаленото производство на Т3?
Живо ме интересува този въпрос.