Моят доктор беше в отпуска и отидох при друг,с втора специалност стерилитет.Информацията която ми бе поднесена в рамките на прегледа ми се видя доста ,не можах да запомня всичко и затова търся и ващата помощ.
SHBG-e хормон на свързаният тестостерон(забравих с кое точно се свързва),докато тестостерона е наличието на свободен тестостерон в организма.Според този лекар е възможно SHBG да е с високи стойности,докато свободният тестостерон да е в нормални граници.Неизследването на първият хормон много често води до неоткриване на проблемът.Затова моя съвет е да си пуснете и този хормон в 3-5ти ден от МЦ.
Другото което ме впечатли е ,че трябва да се направят изследвания на всички хормони в рамките на 1 МЦ в 3те периода(фоликуларна,овулаторна и лутеална фаза)-а,аз знаех само за прогестерона ,че се пуска 1 седмица след овулация.
Пак според него,по време на овулация и 1 седмица след това,трябвало да се взема и цитонамазка и да се изследва,както и микробиологията 2-3 дена преди ову-то.
Ето и хормоните и дните на изследванията им според него:
3-5ти ден:
-ЛХ
-ФСХ
-пролактин
-тестостерон
-DHEA-S
-SHBG
по време на ову,плюс минус 1 ден ако не можете точно да хванете деня на настъпващата овулация:
-ЛХ
-ФСХ
-естрадиол
1 седмица след ову:
-прогестерон
-естрадиол
Ако хормоните се изследвали по този начин ,се добивала пълна представа за дейноста им по оста ХХЯ(хипоталамус,хипофиза,яйчници).
Но всичко това трябва да се направи в рамките на един менструален цикъл.
Надявам се ,че това може да помогне на голяма част от момичетата и да евентуално да доведе до по-скорошно забременяване.