Интересна тема за дискусия.
Само се чудя кому е нужна тази анонимност? Някак си ми е странно някой да ме прегръща така топло и да говори така разпалено, но да си крие лицето, а в същото време да иска всички да направим нещо по въпроса.
нека се опитаме да го променим !!!!
Започвам да гадая... Някой, който обича да слага по много възклицателни една след друга... И не ползва "шифт"-а...Наскоро е преживял разочарование.
Освен това ми прави впечатление, че не чете достатъчно дълбоко мненията на хората, а те носят много инфо в себе си:
Например на въпроса:
защо и как това е незаконно?
е отговорено:
според мен думата незаконно не е правилна.
в България по-скоро няма регулация и рисковете са големи.
В други държави се прави.
а, после пак се пита
защо е забранено в българия, някой знае ли???
Освен това има неточност в някои твърдения:
в българия има 270 000 семейства които не могат да имат деца и биха дали всичко за това...
Да, така е. Но само 10 % от тези хора имат нужда от сложни скъпоструващи процедури като инвитро, ИКСИ и сурогатство. Останалите имат нужда от добри специалисти, стимулиране на овулацията, регулиране на хормоните, преборване с антитела, билколечение и операция при мъжете...Нека с тази цифра не се спекулира!
Личното ми мнение по въпроса: ако мен ме беше застигнала това, бих имала доверие само на най-близки роднини за сурогатство-майка ми (ако все още позволяваше възрастта й) или евентуално ако имах сестра. На чужд човек не мога да се доверя за най-скъпото нещо в живота ми.
Тук искам да кажа нещо за ефекта на БУМЕРАНГА. Особено на този етап в България, при правна нерегулираност на положението. Да, много семейства са с ниски доходи, но не мисля, че чак толкова много семейства са в безизходица в страната ни. Не живея в измислен свят, имам реална представа за живота в България. Това, което искам да кажа е, че българските семейства с чисти помисли, с желание да помогнат, с благородно отношение няма да се съгласят на такова нещо, заради много фактори. Освен ако не са ти роднини. Остават ромските семейства-с по много деца и с млада циганка в репродуктивна възраст и доказани лесни бременности. Те няма да са луди, ако някой им даде зелник да изядат. Само това казвам и спирам.
Единствено близките хора от най-първа линия са надеждни в такава ситуация. И пак-човешката психика е нещо много фино. Днес -съгласна, утре-заради пусти инстинкти-променя мнението си и нищо не можеш да направиш.
Подкрепям мнението на Таня: 30 000 долара са много пари. С тях наистина ще отгледаш и образоваш едно готово, родено, здраво и хубаво детенце. А рисковете и с 30 000 да не стане? Както знаем 1 от 4 бременности оцелява...
И накрая да кажа нещо за донорството на органи, че беше и то споменато. Бъбреци...Всеки път като чуя за "благородно" даване на орган и ми става тъжно. В главата ми изплува картината на онези хора от едно българско село, които всичките отишли до Турция и си "дарили" единия бъбрек за 2000 евро. Една местна ги подкукуросала, че май взимала и комисионни, сега лежи в затвора. От безизходица. От безпаричие. Тези 2000 евро тези селяни отдавна са ги изпили и изяли. Но вече са с един бъбрек.
Пак опира работата до близките хора: ако се налага такава трансплантация, то само на близък човек можеш да имаш доверие, на роднина.
Който те обича, който мисли за теб, на който му пука за теб и с който един за друг ще се грижите след това, ще се покрепяте.Желая на момичето, започнало темата много късмет! Искам от сърце да й пожелая да успее, независимо как, къде и кога, да си създаде детенце! Но да внимава с рисковете, да прецени факторите и да действа много, много разумно!