Аз раждах във Вита, основно защото гинеколожката ми от 5-6 години д-р Мариана Райчева преди работеше там, сега също води раждания там. Струваше ми 1200 лв за секцио (1800 е цялата сума, но от тях 400 идват от здравната каса и 200 бяха отстъпка, защото фирмата ми им е корпоративен клиент). Секциото щеше да е по желание, но се оказа 2 седмици по-рано, по спешност. Неонатоложката беше д-р Валя Гергинова от Шейново, тази жена ми спаси детето - имаше тежка анемия и пневмония, които тя диагностицира светкавично, интубира го веднага и го прати в Мед академия. Другото хубаво беше, че Вита имат специална линейка с транспортен кувьоз, който има апарат за обдишване - ако няма такъв апарат, се обдишва на ръка, но така няма как лекарят да подава постоянно налягане всеки път и това увеличава риска от пневмоторакс. После ми казаха, че ако бяхме тръгнали на нормално раждане, бебето вероятно нямаше да се справи, освен това също имаше яко увита около врата пъпна връв.
Ако не бях направила вече конкретен избор на лекар, сигурно нямаше да ида във Вита, само защото е като хотел, това не е важно. План Б ми беше Св. София (Тина Киркова) - няколко познати родиха там в последната година, във всички случаи с избор на екип (за което си имат официална политика и се плащаше 500 лв) и при всички раждането беше минало спокойно и според очакванията им.