StefiZ, страшно неприятно! Нямаш ли някой съсед да помолиш да ти купи вода.
Предварително се извинявам, ако отговорите ми на другите въпроси са закъснели.
Аз, като кърмачка с едногодишен стаж, се подписвам се с две ръце под казаното от Вени за кърменето: „За цеденето пак ще кажа - най-добре е бебето да свърши тая работа! Ако няма причина то да не суче / да не иска или нещо от тоя сорт/ слагайте го на гърда и го оставете на природния му инстинкт! Колкото и да ви се струва несигурно така, знайте, че бебето си изсуква, колкото му е нужно за този момент и кърма има, независимо, че гърдите ви може да ви се струват меки!”
А за пробното кърмене – мисля, че е добре да не е само едно, защото бебетата изсукват различно количество – понякога повече, понякога по-малко.
Perdeto,За болничните – в идеалния случай дните са: 45 преди раждане (болничният лист се издава от гинеколога, който е следил бременността ти), 42 след раждане (б.л. се издава от гинеколога в болничното заведение, където си родила) и 48 за детето (б.л. се издава от личния лекар (GP) на бебето).
На практика, ако, например, преди раждането си ползвала 35 дни, след раждането – 42, личният лекар на бебето издава последния болничен лист за разликата до 135 дни, т.е. за 58 дни. От 1 януари 2007 болничните ще бъдат за 315 дни.
За пътуването – аз също мисля, че, ако пътувате с кола, няма да е проблем пътуването до Пловдив.
За удостоверението за раждане – на бебетата, родени в „Торакс” – Пловдив, удостоверенията се издават от Община Пловдив – Район Централен, Пловдив, ул. „Христо Г. Данов” №39, 032 - 62 62 03. Нашето го получи таткото срещу представяне на лична карта.
За ставите – ако решите в крайна сметка да не пътуваш до Пловдив, непременно заведи бебо на ехография на тазобедрените стави при добър специалист-ортопед.
Ganka,За спирането на кърмата - чела съм, че при отбиване и напрежение в гърдите, трябва да изцеждаш по малко, само колкото да спадне напрежението, а не да изцеждаш докрай.
ultraЗа замразяването на кърма - аз използвах едни други контейнерчета за стерилна урина – от полу-прозрачна бяла пластмаса (и съда, и капачката), всяко е пакетирано в отделно найлоново пликче. Те също са по 75 мл, но струват по-малко от 20 стотинки. Чела съм, че някои дори замразяват в пликчета за фризер, но се съмнявам във възможността да се постигне стерилност при този вариант.
Silwi25За направлението за консултация със специалист - издава се от личния лекар и можеш да избереш по твое желание ортопед, при когото да отидеш, стига избраният да работи със ЗК. Може GP-то да ти препоръча някого, но не си длъжна да спазиш препоръката. Ортопедът трябва да ти върне документ (май се казва амбулаторен лист) с резултата от прегледа и ехографска снимка, които ти носиш на личния лекар при следващото посещение при него.
Дано всичко е наред при Габи!
за прясното мляко -
течности трябват за кърмата, не мляко. то може да отключи алергия. вие сте извадили късмет с твойта промишлена консумация
Споделям мнението на jam. В почти всяка една статия за храненето на бременните пише, че трябва да пият повече прясно мляко и да ядат млечни продукти за набавяне на калций. НО! Във всяка статия, касаеща алергии, първото нещо, което препоръчват да се изключи от храненето, са прясното мляко и всички млечни продукти.
Честити първите зъбчета на бебчовците и хубавите новини от ехографиите на тумбачетата!