Pitia, единствените категорични съвети, които си позволявам да давам (и тук, и в други теми), са: "говорете с лекар", "питайте лекуващия си лекар" и "не взимайте лекарства на своя глава, ако има дори малка вероятност да сгрешите". Продължавам да съм убедена, че тези съвети са основателни!
Аз самата си самоназначавам изследвания, лекарства, позволявам си да не съм съгласна понякога с лекарско мнение. Във форума много пъти съм коментирала лекарства и добавки, които са ми помагали. Но никога не бих казала "пий това, защото помага на всички". Убедена съм, че съветът "не пий" е правилен - може да предпази от грешка. Съветът "пий" е неправилен, защото може да вкара в грешка.
Затова продължавам да съм настойчива по въпроса за контрацептивите, защото дори съветът да е 90% правилен, кой поема отговорност за останалите 10%? Бих могла аз да съм от тези 10%...
О.к., ако в Анадолската клиника имат такава практика - пред своите пациентки, те си носят отговорност (всъщност, опитвам да си представя себе си като техен пациент... нещо не ми се връзва...
)
Дори по телефон или мейл да кажат от клиниката на пациент, да взима контрацептиви, това пак е различно от самостоятелното решение, на принципа "всички правят така"...
Без значение е, колко опит и знания сме натрупали - колкото и много да са, съмнявам се, че могат да са достатъчни в случая. Пък дано всички да си останем само с тези опит и знания, до тук.