Здравейте,
Моята „Одисея „ продължава, с ходене по болници и усложнения. Вече си мисля, че безпроблемна бременност няма.
Всичко си ми беше наред до началото на месеца, когато отидох на преглед. Оказа се, че имам 50-60% скъсяване на шийката и диагноза „ контрахирана и сенсибилизирана матка”. В началото на месеца ме хоспитализираха за серклаж. Всички ме питаха, колко чести са ми контракциите. Ами аз и идея си нямах, какво е усещането при контракция.
Моя корем е непрекъснато стегнат и затова не мога да усещам втвърдяването на матката (което се оказа че било контракцията). Лежах 7 дена на системи за отпускане, от които започнах да припадам, защото ми събираха границите на кръвното (55-75) при нормално за мен кръвно 60-100. Спряха ми ги. Серклажа мина най-безпроблемно от всичко, въпреки моите притеснения. Упойката беше пълна, държа ме час и половина, а интересното беше, че чувах всичко което говореха покрай мен. След 2 дена ме изписаха с цял коктейл от лекарства ( Магнерич, Спазмалгон и Но-шпа) и забраната да ставам от леглото през следващите 2 седмици. От тук нататък, през следващите 4 месеца и половина когато ми е термина, трябвало много да се пазя – предимно да лежа, да не се разхождам, да не вдигам тежко и т.н.
Серклажът не давал гаранция за износване на плода, а само увеличавал шансовете за това. Освен това не ми стана ясно дали шийката на матката ми може да продължи да се скъсява и от какво...
Чух че имало някакви колани за бременни, които повдигали корема нагоре, но още не съм открила от къде в Русе може да се купи такъв, нито съм сигурна в ефикасността му.
Има ли някоя от вас с направен серклаж? Какъв режим спазвахте до края? Какви са шансовете всичко да бъде наред?
Аз живея съвсем сама и няма кой да ми пазарува и готви, а като стана от леглото, за да хапна нещо се чувствам виновна, че не спазвам лекарските предписания и че ще стане нещо с бебето... Какво е опасно от тук нататък – болки, контракции, кървене.... За какво да следя?
Притеснено ми е сега още повече, защото преди серклажа нямах никакви оплаквания и още се чудя как се стигна до тук. Питах каква може да е причината- разходки, секс, вдигане на тежко. ... Отговорът бе: „ въпрос на полови органи”
Толкова много, като всички вас искахме това бебе....Имам чувството, че нищо от тук нататък не зависи от мен.