Здравейте момичета,
Извинявайте, че пак минавам като Халеевата комета през темата
, ама напоследък така ми се подреждат (по-точно "разбъркват") нещата. И аз съм в групата тези, дето карат грипа дълго и мъчително, плюс служебни проблеми... Но мястото ми още е тук, защото се опитвам да събера пари за още един опит при д-р Гювенч. За PGD няма да стигнат и това май ще ми реши дилемата предварително...
В Мемориал не връщат ембрионите непременно на 5-ти ден. Стремят се да го постигнат, защото се смята, че това е най-добрият вариант - наблюдават ембрионите максимално дълго и се избират най-добрите към момента, избягва се възможността да бъдат "подведени" от такива, които на 3 ден изглеждат добре и после изостават и т.н. Но по преценка на ембриолозите връщането може да стане на различни етапи от 3 до 6 ден.
Аз бях много убедена, че ще имам трансфер на 5-ти ден и малко се изненадах като поискаха да съм там от 3-тия и да съм в готовност, като това решаваха ден за ден. Обадиха ми се на първия ден след пункцията и казаха, че после няма да ги закачат до третия, затова искат да съм там, защото не се знае в какво състояние ще ги намерят.. Е, естествено не бяха това думите им. Това е мой груб преразказ. Техните обяснения бяха по-деликатни
По принцип, когато се стигне до трансфер на 5 ден се смята, че нещата са вървяли гладко и спокойно, ембрионите са се развивали добре, не са създавали тревоги на лекарите и шансовете са по-големи. Но това съвсем не е задължително... Аз самата съм пример - и на 3-ти, и на 5-ти ден, резултатът после е един и същ. Освен това, има и случаи на неуспешни трансфери на бластоцисти и после успешна бременност от ембриони на 3-ти ден...
И там ми казаха, и от преди знам същото, че до 5-ти ден се чака при повече ембриони, за да има смисъл от тази подробна "селекция". При 2, 3 или 4 няма смисъл да се чака и обикновено ги връщат на 3-ти ден, защото така е по-добре за ембрионите. Обаче бях много впечатлена, че на трансфера имаше една жена, на която върнаха само един ембрион, който (доколкото аз мога да преценя по картинката) не изглеждаше никак идеален, но въпреки това й го бяха отгледали до стадий бластоцист...!? Бях много заинтригувана, но за съжаление не знам дума турски и нямаше как да поразпитам жената. Аз, с моите два съвършени ембриона, не постигнах нищо, много е вероятно тя с нейния един "неидеален" сега да е бременна
Явно факторите, по които ембриолозите преценяват, са много комплексни...
За PGD още не съм обсъждала подробно с д-р Гювенч, но в писмото си споменава, че е нужен по-голям брой ембриони и трябва конкретно в ситуацията да се преценяват рисковете и ползите. Това съвпада с нещата, които знам от преди - че методът не е 100% показателен и ако се изследват само 1-2 ембриона може да даде грешен резултат (пр. изтеглената клетка да е здрава, а в ембриона други да са с дефекти), съществува риск да се унищожат някои от ембрионите, вероятно има и други въпросителни, затова го прилагат така предпазливо.
За цената в Мемориал не знам, но за други клиники съм чела да се коментират цени по 8-900 лв/ембрион, което си е сума
Знам за 2 пациентки, които от България изпратиха там точно заради PGD, но те за съжаление явно не пишат тук.
И аз бях без противозачатъчни. Дори не съм питала, защото напълно споделям това, което е писла
enigmata за тях, а аз съм в същата ситуация. Със сигурност ги назначават индивидуално.
rising_sun, мисля, че ще ви е по-лесно да комуникирате на български, отколкото на немски