0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
НЗОК и програмата за 2006 година
« -: Ноември 22, 2006, 11:26:12 am »
Момичета,
Вчера бях в любимата на всички НЗОК на "работна среща" във връзка с програмата за лечение на безплодие при жената за 2006 година. Зачатие беше поканено специално и аз се явих там от името на сдружението. Присъстваха още - д-р Стаменов, д-р Владимиров,  д-р Табакова, д-р Г. Николов, още една д-рка от ц. Олимед във Варна, Клисуркова и Кондева от касата и  още една юристка от касата - ама нея я забравих как се казваше.
Общо взето поводът на срещата беше "Програмата за 2006 година е орязана, какво да правим?"
Първо лошата новина:
Програмата ще продължи само за 140-те жени, които вече са подали документи през 2006 година и чийто документи са задържани. За съжаление няма да бъдат поети всички лекарства, които се поемаха до този момент. Ще бъдат отпуснати лекарства само до 1352 лева.
Та - поканата на касата беше във връзка с това, да се консултират с докторята и с нас, от кои медикаменти могат са се лишат жените и кои могат а поемат сами.
По всеобщо мнение на присъстващите (аз бях говорила по този въпрос с Мели) от протоколите отпадат:
- прегнила
- декапептил/диферелин
За цялата останала сума (1352 лв.) ще пъдат отпускани пурегон или гонал в зависимост от протокола.

ВАЖНО!

Сега, ще се опитам да обясня следното пред момичетата, които са измежду въпросните 140 бройки - стоят следните две възможности

1. Взимат си лекарствата сега
- положителни страни: спестяват поне 1350 лева и взимат поне нещо; няма да правят нови изследвания, старите ще се признават
- рискове: губят правото си на участие догодина, когато сумата може да е по-висока, но може и да не е.

2. Не си взимат лекарствата сега, но запазват ред догодина
- положителни страни: запазват си реда, а е възможно догодина сумата да е по-голяма от 1350 лева; документите им ще бъдат гледани с предимство, те ще са първи в редицата, макар, че ще повторят някои от изследванията
- рискове: догодина може и да няма програма (макар че е малко вероятно); не е сигурно каква ще бъде сумата; ще трябва да платят наново всички изследвания.

Какво смятат докторите - и Стаменов и Владимиров казаха, че ще посъветват пациентките си да взимат лекарствата веднага и сега.

На цялата мизерия има и две добри новини:
1. По всяка вероятност програмата ще остане и догодина (80 процента сигурност)
2. Възникна предложение от докторите към нас, да се съберем и направим едно общо обсъждане и да помислим каква стратегия за натиск можем да измислим за разширяване на програмата и за приемане на обща политика за борба със стерилитета.

Спестявам караниците и разправиите, какво да ви разправям.....
« Последна редакция: Ноември 22, 2006, 12:45:43 pm от Мели »
В очакване ....
Re: НЗОК и програмата за 2005 година
« Отговор #1 -: Ноември 22, 2006, 11:31:39 am »
 :x :x :x
Е нямат срам тия от касата!!!
Трябва да направиме нещо!

lb2f
*
« Отговор #2 -: Ноември 22, 2006, 12:04:07 pm »
Fussii,

неотдавна в сайта на касата беше писано, че няма да се подготвят наново документи, които са правени през 2006 и поради спиране на програмата не са подадени. Щели да важат направените изследвания. Дано не съм разбрала погрешно, все пак.

Но никак не ми се вижда смислено след 9 годишен стерилитет, те да ме карат да правя наново изследвания, защото видиш ли, можело да има промяна за 6 месеца и вече да нямаме стерилитет.
Хич, ама хич не ми се вижда логично.

Моля ви, настоявайте тези изследвания да не се искат на всеки 6 месеца пресни, нека да уважат 400те лева, които сме дали вече и които не сме намерили на улицата. Не може просто така да ни карат да даваме нови 400лв, да правим нова цветна снимка, да правим нова кръвна група... при положение, че промяна няма в състоянието на двойката.

Ами все пак ако проблема го няма вече, последното за което ще се сетя е да висна в касата да чакам на опашка и да се моля за финансиране на икси. Ами ще си правя секс за кеф и няма да чакам някой да ме тъпче с хормони, да ми слага пълна упойка за пункция, да инжектира сперматозоид в яйцеклетка и ... всичко останало.

Престъпление е да плащаме за надеждите си, за болката си, за чакането си и за лъжите на касата по 400лв на всеки 6 месеца.

Като е толкова ограничен бюджета да се напънат касаджиите и да помислят как да контролират средствата, които отпускат, а не да даваме пари на вятъра за ненужно доказване на 9-годишен стерилитет, при това на всеки 6 месеца.

Честно да ви кажа, псува ми се (но не ми се побира в устата)!  :BangHead: :crazy: :balk_153:

Благодарна съм на всички вас, които представяте толкова много двойки с проблеми!  :bighug: за момичетата от сдружение Зачатие и за лекарите!
*
« Отговор #3 -: Ноември 22, 2006, 12:14:08 pm »
Чакай сега, може би не съм била ясна. Благодаря ти за въпроса

Момичетата, които са сред тези 140 бройки и решат да си вземат лекарствата в рамките на тази година, няма да правят нови изследвания.

Ако решат да изчакат за догодина, тогава ще се наложи
В очакване ....
*
« Отговор #4 -: Ноември 22, 2006, 12:21:45 pm »
Да, Fussii, не си обяснила погрешно. Така те разбрах и аз.

Имах предвид следното: аз имам подготвени всички документи (извинете ме за личния пример, който давам, но за да обясня по-добре...), но не съм успяла да ги подам изобщо в касата, поради спирането на програмата. Пазя си ги и си чакам да започне прием.

Обаче не мисля, че за 6 месеца има някаква промяна в състоянието ни, за да се налага да правя всичко наново. Ако имаше промяна, да бях с корем вече. Ама няма!

Искам да кажа, че в моя случай, а знам, че има и много други като моя, по презумпция ще трябва да правя всички изследвания ПАК и да си ги платя ПАК. Защото след 2-3 седмици 6те месеца на валидност изтичат.

ЗАЩО да е така???? (въпроса не е към теб Fussii, а чрез теб като представляващ ни, към касата)
« Отговор #5 -: Ноември 22, 2006, 12:42:02 pm »
Ами айде да видим какво можем да направим, за да окажем натиск над държавата за да изготви цялостна стратегия за пофилактика на репродуктивните проблеми и за лечение на същите.

Аз съм за да се организираме за среща. Ще помисля сега какво и как можем да направим. Може би да обсъждаме тази тема тук от сега нататък?

Мисля!
Re: НЗОК и програмата за 2006 година
« Отговор #6 -: Ноември 22, 2006, 12:59:55 pm »
Ох. Гадна работа.

*
« Отговор #7 -: Ноември 22, 2006, 13:20:53 pm »
 Доколкото разбирам изхвърлихме 400 лева в коша за боклук  :trash:, това просто е отвратително. Самата г-жа Клсурска в предаването на М.Цветков обеща, че изследванията ще важат при нов прием на документи  :bonk:. Направо съм много ядосана, възмутена и чак ми идва да се изразявам нецензурно  :balk_198:, аз парите не ги бера по дърветата. С тези пари може да се направи една инсеминация.
Какво излиза напрактика - "Дава ме си думата, а после си я вземаме" /или нещо подобно има такъв израз при македонците/ както и да е.

Съгласна съм да се организира среща, на която да обсъдим всички възможни варианти за натиск. Май ще трябва по-рано да организираме протеста с празните бебешки колички.  :director:

Ох, ще спирам да пиша, усещам се, че набирам скорост.

« Отговор #8 -: Ноември 22, 2006, 13:25:24 pm »
Май ще трябва по-рано да организираме протеста с празните бебешки колички.  :director:

И аз това си помислих  8)

lb2f
« Отговор #9 -: Ноември 22, 2006, 14:16:26 pm »
Тва е сигурно, за протеста. Ама ок, протест, протестираме, но нали исканията си трябва по-ясно да ги заявим.. ОЧЕВИДНО
« Отговор #10 -: Ноември 22, 2006, 17:05:32 pm »
За тея от касата няма да казвам нищо, защото ще излезе едно @#$$#@$^&*^*&*()()*(_)_@$#!#@...... (цензурирано)!

Момичета, дайде да се събираме и да измислим обща стратегия, както са ни предложили и да действаме... И това колкото се може по-скоро, че ей го декемри чука на вратата....

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #11 -: Ноември 22, 2006, 18:33:32 pm »
Зачатие беше поканено специално и аз се явих там от името на сдружението.

Нека първо оценим това, защото то сякаш мина незабелязано.
Тази покана е резултат на активната дейност на сдружение Зачатие през годината.
За мене е огромна крачка напред.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #12 -: Ноември 22, 2006, 18:48:01 pm »
Куки, Рали не може ли тази среща да се обедини със срещата за коледната инициатива? Или ще е късно?
Мели, дори не предполагах, 4е преди това За4атие дори не е било канено. То затова трябва да се мисли за стратегия, за на4ини за натиск, които да им попре4ат за в бъдеще да си вземат каквито си искат решенията сами4ки  :x
« Отговор #13 -: Ноември 23, 2006, 06:50:21 am »
Предвид обстоятелствата, мисля, че трябва да действаме по-агресивно.
Няма да бъда благодарна на някой, който е решил да си измие ръцете с една покана за среща.
« Отговор #14 -: Ноември 23, 2006, 10:00:27 am »
По това, което прочетох за рамковия договор за 2007, той е още по неизгоден от програмата за 2006 за това времете за натиск е сега!!Приемат ли проектите за догодина духаме супата!!!
Освен това проблема не е само и единствено със средствата за ин витро!!!Къде остава финансирането на другите проблеми в областта на стерилитета?? :xТрябва да се направи опит за глобално решаване на проблема - другите изследвания, операции и стимулации са също не малко пари :?

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #15 -: Ноември 23, 2006, 13:12:43 pm »
Предвид обстоятелствата, мисля, че трябва да действаме по-агресивно.
Няма да бъда благодарна на някой, който е решил да си измие ръцете с една покана за среща.
Да, разбира се. Исках да обърна внимание на факта, че сега реално, от кухнята имаме възможност да участваме в обсъждането на проблема, а не да гледаме отстрани.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #16 -: Ноември 23, 2006, 13:50:30 pm »
Момичета, кажете кога ще е събирането за обсъждане. Ако се случа в командировка в София, ще дойда непременно. (да не казвам голяма дума, че има много АКО)
*
« Отговор #17 -: Ноември 23, 2006, 14:48:57 pm »
 Момичета, хайде да се задействаме, да определим дата за срещата.

Ако някой ме е разбрал погрешно, искам да уточня, че не визирах среща само за протестта, а да се направи дискусия по проблемите и да излезем с конкретни предлложения и мерки.
*
« Отговор #18 -: Ноември 23, 2006, 15:09:50 pm »
Според мен проблемите са два, но са взаимно обвързани:
1. Програмата за тази година - нищо не можем да направим за нея. Повече пари няма да дадат, но:
- по медиите разпространиха благородното си намерение да дадат пари поне за 140-те жени, подали вече документи. Пропуснаха да кажат, че тези пари няма да съ в пълния размер. Тук им е слабото място и можем да ги настъпваме. Не е добре да се караме нон стоп с касата, ами по-ползатворно би било да ги изнудваме да правим взаимни компромиси, иначе ги плюем в медиите.

2. Програмата за следващата година - тук имаме много работа. Добре е да си проведем едно вътрешно обсъждане в сдружението и доколкото е възможно да излезем с обща позиция за това какво искаме. После тази обща позиция можем да представим на общото обсъждане, за което писах в началото.

3. Стратегия за борба със стерилитета. Тук пък имаме още повече работа. Според мен институциите, които трябва а тормозим са:
- Мздравеопазването - в частност националния консултант по АГ
- Центъра поздравна информация
- НЗОК
В очакване ....
*
« Отговор #19 -: Ноември 23, 2006, 15:12:46 pm »
Мислите ли,че е по-добре пъров да си направим една наша си среща за да обсъдим помежду си проблемите, да ги систематизираме и тогава да организираме среща с докторята.

Сега проверявам цените на залите в СФ. Според мен няма да е добре да се виждаме на кръчма, щото ще разводним обстановката  :lol:
В очакване ....