Аз пиша много неща на лични, други тука и... вече забравям къде какво съм казала...
Ще ме извините, ако се повтарям или пропускам, ама при този трактат, който изписах...
Интересува ме каква е цената на първичния преглед,давност на изследванията...много странно,не видях да искат стойности на FSH,Inhibin и Антимюлеров,или това доктора след прегледа преценя?
Първият преглед беше 150$ (равностойност в TL)
Аз имах актуално FSH, но докторът не го коментира и аз въобще пропуснах да го питам. Не е искал АМ и Инхибин. Може би това преценява индивидуално.
Това са изследванията, които стандартно искат преди процедурата и могат да се направят в България, защото при тях излизат по-скъпи:
Woman,
Prolactin (in the morning fasting is required)
Free T4
TSH
Hbs Ag
Anti-Hbs
Anti-HCV
Anti HIV I+II
Rubella IgG
Hemogram
Male;
Hbs Ag
Anti-HIV I+II
Anti-HCVТези в курсив не ти трябват за първия преглед, а непосредствено преди процедурата, защото важат само... месец май беше.. (както си е и в Бг., впрочем).
Пролактина и щитовидната трябва да са поне от последните 5-6 месеца, а ако си имала проблем с тях, може да поискат и по-актулани.
Носи си всички документи, които имаш събрани до момента. Стари, нови, няма значение. Преводът е доста скъпо удоволствие, затова, от повтарящите се изследвания, може да преведеш само последните. Но си носи всичко. Лекарят ги гледа доста подробно и си води записки. Преводът на документите много улеснява този процес и предпазва от грешки и недоразумения при симултанния превод!
Също ме интересува езика,дали осигуряват преводач или трябва ние да се погрижим за това?
Това ми беше основно притеснение и на мен, но се оказа, че нямало защо
В килинката имат мед.сестра - Сабрие, която е живяла като дете в България. Тя е много услужливо девойче и беше непрекъснато на наше разположение. По телефона държахме връзка с нея и тя ни предаваше всичко. (Като се видите с нея, непременно да й предадете много поздрави от мен!
)
Само в началото размених 2-3 имейла на английски с координаторката (също чудесна, млада жена). Когато я нямаше Сабрие, викаха сестра от друго отделение, която знае български. Не е имало нито проблем, нито забавяне. Само си казвах името на рецепцията и те поемаха всичко нататък. Да не кажа, че се притесняваха и се стараеха повече от мен да се разберем. (Просто не можех всеки път да не се сещам за една любима българска клиника и общуването ми с административния персонал в нея...
)
В последния ден ние сами се отказахме от преводачката, защото вече и без нея се оправяхме съвсем добре. Знаем по 5 думи английски, но се оказа, че и те стигат, когато отсреща искат да те разберат
Чела съм, че и в другите клиники е така - имат сестри или координаторки, които знаят български и се стараят максимално да улеснят пациентите.
Не ме разбирайте погрешно!! Не искам да ги идеализирам турските клиники и специално Мемориал, нито да ви убеждавам, че непременно трябва там да отидете т.н. И те си имат недостатъци и сигурно по света има много по-добри от тях.
Единственото, което казвам с убеденост е, че се хората, с които общувах там, ми допаднаха много и нямам съмнение, че са си вършили работата съвестно и с професионализъм. При тях се чувствах удивително спокойна. Сама не знам защо....