0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Много тънка маточна лигавица!Лечимо ли е?
« -: Декември 09, 2006, 00:03:18 am »
Здравейте момичета!
Нямам овулация, и може би никога не съм имала, през осемте години съвместен живот с мъжа ми съм минала през хормонална терапия с Диане-35, две инсеминации , една лапароскопия и никакво подобрение.Всеки цикъл задържам фоликул.Последната ми надежда бе ин-витро.Започнах да се подготвям с ентусиазъм за тази процедура, но днес доктора ми каза, че поради факта че нямам жълто тяло шансовете ми са минимални.
Възможно ли е това?Няма ли начин да се предизвика образуване на жълто тяло?Доктора направо ме отчая.Какво да правя?Дали все пак да направя ин-витро?Или няма надежда за мен?
Някоя от вас имала ли е този проблем, и има ли той решение?
« Последна редакция: Декември 10, 2006, 14:11:13 pm от vkt »
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Нямам жълто тяло!Лечимо ли е?
« Отговор #1 -: Декември 09, 2006, 00:38:17 am »
А3 не съм много 3апо3ната с това, но доколкото 3нам, има такива лекарства. Консултирай се и с друг лекар. Може да има надежда.

Питай Мели.
Не се отчайвай. ВсъЩност надежда винаги има.
 :goodluck:
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #2 -: Декември 09, 2006, 04:48:32 am »
Ми аз доколкото знам, жълтото тяло е необходимо за първия триместър на бремеността, защото произвежда прогестерон, докато не се произвежда от самата плацента /доколкото си спомням/. Тоест липсата на същото може да бъде преодоляна с дозиран за случая прием на прогестеронов препарат.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #3 -: Декември 09, 2006, 08:13:51 am »
Консултирай се и с друг лекар.
Четох  някъде, че при оттраняване на жълтото тяло при бременна жена, дори в първите месеци на бременността, не винаги настъпва аборт. Статията беше за прогестерона - че  в природата той се среща единствено в женският организъм на млекопитаещите и човека / за разлика напр. от естрогените - има естрогеноподобни вещества в растенията, напр. соята и т.н/
Извода беше: следователно у жената ранната бременост може да се развие и без корпус лутеум/ЖТ/ - ставаше въпрос, ако се наложи оперативно отстраняване.
Та по тази логика, защо да не може да се развие бременност - стига да се вкарва отвън прогестерона, знае се колко е денонощната нужда от него / 5-8 мг, прегнандиол отделен с урината - лекарите знаят еквивалента му./
Според мен шанс има - нали и без това ЖТ функционира до образуването на плацентата / 4 м./
Не се отчайвай и не се отказвай - има шанс, не го изпускай.
По-добре да опиташ и да не стане, отколкото цял живот да се обвиняваш че не си опитала.
Успех.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #4 -: Декември 10, 2006, 14:10:02 pm »
Здравейте момичета!Благодаря ви за бързите отговори.За известно време надеждата ми се възвърна, но после размислих какво точно ми каза доктора, а именно :"Маточна лигавица много тънка почти никаква" и сега се чудя дали си зададох въпроса правилно, защото май лигавицата си е лигавица а жълтото тяло само я подхранва, или по-точно разрехва за по лесна имплантация на плодния сак.Поне така го разбрах от това което изчетох в интернет.При това положение какво е вашето мнение?
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Re: Много тънка маточна лигавица!Лечимо ли е?
« Отговор #5 -: Декември 10, 2006, 17:07:03 pm »
Колко точно беше дебелината на лигавицата?????
Стимулираха ли те??????При всеки цикъл ли ти е тънка лигавица ?????,или след стимулация?????Док пробвал ли е да повлияе на лигавицата чрез лекарства???
*
« Отговор #6 -: Декември 10, 2006, 17:46:03 pm »
И мен това ме изненада, че док. не спомена за стимулации и т.н..Аз просто бях решила, че ще правя ин-витро, но при последния преглед док. ми каза, че каквото и лечение да предприемем шансът ми е минимален защото лигавицата ми е много тънка почти никаква(не спомена за колко мм. става въпрос).Това бяха думите на док.,което ме хвърли в тежък размисъл.Прегледах си по стари изследвания при други доктори и ето какво са записали те на УЗ снимки:
6-ти ден енд=2-3мм
4-ти ден енд=0-1мм
6-ти ден енд=3-4мм
13-ти ден енд=10мм
12-ти ден енд=6.9мм
2-ри ден енд=4.5мм
Това са резултати от различни цикли през изминалите 4години, лошото е, че на много малко места е записан размера на лигавицата, защото досега съм се борила основно с непукнати фоликули и липса на овулация.Стресна ме факта, че един добър и много хвален специалист така категорично ми заяви, че нямам шансове, че се чудя сега накъде....
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #7 -: Декември 10, 2006, 17:49:48 pm »
На 13 ден 10мм е прилична дебелина. Под 6 мм не се правят АРТ.
*
« Отговор #8 -: Декември 10, 2006, 18:57:37 pm »
Лошото е, че точно този резултат е от далечната 2002г., другия (12-ти ден енд=6.9) е от това лято и може би е по-близко до реалността. :(
*

adi

• 7710
« Отговор #9 -: Декември 10, 2006, 19:09:09 pm »
vktхубаво е да разбереш колко ти е дебелината на лигавицата в сегашните цикли.Опитахте ли всичко????Док обесни ли каде може да е причината за тази тънка лигавица????Правили ли са ти някога кюретаж????Пробвахте ли с Естрофен да повлияете на лигавицата???Някаде съм чела че в Щатите прилагали вягра преди инвитро поради тънка лигавица.Резултати бяха доста положителни.
Обсъди с док този въпрос,дали прилагат такова лечение в БГ .
Успех мила и пиши как са нещата.(при кой док ходиш???)
« Последна редакция: Декември 10, 2006, 19:11:20 pm от adi »
*
« Отговор #10 -: Декември 10, 2006, 19:30:16 pm »
Ами не ми каза точно колко е дебелината, но явно е недостатъчна за АРТ.А доколкото разбрах е трудно да се стимулират едновременно и лигавицата и фоликулите.Не е ясно защо е толкова тънка, но това което ми прави впечатление е, че с течение на годините цикълът ми става все по-оскъден, преди 10 год. пиех вит.С,за да ми спре (тогава ми е продължавал и по 25дена), а сега е около 3-4дена.Не са ми правили кюртаж никога, проблемите при мен са изцяло и само хормонални, но пък там е такава каша, че нямам думи да я опиша.
« Отговор #11 -: Декември 13, 2006, 18:01:54 pm »
Нещо ми се струва че не разбрах - или не си се изяснила с доктора или пък ти пропускаш нещо, аз не те разбрах стимулация ли правиш, инсе или инвитро или само фуликулометрия? И ако е така тогава потърси не просто генеколога в поликлиниката, а някой по-добър специалист особено щом имаш проблеми с хормоните. Защото се учудвам че твоя лекар не може да ти помогне с лекарства да се увеличи легавицата ти. Има препарати с помощта на които се овладяват донякъде тези проблеми. Тук по темите също можеш за доста неща да се информираш, както и за увеличаването на лигавицата за да се закрепи ембриона, ако се е получил такъв. Можеш да се консултираш и с друг доктор. Успех!

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*
« Отговор #12 -: Декември 13, 2006, 18:44:07 pm »
Vtk ако започнеш инвитро лигавицата ти ще се увеличи. При мен средно на естествен цикъл ми е около 9-10мм, а при ин витро опита ми - беше станала 14мм. Успех!
*
« Отговор #13 -: Декември 14, 2006, 09:08:13 am »
според лекаря при които ходя,
6-8 мм лигавица е нелоша, възможно е забременяване, но е малко вероятно, затова се иска специално внимание и допълнителни медикаменти
8-10 мм е добра лигавица
над 10 мм лигавица е чудесна

Лигавицата е отражение на естрадиола (Е2) в организма, когато се стимулират яичниците се увеличава Е2 и лигавицата расте. Прогестеронът я прави по- рехава.

Затова не разбирам, защо не може да се извърши АРТ процедура????  8O
*
« Отговор #14 -: Декември 15, 2006, 01:12:23 am »
Нещо ми се струва че не разбрах - или не си се изяснила с доктора или пък ти пропускаш нещо, аз не те разбрах стимулация ли правиш, инсе или инвитро или само фуликулометрия? И ако е така тогава потърси не просто генеколога в поликлиниката, а някой по-добър специалист особено щом имаш проблеми с хормоните. Защото се учудвам че твоя лекар не може да ти помогне с лекарства да се увеличи легавицата ти. Има препарати с помощта на които се овладяват донякъде тези проблеми. Тук по темите също можеш за доста неща да се информираш, както и за увеличаването на лигавицата за да се закрепи ембриона, ако се е получил такъв. Можеш да се консултираш и с друг доктор. Успех!
Не ходя в поликлиниката!От 5 години обикалям по клиниките за репродуктивно здраве.В момента съм в клиниката на Щерев, отидох там с цел ин-витро.Преди да започне процедурата трябваше да се проследи поне един цикъл.Понеже както винаги имах задържан фоликул ми предписаха ОК.Проследихме следващия цикъл при който отново задържах фоликул, но при последния преглед док. ми каза, че не само фоликулите са проблема, а и лигавицата ми е много тънка точните думи бяха:"При това положение каквото и лечение да назначим шансовете за успех са минимални", не ми спомена колко точно е размера на лигавицата, а и аз бях така потресена, че забравих да питам.Затова реших да се посъветвам с вас.Утре ще ходя при друг лекар да ми измери точно лигавицата и тогава ще разбера какво всъщност е положението.
Много ви благодаря за изчерпателните отговори, успяхте да ме поуспокоите, че явно това не е краят на борбата.
Хич не ми се иска пак да сменям док. тъкмо започнах там, но ако при следващия преглед не ми обясни точно какво има впредвид с думите си май ще се наложи да направя точно това...
« Последна редакция: Декември 15, 2006, 01:15:32 am от vkt »
*
« Отговор #15 -: Декември 18, 2006, 22:17:56 pm »
Момичета, ходих при друг док..Лигавицата ми е 2,2 мм. на 29 ден от цикъла.Не само ,че нямам лигавица ами си имам и три големи неспукани фоликула, док. каза направо кисти.Предписа ми Утрогестан и като ми дойде каза да тичам да изследвам хормони.
*

adi

• 7710
« Отговор #16 -: Декември 19, 2006, 07:00:42 am »
vkt тази лигавица 2,2 мм е наистина много тънка и обрича нещата на неуспех!Под 6 мм лигавицата не се правят АРТ процедури.
Изследвай си хормоните как то те насочи док.После ще видим каква е картинката.Док спомена ли ти евентуално за някакво лечение???
*
« Отговор #17 -: Декември 19, 2006, 14:38:59 pm »
Засега не сме говорили за лечение, като направя хормоните ще прецени...
« Отговор #18 -: Декември 20, 2006, 15:06:02 pm »
Мисля си че в хормоните може би ще се окаже проблема и се надявам, че с разни препарати ще се успееш да подобриш нещатата. Дано да се намери  някакво сполучливо решение на проблема ти.

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
« Отговор #19 -: Юни 08, 2009, 12:14:29 pm »
Здравейте,моля ви кажете ми лигавица 7мм. - 3 дни преди менструация, нормално ли е?
Гинекологът ми казва,че всичко е ок,но от това което прочетох май не е така