Момичета,
Вчера бях в любимата на всички НЗОК на "работна среща" във връзка с програмата за лечение на безплодие при жената за 2006 година. Зачатие беше поканено специално и аз се явих там от името на сдружението. Присъстваха още - д-р Стаменов, д-р Владимиров, д-р Табакова, д-р Г. Николов, още една д-рка от ц. Олимед във Варна, Клисуркова и Кондева от касата и още една юристка от касата - ама нея я забравих как се казваше.
Общо взето поводът на срещата беше "Програмата за 2006 година е орязана, какво да правим?"
Първо лошата новина:
Програмата ще продължи само за 140-те жени, които вече са подали документи през 2006 година и чийто документи са задържани. За съжаление няма да бъдат поети всички лекарства, които се поемаха до този момент. Ще бъдат отпуснати лекарства само до 1352 лева.
Та - поканата на касата беше във връзка с това, да се консултират с докторята и с нас, от кои медикаменти могат са се лишат жените и кои могат а поемат сами.
По всеобщо мнение на присъстващите (аз бях говорила по този въпрос с Мели) от протоколите отпадат:
- прегнила
- декапептил/диферелин
За цялата останала сума (1352 лв.) ще пъдат отпускани пурегон или гонал в зависимост от протокола.
ВАЖНО!
Сега, ще се опитам да обясня следното пред момичетата, които са измежду въпросните 140 бройки - стоят следните две възможности
1. Взимат си лекарствата сега
- положителни страни: спестяват поне 1350 лева и взимат поне нещо; няма да правят нови изследвания, старите ще се признават
- рискове: губят правото си на участие догодина, когато сумата може да е по-висока, но може и да не е.
2. Не си взимат лекарствата сега, но запазват ред догодина
- положителни страни: запазват си реда, а е възможно догодина сумата да е по-голяма от 1350 лева; документите им ще бъдат гледани с предимство, те ще са първи в редицата, макар, че ще повторят някои от изследванията
- рискове: догодина може и да няма програма (макар че е малко вероятно); не е сигурно каква ще бъде сумата; ще трябва да платят наново всички изследвания.
Какво смятат докторите - и Стаменов и Владимиров казаха, че ще посъветват пациентките си да взимат лекарствата веднага и сега.
На цялата мизерия има и две добри новини:
1. По всяка вероятност програмата ще остане и догодина (80 процента сигурност)
2. Възникна предложение от докторите към нас, да се съберем и направим едно общо обсъждане и да помислим каква стратегия за натиск можем да измислим за разширяване на програмата и за приемане на обща политика за борба със стерилитета.
Спестявам караниците и разправиите, какво да ви разправям.....